PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Inverter 12>230V modificiran, čisti sinus?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Spodoben inverter se ustavi prej, preden pride napetost akumulatorja pod mejo, pod katero pride do trajne poškodbe akumulatorja.
Ne komentiraj "kar tako"....
Avtomobilski akumulatorji so narejeni za start motorja. To je kratkotrajna velika obremenitev, sicer pa se večino časa z alternatorjem vzdržujejo polno napolnjeni.

Akumulatorji za UPS, motorne pogone in podobno so narejeni za praznjena do še varnega praga pred poškodbami
Gre za popolnoma drugačno konstrukcijo akumulatorjev in nima nikakršne zveze s popolnim praznjenjem U<< 10V
@Homer, OK, razumem, se popravljam. Mislil sem na tiste "cenejše" inverterje (ne UPS), ki nimajo "lastnega" akumulatorja in kjer je izrecno po domače napisano, da se uporabljajo s priklopom na avtomobil, torej na svinčeni akumulator, ki je občutljiv na praznjenje <10V.
jaz se danes sprobal neki inverter 2000/1000w.akumulator 82 amperov za alternator ne vem(audi diesel).priklopil sem reflektor 300w in staro skrinjo in jo dal na ful.Rezultat...po petih minutah se je inverter izklopil.na enega porabnika je delalo brez problema.nimam podatka o moči skrinje ampak dvomim da več kot 300w.
Zaradi česa? Se je pregrel? Je zaznal padec na akumulatorju? Se sploh kje kaj vidi? Verjetno nima diagnostike.
Sam še nisem nikoli uporabljal, pa me zanima, ker imam enega cenejšega izbranega s podobnimi močmi. Želim pa, da bi delovale vsaj varčne in/ali led žarnice ter vsaj en pogon (ali hladilnik, ali skrinja, ali obtočna črpalka)
Ali si imel prižgan avtomobil?
imel sem prižgan avto klima na off luči parkirne.zaznal je padec napetosti in se izklopil.mogoče sem zaj...l ker sem dal skrinjo na ful.pojma nimam koliko takrat vleče.
alanford Napisal:Zaradi česa? Se je pregrel? Je zaznal padec na akumulatorju? Se sploh kje kaj vidi? Verjetno nima diagnostike.
Sam še nisem nikoli uporabljal, pa me zanima, ker imam enega cenejšega izbranega s podobnimi močmi. Želim pa, da bi delovale vsaj varčne in/ali led žarnice ter vsaj en pogon (ali hladilnik, ali skrinja, ali obtočna črpalka)

potem takem bi ti moralo delati naprimer skrinja in luči.jaz sem hotel priklopiti plinsko peč pa me je malo strah.
Skrinja dela ali ne dela, ni razlike ali je na full ali ne. Bistveno vprašanje je kakšna skrinja je to? 20 let stara?
Padec napetosti si najbrž imel na akumulatorski strani. Torej kabli med akumulatorjem in invertejem predolgi, pretanki, slabi kontakti, ......
[quote="Homer"]Padec napetosti si najbrž imel na akumulatorski strani. Torej kabli med akumulatorjem in invertejem predolgi, pretanki, slabi kontakti, ......

pomoje je padec akumulatorja.kabli so močni kontakti sigurno dobri.najbrž alternator ne dohaja porabe inverterja.skrinja je pa res stara blizu 20 let ker jo imam za rezervo v garaži
Itak da 70 ah alternator na prostem teku ne daje polno moč 70 ah ampak morda 35 ah x 13 V = 455 W ostalih 200 W + izgube inverterja pomeni da ti je za preostalo potrebno moč sesalo A iz akumulatorja, kateri se je potem praznil in pride do varnostnega izklopa inverterja zaradi padca napetosti ponavadi pri 11 V.
Daj cigl na gas in more špilat! :-P
MI2 Napisal:Itak da 70 ah alternator na prostem teku ne daje polno moč 70 ah ampak morda 35 ah x 13 V = 455 W ostalih 200 W + izgube inverterja pomeni da ti je za preostalo potrebno moč sesalo A iz akumulatorja, kateri se je potem praznil in pride do varnostnega izklopa inverterja zaradi padca napetosti ponavadi pri 11 V.
Daj cigl na gas in more špilat! :-P

bom popoldne ali jutri probal še enkrat.pomoje da je alternator močnejši :?: .bom poročal
Dobro za preizkus ne rečem nič, samo zadnji stavek je bil bolj v hecu mišljen. Seveda bo delovalo bolje na kakšnih 3 k obratih ampak menda ja ne boš res laufal avto na takih obratih zato. Poraba ne bo ravno majhna. Raje priklopi neko bolj varčno razsvetljavo gor + skrinjo.

Ps
Drugače pa vem o čem pišem, preberi moje poste v tej temi na prejšnjih straneh.
@lupo
Homer zna vseeno imeti prav, zato le napiši dolžino in presek tvojih kablov na 12V strani.
Če prav računam, ti tudi pri 35mm2 bakrenih kablih (kar bi marsikdo rekel, da je ogromno) in 50A toka na kablu pride do padca napetosti 25mV/m. Pri 16mm2 kablu je to že >50mV/m. Možno je, da pri visokih tokovih razsmernik že ne dobi dovolj visoke napetosti in izklopi, če pa tok zmanjšaš, pa dela.

Zelo čudno se mi zdi, da se alternator ne skuri, če dalj časa odjemamo večji tok, kot ga je sposoben poganjati. Edino v tem primeru se namreč akumulator prazni, če odjemamo ves tok iz alternatorja + nekaj iz baterije. Ali imajo alternatorji varovanje, da ne morejo preseči maksimalne obremenitve in jih torej mirne duše na polno obremeniš??? Nenavadno.

@MI2
Brez zamere, ampak predzadnji zapis ni prav smiseln. Že enote imaš pobrkljane. Če alternator obremeniš na polno, bo tudi v prostem teku delal na polno (sploh pri dizlu). Če lahko spelješ brez gasa, samo počasi spustiš sklopko, potem ga tudi na polno obremenjen alternator ne bo ugasnil. Če pa misliš, da 70A alternator pri polni obremenitvi ne bo dal od sebe 70A, je pa enako kot bi rekel, da vtičnica s 16A varovalko od sebe ne bo dala več kot (recimo) 8A. Malce nerodno. Če sem kaj narobe razuel, se ti oproščam.
1 2 3 4 5 6
Iskanje po temi