PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Pellson X3 - poraba elektrike

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
bk9105 Napisal:Dvomim, saj "menjava energenta" ni enako kot "menjava energenta vključno s posodobitvijo komplet zunanjega ovoja stavbe, vključno z menjavo stavbnega pohištva". Koliko je bajta od omega630 sodobna ne vem, vseeno si pa po občutku upam trditi, da se z nobeno (v redni prodaji dostopno) TČ ZV ne bi ogreval za 40eur na mesec.
Vsako temo nekdo z nečim zasmeti, pa brez zamere.
Sam si omenjal površno branje, pa sem tudi sam ujel v to past. Konkretno nisem imel v mislih hiše od kolega Omege, ampak na splošno nekatere sisteme ZV, ki skurijo tudi manj od 40 eurov.
Za sebe bi lahko rekel, da imam povprečno izolirano hišo, letno porabo 580 eurov, če odbijem 100 eurov za toplo vodo, ostane 480 eurov samo za ogrevanje oz. 80 eurov, če vzamemo kurilno sezono 6 mesecev, traja pa ponavadi še kakšen mesec več.
Sem pa navedel primer od Bomberja, kjer mu je prehod na ogrevanje iz peletov na TČ minimalno dvignil mesečni račun za elektriko, kar je bilo vez na to temo in predvsem v razmislek Omegi.
l150150b Napisal:@jani65
...................je to 1,2kw/h na dan...............
@rs64
...................(CM z zunanjim gorilnikom) je 29kw mesečno,...............

Neka električna naprava ima lahko toliko in toliko W (ali kW) trenutne porabe!
Če se to dogaja 1. uro je to potem naprava porabilo toliko in toliko Wh (ali kWh).
Saj ni dlakocepstvo, vendar se bomo vsi skupaj bolje in lažje razumeli, če te osnovne pojme pravilno uporabljamo!
31:29=1,068kwh
omega630 Napisal:Pozdravljeni ponovno!
Vidim, da se je tema kar razširila... Smile
Dejstvo je, da kotel (če dejansko poje toliko elektrike - to natančno še ne vem, zgolj pavšalno predpostavljam na svojem in mnenju drugih) porabi veliko. Če tu prištejemo še TČ s katero ogrevam SV, ki vzame recimo 15-20€ na mesec, me stane samo elektrika, ki poganja peč + TČ, ki mi daje toplo vodo 40€. Če vzamem še porabo tono peletov na mesec po recimo 240€ (neko povprečje cen peletov) dam za skupno ogrevanje slabih 300€ na mesec, kar pa ni malo. Res je, da je tukaj 5 odraslih oseb + otrok, ogrevalne površine pa cca. 220 m2 v 3 etažah, srednje izolirane hiše (10cm stiropora, nekje tudi 15 cm). Poleg tega naj prištejem še porabo elektrike za ostale stvari (skrinje, aparati, tv ipd.), ki znaša cca. 80€/mesec! Zmoti pa me najbolj še to, da znanec, ki ima podobno hišo, približno 30m2 manj površine in greje s TČ radiatorje, da na mesec za vso elektriko skupaj (se pravi gretje SV, gretje prostorov in elektrika za vse aparate itn.) 140€/mesec. Je to možno? Kje je finta takšnih razlik za vraga?? Je ta finta laž? - Računa nisem videl, prisega pa da je tako!
Poglej malo v temi Ogrevanje z TČ- poraba, koliko pokurijo tisti, ki imajo podobno kvadraturo in izolacijo hiše. So dokaj natančni podatki, tudi glede št. stanovalcev. Kakšno leto, dve nazaj je bilo kar precej tistih, ki so redno objavljali podatke, zadnje čase je vse skupaj malo zvodenelo.
Vsekakor številke, ki jih navaja tvoj sosed so dokaj realne.
Kotel Biodom ima porabo električne energije 53 W + obtočna črpalka 40 W + 2 črpalki za vsako etažo 80 W, skupaj nanese 173 W pomnožite z urami delovanja kotla na dan in boste dobili porabo. V navodilih vsakega kotla ali gorilca piše kolikšna je njegova poraba električne energije, da ne boste toliko pametovali
@peleti12: tudi če človek ne pametuje preveč, se mora zavedati, da ni mogoče, da bi v teh tvojih 53W bila všteta tudi grelna patrona za vžig peletov. Pa smo že pri zavajanju nevednih potrošnikov s strani proizvajalca kotla. Razen če ima Biodom kak inovativen sistem vžiga, v stilu kako preživimo v divjini...
Bk
v prejšnjem postu sem napisal porabo vžigalne svečke in čas delovanja to pomnožiš z minutami delovanja in dobiš porabo! Cca 220 W × 2 minute × število vžigov na dan in dobil boš dnevno porabo, če ti je pa to premalo pa množi z 30 boš dobil mesečno porabo, če pa to množiš z 6 dobiš porabo skozi kurilno sezono in za konec ne pozabi še množit z ceno kW ure dobil boš rezultat!
jani65 Napisal:
l150150b Napisal:@jani65
...................je to 1,2kw/h na dan...............
@rs64
...................(CM z zunanjim gorilnikom) je 29kw mesečno,...............

Neka električna naprava ima lahko toliko in toliko W (ali kW) trenutne porabe!
Če se to dogaja 1. uro je to potem naprava porabilo toliko in toliko Wh (ali kWh).
Saj ni dlakocepstvo, vendar se bomo vsi skupaj bolje in lažje razumeli, če te osnovne pojme pravilno uporabljamo!
31:29=1,068kwh

31 dni (744h): 29 (kW) = rezultat bo (h/kW) ur na kilowatt - torej z enotami nekaj le ni v redu! Matematika se ne pusti prelisičiti!
xavi
Poglej malo v temi Ogrevanje z TČ- poraba, koliko pokurijo tisti, ki imajo podobno kvadraturo in izolacijo hiše. So dokaj natančni podatki, tudi glede št. stanovalcev. Kakšno leto, dve nazaj je bilo kar precej tistih, ki so redno objavljali podatke, zadnje čase je vse skupaj malo zvodenelo.
Vsekakor številke, ki jih navaja tvoj sosed so dokaj realne.

Torej, če pogledam številke porabe znanca/soseda in njemu podobnih, lahko sklepam, da je vsaj v primerih ogrevanja kot ga imam sam, peč na pelete nesmisel ali pa potrata? Prepričan sem, da je meni podobnih (hiša, ogrevalna površina, kotel...) kar nekaj in posledično razmišljam, da smo se vsi zajeb... z investicijo v kotle na pelete in ne v TČ. Govorim izključno o mojem in podobnih primerih - pustimo na stran sedaj pasivne hiše in novogradnje s pol metra izolacije!!! Imam prav? Osebno dvomim, da!
Ne vem kaj z tvojim peletnim kotlom narobe ali pač tak je. Moja poraba peletnega gorilnika ele.energije za December je 29kwh kar znese 3,77€ če vzamem ceno kwh 0,13€. Poraba kwh v povprečju na mesec v kurilni sezoni je pa še manj. Pa če bi bili enaki bi to bilo 174kwh kar je 22,62€ na sezono.
omega630 Napisal:Torej, če pogledam številke porabe znanca/soseda in njemu podobnih, lahko sklepam, da je vsaj v primerih ogrevanja kot ga imam sam, peč na pelete nesmisel ali pa potrata? Prepričan sem, da je meni podobnih (hiša, ogrevalna površina, kotel...) kar nekaj in posledično razmišljam, da smo se vsi zajeb... z investicijo v kotle na pelete in ne v TČ. Govorim izključno o mojem in podobnih primerih - pustimo na stran sedaj pasivne hiše in novogradnje s pol metra izolacije!!! Imam prav? Osebno dvomim, da!
Sami peleti so cca. 50% dražji od elektrike za TČ pri COP=3. Glej to tabelo:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www2.arnes.si/~mlicen3/html/cene_energentov.html">http://www2.arnes.si/~mlicen3/html/cene_energentov.html</a><!-- m -->

Potem prištej še to tvojo porabo elektrike, da kotel sploh deluje.
Ja, ne vidim smisla v peletni peči, razen če si želiš imeti energent na zalogo in možnost pogona gretja le na manjši poceni agregat in/ali ne maraš hrupa TČ.
Če že imaš drva doma poceni, se vzame uplinjevalni kotel za drva.
Sicer TČ.
Sicer pa če gledaš razlike o ceni ogrevanja v procentih nima veze kakšna bajta je, v obeh primerih je razlika v porabi enaka.
Razlika peleti KO je bilo 1:2, ko je bilo olje 1 euro. Zdaj se to razmerje spreminja v korist KO, v razmerju z TČ pa ostaja enaka. Peleti se v tem času niso nič pocenili.
Kot je že Telmos omenil, pa še kdo drug, peletni gorilniki porabijo precej več elektrike kot oljni zaradi vžiga, pa tudi intervali gorenja zaradi nižje kalorične vrednosti peletov so daljši, nekaj požere tudi motor polža. Vse to pa nekaj nanese na letni ravni.
Problem peletov je, da so predvsem vir špekulativnih zaslužkov, pa še prašni delci postajajo problematični.
xavi strinjam se z zgoraj navedenim.
Kljub vsemu pa se sprašujem in ne da mi miru koliko bi dejansko porabil, če bi npr. grel s TČ identično kot sedaj grejem s kotlom na pelete... Ne zagovarjam svojega, daleč od tega, le razmišljam in kalkuliram, se učim...
Nenazadnje sem nekako mnenja (ne trdim!), da kljub vsemu ne more biti tako velika razlika med TČ in kotlom na pelete.
Prašni delci so problem na pri biomasi nasploh in ne samo pri peletih, pa še tu se zeelo razlikujejo od kotla do kotla, vsaj v teoriji.
Kako je pa s to porabo elektrike pa še sam bog ne ve, ljudje iz foha pišejo da je 20eur/mesec normalno, drugi navajajo porabo 29kWh/mesec, tretji pravijo cca 10min porabe vžiganja ter 6 ur porabe delovanja, kar bi zneslo približno 0,4kWh na dan...torej očitno si mora vsak svojo resnico poiskati sam.

@omega630: po moje imaš ti v kurilnici nek porabnik el.energije, katerega porabo pripisuješ peletni peči, ali pa so pellsoni pač tako potratni. Kaki so pa uradni podatki v navodilih, verjetno je tudi kje na kotlu kaka ploščica s podatki?
@omega630: po moje imaš ti v kurilnici nek porabnik el.energije, katerega porabo pripisuješ peletni peči, ali pa so pellsoni pač tako potratni. Kaki so pa uradni podatki v navodilih, verjetno je tudi kje na kotlu kaka ploščica s podatki?

Po vseh razglabljanjih sem prišel tudi sam do tega zaključka! Ker mi kljub vsemu ne da miru, bom poklical kolega (sam pač toliko ne obvladam) in bova naredila meritve porabe kurilnice v povprečnem dnevu. Edino tako bom videl dejansko porabo v moji situaciji in si zamašil usta!
Kolegi zaenkrat res hvala vsem za odziv, mnenja in pomoč. Smo na vezi... Wink
Lp,
Andrej
omega630 Napisal:xavi strinjam se z zgoraj navedenim.
Kljub vsemu pa se sprašujem in ne da mi miru koliko bi dejansko porabil, če bi npr. grel s TČ identično kot sedaj grejem s kotlom na pelete... Ne zagovarjam svojega, daleč od tega, le razmišljam in kalkuliram, se učim...
Nenazadnje sem nekako mnenja (ne trdim!), da kljub vsemu ne more biti tako velika razlika med TČ in kotlom na pelete.
Glede na tvoje navedene podatke (tona peletov/mesec, 20€ za SV in 20€ za pogon kotla) imaš na mesec ogromne zahteve po energiji, okoli 5400kWh Confusedhock:
OK, za SV je verjetno razlog veliko št. oseb, ampak pri 10-15cm stiroporja na fasadi je pa tona peletov/mesec ogromno. Podstrešje je izolirano? So morda okna ves čas na kip? Ali pa je nekaj narobe s kotlom in ima prekleto slab izkoristek.

No, če bi vgradil TČ Z/V za gretje in SV in upoštevaš COP na radiatorjih recimo 2,8, bi porabil na mesec cca. 200€ dodatne elektrike (poleg gospodinjstva) za komplet vse.
1 2 3 4
Iskanje po temi