PodSvojoStreho.net
Izbira TČ ter njena moč - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Izbira TČ ter njena moč (/showthread.php?tid=67953)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Izbira TČ ter njena moč - lukahr - 8.1.2017

Potrebujem nasvet oz predloge pri izbiri velikosti,ter sami izbiri TČ zrak-voda za ogrevanje.
Tik ob reki- višja vlaga.
TČ bi stala na S stani ob hiši vedno v senci.

Objekt:
3 nadstropna hiša nekje iz 1970 (1m v zemlji pritličje,1 nadstropje, mansarda)
hiša 11x8m 90m2, ogrevalne površine nekje 200m2 neto ker se v pritličju ne ogreva shramba, ter soba z razno kramo.
hiše se drži tudi neogravana garaža.
Hiša je grajena iz betonskih blokov, cokel neizoliran, fasada z 5cm siporexa, navzdol neizolirano.
Podstrešje izolirano z 20-30cm steklene volne.
Hiša ima tudi okno v stopnišču iz steklenih prizm ki se razteza po višini celotnega hodnika.
Okna PVC aleia termopan stare nekje 10-15let

Ogrevano z 14 radiatorji en ogrevalni krog, kopalinci v obeh nadstropjih imajo talno vezano na rücklauf.
Radijatorji korado tip 22.
V planu je še menjava 4 radijatorjev ki se bodo tudi predimenzionirali.

Trenutno ogrevamo na kurilno olje s pečjo buderus logamatic g115.
Poraba lanske sezone ni ravno primerna za ocenjevanje izgub saj se je ogrevalo le po urniku od 15.00-22.00 - preostanek dneva izklopljeno
Do jutra se je hiša ohladila na 17.5° - poraba 1900L olja

Letos decembra sem preklopil na režim ogrevanja dnevni 21° (15.00-22.00) ter nočni 19.5°.
Poraba od sredine oktobra do danes okrog 900L. (samo december 430L)
Trenutno zunaj -8 v radijatorjih nekje 41° za temperaturo 21°

SV -se ogreva na ločeno toplotno (5kwh na dan)

Ker se mi zdi da imamo precej zahteven objekt za ogrevanje me zanima kakšna moč toplotne črpalke bi bila primerna?
Z samo znamko TČ nisem omejen gledam vse od gorenja, fujitsu do nibe ivt buderus thermia ... uglavnem kaj bi mi priporočali za takšen objekt.
Iščem neko Dobro price/performance zadevo.
Lahko tudi kakšno ponudbo na ZS (@sassapo,@telmos, in ostali monterji tu gori Smile)

TČ se planira v povezavi z obstoječim kotlom na zalogovniku nekje od 300-500L .

LP
Luka

Re: Izbira TČ ter njena moč - bohinc - 8.1.2017

Cca 4 leta nazaj bi ob opisu objekta (brez porabe olja z omenjeno pečjo, oz. če bi bla Stadler z gorilcem ) dobil univerzalen odgovor edinole Dht. Zdaj bi temu nasprotovali že lastniki FWhp, oz. tud zgolj FW in drugih...
V spregi z obstoječim kotlom, poznam sovaščana, ki se zadovoljno greje 2 sezoni z Samsung-om. Čeprav ga noben ne kuje v zvezde ali omenja cenenost...
Forum je precej naklonjen propagandi določenih TČ, delale bi pa tudi ne oglaševane NT, gledano zgolj skozi ceno tudi kitajke -cenejše od oglaševanih...!
Gre zgolj kateremu izdelku zaupaš in zanj nudijo potreben suport.

Re: Izbira TČ ter njena moč - Homer - 9.1.2017

Bi bilo čudno če Bohinc ne bi negativno omenil Daikin HT .......

Tako bom rekel....
Vsaka TČ, ki zmore 50 stopinj ti bo ogrela in še zlasti če boš povečal radiatorje in obvezno ogrevanje 24/7
Moč "čez oslinjen prst" 14 kW

Če pa pogledaš še malo temo o jamranjih čez pogosta odmrzovanja in delovanju na električne grelce, poskusi tam najti Daikin HT.....
Je ni!
Le kdo ve zakaj?!

Re: Izbira TČ ter njena moč - telmos - 9.1.2017

Daikin HT na sistemih ogrevanja z radijatorji na klasičnih hišah z LT napravami nima konkurence. Enostavno se ne da primerjat načina delovanje enih in drugih, ker so neprimerljiva. Posledice so pa, da se morajo bohinjčevi somišljeniki privaditi na popolnoma nov sistem gretja, tisti, ki se ne morejo pač zamenjajo vgrajeno in vsiljeno zadevo z HT-jem. Tisti, ki pa vgradijo v startu HT se pa s temi zadevami ne ukvarjajo razen nekaterih nadobudnežev, ki potem mislijo, da bodo prišparali eno pivce in posledično na vsak način hočejo iz HT napravit LT. Posledice so pa v večini klavrne in povzročijo nemalo zmede in po drugi strani sodisfacije bohinjčevih privržencev. Tako je to!

Re: Izbira TČ ter njena moč - xavi - 9.1.2017

Pred štirimi leti, ko sem sam izbiral TČ, ni bilo veliko opcij. On -off ali inverter klima. Sam bi takrat vzel DHT, vendar je bil preprosto predrag in ni bil na ekoskladu.
Danes je z pojavom širokolamelnih inverterjev možnost izbire precej večja in bi razmišljal predvsem v tej smeri (IVT, Buderus, Nibe, tudi Gorenje).
Glede na to, da ima Lukahr v sistemu že vgrajen zalogovnik, bi bilo vsekakor smiselno razmišljat v smeri on-off sistema. Eno ugodno varianto in z strani uporabnika Bomber dokazano varčno, sem nalepil v sosednji temi.

Re: Izbira TČ ter njena moč - Energetik81 - 9.1.2017

Glede na to, da ima zvečer pri -8° DV=41 in to pri gretju na urnike, bi si skoraj upal trditi da ne rabi Daikin HT.
Ob 24/7 ogrevanju bi verjetno zadostovala tudi nizkotemperaturna z grelci za ekstreme.

Re: Izbira TČ ter njena moč - sašo65 - 9.1.2017

zdravapamet Napisal:1.Visokotemperaturna TČ okoli 12 KW in podpora z obstoječim kotlom. Hranilnik toplote priporočeno 300 l. Ta TČ ti bo samostojno grela hišo do -2 stc potem pa mora pomagati oljni kotel....
Confusedhock: a ti montiraš take "dvanajstke" ki počepnejo pri -2 :?:
"svaka čast majstore".....
Stavim, da to hišo "brez pol muke" bi se reklom, pa še zelo varčno zlahka pidena FWHP11....

Tokrat dam vsaj glede izgub prav @zdravapamet. Tudi meni izračun (kolikor je dal podatkov avtor) pokaže pri -2° izgub malo pod 12kW + potem še nekaj za SV.
Pri projektni npr. -13°C pa kar 17kW samo za ogrevanje. Kar pomeni ogromno mašino, če bo edini vir ogrevanja. Ni pa rečeno da ne bi mogla biti nizkotemperaturna, če bi prešli na 24/7 ogrevanje in zamenjali še kakšen radiator.

Priporočam pa OP-ju, da naj se zamisli kakšno potratno bajto ima in naj raje kot teh ~15k€ namesto za TČ nameni energetski sanaciji (fasada+okna, in za vržt ven tiste steklene prizme, kjer mečeš ven toploto z lopato).

Re: Izbira TČ ter njena moč - timi11 - 9.1.2017

[quote="lukahr"]Potrebujem nasvet oz predloge pri izbiri velikosti,ter sami izbiri TČ zrak-voda za ogrevanje.
Tik ob reki- višja vlaga.
TČ bi stala na S stani ob hiši vedno v senci.

Objekt:
3 nadstropna hiša nekje iz 1970 (1m v zemlji pritličje,1 nadstropje, mansarda)
hiša 11x8m 90m2, ogrevalne površine nekje 200m2 neto ker se v pritličju ne ogreva shramba, ter soba z razno kramo.
hiše se drži tudi neogravana garaža.
Hiša je grajena iz betonskih blokov, cokel neizoliran, fasada z 5cm siporexa, navzdol neizolirano.
Podstrešje izolirano z 20-30cm steklene volne.
Hiša ima tudi okno v stopnišču iz steklenih prizm ki se razteza po višini celotnega hodnika.
Okna PVC aleia termopan stare nekje 10-15let

Ogrevano z 14 radiatorji en ogrevalni krog, kopalinci v obeh nadstropjih imajo talno vezano na rücklauf.
Radijatorji korado tip 22.
V planu je še menjava 4 radijatorjev ki se bodo tudi predimenzionirali.

Kdor predlaga na tale objekt Klasično LT črpalko (brez ubrizga) enostavno nima pojma Idea

Če ima dovolj predimenzionirane radiatorje, bi morda tudi z LT šlo. Izhajal sem iz podatka, da je imel pri -8 temp vtoka 40, kljub nočni redukciji.

Je pa meni brez logike dajati desettisoče € za TČ kotlovnico, ki bi pokrila tak objekt.

Re: Izbira TČ ter njena moč - bohinc - 9.1.2017

Citat:Trenutno zunaj -8 v radijatorjih nekje 41° za temperaturo 21°

SV -se ogreva na ločeno toplotno (5kwh na dan)

Ker se mi zdi da imamo precej zahteven objekt za ogrevanje me zanima kakšna moč toplotne črpalke bi bila primerna?
Z samo znamko TČ nisem omejen gledam vse od gorenja, fujitsu do nibe ivt buderus thermia ... uglavnem kaj bi mi priporočali za takšen objekt.
Iščem neko Dobro price/performance zadevo.

TČ se planira v povezavi z obstoječim kotlom na zalogovniku nekje od 300-500L .
Od odličnega opisa , je mogoče edina nejasnost: Se pričakuje , da bo ob npr.- 12stC navzdol ogreval obstoječ kotel ali se pričakuje samostojno tudi od TČ...?!
Ob pomoči oljnega, bi bila primerna zgolj Nt -kot tudi cenejša ..., za samostojno jih je kar nekaj izmed naštetih vprašatelja :wink:, ne zolj edina :mrgreen:

Re: Izbira TČ ter njena moč - xavi - 9.1.2017

V primeru bivalence z oljem se ne bo rešil dimnikarja. Kombinacija z el. grelci in nekaj v smeri EVI. Možnosti je kar nekaj.

Re: Izbira TČ ter njena moč - sassapo - 9.1.2017

Dovolj močna EVI naprava bo brez problema pokrivala izgube takšne hiše, jasno pa bo investicija v celoten kvaliteten sistem okoli 13k€. V primeru premium naprave z lahkoto tudi 20

Re: Izbira TČ ter njena moč - sašo65 - 9.1.2017

xavi; daj poišči podatek(če veš kje iskat in če maš čas) koliko naše dajo od sebe pri -2 -7 in -15° ..... naj ma @zdravapamet "kost za glodanje" ...

In niti enega, ki je presedlal z KO na TČ ne poznam, da bi rabil višji vtok, kot ga je imel prej...tukaj avtor pravi, da ima pri -8 dost 41° (jaz s 17cm fasade pri tej T rabim 39°)
sassapo Napisal:Dovolj močna EVI naprava bo brez problema pokrivala izgube takšne hiše, jasno pa bo investicija v celoten kvaliteten sistem okoli 13k€. V primeru premium naprave pa z lahkoto tudi 20
FWHP 11- 6500€ (MAX) Hitachi praviš, da je še boljša, nekje sem zasledil, da tudi še ceneješa.... Arrow torej... :?: Idea zakaj človeku vzet 20k€...

Re: Izbira TČ ter njena moč - lukahr - 9.1.2017

zdravapamet Napisal:OPOZORILO. TČ mora krmiliti celoten sistem. Če tega ne zna jo ne kupuj.
Kako veš ali to določena TČ zna? Zgolj primer Buderus WPL 14 , Gorenje EVI 15A, mislim da pri obema piše možnost bivalence je to to?

Glede vtoka v radijatorje, regulira firštov MR-TR po vremenski krivulji nastavljen na 0.9. Mogoče bi bilo smiselno izklopiti urnike za nekaj dni ter ogrevati 24/7 na konstantnih 21° ter spremljati v teh nizkih temperaturah ko so pogoji za testiranje super. Bi mi ta podatek kaj koristil ? - nekakko bi moral še ugotoviti koliko olja porabim v tem času.
Energetik81 Napisal:Ni pa rečeno da ne bi mogla biti nizkotemperaturna, če bi prešli na 24/7 ogrevanje in zamenjali še kakšen radiator.
Cilj je preiti na 24/7, menjalo se bo tudi nekaj radijatorjev ker so še stari železni za nove ki se bodo predimenzijonirali, ter dodalo se bo še 2 dodatna.
Energetik81 Napisal:in za vržt ven tiste steklene prizme, kjer mečeš ven toploto z lopato
To upam da se bo še letos- pred drugo zimo zamenjalo z tropan oknom, je v planu
bohinc Napisal:edina nejasnost: Se pričakuje , da bo ob npr.- 12stC navzdol ogreval obstoječ kotel ali se pričakuje samostojno tudi od TČ...?!
Trenutno se ne pričakuje da bo to zmogla popolnoma sama TČ, vem da imamo potraten objekt, ampak trenutno je tak ko je Smile Mišljeno je z pomočjo kotla ki bi odnesel te res nizke temperaturne špice. Ko pa se bo v prihodnosti sanirala hiša pa prehod samo na TČ, ker bo tudi kotel nekoč odslužil.

V kolikor se pokaže, da pa je toplotna Zmožna sama ogrevati pa bi se seveda ogrevalo le s toplotno. Zadaj je še zmeraj kotel.
sassapo Napisal:kvaliteten sistem okoli 13k€. V primeru premium naprave z lahkoto tudi 20
Tako velike investicije sigurno nebi šli izvajat za samo TČ oz kurilnico. Se mi zdi da bi tako velika investicija bila bolj smoterna za energetsko sanacijo objekta. To se mi zdi že bolj rang voda-voda naprav, mogoče se motim.

Pri hiši je tudi tast ki je vodovodar, tako da z samim hidravličnim predelavami sistema ni ravno problemov ter selitvijo radijatorjev sem ter tja. Nima le toliko izkušenj z Novejšimi zadevami - TČ ter krmilji zato tudi ne vemo kako dimenzijonirati sistem ter kaj izbrati ... (Imamo pa zato kar nekaj dobrih vez za sam materijal, zalogovnik, itd..)