PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Peletna peč & gorilnik + zalogovnik(?), regulacija, dodelave

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kombinirana pec ferroli sfl4 ..... in ferroli sun7 gorilnik..... Gorilnik bo bo moje v naslednji fazi šel v večna lovišča imam eno dobro varianto....
[url=httpunichr("58")//zenlesunichr("46")net/]les je lep[/url]
... Vaja dela mojstra - Mojstri pa vajo ...
Ja, če je to tisti gorilnik ki si ga pred časom nalepil v post, se mi zdi zadeva v redu. Lp
Te Moderatorjeve gorilnike in kotle sem že omenjal na forumu pred dvema letoma tako ,da te zadeve so že stare in ne nove in koliko vem so kotli na sekance že montirani v SLO pa najbrž tudi kaj na pelete.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.moderator.com.pl/en/boilers/manually-loaded-boilers/unica-sensor.html">http://www.moderator.com.pl/en/boilers/ ... ensor.html</a><!-- m -->
Glede zalogovnika pa tako na drva ja ,ker ne rabiš toliko krat v kurilnico, pri peletih če ima kotel več kot 90% pa je brez veze.Prihranke je bolje iskat v izolaciji objekta. Gorilnik pa mora delat pa če se bo vklopil 50 ali 5 na dan pa ni pomembno. V današnjem času se ne šparajo ljudje ne pa, da bom šparal mašino. Meni moja regulacija dovolj pomaga pri jutranjem zagonu in skoraj ni razlike ,da doseže nastavljeno temperaturo stanovanja v prehodnem in prav zimskem obdobju. V prehodnem obdobju deluje z nižjo izstopno temperaturo dvižnega voda ob zagonu in takrat tudi gorilnik deluje krajši čas, ko pa je zunaj pod minusom pa dela na polno (to pomeni da je mešalni ventil dal časa popolnoma odprt) in ta krat gorilnik tudi deluje dalj časa . To velja za jutranji zagon ko se preklopi iz nočnega na dnevno ogrevanje (19/21) . Potem pa je odvisno od objekta kako bo ohranjal nastavljeno temperaturo in takrat nastanejo izgube in prihranki. Ne bi pa bilo slabo če vgradim zalogovnik in prihranim 1000kg potem še pa fasado in je dodatnih 1000kg ,pa še mogoče kašno specijalko na pelete pa je to 500kg ,talno ogrevanje 500kg
,znižam temperaturo iz 21 na 19 je to spet 500kg in tu se ustavim in je poraba padla iz 4400kg na 900 kg in ugotovim da imam pasivno hiši, ter da me ogrevanje sanitarne vode pride več kot ogrevanje stanovanja .
Aja prihranki se ne seštevajo ampak se računajo v %. Ko bi vse to vgradil bi mogoče prišel do porabe 3000kg in ugotovil da sem za prihranek 350 na letni ravni ,vložil okrog 25000€ pa še zeblo me bi pri 19 stopinjah.
Jani65 s tvojim vidikom se popolnoma strinjam vsaka pec, kurilnica pa se kak faktor sta na vsaki hiši drugačna, jaz čisto verjamem da pri vsaki peletni peči oz hisi zalogovnik ni potreben...

pri moji konfiguraciji, tupu objekta, regulaciji, in ker sem se malo znašel, bom investicijo v zalogovnik in regulacijo pokril v eni kurilni sezoni - toliko namreč pri meni znasa prihranek pri kurjavi, ki sem ga dosegel.....

kar se mene tiče, za mene je bila investicija v nadgradnjo upravičena in smoterna (kupis cca 6,5t pelet ali pa cca 4-4,5t in nadgradnjo, v tej točk se verjetno z mano strinjaš)... če bi samo zalogovnik kupil rednim potem, in bi z elektroniko vred moral nekomu plačat da mi to vgradi, se mi investicija ne bi pokrila niti v 4 letih komu se takšna investicija splača, pa mora sam pri sebi preračunat ali da ali ne...

za moj tip sistema bom rekel zalogovnik da, ostalih sistemov ne poznam, in ne morem podati mnenja...

bi si pa upal trdit da kombinirani kotli, na katere se je potem vgradil peletni gorilnik, ne glede na proizvajalca (tukaj so izvzeti namenski peletni sistemi tipa peleson x3, za kwb vem da vztrajajo vsaj na 300l zalogovniku, da dosegaš izkoristke, ki jih obljubljajo, ker jih premalo poznam), brez zalogovnika niti približno ne dosegajo izkoristkov, ki jih proizvaalec obljublja...

pa brez zamere

lp
Colin
Kotel (CM) je na spisku EKS-Slo in je je tudi nabavljen preko EKS ,ter dosega 90,3% izkoristek, ker če to ne velja potem je tam nekaj hudo narobe.Kotel na olje mi je dosegal 96% in je bila poraba 2200l ,z kvalitetnimi peleti pa imam porabo 4400kg.
Če dobim zalogovnik v uporabo za dve leti ga takoj vgradim in ga tudi odkupim če mi prihrani 1000kg letno. Za pelete sem se odločil na podlagi tega ker je iz finančnega vidika bilo razmerje iz 2200€ na 1100€. Glede zalogovnika pa ne najdem podatka ki bi me prepričal, razen tega da se gorilnik maj krat vklopi in da pokurim mogoče 200kwh več ,zaradi vžiga peletov.
Tvoja situacija mi je popolnoma jasna.
V kalkulacijo bi moral vzeti tudi koliko vžigalnih svečk ti več pokuri zaradi pogostih vklopov
@colinmcrae

s to investicijo (VR, sobni regulator in 400 l zalogovnik), ki se je menda izvajala v tej kurilni sezoni, si prišel do prihranka 30% Confusedhock:
pa brez zamere, jaz temu težko verjamem. zanima me kako si ta prihranek izmeril.

lp, mare
Vžigalnih svečk, še vedno je prva ,teče tretja sezona Big Grin
Baje da gredo po pokurjenih cca25T pelet.
Mare povprečna tedenska poraba pelet pri povprečni zunanji temperaturi 5 stopinj celzija pred in po nadgradnjo sistema.... prej poraba 21-22 kom 15 kg vrec zdaj 14-15 kom 15 kg vreč...

enostavna matematika :wink: :wink:

z mano v spdnjem stanovanju živi 70 let stara ženska, lahko se kadarkoli oglasiš in pri meni ali pa pri njej preveriš informacije ki sem jih dal na forum...

glede svečk meni je prva originalna držala niti ne 10t, jih pa itak merijo na količino vžigov ne na pokurjene tone, zdaj imam keramično so baje boljše...

lp
colin
To misliš za Cetrometal ali na sploh. Pa še to če so omenjene tone potem nima veze koliko krat se vklopi gorilnik. Big Grin
S svečkami tudi jaz nimam težav (4 sezona), brez zalogovnika, pogosti vklopi gorilca.
To sem nekje zasledil za CM gorilec. Seveda je odvisno od število vklopov, vendar ta ocena je podana za nek povprecen sistem brez zalogovnika.

To je zgolj za info. ne me drzat za besedo in se jezit, ce ti bo grelna svecka odpovedala pri pokurjenih 24T Big Grin
@colinmcrae

sem pričakoval takšen odgovor. vendar ta primerjava ni verodostojna. zelo pomembni dejavniki tu niso upoštevani: sončni dnevi-ure in veter. če, si kdaj, pa verjamem da si, delal primerjave mesečnih povp. temp. in porabe, si verjetno opazil precejšnja odstopanja.

lp
Marlon to kar ti zdaj razlagaš je znotraj tistega +- 15 kg zaklja na teden.... Na moji mikrolokaciji pogosto piha..... smo na vrhu hriba, ki je iz vseh smeri odprt.... Zaradi sončnih dni sem vgradil dd2+ sobni regulator, ker mi je v nasprotnem primeru pregrevalo hišo( namesto nastavljenih 22.5 sem imel tudi 24.5 stopinj, za ogrevanje je bila s tem porabljena prevelika energija Oz preveč pelet, tu se verjetno strinjaš z mano), tudi tu se skriva en del prihranka....

Verjemi da nisem spremljal en teden... ampak sem ti podal opazovanje meseca in pol.... s starim sistemom pa leto....

Lp
Colin

P.s. Nimam potrebe da kogarkoli prepričujem. .. zadeva pač je takšna kot je, vsak pa si lahko vzame iz mojega pisanja kar si hoče ....
1 2 3 4 5 ... 42 Pojdi na stran 
Iskanje po temi