PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Toplotna črpalka z zalogovnikom ali brez za talno gretje?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
borut5 Napisal:Na forumu ne najdem prav veliko na to temo (mogoče sem spregledal).
Torej hiša je v 3 podaljšani fazi.
132 kvadratov, 2 etaži, izolacije 12 cm navadni stiropor. Podstrešje izolirano približno 32 cm + betonska plošča 20 cm.
Vprašanje: kakšna je razlika pri stroških ogrevanja s toplotno črpalko z zalogovnikom ali brez zalogovnika? Glede nato, da zalogovnik pride cca 3.500€ me zanima kdaj dobiš ta strošek povrnjen. Razmišljam tudi da bi za ta denar rajši kupil toplozračni kamin, ker imamo doma gozd (brezplačna drva Smile)

Hvala za mnenja.

Ena od opcij je, da si primarno ogrevanje zastaviš na drva. Če boš imel zalogovnik, mu vgradiš el. grelec. Če ga ne bo (toplozračni kamin), pa po želji dodaš par poceni el. radiatorjev ali električno centralno peč in/ali klimo.

Če je poraba majhna (predvidene izgube, lokacija), pa itak imaš namen "štukat" z drvmi, se ti ne splača dat nekaj tisoč evrov v TČ, da boš imel letno (par) sto evrov prihranka napram "direktnem" električnem (do)grevanju.
Toplovodni kamin in dovolj velik zalogovnik je obratovalno zelo ugodna rešitev, če se sprijazniš z vsakodnevnim kurjenjem. Seveda imaš tudi opcijo akumulacijskega elektro ogrevanja v cenejši tarifi.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Investicija v toplovodni kamin in dober zalogovnik je približno enaka kot, inverterska toplotna črpalka in toplozračni kamin a ni?

Potem se mi zdi boljša izbira TČ in toplozračni kamin.
Kdo pozna kakšne dobre toplozračne kamine s trostransko zastekljitvijo?
Odvisno kakšen kakovostni razred kopuješ. Toplovodni kamin in zalogovnik 1000l dobiš za okoli 2k€, seveda lahko plačaš več, ampak kakšnega večjega pozitivnega učinka ne bo. Je pa res, da je cena izdelave takšne kurilnice dražja kot z samo TČ
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Fantocci Napisal:CTC TČ stane 10.000€, potem pa bi si vodo grel na elektriko?

Kot da bi si kupil mečko, na šiht pa bi se vozil s stoenko, da se mečka ne umaže...

P.S.: V dobro izoliranih hišah je letna poraba za ogrevanje SV lahko višja od porabe za samo ogrevanje hiše.

Bom še malo odpru to temo ker še nisem 100% odločen kaj bi kupil Smile CTC za mojo hišo pride 4.950eur, regulacija 912eur, še nekaj drobnega metriala plus delo in predračun je prišel: 6.980 eur z že nekaj popusta. Dodam še 200eur za klasičen bojler odbijem še 1.850eur subvencij (recimo da imam srečo da živim na takem območju kjer je subvencija višjaSmile) in smo na: 5.332eur.

Je za razmislit ali ne? Minus je sigurno ogrevanje vode na navaden bojler. Bo pa toplotna črpalka čez poletje mirovala kar (upajmo) ji še podaljša življenjsko dobo, tako da sami minusi tudi niso pri navadnem bojlerju.
Naj mi nekdo razjasni. TČ CTC stane cca 10.000 EUR, amortizacijska (življenjska) doba pa cca 12 let. Kar bo pa več, bo toliko tudi stroškov vzdrževanja. Če se od letne porabljene vrednosti olja odšteje amortizacija TČ 833,00 EUR, bo pri povprečni hiši s povprečno porabo olja težko upravičiti novo investicijo. Smisel bi bil šele ob zamenjavi dotrajane ogrevalne naprave.

Ob predpostavki, da tudi kak drug tip TČ zna ogreti hišo za pol manj denarja, so odgovori približno jasni. Razen, če je denarja kot pečka in ni edini cilj ogreta stavba...

Sem v razmišljanju kje bistveno kiksnil?

lp K.
malo si kiksnil glede cene. Zakaj vsi pišete da pride 10.000€ če to ne drži Smile?
Toplotna pride 4.950€ (samo zunanja enota) katero lahko direktno priklopiš na talno. Potrebuješ še regulacijo ki pride mal čez 900€ in to je to. Plus delo seveda.

Končna investicija je kot sem že omenil cca 5.300€ (z navadnim bojlerjem in odšteto subvencijo)
Pa še zmer mi ni jasno zakaj bi dal bojler na grelec, če maš tč. Saj obstaja 3potni ventil, ki preklopi iz talnega na gretje sanitarne vode. To skor vsaka črpalka omogoča.

Poleti priklopiš črpalko 1x do 2x na dan, da segreje bojler in v vmesnem času je pač izklopljena. Zakaj bi kuril na grelce?

LP
borut5 Napisal:
Fantocci Napisal:CTC TČ stane 10.000€, potem pa bi si vodo grel na elektriko?

Kot da bi si kupil mečko, na šiht pa bi se vozil s stoenko, da se mečka ne umaže...

P.S.: V dobro izoliranih hišah je letna poraba za ogrevanje SV lahko višja od porabe za samo ogrevanje hiše.

Bom še malo odpru to temo ker še nisem 100% odločen kaj bi kupil Smile CTC za mojo hišo pride 4.950eur, regulacija 912eur, še nekaj drobnega metriala plus delo in predračun je prišel: 6.980 eur z že nekaj popusta. Dodam še 200eur za klasičen bojler odbijem še 1.850eur subvencij (recimo da imam srečo da živim na takem območju kjer je subvencija višjaSmile) in smo na: 5.332eur.

Je za razmislit ali ne? Minus je sigurno ogrevanje vode na navaden bojler. Bo pa toplotna črpalka čez poletje mirovala kar (upajmo) ji še podaljša življenjsko dobo, tako da sami minusi tudi niso pri navadnem bojlerju.
Sicer ne vem, zakaj so ti vsi ponujali toplovodni kamin, s katerim si v primeru, da ni elektrike, nimaš kaj počet.
Vsekakor je prednost, če na obstoječo črpalko, za katero mislim, da je kvalitetna izbira, priključiš še bojler z ustrezno veliko kačo, po drugi strani pa imaš prav, da bo črpalka pol leta počivala, pa tudi pozimi bo manj obremenjena. Sam imam zraven priključen 300 l bojler. Ogrevanje sanitarne vode je zelo poceni, vendar je črpalka non stop vklopljena tudi poleti, zato sem jo dodatno zavaroval proti direktnemu udaru strele, kar pa v praksi pomeni, da imam zaradi dotnega zavarovanja praktično podobne stroške kot, da grejem z navadnim bojlerjem.
PS
Subvencija je max. 1500 eurov.
Hvala za odgovor. Sem tudi klical inštalaterja in je potrdil, da lahko priklopim tak bojler na CTC toplotno črpalko. Sedaj sem pa v dilemi Smile Ali investiram v solarni bojler (mislim da se tako rečeSmile) in priklopim na TČ ali pa kupim navaden bojler (imam višjo porabo) zmanjšam investicijo + "recimo" večam življenjsko dobo TČ Smile

Koliko pa je cca višja investicija v solarni bojler + montaža in drobni material? Kdo ve?
Solarni boljer lentherm sgl300 stane 650€ brez ddv. Jaz bi ziher vzel bojler.
xavi Napisal:.................. vendar je črpalka non stop vklopljena tudi poleti, zato sem jo dodatno zavaroval proti direktnemu udaru strele, kar pa v praksi pomeni, da imam zaradi dotnega zavarovanja praktično podobne stroške kot, da grejem z navadnim bojlerjem..................

Strela vseka in poškoduje TČ
- tudi, če ni v delovanju
- tudi, če so varovalke dol. (Le verjetnost je manjša)
- tudi, če odtraniš napajalne kable (it's a joke-vem, da tega nihče ne dela)
- verjetnost je skoraj nična, če zunanjo enoto odmontiraš in jo čez poletje pospraviš v klet :mrgreen:

EDIT: jaz nimam zavarovane, pa si mi dal misliti
......
za dodatno varovanje je dobro, da je v faradayevi kletki :mrgreen:

Pa še čisto resno:
Na tem svetu ni nič 100% (razen da bo vsak od nas en dan umrl).
Tako seveda obstoja tudi možnost poškodb zaradi prenapetosti.

Raje kot neka zavarovanja je smiselno varovanje cele hiše: prenapetostna zaščita, strelovod, izenačitev potencialov, .......

Res je nekaj stroškov a če daš na vago stroške zaščite in vrednost naprav, ki jih imaš v hiši, se zagotovo splača.
Saj, jaz se tega bojim, da bo strela mimo letela in poškodovala elektronske naprave. Ko se je to nazadnje tgodilo, mi je crknil motor od drsnih vrat, pa če prav je zadela trafo postajo 100m stran. Če bi bil izklopljen, bi verjetno preživel.
xavi Napisal:Saj, jaz se tega bojim, da bo strela mimo letela in poškodovala elektronske naprave.
jaz sem to zavaroval(Triglav)30€)) direktni udar strele je zavarovan preko hiše in ni pomembno ali "zadene" v hišo, ali črpalko - se šteje za del hiše. Izrecno sem vprašal in v drobnerm tisku so mi tudi podčrtali to, kot sem napisal, indirektnega udara pa hišna polica ni pokrivala (hiša, tudi potres je notri, me pride 455€ letno - 200.000€ vrednost)
1 2 3 4
Iskanje po temi