PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Izkoristki peči preko 100%

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ko takole prebiram ta razmišljanja in kategorične norčije iz realnih dosežkov tehnike, potem me prime, da bi nekatere vprašal, zakaj se še vedno ne vozijo z vozovi na volovsko vprego na delo? Poglejte samo to, koliko truda ja potrebno vložiti v nakup avta, pa še benzin in ostalo. Ali ne bi bilo potemtakem bolje, da bi se v službo vozili tri ure in tri ure nazaj, se nadihali svežega zraka in naužili sončne energije, delali pa samo dve uri. Kar bi nam glede na stroške vsekakor zadostovalo za preživetje. Idea Big Grin
CvetkoP Napisal:Daj ti potem izračunaj v kolikšnem času se bo povrnilo tistih 1k€, ki jih plačaš več za kondenzacijsko peč, ali je naložba smiselna ali ne, mislim, da je to edini važni podatek.

Ok.

Če ima navadna peč 90% izkoristek in se porabi približno 2000 l kurilnega olja na leto... prišparaš s 105% izkoristkom približno 300l olja na leto.

Se pravi približno 200 eur na leto. Če vzameš še 10% diskontno stopnjo (verjetno za večino ljudi manj) investicije in 5% letno rast cen olja (verjamem, da še več) na leto, se ti povrne v približno 6 letih.
Tu bi dodal, da je pri novejših povprečno velikih hišah (in stanovanjih) poraba energenta veliko nižja, kot 2000 litrov olja na sezono, tako da je prihranek s kondenzacijskimi napravami v absolutnem smislu manjši. Obdobje, v katerem se dodatna investicija obrne se tako krepko podaljša. Pa še to: izkoristki 105% so bližje plinskim kotlom, kot pa kotlom na kurilno olje.
Meni je pa prednost kondenzacijskih plinskih kotlov predvsem to, da znajo modulirat z višjim faktorjem, kot navadni. Ko ni neke velike potrebe po toploti lahko delujejo nekateri kondenzacijski kotli samo s 4kW moči. Kateri navadni plinski kotel lahko obratuje na samo 4kW? Nobeden! Najnižja moč navadnih kotlov (po mojih podatkih) je 12kW.
Danes, ko so hiše vedno bolj izolirane je pa teh 12kW bistveno preveč.

LP
Točno tako. Res pa je, da so kotli, ki modulirajo do 4kW še nekoliko dražji od teh starejših modelov, ki modulirajo samo do 9kW. Sitno pri vsej stvari je to, da kotel, ki bo zaradi dobro izolirane hiše obratoval še z nižjo močjo, stane več in je tako vse bolj izgublja bitko z ostalimi možnostmi ogrevanja.
1 2 3
Iskanje po temi