20.10.2014 ob 09:43
Situacija
Stanovanjska hiša z 20cm izolacije ima tri etaže vsaka s 95m2 neto površine:
Za ogrevanje vsega tega imamo dve peči
Za potrebe ogrevane sanitarne vode (poletni meseci) tudi 300L bojler s toplotno črpalko (neka poceni izvedba, ampak zaenkrat služi namenu). Celotno krmiljenje je urejeno s pomočjo Seltron sistema s tremi krmilniki (2x WDC20 in 1x WDC10) in kar nekaj črpalkami, da krmili vse to skupaj. Seltron ne krmili toplotne črpalke na bojlerju, ker ta deluje samostojno.
Sedaj bi rad dodal še najbolj pomemben del, ki nam bo prihranil trdo kurjavo: zalogovnik. V prihodnosti nimam namena dodajati sončnih kolektorjev, poleti pa bi se rad izognil kurjenju, zato razmišljam o najenostavnejšem zalogovniku, ki bo priključen le v ogrevalni vodokrog.
Vprašanja
Če sem kakšen podatek ali kakšno stvar izpustil pa mi prosim vseeno svetujte. Rad bi se seveda izognil previsokim stroškom izvedbe. Vse skupaj predvidevam bi moral zrihtat z 2000€ = material + izvedba.
Stanovanjska hiša z 20cm izolacije ima tri etaže vsaka s 95m2 neto površine:
- Klet, ki je minimalno ogrevana, ker v njej ni bivalnih prostorov
- Prva etaža s talnim ogrevanjem + 2 x konvektor (panoramska stena + dvokrilna balkonska vrata) + 2 x radiator (predsoba in utility, ki ni talno ogrevan) + 1 x kopalniška lojtra
- Mansardna etaža z otroškimi sobami in spalnico vse radiatorji
Za ogrevanje vsega tega imamo dve peči
- Peč na trda goriva Viadrus U 26
- Rezervna peč na mehka goriva - olje - ne vem katera je
Za potrebe ogrevane sanitarne vode (poletni meseci) tudi 300L bojler s toplotno črpalko (neka poceni izvedba, ampak zaenkrat služi namenu). Celotno krmiljenje je urejeno s pomočjo Seltron sistema s tremi krmilniki (2x WDC20 in 1x WDC10) in kar nekaj črpalkami, da krmili vse to skupaj. Seltron ne krmili toplotne črpalke na bojlerju, ker ta deluje samostojno.
Sedaj bi rad dodal še najbolj pomemben del, ki nam bo prihranil trdo kurjavo: zalogovnik. V prihodnosti nimam namena dodajati sončnih kolektorjev, poleti pa bi se rad izognil kurjenju, zato razmišljam o najenostavnejšem zalogovniku, ki bo priključen le v ogrevalni vodokrog.
Vprašanja
- Ustrezen volumen zalogovnika - ali je 1000L dovolj za opisano stavbo in peč ali bi potreboval večjega?
- Najboljši price/performance zalogovnik (kateri proizvajalec) pri čemer mi je pomembno, da je kvalitetno izdelan in predvsem zelo kvalitetno izoliran
- Zalogovnik bo zahteval dodatno krmiljenje še enega ventila - preklop pretoka vode iz ogrevalnega na zalogovniški krog, ko je hiša dovolj ogreta in pa jasno črpalka za taisti namen
- Je preklopni ventil za zalogovnik lahko "mehanski" (temperaturni) namesto elektronskega, torej ne potrebuje krmiljenja iz Seltron sistema?
- Obstoječe etažne črpalke so vse v vzporedni vezavi, kar pomeni, da se medsebojno ne "motijo/ovirajo". Zalogovniška črpalka pa bi po moji logiki bila v njihovi zaporedni vezavi, kar pomeni, da ko bi ogrevanje potekalo iz zalogovnika bi šlo skozi etažne črpalke + čez črpalko zalogovnika, zato bi ta črpalka lahko "ovirala" ostale, ki jih je veliko več in so zato skupno sposobne mnogo večjega pretoka. Ali je možna vezava zalogovnika na način, da ob ogrevanju iz zalogovnika poteka vodokrog mimo črpalke, ki služi "polnjenju" zalogovnika?
Če sem kakšen podatek ali kakšno stvar izpustil pa mi prosim vseeno svetujte. Rad bi se seveda izognil previsokim stroškom izvedbe. Vse skupaj predvidevam bi moral zrihtat z 2000€ = material + izvedba.

.