PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Talno gretje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Confusedhock: Confusedhock: Big Grin verjetno sem bila v očeh našega mojstra za polaganje centralne precej čudna, ko sem izrazila željo, da na določenih mestih daje zanke bolj pogosto, drugje pa "glih toliko da so"... (npr. pod zakonsko posteljo, v spalnici pod omaro, v garderobni sobi v predelu, kjer bo omara bolj na redko, na delu kjer bom bosa in gola zrla v omaro in se obirala, kaj oblečti, pa bolj na gosto); enako v kuhinji ob pomivalno-delovni mizi na gosto; tam, kjer bi pa naj bil hladilnik, pa nismo potegnili kablov... (sedaj pa tu taka debata; sem mickeno ponosna, da sem razmišljala v tej smeri)

In če menjam pohištvo?
Jah, in če me čez 5 let več ne bo?
Danes je tako, takrat pa bo že - kako... :roll: :wink:
Citat:Poznam celo primere (in verjamem jim), ki trdijo da so v primeru izklapljanja talnega ogrevanja ponoči porabili več energije kot pa če je bilo skozi v pogonu.

Seveda, pol pa pride svizec in ti zavije čokolado....
Mislim, da bi bilo bolje izklapljati talno podnevi, ker bi s tem zapozneli odziv deloval podnevi.
@igor_k:

......kaj pa veš mogoče pa so taki svizci Smile

Malo bolj resno:
če je talno skozi v pogonu je potrebno za vzdržeanje (ko se sistem stabilizira) zelo malo energije. Verjamem da to veš sam ker sem prebral kar nekaj tvojih post-ov in vidim da tudi ti uporabljaš talno gretje.

Verjetno veš tudi da je največja poraba energije takrat, ko je potrebno dvigniti temperaturo dvižnega voda (so se zunaj ohladi in podobno).

A se ti sedan ne zdi nekako logično da če se nekdo igra in spušča ter ponovno dviga temp. vode da porabi več energije. Mogoče boš rekel: "ja ampak ko ne kuri pa špara in potem to prišparano porabi kot zopet bolj kuri". Do neke mere je res, ampak mislim da to ni enakovredno kot če zkozi vzdržuješ isto temp. vode.

Mogoče še tale primer:
če se po avtocesti pelješ s konstantno hitrostjo, ali pa če neprenehoma zaviraš in pospešuješ lahko na cilj prispeš v enakem času. Ampak poraba energije bo pa precej večja če boš veliko uporabljal zavoro in plin.

Kot sem že rekel: jaz sem za te primere slišal. Ne vem zakaj bi mi ljudje lagali. Enostavno probam najti smiselno razlago zakaj tako trdijo.

Mogoče še tvoja razlaga zakaj nisliš da ne more biti tako????
Popek, ko bi le bilo tako...

Sicer sem o tem že pisal:

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.podsvojostreho.net/viewtopic.php?t=2538&postdays=0&postorder=asc&start=30">http://www.podsvojostreho.net/viewtopic ... c&start=30</a><!-- m -->

Če smo pa že pri primerjavi z avtom: oba peljeva z enakim avto od Maribora do Ljubljane. Ti pelješ konstantno 150, jaz pa v Celju zmanjšam na 120 in v Lukovici pospešim nazaja na 150. Nagradno vprašanje: kdo je porabil manj goriva?

Iluzija je, da, ko se sistem ogreje, porabiš zelo malo energije za ohranjanje temperature. Rabiš je točno toliko, kot so izgube objekta. In izgube drastično naraščajo z višanjem notranje temperature (ob enaki zunanji).
igor k Napisal:Če smo pa že pri primerjavi z avtom: oba peljeva z enakim avto od Maribora do Ljubljane. Ti pelješ konstantno 150, jaz pa v Celju zmanjšam na 120 in v Lukovici pospešim nazaja na 150. Nagradno vprašanje: kdo je porabil manj goriva?
Ne razumem bistva vprašanja Confusedhock: ?!? Kaj pa, če se jaz že kar iz MB začnem voziti 120 km/h konstantno do LJ? A ni poanta v tem, da pridemo vsi v enakem času v LJ?
Primer ti je čuden oz, ga ne štekam najbolj, drugače pa se strinjam s tabo. Mogoče bi se še dalo kaj debatirati o akumulaciji toplote v zidovih ampak v osnovi je to to.

LP
Se strinjam z Igorjem. Celo tako bi rekel. Če nimaš zalogovnika, je celo boljše, da peč (govorim o kotlih na olje ali plin) deluje v intervalih (sploh če je predimenzionirana, kar po naših domovih sploh ni tako redek pojav) - recimo 4 ure gori, 8 ur počiva, spet 6 ur gori in 6 ur počiva namesto 24 ur nonstop. Takrat bo cementni estrih prevzel vlogo zalogovnika toplote, peč bo delovala z boljšim izkoristkom, saj bo zagotovo manj vklopov in izklopov. Je pa res, da bo temperatura tal rahlo nihala.
Povezava med avtom in hišo je v tem smislu: bolj ga (jo) kuriš več popije :twisted:

To je vsa znanost.
odgovor na nagradno vprašanje:

res je igor ti porabiš manj energije (bencina). Ampak spregledal pa si, da prideš v Ljubljano pozneje kot jaz.....Blautherm je to pravilno ugotovil.

Če sedaj potegneš vzporednico med časom potovanja in temperaturo v prostoru (ki mora biti konstantna) ugotoviš, da se moraš ti pozneje določen čas preljati z večjo hitrostjo če hočeš da sva skupaj v ljubljani

joj....kakšne primerjave sva poiskala Smile

Ali sedaj še zmeraj porabiš manj bencina????....Jaz mislim da ne.
Tudi enako ga ne porabiš kot jaz....ker poraba bencina ni premosorazmerna z hitrostjo.

Upal bi si trditi, da je podobna situacija pri ogrevanju. Manj energije porabiš če vzdržuješ konstantno temperaturo vode, kot pa če temperaturo spuščaš in pozneje dvigaš na prejšnjo raven.

Se pa popolnoma strinjam s tabo, da je poraba enerjije točno tolikšna, kolikšne so izbube objekta.
Vsekakor se ne izplača ugašati talno, sploh pa ne ponoči, pa še vprašaš se lahko, ZAKAJ, kajti poraba je izredno majhna.
tudi jaz trdim da se ne izplača.

Iščem pa teorijo zakaj je ce možno da je v primeru da to delamo poraba celo naraste.
se opravičujem za slovnične napake:

Iščem pa teorijo zakaj je celo možno da je v primeru da to delamo poraba celo naraste.
tudi jaz sem mnenja, da se ne izplača ugašat talnega.

kaj pa grelnik sanitarne vode na el. tok ( npr. volumna nad 80l), se splača ugašat čez noč, če ga podnevi ogrevamo na max. 55st.C in je spodobno izoliran? :wink:

sam priporočam kvečjemu prilagoditev za dnevni/ nočni režim, z diferenco največ 3K med eno in drugo sobno temperaturo. pa še to le, če imamo tro- točkovno vremensko vodenje.
pri dvo- točkovnem vremenskem vodenju pač upoštevaš zamik reakcije talnega in si tako nekako pomagaš ( prej znižaš/ zvišaš T).
Ne čakaj pomladi, ne čakaj na...
malo prebiram te vaše poste in se enkrat nagibam k eni teoriji, drugič spet k drugi (kot oni petelin na strehi, ki se obrača za vetrom :lol: )
Ni mi pa nekaj jasno (ko že primerjate avte in hiše):

popek Napisal:res je igor ti porabiš manj energije (bencina). Ampak spregledal pa si, da prideš v Ljubljano pozneje kot jaz...
Če sedaj potegneš vzporednico med časom potovanja in temperaturo v prostoru (ki mora biti konstantna)

Tukaj menim, da ste si zadali preveč konstant. Zakaj pa mora biti temperatura v prostoru konstantna? Če odmislimo fazni zamik, do katerega pač pride pri talnem gretju in če recimo talno gretje reagira takoj na spremembe (če faznega zamika ne odmislimo, potem pač podnevi ne kurimo in kurimo samo ponoči - kot je nekdo že napisal), potem je prav tako smiselno izklapljati gretje, saj je tako ali tako nočni režim 18°C, dnevni pa 22°C, pa ne glede na to, na kak način se ogrevaš.
Tako da mislim, da ste ga polomili s tem, ko ste čas vrgli iz enačbe.

Je pa tudi res, da se nisem prav veliko poglabljal v to debato, saj nimam ravno dosti časa :wink:
LP, Goran
Ne vem na kakšen način bi pri talnem dobil nočni in dnevni režim, če je odziv 5 - 8 ur in čemu bi služil. Vprašanje je tudi način ragulacije vstopne vode, kajti z motornim mešalnim ventilom dosežeš nasprotni učinek, hlajenje estriha. V tem primeru je odziv hitrejši, izgube pa večje. Po mojih izkušnjah je vsakršna regulacija talnega razen regulacije vstopne vode z termostatskim ventilom nepotrebna.
1 2 3 4 5
Iskanje po temi