Objave: 1767
Teme: 20
Ocena:
0
Nikoli ne boš izvedel, ker imajo krivulje moči zakopane globoko nekje na dnu trezorja, da jih ja ne bi uporabniki videli. Sem jih enkrat iskal, dobil na mail, ker se jih lastnik omenjene tč ni upal naložiti na forum.
Objave: 13287
Teme: 13
Ocena:
-503
Padanje moči z padanjem zunanje temperature je pri vseh klasično grejenih napravah bolj ali manj enako, saj je zakon fizike enak za vse. Seveda ta primerjava velja za kvalitetne TČ renomiranih znamk.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Objave: 8615
Teme: 23
Ocena:
11
drži tole zadnje :wink:
vendar samo do 45/40 bi rabil najbrž samo
- če bi menjal/dokupil radiatorje, česar nebo
- izoliral objekt kot se šika -česar zaenkrat ne namerava
Se pravi, da bodo v vsakem primeru (DHT 24 ali Kronoterm 16 do 18kW) morali kar velikokrat pomagati grelci.
Zato pa apeliram na drobne izboljšave/izolacijo:
- 10cm EPS na strop kleti
- sanirat eventuelne toplotne prostore
- ....še mersikaj se najde
Ocena:
11
Če se bo ogrevalo samo 3X85(255m2) pri 10cm izolaciji sten in eventuelno izoliralo strop kleti,
bi bile izgube najbrž precej podobne, kot so pri meni: 200m2, 6cm izolacija sten.
Meni DHT 14kW deluje do -8 z vklopljeno omejitvijo (tiho delovanje), pri -10 deluje z lahkoto,
tudi pri -15 dnevnega povprečja je bilo v hiši 23, vendar je bilo tako mrzlo samo en dan doslej.
Pa nimam grelcev. Tebi jih seveda v vsakem primeru toplo priporočam. Posebej, če se bo ogrevala tudi klet.
Druga varianta je Kronovškova 16 do 18kW TČ z zalogovnikom -ki je tudi primerna.
Ne povejo pa koliko realne povprečne moči še daje pri stalnih -10 in ogrevalni vodi 50/45 :oops:
Objave: 8660
Teme: 6
Ocena:
9
Daikin HT načeloma dela brez grelcev. Ti so le kot opcija in niso vgrajeni v TČ.
Jaz jih sicer imam, ampak še nikoli ni bilo potrebe, da bi se vklopili.
Ocena:
11
Nujno jih rabiš, če želiš več kot 9 do 11kW dnevne povprečne moči -odvisno od zunanjih razmer.
*DHT 16 ti sicer v toplem daje 16kW, v zelo mrzlem pa 10kW, 14-tka ravno tako 10, 11-tka pa 9 v zelo mrzlem
Ocena:
11
Moj izbor bi najbrž bil:
- za 3 x 85m2 (radiatorji, izolacija 10cm, Ljubljana) je DHT 14 + grelci (razlog, manjša investicija, po mojem manjša poraba)
- za 4 X 85m2 (radiatorji, izolacija 10cm, Ljubljana) pa morda tudi Kronoterm 16 do 18kW + zalogovnik (višja investicija, menda daljša življenjska doba -trdijo)
A kreator teme pa se več ne oglasi?
Objave: 54
Teme: 1
Ocena:
0
Kreator teme je tu, bere in zbira informacije katerih je (na srečo) cel kup. Da bi pa nekaj pametno sodeloval v pogovoru, pa po pravici povedano premalo vem, ker sem bil do ne dolgo nazaj prepričan da v mojemu primeru odpade TČ in se zanimal samo za olje. Sedaj pa vidim da je možnosti kar precej, težava se bo le pravilno odločiti. Vsekakor sem pa trenutno povsem na TČ, po odgovorih tudi vidim kakše opcije so, sedaj bo treba počasi k konkretnim rešitvam/ponudbam. Potem pa verjetno po razmerju cena investicije/letni stroški, odločitev. Čeprav vidim da zna biti investicija 2x večja od olja. Kar je vseeno kar veliko, pa čeprav se na daljši rok sigurno povrne.
Ni mi tudi povsem jasno kako naj bi bila enaka situacija enkrat rešena z tč z 200l bojlerjem, drugič pa zalogovnik 800l. Če je potreben zalogovnik, očitno 200l ni nič. Obstoječa peč ima 300l.
Aja, ogrevano pa bo morala biti tudi klet, z izjemo dveh shramb v katerih že sedaj tako ali tako ni raditorjev.
Ocena:
11
Imaš radiatorje, torej z on/off TČ (npr Kronoterm) brez zalogovnika za ogrevalno vodo ne gre.
Tisti pretočni bojler za toplo sanitarno vodo notri v njem, kot je omenjal zdravapamet, pomeni, da ne rabiš dodatnega bojlerja za sanitarno vodo. Koliko se jih bo naenkrat lahko tuširalo -pa ne vem.
Zaradi potopnega bojlerja v večjem zalogovniku, v katerem mora biti višja temperatura vode, boš imel čez celo leto slab COP zaradi tega, ker bo TČ vedno morala delati v visokem temperaturnem območju(50/45), taka TČ pa blesti v nižjem.
No lahko se vzame tudi Kronoterm on/off 16/18kW TČ, xxx litrski zalogovnik, 400 l bojler, v tem primeru ne bo tako. Tako bi TČ v prehodnem vremenu polnila zalogovnik v nižjem T režimu.
Kaj bi bilo v tvojem primeru boljše s stališča letne porabe in investicije, bo vedel zdravapamet. Sam menim, da je s stališča porabe bojler posebej boljše.
Druga varianta je npr Daikin HT 14 z grelci ter npr 400l bojler za s.vodo npr Austria email.
Tu zalogovnika ne rabiš, ker je TČ inverter, temp.ogrevalne vode pa bo vodena v odvisnosti od zunanje temperature. Pri DHT v praksi pri tebi v glavnem med 40 in 50 stopinjami (40/33 do cca 55/45 -menim, odvisno od velikosti radiatorjev). HT ima nad 40 višji COP od ostalih, ker je kaskadna (dva različna plinska kroga).
Tretja varianta je kaka druga TČ, npr vsaj 16kW Vitocal 350A + zzalogovnik + 400 litrski bojler za sanitarno vodo.
Bo Merlin, kaj več povedal.
ali pa npr Termia atec 16kW, pa še veliko drugih je na tržišču.
Objave: 499
Teme: 1
Ocena:
4
Lebanovski
Koliko je kaj radiatorje in kateri so?
Ocena:
11
Koliko cca ur/dan deluje peč v tem mrazu in koliko kW-tna je?