PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Uplinjevalna peč Stadler GT 30 - je dobra?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mislim,da z izolacijo tega dela cevi ne bo nič rešil,ker kondenz priteče po dimniku navzdol.Poskusi naj dimno cev poriniti kakšen cm globlje v dimnik,da bo kondenz tekel mimo nje.
Pa zdi se mi,da je cev prevelika,morala bi biti enakega premera kot prikluček na peči.
Izolira pa se jo lahko s kameno volno.
Globlje v dimnik -hvala.
Nekoliko manj pa bi vendar priteklo po dimniku, če bi priključek izoliral, po moje.
Do koliko stopinj pa prenese kamena volna, ki bi bila direktno v stiku z vročo pločevino dimniškega priključka, brez da smrdi.
Podoben primer sem jaz imel, po izoliranju dimnega priključka cca 1m z stekleno volno in alu ovitkom ni tega problema več, pojavljal se mi je pa vedno ob zagonu hladne peči in hladnega dimnika.
V bistvu je njegov problem v tem, da se mu na ventilator oz motor ventilatorja neposredno na izhodu iz peči nabere obloga -kombinacija kondenza in saj/pepela
Nočem krasti teme, a podoben problemčič imam tudi sam. Morda iz mojega pisanja lahko kdo vseeno dobi navdih tudi za avtorja teme. Če pa še jaz dobim nasvet, pa toliko bolje! Smile

Imam Vigas uplinjaka. Originalno je bil na dimniškem priključku planiran tudi vlečni ventilator (t.i. pospeševalec dimnih plinov), vendar ga zaradi težav z dobaviteljem nisem mogel montirati in sem zdaj pač brez, ker zima nekako ni hotela več čakati. Po nekaj tednih kurjenja si zdaj mislim, da je morda še dobro tako, ker bi sicer morda namesto pospeševalnika imel drago vabo za sajaste obloge...

In smo pri problemu... Prvih nekaj minut po začetku kurjenja mi vsakokrat slišno kaplja v dimniškem priključku. To traja dokler TDP ne naraste nad 100°C. Za ilustracijo: izhod iz peči imam zadaj, nato je 90° koleno navzgor, sledi 1 m vertikalne cevi, spet 90° koleno na horizontalo, 0.5 m cev čez zid ven iz hiše in nato priklop v glavno 7 m vertikalo dimnika, ki poteka zunaj hiše ob fasadi.

Gre za 3-slojni inox dimnik od Sigmanove, ki je original v celoti izoliran, razen kolena, ki se direktno priključuje na peč.

Ven iz dimika ali peči sicer ne priteče nič, ampak me vseeno malce skrbi zaradi vpliva kondenza na obloge. Še posebej zato, ker se mi je že enkrat do zdaj vse skupaj vžgalo, ker sem TDP spustil previsoko (do 300°C) - to se je sicer zgodilo predvsem zaradi mojega neprevidnega ravnanja in nevednosti, a vseeno. Glede na to, da se je to zgodilo že po prvih 14. dneh kurjenja v povsem novem sistemu in dimniku, me še danes skrbi, da kondenz v prvih minutah kurjenja morda prilepi toliko saj na kolena, da je vse skupaj hazard, ki samo čaka na dovoljšnjo TDP, da se spet vžge.

Posebej hecno je, da kapljanje slišim v tem 1 metru cevi, ki poteka znotraj kurilnice. Tisto, kar kaplja zunaj, ne more noter, ker pade dol v lovilec, ki je tudi zunaj in nižje od preboja v kurilnico. Ampak ta notranji meter je skoraj cel izoliran, kot omenjeno zgoraj. Za preprečevanje kondenza že skoraj nimam kaj več izolirat. Kurit pa tudi ne morem bolj pogosto kot hiša rabi. No, seveda ostane še obzidava kompletnega dimnika s siporexom. To je planirano, ko bom delal fasado, da inox ne bo v stiku s stiroporjem. Do takrat pa nekih opcij ne vidim. Jih kdo drug?
Imam attacka s sesalnim ventilatorjem, dobre pol metra vertikale, koleno, dva metra horizontale (inox neizoliran) potem pa cca 8m 40 let starega shidla.
Ce imas katranaste obloge po dimniku je nekaj narobe s pecjo (kot pri sosedu, ki mu vigas plavo kadi). Jaz na poti dima nimam prakticno nikjer katrana. Sem ta teden prvic letosnjo sezono spucal pec pa nisem nikjer zasledil (razen v samem kuriscu, to pa imajo bolj ali manj vse peci). Dimniski prikljucek in dimnik niti nisem sel čistiti, ker dvomim da bi se mi "splacalo". Ventilator je imel samo tanek sloj pepela(prahu) in nic drugega.

Na forumu so nekje linki do nemskega foruma, kjer so turbolatorje "stemali" iz vigas peci oziroma njegovega klona. Kolikor vem je imel tudi sosed skoraj podobno tezavo(nepremikajoca rocica turbolatorjev) . Tako da.... Najprej posveti pozornost kvaliteti izgorevanja.
Kondenz mi je pritekel samo pri novi peči (čista pec in mrzla voda v njej)
Mi pa kondenzira shidel proti vrhu. Najbrz tudi zaradi dolgega neizoliranega prikljucka (skoraj tri metre), pa tudi nobene volne niso tlacili v njega pred 40 leti. Meter in pol ga gleda preko strehe.
Hanzi Napisal:Ce imas katranaste obloge po dimniku je nekaj narobe s pecjo (kot pri sosedu, ki mu vigas plavo kadi). Jaz na poti dima nimam prakticno nikjer katrana.
Ne, mislim da pri meni ne gre za katran, le za kondenz v prvih minutah kurjenja. Kolikor lahko vidim preko nalagalne komore v priključek, opažam zgolj temno siv *prašen* film na notranji steni priključnega kolena. Kar je nekako pričakovano. Katranska obloga bi se po mojem bleščala oz. cvetela.

Plavega dima pa nisem še nikoli opazil - pa redno gledam, kaj in kako se kadi. V prvi minuti je dim včasih malo rjavkast, ampak to kmalu preide v svetlo sivo oz. belo, nato pa (ko se uplinjevanje res začne) praktično povsem izgine.

Hanzi Napisal:Na forumu so nekje linki do nemskega foruma, kjer so turbolatorje "stemali" iz vigas peci oziroma njegovega klona. Kolikor vem je imel tudi sosed skoraj podobno tezavo(nepremikajoca rocica turbolatorjev) .
V izmenjevalcih jaz nimam turbulatorjev in v dosedanjih čiščenjih nisem zaznal, da bi se notri kaj nabiralo.

Hanzi Napisal:Tako da.... Najprej posveti pozornost kvaliteti izgorevanja.
Zaenkrat bi po občutku rekel, da je ta del b.p. No, morda se varam, ker niti ne vem, po čem vse bi lahko sodil kvaliteto. Zaenkrat redno spremljam sledeče faktorje:

1. Katranska obloga v zgornji komori. Sicer je prisotna, ampak se ne spreminja. Že od prvega kurjenja v hladni peči je pločevina na zadnji steni in spredaj pri nalagalnih vratcih črno "polakirana" (torej katran). Ampak je ves čas enaka. Se ne debeli in ne cveti (ok, na zadnji steni malce je, ampak se ne spreminja od kurjenja do kurjenja), tako da nisem bil glede tega nič v skrbeh. Glede na slike podobnih kurišč (tudi s tega foruma), mislim da imam še precej dobro stanje. V izgorevalni komori pa sploh ni sledi o nobenem katranu. Samo fin prah.

2. Količina preostalega pepela je minimalna (skoraj konstantna), kar si razlagam, da praktično vse kar ostane od prejšnjega kurjenja pogori pri naslednjem. Presežka v izgorevalni komori odstranim za 1/4 vedra na teden (dve lopatki).

3. TDP se nad 120°C vzpne v 15 minutah. V povprečju pa se giba nekje med 180-210°C, kar se mi tudi zdi v redu. Res je sicer da sem na peči nastavil max. TDP nižje (na 207°C), kot je bil tovarniško (250°C), s čimer se zavedam, da sem omejil moč in povečal šanso za kuhanje drv. Mislim pa da nastavljena nižja max. TDP ne more imeti vpliva na prve minute gorenja, ko mi kaplja. Se motim?

4. Ostanek kisika mi lambda v srednji fazi grenja kar dobro drži med 1.2 in 1.5 (nastavljen je 1.35).

Kar se mene tiče, so vsi parametri po pričakovanjih. Le tistih prvih nekaj minut, ko je TDP še pod 100°C, mi slišno kaplja v cevi. Zakaj se mi je takrat vnelo v priključku, v bistvu ne vem prav zagotovo. Sumim pa, da zato, ker sem pred tem naložil nekaj polnih naklad, ki so v začetni uri precej kadile in počasi gorele, kondenz pa je pomagal, da so se saje bolj oprijele dimne cevi. In ko sem potem enkrat fajn zamočil in v plamen spravil polno naklado hkrati, se je tista obloga vžgala. Tega ne bom več ponovil, to je gotovo.

A kapljanje na začetku ostaja...

Hanzi Napisal:Mi pa kondenzira shidel proti vrhu.
Jaz imam kot omenjeno v celoti 3-slojni inox. Če kondenzira proti vrhu, ne vem. Se mi pa na kapi nekaj časa na začetku tvorijo kaplje (opazne tudi s tal). In ker je kapa malce širša od cevi, kakšna potem pade na zunanjo stran dimnika in spolzi navzdol, tako da imam od zunaj že kar nekaj umazanih sledi na inoxu. Samo zdaj ne vem - gre samo za estetski problem, ali bi se moral temu bolj posvetiti, ker kaže na kaj resnejšega?
aoven napisal
4. Ostanek kisika mi lambda v srednji fazi grenja kar dobro drži med 1.2 in 1.5 (nastavljen je 1.35).

To je daleč od idealnega, in pri takem ostanku kisika se tvorijo škodljiv plini. :mrgreen: Tako precizne regulacije nimajo niti mercedezi in bmw med kotli. :wink:
Beri spodaj
Je kar ta prava nastavitev lambde in tudi območje lovljenja nastavljene vrednosti je čisto normalna.
Mislim da je kar podatek za lambdo napisal ki je "idealen okoli 1,4. Preostanek kisika pa naj bi bil okoli 6.
Aoven:potem pa ok. Ima vertikala izpust kondenza? Koliko se v njem natece kondenza? Da ti res z vertikale ne tece kondenz v peč.
picas55 gre gre loviti ostanek kisaka na 1% samo drve morajo biti malo drugačne Wink častiš 40 kil bukovega parketa pa ti pokažem Big Grin
ja, suhost drv je najpomembnejša
To kar je napisal aoven ni ostanek kisika, ampak vrednost lambda. Večina kotlov res prikazuje ostanek kisika, nekateri pa pišejo vrednost lambda. Moj je že tak. Za ostanek kisika je pa treba pogledat diagram.
[url]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/2k/3q/RRnchDD/lambda1unichr("46")jpg[/url]
1 2 3 4
Iskanje po temi