PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Hišni zvonec s kamero

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
arbajter Napisal:Sicer sem imel namen te povprašati po tistem, kar je potem kadotr omenil, pa sem bil raje tiho: kdo ti prevzemnico podpisuje? Režija, prosim, hitro odgovor... A potem naknadno hodiš na pošto? Dvojna pota - smisel odpiranja???

Prevzemnico v kolikor je potrebno podpiše on, ima moje dovoljenje, živim na vasi, stvari očitno tu potekajo malo drugače. V kolikor gre za pakete jasno, v primeru kakih državnih zadev, plavih kuvert, grem na pošto. Za vsak paketek iz kitajske pa res ne bom hodil.

arbajter Napisal:Kaj pa če jih ne? Nehote? Imaš kontrolo pristopa vdelano na ključavnici vrat???Da vrši preverjanje zaprtosti vrat?

Vedno jih in jasno, ključavnica ima senzor, tako da vidim, ali so vrata zaprta ali ne. Poleg tega imam še en drug senzor na vratih.

arbajter Napisal:Z kamerami (vsaj jaz tako pravim) oziroma z posnetkom snemalnika si lahko rit obrišeš. Tak ki gre not, se ti v objektiv kamere ne bo nasmehnil in pokazal belih zob ali proteze, temveč ima preko poveznjeno kapo ali pa kapo s šildom. Od posnetka nimaš uporabnega z izjemo barve trenirke nič. Pa še to z barvo, drži do prvega vogala, ko mojstri zamenjajo cunje. Ali odvržejo lasuljo, brke. Če so se že namenili k tebi. Pa ti sedaj nič ne kontriram, le povem dejstva.
Kamere niso letele na druge scenarije, le na opazko glede poštarja, odpiranja vrat ter njegovega vstopa v vetrolov.

arbajter Napisal:
Citat:Glede odpiranja na daljavo v drugih primerih pa tudi ne vidim težav, povezava je med napravo in telefonom kritpirana. Če se povezujem na software pametne hiše je spet kriptirano in pusti le določene naprave. Wifi je zaprt na mac adrese, guest wifi nima dostopa do notranjega omrežja. Tudi, če mi ukradeš telefon, rabiš prstni odtis.
Tole tu je čisto out, poznamo vsi, ki se s tem ukvarjamo.

Zakaj bi bilo out? Video zvonec je brezžično povezan omrežje, le 24v dobi po žici. S tem ne moreš dostopat do ključavnice. Ključavnica je prek mosta in wifija povezana na internet ter centralni sistem pametne hiše, bt je za zaznavanje bližine telefona. Edini način povezave Ringa in ključavnice je ali prek ringove aplikacije ali prek pametne bajte. Vsa komunikacija med njimi je kriptirana. Ring je edina zadeva, ki je na zunanji strani vrat. Na wifi tudi ne boš kar tako prišel, prvo moraš mimo gesla, potem pa še dobit pravi mac. Omrežja poznam precej dobro, brez skrbi.
Ne bom rekel, da se ne da vdret, samo se bo nekdo moral presneto potrudit.
Akulp, očitno sem spregledal, ti že imaš el. ključavnico v vratih?
Mislim, imam samo RFID čitalec, ki odpira magnetno zapiralo. To je to. Nimam pa prav mehanskega el. zaklepanja.
Evo, dobil čisto svežo informacijo s strani E-Key, če bo še koga zanimalo:

Januarja smo ekey UNO premierno predstavili na sejmu BAU v Muenchnu in nato na slovenskem tržišču marca, na sejmu DOM.

S prodajo smo uradno začeli 1.4. na trgih DE in AT. V Sloveniji bomo (uradno) začeli junija. V četrtek 11.4. dobimo prvo pošiljko teh setov.

Gre za nadometni, akumulatorski čitalnik prstnih odtisov in baterijski motorni pogon ključavnce. Med seboj brezžično komunicirata. Upravljanje je preko App na Android ali iOS. Poglejte prosim na <!-- w --><a class="postlink" href="http://www.ekey-uno.net">www.ekey-uno.net</a><!-- w --> kjer je tudi video predstavitev.

Cena seta je € 315,00 + DDV.
So morda kaj rekli glede odprtega APIja?
Točno to sem spraševal in ravnokar dobil odg.:

Zadeva je že zdaj povezljiva z lokalno mrežo in do nje lahko dostopate preko VPN. Tega sicer ne oglašujemo, ker gre za bolj napredne nastavitve.

btw, čisto iz fribca. Kateri sistem pametne hiše pa uporabljaš?
akulp Napisal:Zadeva je že zdaj povezljiva z lokalno mrežo in do nje lahko dostopate preko VPN. Tega sicer ne oglašujemo, ker gre za bolj napredne nastavitve.

btw, čisto iz fribca. Kateri sistem pametne hiše pa uporabljaš?

Hjah, to je tko tko, verjetno laufa svoj web server? Verjetno kaj bolj podrobno ni povedal? Sicer ok, je še frišno, bomo še mal počakali.

Trenutno sem na Homey-u, taka "one to rule them all" škatla. Za backup imam Home Assstent-a, ki bo verjetno spet postal no.1. Homey je manjša dokaj nova firma in gre razvoj počasi naprej, SW je zaprt, dela na principu trgovine aplikacij, kjer si dodajaš funkcionalnosti.

Home Assistant pa je odprtokoden in gre naprej s svetlobno hitrostjo, zahteva pa mal več prčkanja s kodo. Probal sem tudi openhab, ki se mi pa ni dopadel.
lp
Ne, ne. Podrobnosti ne vem. Pomojem bo treba še malo počakati, ja.

Saj sam sicer nimam nobene pametne hiše, bi pa počasi šel v to, da bi lahko Alexo, pa kako stikalo, pa potem dve, tri kamere povezal v eno enotno stvar.

Sicer pa, tale ključavnica mi je zanimiva predvsem s tega vidika, ker ni no name prozivajalec, cena pa se mi zdi precej ok, glede na to, da do zdaj so samo fingerprinte prodajali za 400 EUR ...

Je pa danes lepo rekel stric enega od podjetij, kamor sem tudi klical glede čitalca za prstni odtis:

"Počasi bomo proizvajalci/prodajalci dojeli, da nas je tehnologija prehitela pri cenah. Z drugimi besedami. Cene fingerprnt čitalcev bomo morali spustiti, ker to ni več neka bav bav tehologija, ki bi opravičevala take cene."

@arbajter, točno o tem sem ti zadnjič na ZS jamral. ... Smile
Čitalec za 400€ je nateg stoletja ja, sam ko ni izbire se kupi, kar se lahko, je pa res, da kupiš bolj nek ekosistem proizvajalca vrat recimo.

No, saj tko jaz delam, zraven še gradim hišo in jasno, ni denarja za vse te zadeve naenkrat, tako da počasi dodajam. Imam pa zwave in zigbee, določene tudi na wifiju (bolj nepomembne zadeve). Tebi bi potem bolj Home Assistant prav prišel, podpira malo morje zadev, homey se še lovi, v novi verziji še ni podpore za kamere.

Tukaj imaš približen izgled osnovnega menija, iz tega si gradiš naprej lepše za tablet recimo. Zigbee/z wave naprav tukaj ni, jih imam na homeyu.

lp

Priložene datoteke
.png   2019-04-09 14_38_41-.png (Velikost: 113,96 KB / Prenosi: 127)
Zanimivo ... Lepo zgleda. Slabo se vidi, ampak, če prav dojamem, imaš od Netatma različne senzorje ...
Ja, pusti moje senzorje, tu imam lahko le še stvari do katerih pridem prek apija, oz. so na wifiju, zwave/zigbee so lahko le na enem bridgu, se pravi homeyu.

tu je demo: <!-- m --><a class="postlink" href="https://demo.home-assistant.io/#/lovelace/0">https://demo.home-assistant.io/#/lovelace/0</a><!-- m --> s puščicami greš levo/desno
Torej, kaj vzeti da ima možnost da se poveže na Wifi in da ima možnost da na GSMu "zvoni" ko nekdo doma pozvoni.
Z videom in zvokom seveda, da je možna komunikacija.

Kitajckov je polno, samo kateri je OK in kater ne, pa samo izkusnje povedo.
Ne jemlji kitajčkov, to smo ugotivli.

Vzemi Ring (Amazonov zvonec), ki te pride 100 EUR osnovna verzija. Če ne vzameš PRO, rabiš še tole AC-AC trafo, recimo:

<!-- m --><a class="postlink" href="https://www.elektrotrgovina.si/varnostni-transformator-za-zvonce-230-v-8-12-24-v-ac">https://www.elektrotrgovina.si/varnostn ... 12-24-v-ac</a><!-- m -->

In če želiš, da zi zvoni še notri, vzameš še "noranji del", ki pride dodatnih 35 EUR.

Jaz se prišel na idejo, ker imam 3 Alexe v hiši, da vzamem Echo button, dal ga bom namesto tipke za zvonec in ko bo nekdo pritisnil, bodo vse Alexe "povedale" karkoli bom že nastavil, potem pa moram še nekako naštudirati, na kakšen način bom na telefon dobil obvestilo in sliko s kamere, ki je postavljena ob vhodu ...
Z HA si pošlješ snapshot na mms, telegram ali prek obvestila.
Najraje bi dal nekaj takega

<!-- m --><a class="postlink" href="https://www.amazon.co.uk/dp/B01N1MKRDV/ref=psdc_1938279031_t1_B01NADFPPR">https://www.amazon.co.uk/dp/B01N1MKRDV/ ... B01NADFPPR</a><!-- m -->

S tem da bi bilo zelo zaželjeno da ni treba vlečt kablov novih, ker trenutno je zvonec preko 220V , in je vprašanje če bi nam uspelo potegnit nov UTP kabel do vrha, pa še poleg tega mi na tisti lokaciji niti malo ne pride prav monitor.

Tako da je ideja da je na vratih tipka s kamero ki se napaja preko baterij oziroma pogojno z 220V, potem pa se ta brežično poveže na wifi omrežje in lcd ekran.
Istočasno pa da podpira tudi funkcijo ogleda stika in komuniciranja preko aplikacije na GSMu.
1 2 3 4 5
Iskanje po temi