PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Izbira TČ ter njena moč

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
@migaj ali ni pokrivanje razlik na KO učinkovitejše-ceneje kot sami el. grelci?
Po mojem ne -ker, vsaj pri HDT 14kW bi se itak bolj malo vkapljali.

Ne ne rabiš 20kW, vendar, če nabaviš 20kW mašino, ki ima v mrazu na radiatorjih 10kW, je še 20kW različica malo, pa še njen COP je takrat slab. Pri teh TČ grelci ali kotel, če dogrevajo še dodatno znižajo COP same TČ, skupni 'SCOP' je potem npr 1,5 ali manj.

Če pa nabaviš DHT 14, boš v mrazu imel >10kW ob relativnem dobrem COP-u (od 2,0 dalje) in tudi pomoč grelcev ji ne bo nižala COP-a.

Druga izbira pa je debela fasada -in potem čimprej TČ.
Ampak iz svoje kože pa ne moreš, a ne? Vse dobre EVI mašine imajo nazivno moč do cca -15°C :wink:
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
morda na talnem
Jasno da ne pri 60°C! Fizika je na koncu pač pri vseh enaka, ne glede na število kompresorjev!
Šteje samo razlika med zunanjo temperaturo in temperaturo ogrevalne vode :wink:
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
lukahr Napisal:Potrebujem nasvet oz predloge pri izbiri velikosti,ter sami izbiri TČ zrak-voda za ogrevanje.
Tik ob reki- višja vlaga.
TČ bi stala na S stani ob hiši vedno v senci.

Objekt:
3 nadstropna hiša nekje iz 1970 (1m v zemlji pritličje,1 nadstropje, mansarda)
hiša 11x8m 90m2, ogrevalne površine nekje 200m2 neto ker se v pritličju ne ogreva shramba, ter soba z razno kramo.
hiše se drži tudi neogravana garaža.
Hiša je grajena iz betonskih blokov, cokel neizoliran, fasada z 5cm siporexa, navzdol neizolirano.
Podstrešje izolirano z 20-30cm steklene volne.
Hiša ima tudi okno v stopnišču iz steklenih prizm ki se razteza po višini celotnega hodnika.
Okna PVC aleia termopan stare nekje 10-15let

Ogrevano z 14 radiatorji en ogrevalni krog, kopalinci v obeh nadstropjih imajo talno vezano na rücklauf.
Radijatorji korado tip 22.
V planu je še menjava 4 radijatorjev ki se bodo tudi predimenzionirali.

Trenutno ogrevamo na kurilno olje s pečjo buderus logamatic g115.
Poraba lanske sezone ni ravno primerna za ocenjevanje izgub saj se je ogrevalo le po urniku od 15.00-22.00 - preostanek dneva izklopljeno
Do jutra se je hiša ohladila na 17.5° - poraba 1900L olja

Letos decembra sem preklopil na režim ogrevanja dnevni 21° (15.00-22.00) ter nočni 19.5°.
Poraba od sredine oktobra do danes okrog 900L. (samo december 430L)
Trenutno zunaj -8 v radijatorjih nekje 41° za temperaturo 21°

SV -se ogreva na ločeno toplotno (5kwh na dan)

Ker se mi zdi da imamo precej zahteven objekt za ogrevanje me zanima kakšna moč toplotne črpalke bi bila primerna?
Z samo znamko TČ nisem omejen gledam vse od gorenja, fujitsu do nibe ivt buderus thermia ... uglavnem kaj bi mi priporočali za takšen objekt.
Iščem neko Dobro price/performance zadevo.
Lahko tudi kakšno ponudbo na ZS (@sassapo,@telmos, in ostali monterji tu gori Smile)

TČ se planira v povezavi z obstoječim kotlom na zalogovniku nekje od 300-500L .

LP
Luka
Ne vem, kako ste prišli na tako ekstremne številke 20 kw, 13 eurov itd.
Glede na to, da ima ima vodovodarja pri hiši, obstoječi sistem z zalogovnikom, potrebuje samo material za prevezavo hidro inštalacij, montaža črpalke pa je tako v domeni dobavitelja črpalke oz. klimaša.
Moje mnenje je da potrebuješ nekaj v rangu 14 kw v kombinaciji z elektro grelci ali oljem, v tem primeru bi prišlo v poštev tudi kaj kitajskega.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.ebay.com/itm/Luft-Wasser-Warmepumpe-Luftwarmepumpe-Meeting-MD40D-16-KW-Neuware-/371587098956?var=&hash=item568451294c:m:m0C61pkA-1OE3683DTjCNEw">http://www.ebay.com/itm/Luft-Wasser-War ... 683DTjCNEw</a><!-- m -->
Nima veze kaj se komu zdi, poračunaj si izgube glede na njegove podatke.
Ključne podatke sem podčrtal.
To da ima pri -8 41 v radiatorjih je precej nepopoln podatek, ker ima urnike in lahko samo ugibamo, koliko ima temp. recimo zjutraj. In pa potrebna temp vode nič kaj dosti ne pove, koliko ima izgub cela bajta.
lukahr Napisal:TČ se planira v povezavi z obstoječim kotlom na zalogovniku nekje od 300-500L .

LP
Luka

Kakšna je željena točka - temperatura za bivalentno delovanje oziroma do kje naj izgube hiše pokriva samo TČ?

Mogoče ne bi bilo slabo TČ projektirati na bodočo izolacijo - energetsko sanacijo hiše. V vmesnem obdobju pač uporabljaš olje za pomoč, po sanaciji pa olje preprosto odstraniš.
Energetik81 Napisal:ker ima urnike in lahko samo ugibamo, koliko ima temp. recimo zjutraj.
Slucajno zjutraj sem pogledal v hiši 19.5 pri zunanji -5, v radiatorjih 36C
Hm. Daj nastavi brez urnikov in ogrevaj 24/7 na recimo 20°C, odpri vse radiatorje do konca, pusti tako vsaj 1-2 dni in boš potem povedal, kakšne so bile temperature vode. Zdaj imaš idealno priložnost, da ugotoviš potreben DV.
Saj že testira zadevo. Podatek o temp. v radiatorjih mu pove predvsem to, če so radiatorji dovolj veliki za ogrevanje z TČ in v njegovem primeru so dovolj veliki. Moč črpalke je odvisna predvsem od količine vode v sistemu in toplotnih izgub. Vsekakor nima kaj cvikat z manjšo močjo, če ima v rezervi olje in kasneje doizolacijo.
Kako pa zgleda to da kot s.p. zastaviš svoje premoženje če nekaj ne bo delalo po predvidenem projektu? Je to kje v pogodbi zapisano ali na računu garantirano v pisni obliki? Res me zanima ker se še nisem srečal s takimi obrtniki.

Tisti zadnji odstavek je pa enako napisan kot bi napisal da so TČ doma v Luki Koper od koder pripeljejo večina robe iz tujine...tudi v savinjsko dolino vozijo robo od drugje kolikor sem seznanjen...beseda doma je v tem besednem sklopu zelo relativen pojem.
Morost- visoka vlaga.

Objekt:
2 nadstropna hiša nekje iz 1970 (pritličje, 1 nadstropje, hladna podstreha)
hiša 11x10m 110m2, ogrevalne površine nekje 220m2

Hiša je grajena iz betonskih blokov (P) in modularca (1.nad.), cokel neizoliran, fasada teranova - popolnoma neizolirana, tla neizolirana.
Podstrešje izolirano z 10 cm steklene volne.
Okna PVC stara nekje 10let

Ogrevano s 15 radiatorji, en ogrevalni krog, kopalnica v enem nadstropju ima talno vezano na rücklauf.
Radijatorji starinski, neznan model.

Do TČ se je ogrevalo na kurilno olje s pečjo Vreček.
Poraba v povprečju 2.200 -2.500l brez SV

Ogrevanje z nočno redukcijo, DV v mrazu okrog 60°.
SV se je ogrevala na 100l el. bojler. Vode je vsak večer zmanjkalo - dve gospodinjstvi - 6 oseb.

En obisk pri ponudniku Mitsubishija - objekt je prezahteven, obvezen dodaten kotel za pomoč pri špicah.
Ogled s strani fantov iz Savinjske doline. Orjaška škatla pred hišo, zalogovnik za katerega v novi, zmanjšani kurilnici (podrt dimnik!) ni prostora. Cena: izven zdrave pameti.
Objekt sta si ogledala dva mojstra s foruma, eden je kompliciral s kombinacijo obstoječega kotla, Daikin HT in hidravlično kretnico. Ponudbe ni poslal, kljub večim telefonskim klicem. Skoraj vsak dan se pelje mimo na delo.

Drugi mojster je povedal, da ne vidi problema, zmontiral zadevo v enem popoldnevu in izginil. Od takrat je minilo 5 let.

22.5° non stop, SV vedno topla, grelci za SV se še niso vklopili, za ogrevanje so skupaj delali 22 ur, verjetno na 3kW stopnji. Celoten znesek ogrevanja + SV na letni ravni dobrih 700€.

Mislim, da ne bo težko uganiti za katero TČ gre in kdo te tukaj nateguje, oziroma ne ve kaj piše.
@Zdravapamet, nisem se jst nikamor zaletel bodi brez skrbi, me je pa zanimalo tvoje videnje me je zanimalo glede na to da si napisal da so tč tam doma in si ti to izpostavil in ne jst. Od samih tč sem ko sem kupoval nekje prebral da naj bi Daikin izdelki bili kompletno narejeni pri njih in so to še posebaj poudarjali.
Nimam pa predsodkov, tudi kitajci delajo odlične stvari - saj v rokah vsi od nas držimo izdelke/mobilnike ki so jih naredili tam, menim da so mnogi ti izdelki Odlični. Nimam pa tudi nekega posebnega navdušenja če je izdelek sestavljen pri nas, ker sem tudi videl naše slo izdelke ki ji ne bi s ponosom dal gor nalepke made in slo.

Kar se pa prvega tvojega odstavka tiče je pa nekaj praksa ko pride do morebitnih težav, drugo je pa kaj bi moralo biti. V naših primerih večinoma prodajalci/monterji svetujete nabavo mašine, če kaj ne bo zadostovalo ti investitor nič ne more zakonsko očitati in to je tisto kar ne štima s tistim kar si napisal/oz. kot si sam napisal si se zaletel.
1 2 3 4 5 ... 10 Pojdi na stran 
Iskanje po temi