Evo z tem <!-- m --><a class="postlink" href="https://sonoff.itead.cc/en/products/sonoff/sonoff-th">https://sonoff.itead.cc/en/products/sonoff/sonoff-th</a><!-- m --> problem tople vode.
Imaš možnost nastavitve preko časovnokov ali pa z temperaturo.
Nastaviš časovnike vklopa črpalketakrat ko potrebuješ toplo vodo, ali pa z temperaturnim senzorjem.
Jaz sem tudi cirkulacijo SV uredil s dodatnim senzorjem in izhodom za črpalko iz regulacije za ogrevanje. Ker imam 4 ogrevalne kroga, zato so tudi 2 regulaciji WDC20, ki lahko poganjata 2x ogrevanje SV. 1x sem porabil za ogrevanje SV, drugo možnost za kroženje SV. Vso regulacijo lahko krmilim časovno, kdaj naj črpalka kroži in temp senzor še dodatno pogojuje koliko časa krožni sistem vrti črpalko. Pač na sistemu malo ovinkarim, ker krožni sistem deluje, kot ogrevanje druge boljerja SV. Ker bi cirkulacija delovala čisto na drug način, saj črpalka deluje dalj časa. Ogrevanje bojlerja, ko senzor doseže željeno temp., takoj izklopi in to je moja zahteva regulacije.
Nove črpalke imajo tudi senzor, za pretok vode kjer zazna temp razliko. Pametne črpalke pa zadeve potem dnevno na istem času ponavlja. Tako se lahko regulacija cirkulacije SV ureja na enostaven način.
[attachment=o29268]
Jaz sem samo porabil tisto, kar je na regulaciji ostalo kot neizkoriščeno in deluje točno tako kot rabim (razen kadar je zalogovnik preveč ohlajen - parkarkat na leto).
Glede krmiljenja, jaz sem si naredil elektroniko, ki jo sestavljajo trije časovniki. Torej, ko odprem pipo, se črpalka vklopi za eno minuto, ko se črpalka ustavi, se pa v naslednji uri več ne more vklopit kljub odpiranju pipe, saj je vroča voda že v ceveh in je kroženje nepotrebno. Če kdo potrebuje shemo mu jo lahko pošljem.
Imam pa eno vprašanje glede priklopa črpalke. Moj bojler ima samo vhod in izhod mrzla not topla ven. Če prav razumem se črpalka veže tako, da priklopim na vhod črpalke izhod bojerja torej toplo vod, pol gre iz črpalke na cirkuacijski krog iz cirkulacijskega kroga pa nazaj v bojler na hladno vodo vhod ?
Potem imas res dobro izolirane cevi... Meni se topla voda v cevi ohladi po enih 10ih minutah (v bojlerju grejem cca. 40st.C).
Če bojler nima posebaj cirkulacijskega priključka (pri meni na nekje polovici višine), potem daj na vhod (mrzla voda) T komad in tja priključi povratek cirkulacije. Pumpo daš na povratku, da cirkulira toplo vodo nazaj v bojler pri priklopu hladne vode. Pred T komadom moraš imeti nepovratni ventil.
Veliko sem razmišljal o cirkulaciji, in sem na koncu zaključil, da je še najcenejše in z vidika potrošnje tople vode najbolj učinkovito - daš en časovni rele kjer nastaviš min čas kroženja in tipkalo pred kopalnico ali kjer je potrebno na več mestih.
Črpalko daš pa najcenejšo gor. To je enostavna in zanesljiva rešitev. Predenj se greš tuširat vklopiš s tipko kroženje, voda kroži minuto ali dve odvisno od potrebe in nastavitve časovnega releja, rezultat - topla voda takoj. Kroženja in izgube energije po nepotrebnem ni. Dela res takrat ko rabiš.
Je pa treba na inštalacijo mislit ob začetku gradnje ali pa radijsko stikalo. ( v tem primeru ima zgoraj omenjeni (flow switch prednost - je pa ena možnost več da ta zablokira, kjer je veliko kamna).
Pa še to, ne smemo pretiravat s preseki cevi. Tudi v predimenzioniranih ceveh je veliko izgube tople vode ki se ohlaja v ceveh. Instalacijo je potrebno izolirat in ločit od hladne vode, da nimaš na mrzlih pipah potem toplo vodo.
6.12.2020 ob 20:40 (*Zadnja sprememba objave: 6.12.2020 ob 20:41 uporabnik -GoRkY_.)
Pozdravljeni,
prosim za pomoč pri cirkulaciji tople vode. Imel sem električni bojler in na njem narejeno cirkulacijo, ki je delovala. Zaradi okvare bojlerja smo kupili sanitarno toplotno črpalko in obdržali cirkulacijski vod. Priklopljeno je enako (topla zgoraj (večji fi cevi), sredina cirkulacija (manjši fi) in spodaj mrzla voda (večji fi)). Sedaj pa enostavno ne deluje več cirkulacija tako kot je potrebno oz. je bilo prej. Igral sem se z ventili - priprtje (na vsaki veji je ventil), pa vseeno ni kaj bolje. Ali bi moral imeti proti povratni ventil na cirkulaciji ? Obtočne črpalke nimam, je niti nisem želel, ker je cirkulacija tudi prej delovala normalno. A je še kdo imel takšne težave ?
Prosim za pomoc pri vezavi cevi za cirkulacijo. Prilagam skico trenutne vezave. Pri umivalniku st.2 je bila vezana samo topla voda. Zaradi manjka cirkulacije smo iz tople vode preko T clena peljali linijo na cirkulacijski vod (T clen na cirkulacijo). Ta del sem obkrozil. Sedaj mi cirkulacika ne deluje kot bi bilo potrebno,saj je del,ki je crtkan(do bojlerja) postal mrzel. Torej voda na tem podrocju je ohladi in ne vem kaj naj naredim. Prosim za pomoc,ce je kdo ze imel taksno tezavo ali pa ve,zakaj do nje pride... lepo prosim za pomoc...
24.8.2021 ob 09:09 (*Zadnja sprememba objave: 24.8.2021 ob 09:44 uporabnik jeromeD.)
Sebek: Hvala za odgovor. Imam vgrajeno cirkulacijsko črpalko, vendar je voda vseeno mrzla v delu, ki sem ga narisal proti bojleru. Kaj bi še lahko bilo možno. Ali je priklop s T členom ustrezen ali bi moral proti povratni ventil vgrajevat na cirkulacijo?
Prilagam še sliko, kjer imam vgrajene ventile za vodo (trikotniki) in cirkulacijsko pumpo (krog pred bojlerjem), če kaj pomaga.
Jaz bi rekel da imaš zrak v cevi, zato voda ne kroži. Za črpalko nekje odtegni neko matico, da bo voda začela teči, ko bo pritekla topla voda pa zapri. Med tem časom naj tudi deluje črpalka. Če še ne bo dobro pa ponovi vajo.
Sem odprl ventil pri cepalki in jo snel,voda tece,vendar zelo ohlajena... A mislis,da ne rabim pri umivalniku 2,ki sem ga naknadno povezal na cirkulacijo se protipovratni ventil,da mi mogoce kontra vlece vodo in zato ohladi cirkulacijski vod?
Ja od začetka že teče hladna. Slej kot prej bi pa morala priteči tudi topla. Če ne, je nekje nekaj napačno povezano. Boš verjetno moral svojega vodovodarja poklicat nazaj, da preveri kaj je narobe.
nepovratnih ventilov verjetno ne rabiš, saj voda samo kroži kjer lahko.
Kakšne imaš pa pipe? Če so termostatske, si jih lahko narobe priključil (samo preblisk, ker sem se jaz tako zafrknil. Kupil termostatsko pipo, priključek tople in hladne vode pa je bil zamenjan).
Termostatske pipe nimam. Pipe so tudi enako prikljucene kot prej,ko se je na drugi umivalnik prikljucila cirkulacija. Naredil se je samo priklop,ki je obkrozen na cirkulacijo ( s tople linije na cirkulacijo)....vodovodar je naredil tako,kot sem narisal...spojka T na vroci liniji in povezava na cirkulacijski vod s T spojko... Ne vem,ne vem...
Sebek:"Ja od začetka že teče hladna. Slej kot prej bi pa morala priteči tudi topla. Če ne, je nekje nekaj napačno povezano. Boš verjetno moral svojega vodovodarja poklicat nazaj, da preveri kaj je narobe.
nepovratnih ventilov verjetno ne rabiš, saj voda samo kroži kjer lahko."
Hvala, rešil zadevo. Ogromno zraka je bilo na relaciji črpalka -> bojler,. Sedaj zadeva deluje. Hvala Sebek za pomoč !
Najbolj zanesljiv način za oceno dejanskega finančnega izkupička pri prodaji nepremičnine je natančen vnaprejšnji izračun vseh obveznih davkov, ki pri... Beri dalje »
Lumar s priznanji Best Buy Award, QUDAL in Customers’ Friend potrjuje tri vidike, ki postajajo pri odločitvi za gradnjo doma vse pomembnejši: vrednost... Beri dalje »
V soboto, 19. septembra 2026, vas v okviru dneva odprtih vrat med 10.00 in 14.00 uro vabimo na obisk in ogled pritlične tipske hiše, ki se nahaja v ok... Beri dalje »
Prijava uporabnika
Registracija novega uporabnika
Vaša registracija je bila uspešna.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti, da bo registracija potrjena.
Porabljeno geslo
Zahtevek za spremembo gesla uspešno poslan.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti za uspešno ponastavitev gesla.