MarHol Napisal:Odločil sem se, da vežem novo peč na trdo gorivo na zalogovnik volumna 1500 l. Imam pa težavo z sami fizičnimi merami saj mi višina v kotlovnici ne omogoča tako visokega zalogovnika. Resitev je nekaj in ena izmed teh je tudi ankup 2 kos /800l. Se lahko zadeva zaporedno veže med seboj in da opravlja identično vlogo kot samostojna enota.
V stojni višina 2m ali malo več, lahko kamot dobiš notri zalogovnik velikosti 1500l. Drugo je mogoče problem širina zaradi vrat. Lahko tudi daš delat zalogovnik po meri in ga potem tudi sam izoliraš. Vsekakor ima 1 zalogovnik boljšo izolativnost, ker ima na isti volumen manj površine-izolacije. Če ne gre drugače, potem je bolje imeti 2 zalogovnika, da imaš dovolj volumna za porabo energije iz peči ali pa za daljšo vztrajst sistema in manj kurjenja.
Preveri za zalogovnik po meri, pri zaporedni vezavi zalogovnika jaz ne vidim težave. Ne vem kako laufa potem termosifonsko ogrevanja za 2 zalogovnika iz peči.
Homer Napisal:Ne razumem, kako ti temperatura talnega niha, saj jo vendar regulira mešalni ventil.
-Če so P I D konstante na wdc "čudno" nastavljene.
-Pri meni je tipalo za dvig povratka kakšen meter oddaljeno od tripotnega ventila, šibka (45W) črpalka, relativno debele (35mm) cevi, morebiten slab termičen stik tipala, ki ima tudi svojo toplotno kapaciteto in se ne ogreje/ohladi v trenutku. Zato tipalo zaznava "temperaturo iz preteklosti". Wdc se lahko "zacikla" in stalno odpira in zapira ventil. (Sem kompromisno nastavil konstante, ne bom šel v detajle...)
@lesko, opazuj, kaj dela WDC/motorni pogon, ko ti temperatura niha. Pa zelo skop si bil z opisom problema (Za koliko in v kakšnih intervalih, kdaj ali stalno temperatura niha? Hidravlična shema?).
Da še jaz malo obudim to temo in sicer sem pred dilemo,kako vezati zalogovnik 1000l z pečjo vigas 16kw.Na spletu je kar nekaj načinov,ampak nisem siguren kaj bi pri moji peči najboljše delovalo.Ogrevam se pa samo radiatorsko.Gledal sem ti dve shemi.Slika 1 in slika 2.Se mi zdi,da bi moral jaz peč vezati kot je na sliki 1,saj gre ogrevanje najprej na radiatorje,višek pa v zalogovnik.Na sliki 2 pa se mora najprej segreti zgornji del zalogovnika in tudi,ko je ta segret in je obtočna črpalka za v stanovanje vključena pobira segreto vodo in voda na vrhu zalogovnika se hladi,posledično pa imaš precej daljši čas,da stanovanje ogreješ na želeno temperaturo.
Jaz imam vezano po prvi shemi peč vigas 25 in zalogovnik. Za regulacijo povratka uporabljam laddomat in mi le ta lepo napolni zalogovnik. Ko zakurim in v peči preseže temperatura vode 72 stopinj mi takoj vsa topla voda gre v radiatorje. Sicer ne tako vroča (72 stopinj) ker še nekaj mrzle vode črpalka za radiatorje potegne iz zalogovnika. Ko pa je tople vode iz peči več ko gre v radiatorje pa se zalogovnik lepo sloji. trenutno imam na vrhu 80 stopinj v sredini nekje 45 stopinj spodaj pa 30 stopinj, ker zalogovnik ohladim na 30 stopinj. Ogrevanje je radiatorsko brez izolacije.
Tako da jaz bi na tvojem mestu vezal po prvi shemi.
Vezava je brezpredmetna, če imaš ogrevanje na elektroniko, katera tipa temp. na vrhu zalogovnika (WD20). Tak primer je pri meni in ko ni dovolj segret zalogovnik na vrhu, mi itak ne požene črpalk. Zadevo bi lahko pretental, da bi imel tipalo na vhodni cevi dovoda v zalogovnik, tako bi tipal temp. v zalogovniku in temp. izhoda iz peči. To bi povečalo hitrost odzivnosti sistema. Pri moji peči od 40kW to nima tako velikega pomena, ker se zgornji dela zalogovnika že segreja po 20min. kurjenja v peči in zadeva potem špila kot bi morala.
Če želiš imeti hiter odziven sistem in imaš regulacijo ogrevanja, potem daj tipal na vhodni prikljiček na zalogovnik in tako bo elektronika tipala temp v zalogovniku in temp vode, ki prihaja iz peči v zalogovnik.
Hvala obema za informacijo kako stvar deluje v praksi.Po daljšem razmisleku sem se odločil,da bom verjetno vezal zalogovnik po prvi shemi in sicer glede na to da je peč komaj 16kw mi verjetno tudi to ne bo pomagalo,da bi prestavil tipalo na vhod vroče vode v zalogovnik,ker tudi če bo črpalka za radijatorje vklučena bo z vrha zalogovnika pobrala segreto vodo,peč pa je ne bo sproti segrevala na dovolj visoko temperaturo,ker mora le segrevati kar nekaj vode na vrhu zalogovnika.Za vmesna obdobja bi bilo to seveda v redu,bolj me pa skrbi,ko nastopi res mraz.Slaba stran sheme 1 je pa seveda,da ti nekaj vroče vode ostane pod kapo zalogovnika.
@Sebek
malo me skrbi pa tudi to da ne bi prevroča voda prihajala v radijatorje.Vem da mešalni ventil za v radijatorje počasi odpira vročo vodo,ampak mogoče je pa kdaj tudi popolnoma odprt in če bi 80 st.šlo v radijatorje ??
Ali mi lahko kaj več poveš o tem?To je le moje amatersko razmišljanje,zato mi je tudi vsaka vaša informacija iz prakse v veliko pomoč!
Skrb je odveč.
Vroča voda naenkrat ne poskoči. Zato je hitrost odpiranja in zapiranja mešalnega ventila dovolj.
Če pa si še vedno v skrbeh, da se morda mešalni ventil pokvari, pa dodaj še en varnostni termostat na dvižni vod, ki brezpogojno izklaplja črpalko pri previsoki temperaturi.
Sicer pa ne vem kaj bi škodovalo radiatorjem, če bi bila voda 80 stopinj .......?!
Homer Napisal:Skrb je odveč.
Vroča voda naenkrat ne poskoči. Zato je hitrost odpiranja in zapiranja mešalnega ventila dovolj.
Če pa si še vedno v skrbeh, da se morda mešalni ventil pokvari, pa dodaj še en varnostni termostat na dvižni vod, ki brezpogojno izklaplja črpalko pri previsoki temperaturi.
Sicer pa ne vem kaj bi škodovalo radiatorjem, če bi bila voda 80 stopinj .......?!
Če bi bilo pri meni 80 stopinj v radjatorju bi na njem praktično lahko kuhal. Pri minus 10 - 12 je tmp. radijatorjev max 55 stopinj.
Tako da nič bat, kar pogumno zmontiraj zalogovnik. Ne bo šlo nič narobe.
@zamot1
???
A električno pečko prijemaš?
In kaj bi se zgodilo če bi prijel radiator s hipotetičnimi 80 stopinjami?
Speklo bi te, a brez posledic (opeklin).....
Če še nisi naročil ti priporočam zalogovnik Sarkany. Jaz imam 1500L model KXT, ima prekucno višino nekje 210cm da sem ga lahko gladko postavil v kurilnici. Premer je pa 1m, ampak imam na srečo široka vrata. Mislim, pa da se da z njimi dogovoriti tudi da naredijo dimenzije po meri.
Cenovno je bil kar ugoden (nekaj čez 1000€ zalogovnik,izolacija,dostava).
Zastopnika za Slovenijo imajo v Lendavi: Trgo Keram -> <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kotli-sarkany.si/dodatna-oprema">http://www.kotli-sarkany.si/dodatna-oprema</a><!-- m -->
Najbolj zanesljiv način za oceno dejanskega finančnega izkupička pri prodaji nepremičnine je natančen vnaprejšnji izračun vseh obveznih davkov, ki pri... Beri dalje »
Lumar s priznanji Best Buy Award, QUDAL in Customers’ Friend potrjuje tri vidike, ki postajajo pri odločitvi za gradnjo doma vse pomembnejši: vrednost... Beri dalje »
V soboto, 19. septembra 2026, vas v okviru dneva odprtih vrat med 10.00 in 14.00 uro vabimo na obisk in ogled pritlične tipske hiše, ki se nahaja v ok... Beri dalje »
Prijava uporabnika
Registracija novega uporabnika
Vaša registracija je bila uspešna.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti, da bo registracija potrjena.
Porabljeno geslo
Zahtevek za spremembo gesla uspešno poslan.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti za uspešno ponastavitev gesla.