PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Toplotna črpalka zrak/voda ali zemeljski plin

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
No o plinu in zadevah okrog teh stvari, pa primerljivosti s tč se pa midva lahko kar dosti pomeniva. Ve se, da sem 20 let nazaj marsikoga učil osnov instalacije in servisiranja plinskih kotlov. Vgradil sem tudi prvi predmešalni plinski kotel v Sloveniji pa še veliko drugih zadev, kot tudi prve inverterje. Primerjave s plinom in TČ v korist plinu ni. Plin vendar le metan je sicer odlična zadeva, UNP prav obratno, vendar je razlika v ceni za isto količino koristne energije v primerjavi s TČ višja za 40%. Servisiranje in ostali stroški tako izvedbe kurilnic v kompletu so pa nekje enake. O življenski dobi bi se pa dalo razpravljat, vendar glede na izkušnje s sodobnimi napravami znajo bit TČ vzdržljivejše. Meni prvi inverterji v klima napravah delujejo že 21. leto. Pa še vedno delujejo. Sem pa večino aluminijastih predmešalnih kotlov iz tistega obdobja že zamenjal zaradi oksidacije aluminija. Današnji so pa kvalitetno bistveno bolj "švoh" napravljeni. Zato se ne bi kaj preveč napihoval na tvojem mestu, ker te bo prihodnost demantirala.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Jaz nisem klimaš in te sploh ne razumem v katerem smislu je ZP cenejši, razen cenejše kurilnice v štartu?

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.ogrevanja.si/">http://www.ogrevanja.si/</a><!-- m -->

Na kakršenkoli objekt preslikaš ZP ali TČ je tekoča poraba energenta skoraj 1x dražja. Prosim pojasni svojo trditev.
Bi mogoče kdo pogledal Arnesovo tabelo energentov?
@kadotr
Le kje si našel podatke, da je ogrevanje s plinom cenejše kot TČ?!
Plin je v novogradnji ali saniranih objektih lahko cenejši samo, če je nekaj hudo narobe!
Pri pravilno izbrani TČ je strošek ogrevanja vsaj 30% nižji od zemeljskega plina. Lahko je pa razlika tudi 50% v prid TČ.
Seveda to ni splošno pravilo, v kakšni bolj potratni hiši z podimenzioniranimi radiatorji kjer se zahtevajo zelo visoke temp. vtoka je plin nedvomno v prednosti.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Homer, sem le predlagal, naj se pogleda Arnesova tabela...
Sam se ogrevam s plinom in s klimami, tako da imam podatke za ceno obeh energentov. Fiksni strošek za elektriko me pride 13 € (če bi se ogreval s TČ bi verjetno znašal 18€), in za plin 13,67€. Dimnikar me stane 28,06€.
Glede na trenutne cene zemeljskega plina in elektrike je meja, kjer je ceneje ogrevanje s plinom pri COP 2,58 v višji tarifi in pri COP 1,67 pri nižji tarifi. V prehodnih obdobjih in v času nižje tarife je ogrevanje s klimami (oz. TČ) cenejše. Kdaj pa je meja cenejšega ogrevanja s plinom pa je odvisno od vrste ogreval. Pri talnem ogrevanju je to pri tam -7°C. Pri radiaotrskem ogrevanju pa je meja lahko že pri +2°C (praktično vso ogrevalno sezono).
Če imate talno ogrevanje potem je generalno celotni strošek (investicija+ energija) v času pričakovane življenjske dobe ogrevanje s TČ cenejše. Pri radiatorskem ogrevanju pa ta odgovor ni tako preprost, saj je odvisen od: izolacije ovoja stavbe, navad prebivalcev, velikosti radiatorjev, zanesljivosti (imaš dva možna vira energije-plin in elektrika), zanesljivosti električnega omrežja...in nenazadnje razpoložljivih finančnih sredstev (pri TČ daš več takoj in manj kasneje, pri plinu daš manj takoj in več kasneje).

PS- vse omenjate servise plinskih peči, za TČ pa ne. V 13. letih sem imel na peči plinski peči dva servisa, vsak po tam 220€. Sem pa jeseni nabavil klimo, pa so mi marca meseca menjali matično ploščo. Koliko bi stalo popravilo, če ne bi bilo garancije (5 let!) raje nisem vprašal.
Razmerje porabe je v % vedno enako. Razlika je samo, ali gre za varčen objekt oz. obratno. V zgornjem primeru gre za objekt, ki bo zelo solidno toplotno izoliran, kar pomeni, da bo vračilna doba zaradi dražje invensticije v TP bistveno daljša, kot pri potratnem objektu, še posebej, če bo segrevanje sanitarne vode pretočne skozi sam plinski kotel. Vsekakor je prednost, da je plin z števcem že v hiši.
Je pa dejstvo, da TČ bistveno boljše deluje na talnem gretju.
kadotr Napisal:Homer, sem le predlagal, naj se pogleda Arnesova tabela...
Tudi s to tabelo se tvoja trditev ne izide za neki povprečen SCOP.

Če pa v račun vzameš ekstreme, potem ja, ampak v ekstremih imaš ogrevanje le zelo omejen čas.
Menda nas zanima strošek za celotno ogrevalno sezono, a ne?
Citat:@bozgom
Sem pa jeseni nabavil klimo, pa so mi marca meseca menjali matično ploščo.
Po mojih izkušnjah z elektroniko, se napake zaradi "slabih" komponent in slabih spojev pokažejo zelo hitro in večinoma v času garancije. Ko elektronika "preboli otroške bolezni" običajno deluje dobro, dokler ne začnejo "starostne bolezni", kot je npr sušenje elektrolitov.
Vedno se mora gledat letna poraba, vključno z ostalimi stroški (priključnina, dimnikar itd), s tem, da so pri TČ fiksni stroški že zajeti pri porabi žarnic.
Najprej bi se rad zahvalil vsem, ki ste sodelovali na to temo. Pravilno, da vsak pove kaj si misli in na kaj se najbolj spozna. Mi smo se odločili da plin odpade, čeprav je že na hiši. Pomeni, da se bomo ogrevali s TČ, katero bomo izbrali, pa se še odločamo (cca 160 m2 talnega ogrevanja + sanitarna voda).
Še to: ker bo stanovanje imelo svoj odjemni elektro števec je razvidno iz sklepa elektra, da je nova priključna moč 1x14 kW, direktni trifazni dvosmerni števec (3x20Ah). Zadostuje potrebam TČ in ostalim porabnikom.
Glede hlajenja mansardnega stanovanja pa bi želel vaša priporočila. Katera izvedba bi bila najboljša?
Še enkrat hvala za odgovore in
LP
če boš imel TČ, vzameš tako ki zna poleti hladiti potem pa... če te ne moti pihanje je daleč najbolje da hladiš s konvektorji (še razvlažuje). možnost je pa tudi še talno hlajenje, kjer pa vsa vlaga ostane, in je primerno samo če imaš res minimalne potrebe po hlajenju, takrat ko je kaki vročinski val npr, da malo pomaga. vmes pa okna s komarniki odpret...

varianta je seveda tudi s klimo posebej, ampak če kupuješ TČ, ne vem zakaj bi gledal nebroj škatel zunaj in montiral več sistemov. Klima TČ so itak bojda klime...
Homer Napisal:
Citat:@bozgom
Sem pa jeseni nabavil klimo, pa so mi marca meseca menjali matično ploščo.
Po mojih izkušnjah z elektroniko, se napake zaradi "slabih" komponent in slabih spojev pokažejo zelo hitro in večinoma v času garancije. Ko elektronika "preboli otroške bolezni" običajno deluje dobro, dokler ne začnejo "starostne bolezni", kot je npr sušenje elektrolitov.
To so dejstva. Dejstva pa je tudi, da razne prenapetosti v omrežju, strele, prah , vlaga, vročina, ekstremni mraz...niso najboljši prijatelji elektronike v zunanji enoti.

Sem pa na povezavi (ogrevanje.si) vnesel moje podatke in sem dobil rezultat, da bi me letno ogrevanje s TČ prišlo 228€ manj. Razlika v ceni med solidnim plinskim kotlom 4000 € in povprečno TČ za 8000€ se povrne v 18 letih (COP za TČ sem dvignil na 3= talno ogrevanje). Pri varčnejših hišah (moja je razreda D) pa se razlika v ceni očitno povrne nikoli.
rav4 Napisal:Najprej bi se rad zahvalil vsem, ki ste sodelovali na to temo. Pravilno, da vsak pove kaj si misli in na kaj se najbolj spozna. Mi smo se odločili da plin odpade, čeprav je že na hiši. Pomeni, da se bomo ogrevali s TČ, katero bomo izbrali, pa se še odločamo (cca 160 m2 talnega ogrevanja + sanitarna voda).
Še to: ker bo stanovanje imelo svoj odjemni elektro števec je razvidno iz sklepa elektra, da je nova priključna moč 1x14 kW, direktni trifazni dvosmerni števec (3x20Ah). Zadostuje potrebam TČ in ostalim porabnikom.
Glede hlajenja mansardnega stanovanja pa bi želel vaša priporočila. Katera izvedba bi bila najboljša?
Še enkrat hvala za odgovore in
LP
3x20A bo dovolj, če boš imel pametno razporejen porabnike po fazah, še bolj če boš našel 3-fazno TČ.
Za hlajenje lahko direktno uporabiš talno, pri tem da si moraš posebej zagotoviti razvlaževanje. Če ti je odveč gledat nekaj razvlažilnikov in jim odlivati vodo, si vsekakor na 2-3 strateških mestih montiraj ventilatorske konvektorje, ki ti bodo hladili in razvlaževali. So pa precej dragi, do njih moraš tudi napeljat cevi, odtok in el. priključek. Lahko si pa izvedeš samo odtoke in na njih priklopiš male razvlaževalce (~120€), ostane ti le nekaj brnenja.
1 2 3 4 5 ... 13 Pojdi na stran 
Iskanje po temi