PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Izbira zalogovnika in njegova priključitev

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Situacija
Stanovanjska hiša z 20cm izolacije ima tri etaže vsaka s 95m2 neto površine:
  • Klet, ki je minimalno ogrevana, ker v njej ni bivalnih prostorov
  • Prva etaža s talnim ogrevanjem + 2 x konvektor (panoramska stena + dvokrilna balkonska vrata) + 2 x radiator (predsoba in utility, ki ni talno ogrevan) + 1 x kopalniška lojtra
  • Mansardna etaža z otroškimi sobami in spalnico vse radiatorji

Za ogrevanje vsega tega imamo dve peči
  • Peč na trda goriva Viadrus U 26
  • Rezervna peč na mehka goriva - olje - ne vem katera je

Za potrebe ogrevane sanitarne vode (poletni meseci) tudi 300L bojler s toplotno črpalko (neka poceni izvedba, ampak zaenkrat služi namenu). Celotno krmiljenje je urejeno s pomočjo Seltron sistema s tremi krmilniki (2x WDC20 in 1x WDC10) in kar nekaj črpalkami, da krmili vse to skupaj. Seltron ne krmili toplotne črpalke na bojlerju, ker ta deluje samostojno.

Sedaj bi rad dodal še najbolj pomemben del, ki nam bo prihranil trdo kurjavo: zalogovnik. V prihodnosti nimam namena dodajati sončnih kolektorjev, poleti pa bi se rad izognil kurjenju, zato razmišljam o najenostavnejšem zalogovniku, ki bo priključen le v ogrevalni vodokrog.

Vprašanja
  • Ustrezen volumen zalogovnika - ali je 1000L dovolj za opisano stavbo in peč ali bi potreboval večjega?
  • Najboljši price/performance zalogovnik (kateri proizvajalec) pri čemer mi je pomembno, da je kvalitetno izdelan in predvsem zelo kvalitetno izoliran
  • Zalogovnik bo zahteval dodatno krmiljenje še enega ventila - preklop pretoka vode iz ogrevalnega na zalogovniški krog, ko je hiša dovolj ogreta in pa jasno črpalka za taisti namen
  • Je preklopni ventil za zalogovnik lahko "mehanski" (temperaturni) namesto elektronskega, torej ne potrebuje krmiljenja iz Seltron sistema?
  • Obstoječe etažne črpalke so vse v vzporedni vezavi, kar pomeni, da se medsebojno ne "motijo/ovirajo". Zalogovniška črpalka pa bi po moji logiki bila v njihovi zaporedni vezavi, kar pomeni, da ko bi ogrevanje potekalo iz zalogovnika bi šlo skozi etažne črpalke + čez črpalko zalogovnika, zato bi ta črpalka lahko "ovirala" ostale, ki jih je veliko več in so zato skupno sposobne mnogo večjega pretoka. Ali je možna vezava zalogovnika na način, da ob ogrevanju iz zalogovnika poteka vodokrog mimo črpalke, ki služi "polnjenju" zalogovnika?

Če sem kakšen podatek ali kakšno stvar izpustil pa mi prosim vseeno svetujte. Rad bi se seveda izognil previsokim stroškom izvedbe. Vse skupaj predvidevam bi moral zrihtat z 2000€ = material + izvedba.
Minimalistična ocena zalogovnika bi bila nekje KW x 50. Torej npr 20 KW peč = 1000 litrov.
Ampak to je le za neko normalno obratovanje peči na drva. Za daljše ogrevanje iz zalogovnika seveda večji volumen.
Preklopnik peč zalogovnik ni potreben, pač pa regulacija povratne vode v peč (mešalni ventil + črpalka // morda že imaš).
Zalogovnik je vezan paralelno s pečjo, vse regulacije pa bi moral opraviti WDC20.
Posebno črpalko za polnjenje zalogovnika ne rabiš.
Poenostavljeno delovanje:
Ko je peč segreta, črpalka v povratku potiska povratno vodo v peč , mešalni ventil pa je odprt proti ogrevalnem sistemu in zalogovniku.
Če je potreba po ogrevanju, so mešalni ventili odprti, gre topla voda v sistem. Bolj kot se ti zapirajo, več tople vode gre v zalogovnik.
Ko se peč ugasne in ohladi je mešalni ventil v povratku zaprt in črpalka izklopljena.
ogrevalni sistem se zaključi preko zalogovnika.
Zato da ne bi prišlo do nezaželenih mešanj, je treba moč črpalk ustrezno prilagoditi.

Seveda je tu lahko 101 ideja in 101 način vezave, dodatnih mešalnih ventilov in črpalk, ampak običajno tisti slovenski pregovor drži, da več kot drek mešaš, bolj smrdi
litera, a sanitarna toplotna črpalka ima vgrajen tudi toplotni izmenjevalec in lahko vodo v njej ogrevaš tudi s centralnim ogrevanjem? Če ja, potem svetujem, da to počnete samo v obdobjih, ko peč na drva gori in od sebe oddaja toploto, v vseh ostalih obdobjih pa pustite, da naj sanitarno vodo ogreva kar toplotna črpalka sama. Ogrevanju sanitarne vode v toplotni črpalki iz zalogovnika se pa raje izogni, razen morebiti poleti, ko ogrevanje hiše ni potrebno.

Lahko predstaviš še hidravlično shemo celotnega sistema? Brez tega je zelo težko karkoli konkretnega povedati.

Pri ustreznem volumnu zalogovnika nima nobene veze ne stavba ne moč peči. Pomembna je pa velikost nakladalnega prostora v peči na drva, saj mora zalogovnik biti sposoben sprejeti energijo ene polne naklade drv. Pri tem za zgornjo temperaturo v zalogovniku upoštevaj recimo 90 °C, za spodnjo pa ob zelo dobro zgrajenem sistemu temperaturo najnižjega povratka ogrevalnih krogov (pri tebi slej ko prej talno ogrevanje), drugače pa pač temperaturo tiste mešanice, ki bi jo dobil v zalogovnik, oz. jo v njem ustvarjal, v skrajnem primeru temperaturo najvišjega potrebnega dovoda (za radiatorje).

Po možnosti si omisli zalogovnik, ki bo imel zgornje in spodnje stranske priklope v notranjosti izvedene tako, da boš lahko uporabljal vodo skoraj povsem iz vrha/dna zalogovnika. Pa kak sistem za umeščanje srednje tople vode (npr. povratek iz radiatorjev) na ustrezni nivo v zalogovniku bi tudi ne škodil. No, odvisno od izvedbe ostalega.

Dodatni ventili in črpalke zaradi zalogovnika načeloma niso potrebni, lahko pa v kakšnih primerih tudi. To se ne da točno povedati brez poznavanja tvoje trenutne hidravlike.

Aleš
Aleš, da, bojler s toplotno črpalko ima tudi špiralo za ogrevanje vode s centralno kurjavo. Zato je toplotna črpalka vključena le v nekurilnih-poletnih mesecih. Preostali del leta, vodo segreva centralna kurjava.

Za hidravlično shemo bo treba počakati, da pridem domov in vse skupaj točno narišem. Bom pa. Kakor sam razumem bi ena črpalka vsekakor bila potrebna, ker so črpalke za dvižne vode večinoma za mešalnimi ventili in zato ko se mešalni ventili zaprejo te črpalke ne morejo pomagati pri kroženju vode v zalogovnik... Bom narisal, pa bo bolj jasno.
Tako je. Za polnjenje zalogovnika potrebuješ izvedbo dviga povratka in svojo črpalko. Tako ti potem peč in zalogovnik delujeta nemoteno glede na ogrevanje hiše. Glede tega, da imaš dobro izolirano hišo in WDC regulatorje, lahko vse povratne vode spelješ direktno v dno zalogovnika. Meni se zgodi, da mi radiatorsko ogrevanje mansarde deluje že pri 35°C temp. vode v radiatorjih. Velikost zalogovnika mora biti najmanj tolika, da lahko spraviš eno polnitev drv peči ali večji, da imaš zadostno avtonomijo za 24h ogrevanje oz. za tisti čas, ko si od doma.

Jaz bi v tvojem primeru vgradil 1500 (to je minimalni minimum) ali vsaj 2000 zalogovnik. Sam sem vgradil 2000l in imam staro peč 40kW. Peč rabim vedno malo dopolnit, ker še sedaj nisem kuril same bukovine ampak ves gradbeni odpad, ki je večina smreka. Ker že imaš vse regulacije, se da zadevo, če sam delaš vsaj osnovne montaže, urediti za 2000€. Toliko te pač stane material. Jaz sem kupil zalogovnik brez izolacije, naredil dodatne luknje za senzorje, dovode in odvode ter termometre, da lepo vidim temp. v zalogovniku. Sam lahko veliko postoriš, ker vsak mojster, da ti nekaj uredi ima sedaj že skoraj začetno tarifo 500€/dan. Pač je država požrešna in rabi za preživetje.
Sheme nisem šel risat, sem pa poslikal zadeve v kurilnici do te mere, da lahko vidite kako in kaj so zadeve narejene.

Trije WDC krmilniki z izbranimi shemami. Desni je primarni, leva dva pa sta senkundarna:
[attachment=o15502]

Štirje mešalni krogi in en direktni (skrajno levo je črpalka za kletne prostore). Pod mešalnimi krogi je tudi črpalka za bojler sanitarne vode.
[attachment=o15501]

Tip peči Viadrus U26
[attachment=o15500]

Sanitarni bojler z avtonomno toplotno črpalko ter časovno krmiljena črpalka za cirkulacijo.
[img]httpunichr("58")//iunichr("46")imgurunichr("46")com/zEwBMnJunichr("46")jpg[/img]

Priložene datoteke
.jpg   Krmilniki.jpg (Velikost: 143,56 KB / Prenosi: 6338)
.jpg   Mešalni krogi.jpg (Velikost: 185,65 KB / Prenosi: 6341)
.jpg   Peč Viadrus U26.jpg (Velikost: 96,54 KB / Prenosi: 6340)
Jozl Napisal:Jaz bi v tvojem primeru vgradil 1500 (to je minimalni minimum) ali vsaj 2000 zalogovnik. Sam sem vgradil 2000l in imam staro peč 40kW. Peč rabim vedno malo dopolnit, ker še sedaj nisem kuril same bukovine ampak ves gradbeni odpad, ki je večina smreka. Ker že imaš vse regulacije, se da zadevo, če sam delaš vsaj osnovne montaže, urediti za 2000€. Toliko te pač stane material. Jaz sem kupil zalogovnik brez izolacije, naredil dodatne luknje za senzorje, dovode in odvode ter termometre, da lepo vidim temp. v zalogovniku. Sam lahko veliko postoriš, ker vsak mojster, da ti nekaj uredi ima sedaj že skoraj začetno tarifo 500€/dan. Pač je država požrešna in rabi za preživetje.

Tega sam ne bom počel, ker bi 1. trajalo dlje (sposoben bi bil to narediti sicer res sam) in 2. nimam niti primernega orodja.

To da si kupil zalogovnik brez izolacije si pa naredil kje? A je bil dosti cenejši od že izoliranega? Ker načeloma bi lahko pri veliki razliki v ceni kupil goli zalogovnik in dal okrog recimo 15cm SF35 Ursa izolacijo (ali boljšo) in potem okrog še kakšen skaj, da zadevo primerno zapreš. Vse skupaj bi seveda moralo biti občutno cenejše in vsaj tako dobro izolirano kot že polno izoliran zalogovnik.

BTW: Do kakšne temperature ogrevaš peč in posledično zalogovnik?
litera, možnosti je veliko. Recimo ena z razmeroma malo dodatnega dela. Tam, kjer ti sedaj prideta skupaj dovoda obeh peči na preklopni ventil, vrži ta ventil ven in ga nadomesti s T-kosom, obenem pa tam zraven vzporedno veži tudi zgornji priklop zalogovnika. Podobno spodnji priklop zalogovnika veži vzporedno tam, kjer ti pridejo skupaj povratek iz ogrevalnih krogov ter povratka v obe peči. S sicer malenkost več dela bo boljše, če povratek v peč na kurilno olje namesto tukaj zraven povežeš na drugi priklop na zalogovniku od zgoraj navzdol. Potem boš potreboval še dve dodatni obtočni črpalki in nepovratna ventila za na povratne vode k obem pečem. Pri peči na drva pred njeno črpalko še mešalni ventil, na katerega dodatno pripelješ še dovod iz nje same - za "dvig povratka". Shemo na desnem (glavnem) WDC20 spremeniš na 416, pri čemer senzor T6 iz peči na drva prestaviš na vrh zalogovnika, izhod R8 ti bo pa namesto preklopnega ventila krmilil črpalko za peč na kurilno olje. Za krmiljenje črpalke in mešalnega ventila pri peči na drva, boš potreboval še nek dodatni regulator. Če želiš ostati pri Seltronu, potem mogoče kak SCC40?

To je varianta z malo dela, nikakor pa ne najboljša. Nekaj problemov tega pristopa:
  • Za vseh šest ogrevalnih krogov trošiš najbolj vročo razpoložljivo vodo, predvsem pa vse povratke iz njih zmešaš skupaj v vodo povprečne temperature med njimi, ki je v sistemu ne moreš več znižati/uporabiti. Zalogovnik bo zaradi tega "deloval" na manjši temperaturni razliki in bo moral biti temu primerno večji, hkrati bo v povprečju na višji temperaturi in iz večjega zalogovnika na višji temperaturi bo več izgub.
  • Imaš dva direktna ogrevalna kroga, skozi katera bo voda zelo hitro tekla (razen, če imaš izjemno šibke črpalke, česar pa ni ravno videti, ali v samih ogrevalnih krogih kakšen mehanizem za omejevanje pretoka, česar nisi nič omenil) in s svojo veliko hitrostjo mešala vodo v zalogovniku na vodo neke povprečne temperature. Tudi zaradi tega bo zalogovnik moral biti še večji in bo v povprečju na še višji temperaturi, kar spet vodi do še večjih izgub.
  • Zaradi načina delovanja Seltronovih regulatorjev, bo na vrhu zalogovnika ves čas potrebno vzdrževati vročo kapo. Če je zalogovnik tak, da omogoča uporabo vode povsem do vrha, in je temperaturni senzor mogoče postaviti na vrh, je to sicer lahko dokaj malo, pa vendar.
  • Sanitarno vodo bi se iz takšnega sistema centralnega ogrevanja splačalo ogrevati le takrat, ko nam toploto daje peč na drva ali ko morebitne toplote v zalogovniku nimamo porabiti nikjer drugje, drugače pa naj jo raje ogreva sama toplotna črpalka. Ali se to da dopovedati tvoji regulaciji, ne vem.
  • Tistemu četrtemu regulatorju za peč na drva ostali regulatorji ne bodo uspeli dopovedati zahtevane temperature.

Izboljšave, ki lahko precej popravijo sistem, zahtevajo pa tudi kar nekaj več dela:
  • Sprememba direktnih krogov v mešalne, sploh pri radiatorjih.
  • Odstranitev razdelilca pod mešalnimi seti in pred mešalne ventile v setih kaskadno postaviti večpotne mešalne ventile za izbiro vode ustrezne temperature iz različnih nivojev zalogovnika.
  • Povratke iz ogrevalnih krogov peljati na različne nivoje v zalogovnik, hladnejše (talno, mogoče konvektorji?) na dno, za toplejše (radiatorji, mogoče konvektorji spadajo sem?) pa je fajn imeti v zalogovniku nekaj, kar jih bo čim bolje umestilo na ustrezni nivo.
  • Regulacijo zamenjati s kakšno zmogljivejšo.

Morda bi se pri šestih različnih ogrevalnih krogih, dveh pečeh in zalogovniku obnesla tudi večstopenjska hidravlična sklopka na sredini, na katero bi bilo vse to povezano. Bi pa ta rešitev zahtevala še črpalko ali dve in/ali nekaj vnetilov za transport toplote v zalogovnik in iz njega.

Aleš
Zalogovnik sem izoliral s 10cm spužve za izolacijo, povrhi pa oblekel v skaj, tako da zgleda kot original. Seveda je bila doma izdelana izolacija in skaj krepko ceneje, kot da bi kupil že vse skupaj narejeno. Zgoraj je tudi bolj izolirano, ker je tisti votli del zafilan z ostanki in purpeno. Ob temp v zalogovniku do 90°C je še vedno skaj hladen.

Peč imam trenutno nastavljeno na vhodno vodo na varovanju povratka 55°C. Kar mi daje izhod iz peči preko 80°C ob slabih drvah. Če kurim kaj boljšega - brikete iz bukovine ali solidne drve, gre tem tudi do 88°C pri črpalki na max 3. Moram še malo peč sfrizirat, da bodo drva bolj počasi gorela in s tem tudi malo povečam izkoristek. Drugače imam 4h dovolj da pregrejem celoten zalogovnik.

Še link do slik kurilnice pred izvedbo izolacije in vezave elektronike:
<!-- m --><a class="postlink" href="https://picasaweb.google.com/113294279728930596535/Kurilnica?noredirect=1">https://picasaweb.google.com/1132942797 ... redirect=1</a><!-- m -->
Jozl Napisal:Peč imam trenutno nastavljeno na vhodno vodo na varovanju povratka 55°C. Kar mi daje izhod iz peči preko 80°C ob slabih drvah. Če kurim kaj boljšega - brikete iz bukovine ali solidne drve, gre tem tudi do 88°C pri črpalki na max 3.

Po moje imaš ti za svojo moč peči prešibko črpalko. Da ti pri maksimalni moči črpalke peč vodo ogreje za celih 33 °C, je kar zastrašujoče. Zamisli si, da se ti cel sistem zmerno ogreje in ti v peč pride voda pri recimo 63 °C (to je res zmerno, polno je primerov, kjer se vse skupaj ogreje preko 75 °C). To se ti bo potem v peči ogrelo na 96 °C, kar bo verjetno že sprožilo kakšne varnostne mehanizme.

Jaz bi poiskal črpalko, kjer bi pri okrog 2/3 moči črpalke voda v peči narasla za okrog 15 °C.

Aleš
Tole tudi meni ne gre najbolje skupaj. 55>80+?. Kakšno peč imaš, kakšna črpalka, kakšno varovanje povratka, povezava do zalogovnika?
Sam imam colo, esbe 72C patrona, črpalka na 2/3, pa peč pridela dobrih 10C.

Edit: vidim da imaš 40kw viadrusa kajne? Saj to si že pisal nekajkrat se mi zdi. Še vedno se mi zdi ogromen prirastek.
Vidim, da ni samo meni padla v oči ta razlika. Sem bil rajši tiho glede na to, da nimam ravno veliko kilometrine v teh vodah, čeprav sem prvič slišal, da bi nekomu peč našvicala +30°C v enem prehodu. Meni na 68°C na vhodu vrača ven od 80 do 85°C. Očitno ni od muha ta vidruska Smile .
casar Napisal:Tam, kjer ti sedaj prideta skupaj dovoda obeh peči na preklopni ventil, vrži ta ventil ven in ga nadomesti s T-kosom, obenem pa tam zraven vzporedno veži tudi zgornji priklop zalogovnika. Podobno spodnji priklop zalogovnika veži vzporedno tam, kjer ti pridejo skupaj povratek iz ogrevalnih krogov ter povratka v obe peči. S sicer malenkost več dela bo boljše, če povratek v peč na kurilno olje namesto tukaj zraven povežeš na drugi priklop na zalogovniku od zgoraj navzdol. Potem boš potreboval še dve dodatni obtočni črpalki in nepovratna ventila za na povratne vode k obem pečem. Pri peči na drva pred njeno črpalko še mešalni ventil, na katerega dodatno pripelješ še dovod iz nje same - za "dvig povratka". Shemo na desnem (glavnem) WDC20 spremeniš na 416, pri čemer senzor T6 iz peči na drva prestaviš na vrh zalogovnika, izhod R8 ti bo pa namesto preklopnega ventila krmilil črpalko za peč na kurilno olje. Za krmiljenje črpalke in mešalnega ventila pri peči na drva, boš potreboval še nek dodatni regulator. Če želiš ostati pri Seltronu, potem mogoče kak SCC40?

Tole si se kar zelo lepo razpisal. Najlepša hvala. Ker sem laik kar se tiče tega (oz. iz čisto drugega foha) imam nekaj vprašanj glede na napisano:

1. Namesto preklopnega ventila praviš, da naj bo kar T člen, torej bosta vroča izhoda iz peči vezana semkaj; ker črpalke "vlečejo" toplo vodo iz teh virov, ali ne bo potemtakem vleklo vodo iz obeh peči hkrati, čeprav bo obratovala le ena naenkrat? Zato je tukaj preklopni ventil, ki poskrbi, da gre voda iz delujoče peči...

2. Povratek v oljno peč ne razumem, kako naj bo vezan na drugi zgornji izhod zalogovnika? Torej če prav razumem, bi moral biti povratek v oljno peč vedno iz zalogovnika in ne iz ogrevalnih krogov, kot sedaj?

3. Omenjaš pri peči na drva na njeno črpalko; Katero črpalko? Peč sama nima kot smatram nobene posebne črpalke. Le-te so vezane na ogrevalne kroge in sanitarno špiralo?

4. Shema 416 ima samo eno peč - oljno - in nima preklopnega ventila kolikor [url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")seltronunichr("46")si/import/documents/2865unichr("46")pdf]vidim na shemi[/url]

5. Predvidevam, da bi bil za krmiljenje temperature povratnega voda lahko uporabil tudi nekoliko cenejši SCC30 krmilnik?

6. Kje in kako pridejo vezane črpalke in povezava zalogovnika za ogrevalne namene? Polnjenje razumem bi bilo povezano kot si sam napisal na T členu z dodatno črpalko, ki bi vodo dajala v zgornji priklop zalogovnika; Preklopni ventil bi po mojem razumevanju moral biti kljub vsemu vezan na topli izvor in sicer za T členom in bi preklapljalo med pečema in zalogovnikom glede na temperaturo teh treh virov. Pri tej vezavi bi tako za zalogovnik potreboval le eno črpalko, ki bi skrbela za polnjenje zalogovnika. Pri ogrevanju iz zalogovnika, pa bi bil vod speljan na preklopni ventil in zato ne bi šla voda preko te črpalke (glej tudi shemo spodaj)

7. Direktna kroga sta za radiatorje v kleti (trenutno imam ta del izključen) in pa za sanitarno špiralo za katero se mi zdi, da je obstoječa GRUNDFOS črpalka absolutno premočna in prehitro voda zakroži skoznjo; Ali je to prav ali ne pa ne vem.

8. Za direktni krog radiatorjev v kleti bi (predvidevam) načeloma lahko uporabil regulator konstantne temperature ACC10 in s tem preprečil izgube tople vode? Je tako?

9. Pri ogrevanju sanitarne vode pa bi načeloma lahko vezal vhod iz T člena namesto za preklopnim ventilom (ki sem ga omenjal v točki 6. Tako bi se sanitarna voda grela iz peči le v primeru, da so peči delujoče, v nasprotnem primeru pa za ogrevanje poskrbi avtomatika toplotne črpalke in nastavitev temperature na njej. Je tako? S tem bi preprečil ogrevanje sanitarne vode iz zalogovnika.

10. Na regulatorjih imam sedaj nastavljeno temperaturo povratnega voda na 50°C, minimalno temperaturo kotla na trdo gorivo pa na 60°C, vendar nimam pojma od kje krmilnik dobi podatek povratka, ker glede na shemo tega tipala ni (T6 je za temperaturo kotla = izhodno temperaturo), vhodne pa ni. In ko mi v kotlu trenutno temperatura naraste na 56°C se zaženejo črpalke na mešalnih krogih in se začnejo odpirati mešalni ventili. To pa potem hitro spet zniža temperaturo kotla navzdol. Ko se mešalni ventili zaprejo pa ni nobene črpalke, ki bi potem krožila vodo kamorkoli drugam kot v sanitarni bojler (oz. kletne radiatorje, ki so trenutno izklopljeni). Ravno v takšnem primeru bi ob dovoljšnji topli vodi v sanitarnem bojlerju višek peljal na zalogovnik. V tem primeru bi se morala črpalka zagnati in filat zalogo.

Glede na moje laično znanje bi moral teli ogrevalni shemi moje bajte posvetiti več časa in razmisleka kaj in kako.

U glavnem takole si na tvoje napisano in na moje napisano predstavljam povezavo toplotnih virov. A je to to kar si imel ti v mislih, ali ne? Nisem risal sicer še ostalih črpalk (pri dvigu povratka predvidevam, da bi bila potrebna dodatna pumpa - kakšna izredno šibka predvidevam) ampak bistvo mi je povezava zalogovnika.

[img]httpunichr("58")//iunichr("46")imgurunichr("46")com/JlMq7QHunichr("46")png[/img]

Pri tej shemi je upoštevano da se ogrevanje pri praznem zalogovniku začne takoj, ko je peč topla in ni potrebno prehdodno ogrevanje zalogovnika. Tako je ogrevanje primarno, zalogovnik pa sekundaren. Hiša je tako prej topla, kadar zalogovnik nima tople vode.

Dvig povratka bi bil najbrž lahko tudi skupen za obe peči. Ni mi pa jasno kako brez preklopnega ventila sedaj izbirati iz katere peči vlečejo črpalke toplo vodo. Glede na narisano iz obeh... ?
Ja tako je fantje in dekleta. Vadrus ni tako švoh.....lahko kuriš vse kar gori, suho in mokro.

Sistem ima 35mm Cu cevi, ND3 regulacijo in 32-40 črpalko. Ko sem prvič zakuril, sem povprašal brata, na koliko bi bilo dobro dati črpalko in je rekel, da bo 1 dovolj. Temp. je kmalu pobegnila na 90 in več, sem dal na 2 in ni bilo nič kaj bolje, potem sem imel na 3 in je bila temp okoli 88°C, dotok pa na 66°C.
Danes sem na hitro zakuril naložene gradbene deske..... V 15min je bila tem v peči 60°C in ves čas je delovala črpalka na 2. V 20min gorenja je bilo v peči na izhodu 85°C in dotok 55°C, črpalka na 2. hitrosti. Dimnik je bil na 55% priprt, da ni preveč vleka, ker gre potem preveč toplote skozi dimnik. Kmalu sem preklopil črpalko na 3. najvišjo stopnjo in se je temp. v peči počasi spustila na 80-81°C. Tudi na zalogovniku se je že v 20min. kurjenja poznalo, ker so morali motorni pogoni zmanjševati odprtost mešalnih ventilov (WDC20 regulacija). V 30min. gorenja se je že dvigoval termometer na vrhu zalogovnika, ki je nameščen na ravnem delu oboda.

Jaz imam ločen dovod v zalogovnik iz peči (izvedel sam, uporabil samo 90° koleno in nekaj cm v globino zalogovnika) in originalno iztočno cev za dovot tople vode na ogrevalne kroge.

Danes sem zopet zakuril po 3 dneh in je v hiški prijetnih 19-20°C za gradbena dela.
A lahko tole debato okrog temperaturnih razlik in švicanja Jozlove peči prestavite na drugo temo, ker roko na srce nima zveze s tole temo in je moteča, ker namesto da rešujemo oroginalni problem in vprašanja, debatiramo o moči Jozlovih črpalk in njegove Viadruske...

Brez zamere in hvala za razumevanje.
1 2 3 4 5 ... 7 Pojdi na stran 
Iskanje po temi