pri voda voda moraš imeti določene pogoje za izvedno..to je. Se pravi..ali mora biti podtalnica na neki pametni globini...oz. morš imeti na razpolago določeno površino travnika - osončenega, ki ti omogča izkoriščanje toplote zemlje.
Če ni ne enega ne drugega...izbereš tretjo opcijo. A na vsak načins e plača imeti vir, ki zagotavlja medij z dovolj visoko temperaturo preko cele zime (in tu podtalnica zmaga).
Voda, katera ima temperaturo nižjo od 7°c ni uporabna za direkten sistem voda voda, se pa lahko izkorišča na podoben način kot zemlja voda, s tem da je slednji sekundarni krog v katerem kroži glikol
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Če se malce vmešam v debato... če prav razumem, je potem investicija za zemlja-voda približno enaka za vrtino ali za kolektor, razen tega pač da če imaš kolektor, lahko sam skoplješ jarek...?
Se tudi sam nagibam k črpalki zemlja-voda, vendar z vrtino, ker je okoli hiše bolj malo prostora (vrstna krajna, 3 leta stara, talno, cca. 140 m2...)
LP!
Valccek,
narobe razumeš. Zemeljski kolektor te pride "na ključ"tam nekje2-3 k€,če se znajdeš in nimaš dveh levih rok,lahko znesek prepoloviš.
Za vrtino ne vem,poglej po forumu,vendar računaj nekje 50€ po metru,plus premik stroja...Hitro boš na 10k€ s tem da zadeve ne moreš poceniti,žal.
10 k pomoje glih ni. Prevoz je nekje med 300,00 in 600,00. Za podtalnico rabiš črpalno in ponorno vrtino, skupaj 60 m x 70 € = 4.200,00 €. Potem je pa še oprema vrtine - potopna črpalka + delo.
valccek Napisal:Če se malce vmešam v debato... če prav razumem, je potem investicija za zemlja-voda približno enaka za vrtino ali za kolektor, razen tega pač da če imaš kolektor, lahko sam skoplješ jarek...?
Se tudi sam nagibam k črpalki zemlja-voda, vendar z vrtino, ker je okoli hiše bolj malo prostora (vrstna krajna, 3 leta stara, talno, cca. 140 m2...)
LP!
Za zemeljski kolektor imaš premalo površino. Eno je vrtina za podtalnico, drugo pa za geosondo, ki koristi toploto kamenin in se cenovno absolutno ne izide.
Pri podtalnici je tekoči meter vrtine v povprečju že preko 70 eurov, tako, da je cena predvsem odvisna, na kakšni globini je podtalnica, vrta pa se po navadi do konca vodnega stolpca. Kot ponorno vrtino se lahko uporabi kakšno ponikalnico meteorne vode, če ta dobro požira, ni pa to popredpisih in je vprašanje, kako je v tem primeru z subvencijo. Stroški papirov od ARSOT-a so cca. 450 eurov. Mislim, da imaš vse pogoje za sistem zrak-voda, glede na to, da je praktično nova hiša in predvidevam dobro izolirana z troslojnimi okni. Edino, kar moraš pazit je lokacija in hrupnost zunanje enote, glede na to, da je vrstna hiša.
Citat:da je cena predvsem odvisna, na kakšni globini je podtalnica, vrta pa se po navadi do konca vodnega stolpca
Na parceli dosežemo podtalnico nekje na 5 metrih (morda še manj) globine. Kaj to pomeni za TČ voda-zrak na podtalnico. Koliko bi morala biti izvrtina globoko...par metrov se da skopat tudi s kombinirko...
Za toplotno črpalko voda-zrak je vseeno, na kateri globini je podtalnica.
Če pa se odločaš za sistem voda- voda pa je to drugo.
Vseeno bi ti priporočal, da ti napravijo vrtino, kjer z vrtanjem ugotovijo, kje je konec vodnega stolpa. Namreč, pojavi se lahko nihanje gladine podtalnice in če imaš pumpo nekje na zgornji meji, se ti lahko zgodi, da ostane na suhem.
tudi sam se odločam za sistem zemlja-voda in me nekaj zanima sami izdelavi.
Položil bi tako imenovani hor. zemeljski kolektor.
Zanima me kako dolge imate dolžino zanke (samo v eno stran), npr 30 m*4 je ena zanka, celotna dolžina cca 120 ? Je pomembna dolžina v eno stran, četudi so razmiki 0.8 m narazen?.
Kako si lahko izračunam oz dimenzioniram zemljski kolektor, koliko m ga potrebujem.
Zemlja vlažna,delno ilovica.
Hiška : 170 m2 , 30 zid + 20 stiropor,35 SF izolacija pod streho. Po izračunih pade v B Energijski razred, porabe 25kwh/m2 letno.
Razmišljal sem tako da bi dal 3 zanke po 120 m (dolžina ene zanke 30m) narazen 0,8 m. Potem pa bi dal še zadaj za hiško še 1 takšno zanko katera bo čista zase (120 m) ?.
nekam nerazumljivo si tole napisal,zato verjetno tudi še nisi dobil odgovora.
Sicer pa,za tvojo dobro izolirano hišo bo zagotovo dovolj 6kw TČ in 400m cevi zemeljskega kolektorja.V projektu imaš določene toplotne izgube in po tem naj se ravna dobavitelj.
Kar se tiče dolžine zank,priporočajo do 100m,čeprav tudi 120 ne bo predolga,važno je,da so iste dolžine.Še najbolje bo,da nam svojo situacijo narišeš.
@ssecnik , nekako sem po tihem upal da se mi boste tudi vi oglasili, saj sem videl da ste sami delali zemeljski kolektor, ta bi bil tudi hvalezen vsake pomoci in napotkov.
Kot sem ze prej nerazumljivo opisal zgoraj.
Razmišljal sem tako da bi dal 3 zanke po 120 m (dolžina ene zanke 30m) narazen 0,8 m. Potem pa bi dal še zadaj za hiško še 1 takšno zanko katera bo čista zase (120 m) ?.
Zanima me ali je kje kaksno pravilo kako dolga naj bo zanka samo v eno stran (v mojem primeru gre cca 28-30 m) ? Skupna dolzina cca (120m)
Najbolj zanesljiv način za oceno dejanskega finančnega izkupička pri prodaji nepremičnine je natančen vnaprejšnji izračun vseh obveznih davkov, ki pri... Beri dalje »
Lumar s priznanji Best Buy Award, QUDAL in Customers’ Friend potrjuje tri vidike, ki postajajo pri odločitvi za gradnjo doma vse pomembnejši: vrednost... Beri dalje »
V soboto, 19. septembra 2026, vas v okviru dneva odprtih vrat med 10.00 in 14.00 uro vabimo na obisk in ogled pritlične tipske hiše, ki se nahaja v ok... Beri dalje »
Prijava uporabnika
Registracija novega uporabnika
Vaša registracija je bila uspešna.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti, da bo registracija potrjena.
Porabljeno geslo
Zahtevek za spremembo gesla uspešno poslan.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti za uspešno ponastavitev gesla.