18.11.2018 ob 08:35
Na voljo so tudi inverter tč z nižjim delovanjem. Od teh "cenejših" ima toshiba to možnost, če ti je to pomembno. Če se prav spomnem se spusti do 10-15% svoje polne moči.
mipax Napisal:Z omenjenim mnenjem se sicer strinjam, vendar namenoma nisem omenjal nobenega proizvajalca, ker, kot opažam na tem forum pride takoj do medsebojnega prerekanja, kdo ima bolj prav.
Sem pa imel v mislih invertersko monoblok TČ istega proizvajalca in različnih moči.
Želel sem bolj strokovno obrazložitev vidika tega vprašanja ne glede na proizvajalca TČ, na koncu se pa itak vsak odloči sam.
Vseeno vsem hvala, nekaj usmeritev sem vendarle izvedel, zlasti, da se je včasih bolje peljati s "S" klaso avta, če se hočeš peljati bolj udobno.
bozgom Napisal:Ne razumem najbolj logike, da je boljša šibkejša TČ od močnejše. Če je izbrana TČ šibkejša se manjko pri ogrevanju pokriva z grelci. To sicer res nanese zgolj nekaj deset €/leto, vendar nekaj stanejo tudi grelci. Torej je treba gledati stroške močnejša TČ proti šibkejša TČ+grelci+npr. 10x nekaj €/leto.
Ko obdelamo ekonomiko pa pogledamo še samo delovanje TČ. Šibkejša TČ bo večkrat delala z maksimalnimi močmi. Zaradi manjše zmogljivosti bo delovala dlje časa. Pogosteje se bo oddaljevala. Vse to vpliva na njeno življenjsko dobo in porabo energije. Torej moramo k zgornji ekonomiki dodati še višji letni strošek za elektriko in krajšo življenjsko dobo.
Pa še nekaj iz prakse. V tem toplem obdobju je pri 24 urnem vklopu moja (do -20°C dimenzionirana) TČ obratovala 1 uro in 3 ure počivala (6 vklopov vsak dan). V primeru šibkejše TČ pa bi mogoče delovala 2 uri in 2 uri počivala. Torej bi vklopov bilo enako, večje bi bilo večje le število obratovalnih ur. Življenjska doba naprav pa se meri tako v številu vklopov in v urah obratovanja ne pa v urah mirovanja.
JaBK Napisal:seveda, sploh če tako računaš kot v sosednji temi. Pol ekonomika daje lahko take rezultate.????
pentax Napisal:Na voljo so tudi inverter tč z nižjim delovanjem. Od teh "cenejših" ima toshiba to možnost, če ti je to pomembno. Če se prav spomnem se spusti do 10-15% svoje polne moči.
csamo001 Napisal:Kaj se čudiš? V prehodnem obdobju bi šibkejša namesto 1 uro delovala dve uri na "interval"? Ofkors. Pa nikjer ne upoštevaš, da je v območju optimalnega delovanja poraba manjše načeloma manjša (če seveda dejansko ne gre za dve isti mašini, le da je večja" bolj navita), kljub temu, da obe zadostita toplotnim potrebam objekta.Ne optimalno delovanje se pojavlja ob zagonu, kasneje pa ne. Tako močnejša kot šibkejša bi imeli enako število zagonov, torej bi enaki čas delovali ne optimalno.
Pa še kaj bi se našlo...
Merlin1 Napisal::roll:
JaBK Napisal:zakaj se ubadaš z neznankami, če ti ne gredo?Od kod si sedav privlekla boljšo TČ? Zgoraj sem govoril o močnejši in šibkejši TČ katerekoli firme.
številke vsaj daš lahko v kalkulator. evo, ene zate.
1)
cena TČ z grelci, dimenzionirana da pokriva do -8: 3k€
lanska celoletna poraba za ogrevanje: 2630kwh (240,78€)
od tega požrli grelci, ker je bilo premrzlo: 146kwh (12,72€)
2)
cena boljše TČ, ki pokrije vse potrebe do -20: ??? (to mi ti povej koliko pride ene 8kw boljše TČjke, enga nibeja, si najbrž bolj na tekočem)
celoletna poraba recimo 1/3 manj kot pri meni (pa pretiravam): 1800kwh oz 160€
razlika v obratovanju je torej 80€/leto. Samo še notri vrži ceno TČ (z DDV), montaža in vsa periferija pa recimo da lahko ostane enaka. pa izračunaj koliko let se bo teh 80€/letno obračalo.
kalkulator v roke...