PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Menjava predimenzionirane peči

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
No,vidiš,zdaj rabimo ugotoviti ALI ti je res predimenzionirana peč Smile
Po moje,za to,kar ogrevaš je to čisto ok.
Ostali ti bodo znali konkretno odgovoriti - za ogrevanje,plus sanitarna voda je po moje to ok.
To je že drugi mandeljc v parih dneh, ki se je že v naprej odločil kaj bo naredil, ampak je pa vseeno toliko cagav, da rabi nekoga, ki ga bo podprl pri njegovih sanjarijah.

Ja, dinozavra imaš v kurilnici, osmim zlatim kvadratom kurilnice dela silo, prec mora ven!

Tistih 8 jurjev bo zamenjalo skrbnika, ene pol leta bo srečen, potem ga bo pa začelo žuliti kaj drugega.
Dokler se drži bajte, ni nobene večje škode za širšo okolico, za gospodarstvo je še dobro, ker denar kroži, bo pa na mizi en cajt pasja radost namesto poli salame.
Glede nato da imaš zalogovnik peč ni predimenzionirana. Če pa neveš kam z €€ potem se pa strinjam da je treba montirat TČ. Ko boš ugotovil da toplotna le ni nek super duper stroj(glede nato da imamo temo o okvarah TČ)z nizko porabo boš v dnevno sobo tlačil kamin za vsak slučaj.
Koliko ton porabiš v eni sezoni?
se strinjam z vsemi zgoraj, zato ne bi o tem. izračunati pač moraš ali se ti npr. v 15 letih izplača investirati, se ti torej razlika v ceni elektrike in pelet pozna. ob ustreznem vrednotenju svojega prostega časa in dodatnih dveh omar s kramo v kleti. Smile

drugače pa imaš še eno možnost - počakaj 10 let, prihrani 10-15 tisočakov (torej "samo" še nekaj dodatnih glede na strošek danes, ko bi menjal dober obstoječ sistem) in takrat investiraj v novo TČ in še elektrarno na strehi. sistemi bodo takrat še boljši in tudi cenejši.
He, he, he, ni kaj preračunavat! @patriot, ti si se že odločil! Želim ti prijetno toplo hišo, ki jo bo ogrevala T.Č. 8)
Glede mastodonta, kontaktiraj @kadotr-a!

P.S. Pričakujem vprašanje, katero T.Č., namesto peletne peči! :wink:
Delfi ti si mandlc, delaš z ljudmi ku svinja z mehom. Nimaš niti toliko olike, da bi se znal normalno obnašat na forumu, ne vem kako je šele v realnem življenju. Če ne znaš naštet dveh modelov TČ in peči na pelete, niti ne komentiraj. Najraje da se ti še zahvalim za tvoj prispevek k splošni razgledanosti in deljenju informacij. Več glav več ve. Ni mi teško vprašat, čeprav sem vedel, da se bojo pojavili pajaci kot si ti in me zmerjali z nekom, ki naj bo doma. Meni ni teško dati 10000 eur za eno stvar, če me nekdo prepriča, da je to to. Če me boš ti prepričal, da je TČ za 8000 eur boljša in da imam na daljši rok cenejše obratovanje napram sedanjega ogrevanja te bom upošteval. Če imaš predlog za manjšo, namensko peč na pelete mi ga napiši. Mi je čisto vseeno katera stvar zmaga, tega dinozavra od centrometala v kurilnici sem dal noter ker 10 let nazaj nisem imel veliko denarja, še manj pa izkušenj. Jaz nisem ti. Edini ki je kaj predlagal je bil kadotr.za kar se mu najlepše zahvaljujem. Pri tem bom pogledal še katero drugo peč od biodoma. Za TČ pa še čakam, verjetno si boš drznil ti predlagat katero.
Klik na sliko:
[url=httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/?1O/A4/4Ythvr3x/jakssunichr("46")gif][img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/t/1O/A4/4Ythvr3x/jakssunichr("46")jpg[/img][/url]

Ampak počak mal: kako si dobil en predlog? Sem ravnokar prebral vse poste, pa iz tega izluščim, da ti vsi svetujejo, da stvar pusti kot je. Če mi pamet še kolikor toliko normalno deluje. Kaj torej? Slikco zgoraj si pogledal?
Ajd, naj bo pa tlačenka, če se ti pasja radost fržmaga.
Gurenc seveda je treba izračunat stvari. Zato pa sprašujem za nasvete. Tvoj odgovor ima težo.
Dolsina, razumem tvoj odgovor. Izgleda, da TČ le niso zanesljive. Varianta za katero bi se lahko odločil je namenska peč na pelete, z primerno močjo 10 kw in manjšim zalogovnikom, npr 300l. Centrometalova peč je le peč na drva, ni namenska za pelete in dvomim, da ima izkoristek 90% če uporabljamo gorilec na pelete. K večjemu 70%, verjetno. Kle je toliko spremenljivk, verjetno, da so ti izkoristki doseženi na moči 30 kw. Ta je pa za to peč premočna, je peč prej segreta na 80 st. C kot pa zalogovnik. Vem, sem probal. porabim pa letno 5 ton.
Seveda smo dali predloge. Obvezno TČ, vse ostalo je za hilbilije.
Jaz glasujem za Yutaki 6.
Ali pa vodna Nibe.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Patriot35, če porabiš pet ton peletov, jih boš po menjavi peči pokuril 4,5 tone, ali enako količino energije v katerikoli obliki. Poraba je odvisna izključno od izgub stavbe. Z vgradnjo modernejšega načina ogrevanja ne prišparaš bistveno, hkrati pa se za relativno majhen prihranek znebiš veliko denarja. Včasih smo rekli: šparat je treba, pa naj košta kolikor hoče... Dva žaklja na dan v teh dneh je nekako normalno, le cenejše pelete bo treba poiskati in nabaviti ob pravem času, ko je cena nižja... Cene energentov si poišči na Arnesu, k letni količini stroškov energenta dodaj še pripadajočo amortizacijo in vzdrževanje, pa se boš takrat odločal.

Kar se zanesljivosti tiče, ne poznam niti ene stoprocentno zanesljive tehnike...
Kadotr ,povej mi kolikšen izkoristek ima, po tvoje, centrometal pelet set nameščen na centrometalovo peč na drva v primerjavi z namensko pečjo na pelete?
Kolikšna je razlika? 30%, 40%?
Zakaj bi ti on to povedal, če pa to najdeš na proizvajalčevi strani...?

In kaj točno razumeš pod 'namenska peč na pelete'?

Kolko ti računaš, da boš prihranil na sezono?
V vednost;eni imajo dobro izolirane hiše,po drugi strani pa nenormalno veliko porabo sanitarne vode pri tuširanju,potem jamrajo koliko dajejo za ogrevanje.
Treba vse to dobro preštudirati.
Meni so stvari jasne. Dejstvo je, da porabi 5 ton peletov. Poraba energije za ogrevanje in toplo vodo je taka, kot je. Prihranil bo edino na razliki med porabama sedanjega kotla in novega kotla. Deklarirani izkoristki so, kot je napisal Csamo001 na proizvajalčevih straneh. Če bo izkoristek boljši za n. pr. 20% bo torej prišparal eno tono - max 300 €, torej se mu bo nov sistem za 6000,00 € na razliki povrnil v 20 letih. Odločitev je torej njegova. Pri deklariranih izkoristkih je približno tako, kot pri deklariranih porabah avtomobilov... jim torej ni popolnoma verjeti...

Problem je drugod. V sami bajti, navadah stanovalcev, izvedbi sistema, regulaciji, čiščenju kotla in obvladovanju nastavitev. Kaj drugega skoraj ne more biti...
1 2 3 4 5 ... 8 Pojdi na stran 
Iskanje po temi