PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Bomo spet ogrevali na kurilno olje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tole trenutno nihanje cen nafte navzdol je bolj kratkoročno, neki drastično se nebo pocenila ker ne bodo spustil naši politiki trošarin.

Sam sem za biomaso od drv, pelet, sekancev glede na to da je okoli nas veliko lesa bi mogo ostat ta energent cenovno pod oljem, plinom.

Me pa skrbi čeprav se sam ne grejem s tem, ker skoraj v vsako novogradnjo ter dosti pri obnovi kotlovnic se vgrajujejo toplotne črpalke kaj bo z elektriko čez par let, kam bodo šle cene.
Fantocci Napisal:Ne samo zaradi dizel motorjev - dobršen del kemične industrije (plastika, vlakna, stiropor..) je odvisen od nafte kot surovine.

P.S.: Najbolj debilni porabnik nafte pa je vojska - zadnjič sem gledal oddajo, kjer so se kanadski marinci hvalili, da njihova oskrbovalna ladja vlije v letalonosilko naenkrat toliko nafte, kot jo vsa kanadska gospodinjstva porabijo v eni zimi (če sem si prav zapomnil).
In to za neko brezvezno kruzanje po morju, kao nadzor... Jebote..... :evil: :roll: :?

Nič si nisi zapomnil.
alanford Napisal:Papez46
Ta sistem deluje odlično, če se ne obremenjuješ s stroški in ti ni škoda denarja oziroma ga imaš preveč.

Stroški so.
Nič ni zastonj - celo sončna energija ne.
Trenutno mi je res ŠKODA denarja, da bi obstoječi sistem, s katerim ogrevam 200m2 in segrevam sanitarno vodo za 1500€/leto, oziroma za 120€/mesec, menjal ali posodabljal.
In res nimam preveč denarja, da bi še delujoč sistem ta trenutek samo zaradi prihranka 500€ letno menjal.

In ja, res je NE obremenjujem se s stroški, ker so, kakršni so, raje poskrbim, da je prihodkovna stran takšna, da se mi ni treba obremenjevati ravno z vsakim €! :wink:
rs84 Napisal:Me pa skrbi čeprav se sam ne grejem s tem, ker skoraj v vsako novogradnjo ter dosti pri obnovi kotlovnic se vgrajujejo toplotne črpalke kaj bo z elektriko čez par let, kam bodo šle cene.
Kam pa naj gredo cene štroma?
Tja kot vse ostale, na evropske (razen plač seveda).
Se pravi nekje 25 - 30 centov na kilovat.

Zadnjič sem šel na Opčine, eno bajto zijat.
Ultra izolirana - pasivna, vidim polagajo po tlakih cevi za radiatorje.
Pa kaj ne bo talnega?
Zakaj pa?
Ja, ker toplotne delajo bolje s talnim!
Kakšna toplotna, me gleda Italijan kot zabodel vol in mi pravi, če okrog sebe vidim kako TČ (stala sva v naselju novogradenj).
In, hudiča, res jo ni bilo videti, niti ene. Pa je klima ugodna. V Italiji gredo bolj slabo v promet.

@papež
+1
Pri tebi ovčji nagon res ne pride do izraza.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Kdor ne pozna burje na Opčinah, lahko govori o ugodni klimi.
Čeprav je zadnjih nekaj let burje bolj za vzorec. Nazadnje se pred tremi leti ni ustavila 3 tedne.
Beri Napisal:
xavi Napisal:Še enkrat je naša vlada pokazala svojo kratkovidnost in dvignila trošarina, namesto da bi z nizkimi cenami energentov pomagala gospodarstvu, predvsem pa večji potrošnji pogonskega goriva v tranzitu, ker zdaj nam bencinske pumpe ob AC bolj služijo kot javni WC-ji.
Višja trošarina bi morala biti samo za kurilno olje za gospodinjstva, da se še naprej stimulira energetsko sanacijo in uporabo obnovljivih virov.
Zakaj bi pomagala gospodarstvu??
Lahko pomagajo na način, da pripeljejo gorivo vsak dan i gospodarstveniku u žep stlačijo še 10.000 in tako 365 x na leto pa delavec ne bo nič več dobil - kot sedaj.
Problem je v pohlepu gospodarstvenika,kateri samo gledajo dobiček a kaj je dobiček,kot nepravilno razporejen denar.
Tukaj si pa čist mim užgal !!
papez46 a se grejete samo s kurilcem? ali imate še kak kaminček?
@Tourer, po tvoje bi gospodarstveniki zvišali plače zaposlenim???
Bomo spet ogrevali na kurilno olje ? Zgleda, da res, ker dobavitelj toplote na daljinskem ogrevanju maksimalno špara, tako da sem denar, ki sem ga vložil v daljinsko ogrevanje, vrgel proč, vseh 5.900€ .
Npr. te dni, ko je zjutraj malo nad lediščem, čez dan pa ne pretirano bolje, je zjutraj na dovodu 76°C, popoldan, ko ljudje pridemo iz služb in odpremo ogrevanje, pa je logično, da dovod znižajo na 65°C . V radiatorje gre okoli 5 stopinj manj, mora pa biti pumpa na najvišji hitrosti in termostatski ventili na radiatorjih do konca odprti. Staro, iz kamna zidano hišo s pol metra debelimi zidovi se tako ne da segreti. Dogrevati mogoče, ko so zidovi enkrat že ogreti, segreti "iz nule" pa težko.
Njihov odnos do strank je skrajno vzvišen, kot da si jim v veliko breme in strošek. Npr. konec novembra, sreda, četrtek, petek, zunaj okoli 6°C, oni pa v omrežje pošiljajo 57-58°C . Sem mislil, že imajo kakšno okvaro, zato kličem šele v soboto zjutraj in povem, da je na dovodu samo 57°C in v odgovor dobim idiotsko vprašanje "A je pa premalo ?" Potem pa kličejo računalničarja naj daljinsko preveri če je moja toplotna postaja prav nastavljena. Halo?
Ali pa zadnje dni decembra 2013, ko je temperatura dovoda padla celo na 49°C, odgovor:"Z dopusta pridemo 2.januarja".
Ko bi jim vsaj bilo možno dopovedati, da z nižanjem temperature v cevovodu ne šparajo, ampak si delajo škodo, ker so regulacijski ventili toplotnih postaj, priklopljenih na njihov cevovod, do konca odprti da postaje dosegajo zahtevano moč, če jo sploh dosežejo, proda se manj MWh, pretoki po cevovodu so ogromni, povratek ni bistveno hladnejši od dovoda, izgube so večje .
Če pa bi temperaturo dvignili na neko normalno raven, pa bi ventili toplotnih postaj priprli ker bi se zahtevana moč z lahkoto dosegala, prodalo bi se več MWh, pretoki bi se zmanjšali, povratek bi bil hladnejši, izgube bi bile nižje. Ampak - ne. Šparat, pa naj košta kolikor hoče. Na stranke se pa ne bomo ozirali.
Res mi pa ni jasno kakšno hišo imate, da sedaj ne zadostuje 50°C v radiatorjih.
Kaj pa če bo -20°...

Ps. z višanjem temperature se izgube povečujejo :wink:
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Citat:Res mi pa ni jasno kakšno hišo imate, da sedaj ne zadostuje 50°C v radiatorjih. Kaj pa če bo -20°
kot že omenjeno, je material kamen, fasada pa letnik '83, tu nekje. Radiatorji pa tudi. Potem je tu še problem segreti bojler, če je temperatura v dovodu prenizka.
Citat:Ps. z višanjem temperature se izgube povečujejo
če pretirano zvišaš, ja, gledano s strani dobavitelja. Če bi v cevovod pošiljal nekje 90-100°C, ki jih nihče ne rabi. Če pa pošiljajo v cevovod prenizko temp., pa sem že prej opisal, da delajo sebi škodo, ne korist.
Po moje bodo tudi peleti šli po poti kurišča, ker bojo kmalu trošarine zaradi prašnih delcev...
papez46 Napisal:
alanford Napisal:Papez46
Ta sistem deluje odlično, če se ne obremenjuješ s stroški in ti ni škoda denarja oziroma ga imaš preveč.

Stroški so.
Nič ni zastonj - celo sončna energija ne.
Trenutno mi je res ŠKODA denarja, da bi obstoječi sistem, s katerim ogrevam 200m2 in segrevam sanitarno vodo za 1500€/leto, oziroma za 120€/mesec, menjal ali posodabljal.
In res nimam preveč denarja, da bi še delujoč sistem ta trenutek samo zaradi prihranka 500€ letno menjal.

In ja, res je NE obremenjujem se s stroški, ker so, kakršni so, raje poskrbim, da je prihodkovna stran takšna, da se mi ni treba obremenjevati ravno z vsakim €! :wink:
@papez46 Brez zamere. Saj veš kako je. Vsak ima svojo računico.
Javr: kaj pa če ogrevas 20h/dan namesto dve popoldne ali pa večje radiatorje. To bi pa najbrž nekako šlo.
Po drugi strani mi pa res ni jasno zakaj ne ustrežejo stranki. Saj bodo vendar več prodali.
Bojler se jaz upam segrevati brez problema s 45 toplo vodo.
Se glede teme: dokler bo v slo gozdovih segnilo toliko lesa kot ga, je elko,premog, elektrika,plin se vedno dovolj poceni.
Te-tol sicer požge nekaj sekancev poleg premoga, vendar mislim da premalo. In to velja za vse večje kotlovnice. Ker v teh kotlovnicah je ceneje (glede na izplen kw)poskrbeti za ekologijo kot pa v kaminu dnevne sobe.
Citat:kaj pa če ogrevas 20h/dan namesto dve popoldne ali pa večje radiatorje.
Bojler se jaz upam segrevati brez problema s 45 toplo vodo.
zakaj bi prostore ogreval 20 ur na dan, ko pa rabim ogrevanje (med delavniki) od 14:00 do 22:00 ? In menjati vse radiatorje po hiši zato da bo lahko dobavitelj daljinskega ogrevanja imel v cevovodu mlačno vodo ? Raje začnem šparati za novo peč na drva/pelete kot pa da sem še kdaj odvisen od teh arogantnežev.
V špiralo bojlerja bi ti pošiljal vodo s temp. 45°C ? Koliko litrski bojler in koliko bi bila temperatura na pipi ?
1 2 3 4 5 ... 42 Pojdi na stran 
Iskanje po temi