15.5.2014 ob 11:48
Sem že zgoraj napisal. za skoraj 20 evrov zna štroma porabiti tudi PC ki je prižgan 24/7.
Hanzi Napisal:Ni nujno, če mu sedaj ob 80 lirskem trikrat dnevno zmanjka tople vode, bo potem 5x zmanjkalo. Predvidevam da njegovi uporabniki nalivajo banjo do vsaj polovice vsak dan. Nekoč ne dolgo nazaj nas je 9 (dve familiji)shajalo z 80l bojlerjem, pa je redko kdaj zmanjkalo tople vode.Pol je edina rešitev 30 literski bojler.
miniman Napisal:80L kombiniran bojler uporabljamo skupaj s starši in zato se boljer vsak večer ali pa tudi čez dan sprazni do konca. Posledično imamo astronomske račune za elektriko - 140-150 EUR na mesec
Po tehtnem razmisleku sem prišel do zaključka, da bi večji bojler porabil verjetno manj, saj bi zdržal do 22.00 ure, ko se preklopi na cenejši tok, saj bi ga v tem primeru posledično imeli prižganega le od 6.00 do 22.00 ure, ne vem najbrž bi nabavil nekaj za samodejno vklapljanje.
večji bojler bo imel večje izgube skozi plašč. poleg tega večino tople vode porabiš popoldne in zvečer, ti bi pa en dan prej grel vodo...Ajd pozimi imaš zgube v prostor, poleti pa. gorenje 80 l ima izgube 1,85kwh/dan Se pravi eno tretjina porabljene energije se izgubi v prostor (zaradi nikakve izolacije bojlerja). Zjutraj ko boš nehal ogrevati vodo, boš imel 75, popoldne samo še 60 ali celo samo 50. Lahko ti dam graf, kako v mojem bojlerju pade temperatura preko noči ko ni porabe tople vode.
Skratka, najbrž bo ceneje če ogrevaš vodo od 2 popoldne do polnoči kot pa v ponoči.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.gorenje.si/ogrevanje-in-hlajenje/grelniki-vode/srednjelitrazni-grelniki-vode/serija-tg?c=580140">http://www.gorenje.si/ogrevanje-in-hlaj ... g?c=580140</a><!-- m -->
A to pije vodo? Razmišljal se pa o najmanj 150L, če ne celo 200L bojler. Zanima pa me še kako je kaj s temi bojlerji, ki imajo toplotno črpalko. Je to sploh smoterna invensticija, glede na to da je vprašljiva življenska doba??
Bi sicer šel v druge opcije, vendar glede na to, da si delimo hiši s starši to zaenkrat ni možno.
Beri Napisal:Hanzi Napisal:Ni nujno, če mu sedaj ob 80 lirskem trikrat dnevno zmanjka tople vode, bo potem 5x zmanjkalo. Predvidevam da njegovi uporabniki nalivajo banjo do vsaj polovice vsak dan. Nekoč ne dolgo nazaj nas je 9 (dve familiji)shajalo z 80l bojlerjem, pa je redko kdaj zmanjkalo tople vode.Pol je edina rešitev 30 literski bojler.
Naj se naučijo uporabljati in ne rasipati vodo.
Odpreš pipo, da se zmočiš, potem zapreš pipo, se nažajfaš/namiliš, odpreš pipo, spereš,,........... zapreš, šampon na glavo, odpreš in spereš pa je še 30 litrov odveč.
Če imaš 50 litrov segrete vode v bojlerju, da bi imel toplo jo moraš ohlajati z dodatkom mrzle in ti pol pride 50 tople, 50 mrzle = 100 litrov vode, pa če to ni dosti, pol ne vema kaj delajo z vodo.
Hanzi Napisal:link na zgornji gorenjev bojler pravi, da 80 litrski bojler spravi od sebe 145 litrov 40C vode.Tuširaš se po potrebi in ne kot včasih ko smo šli pod tuš en za drugim.
In ja, pri nas se ob tuširanju po tvojem načinu porabi cca 20 litrov vode na osebo, ob kakšnem ekspresnem tuširanju tudi samo 10. Mogoče imam tisto specialno pipo in tuš ročko ki jo nekdo zgoraj omenja.
in glede na to da grelec vsako minuto segreje liter vode približno, potem mora v hiši biti več kopalnic. (kar predvidevam da je v primeru avtorja je in morajo biti obe kopalnici khrati zasedeni s potratnimi porabniki pod tušem. (ali pa kuharicami ki preberejo vse trače med pomivanjem posode).
Homer Napisal:9 je shajalo z 80l bojlerjem?!Ja vežde.
To verjetno vsak dan eden, v nedeljo pa dva, ki sta se ravnokar vrnila iz JLA?
En pubertetnik(ca) ti za pol kopanja sprazni bojler!
Hanzi Napisal:Zato pa že celo temo sprašujem, koliko porabi bojler elektrike, oziroma koliko porabijo vode mesečno(ob koliko osebah). Pa še nisem dobil tega odgovora.
Samo da je strošek elektrike 140-150 evrov mesečno.
VErjamem, da smo pri nas res varčni z vodo, ampak nekje nekoč sem zasledil podatek da je norma poraba okoli 100l/osebo/dan.
Pa ob pesimistični oceni je poraba tople vode polovica. se pravi 50litrov.
Štiri osebe 200litrov na dan. Ker imam odštevalno uro za toplo vodo lahko rečem da je pri nas "pol manjša". Mešalni ventil v obtok spusti vodo med 45-50C. Tako pod tušem dodam dobro četrtino mrzle vode.
mrzla voda ima 10, topla pa 40C.
Se pravi za 200l na oko porabiš 6kw, (naj me nek fizik popravi), 20 evrov mesečno. Moj zgornji račun amortizacije se prepolovi na dobo 10 let.STČ pa crkne po 5 letih,kajne JohanR(al nek podoben nick)
Pa kot sem napisal. To je neka povprečna 4 članska familija, za katero pa verjamem da se da znižati porabo vode.
Avtor po prebranem sklepam da ima 5-6 članov? V tem primeru se ob potratnih uporabnikih zagotovo splača STČ v primerjavi z bojlerjem, sploh zato ker bo elektirka vedno dražja.
Jaz sem od lanskega oktobra (ko sem postavil kolektorje in odštevalno uro) porabil slabih 150 mrzle (vse) vode, od tega je na števcu tople vode cifra 55m3.