PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Nova uredba o razvrščanju objektov

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zidanica, 80m2 bruto površine, torej seštevek vseh etaž. Recimo 1x80 m2, ali 2x40 m2? V slednjem primeru daš AB ploščo, to potem ni več nezahteven objekt, ampak manj zahteven objekt, za katerega je potrebno klasično GD. Zidanica je po klasifikaciji objektov stavba za spravilo pridelka (12713)
@ izotop: Lepo napisano, bi se kar strinjal z vsebino.
Citat:teza stroke je, da se z novo uredba degradira zdajšnjo zakonodajo,
S tem pa se ne strinjam. V tej od stroke tako popljuvani Uredbi vidim v glavnem dve spremembi:
- premik nekaj objektov navzdol (zahtevni > manj zahtevni, manj zahtevni > enostavni, enostavni > nezahtevni)
- Krajši (poenostavljeni) opis objekta. Kar pa zame ni pomanjkljivost, če ima prostorski akt dobro definirano možnost gradnje.
Citat:vsaj predstavnike tistih (predstavniki v zbornicah, nevladne organizacij, kateri člani so aktivni v zadevi itd), ki so z urejanjem prostora profesionalno v teoriji in praksi ukvarjajo,
Se strinjam. Je pa treba ločiti uravnotežene skupine:
- Državni uslužbenci, ki se ukvarjajo z urejanjem prostora in njihovi dohodki (v bodoče) niso direktno odvisni od strokovnih rešitev. Skrbijo predvsem za uravnoteženje kvalitete izvedbe in cene glede na namen uporabe.
- Strokovnjaki s tega področja, ki pridobivajo dohodek iz pogodb o delu. Njihov bodoči dohodek je lahko zelo odvisen od sistemske rešitve takega zakona. Ta skupina lahko daje pripombe na predvidena določila in predloge za nova določila.
- Strokovnjaki področja združeni iz vrst investitorjev, ki bodo skrbeli, da končne rešitve ne bodo pretirano drage.
Citat:sskj nima pr item nobene veze (vsaj direktne ne). gleda se zakon in klasifikacije.
Ali je v katerem zakonu, na katerega se ta Uredba nanaša, definicijo zidanice? Jo lahko prilepiš? Če je nima, potem velja SSKJ in ne splošno mišljenje ali ljudsko imenovanje. Lahko bi veljal kak sodni sklep o tem, ali je nek konkretni objekt zidanica ali ne. Iz tega pa sklepanje, kaj bi še lahko bilo zidanica.
Za mene je zidanica shramba vina, ki ima lahko tudi mizo s sedeži, da se iz nje lahko sliši petje. Načeloma bi morala biti bele barve. Ta dodatek tudi sledi iz SSKJ.
Nimam časa - sem v penziji!
Yeager Napisal:Zidanica, 80m2 bruto površine, torej seštevek vseh etaž. Recimo 1x80 m2, ali 2x40 m2? V slednjem primeru daš AB ploščo, to potem ni več nezahteven objekt, ampak manj zahteven objekt, za katerega je potrebno klasično GD. Zidanica je po klasifikaciji objektov stavba za spravilo pridelka (12713)
Uredba nikjer ne govori o materialu plošče niti o etažnosti.... torej dovoljeno je kar ni prepovedano Smile
Uredba ne, govori pa o tem ZGO, ki pravi da je nezahteven objekt konstrukcijsko manj zahteven objekt. Nadalje, ZGO govori, da morajo biti VSI objekti skladni s prostorkimi akti, zanesljivi in evidentirani. Zanesljivost objekta pa se zagotavlja z njegovim projektiranjem, gradnjo oz. izvajanjem del, nadzorom.
Mah brez veze.... bo upravna enota povedala..... razlaga si itak vsak po svoje....
Čeprav mislim da se nebi vse zbornice tako razburjale če bi pri odločanju prevladal OPN in ZGO...
Uredba nikjer ne govori o materialu plošče niti o etažnosti.... torej dovoljeno je kar ni prepovedano

Prav to me zanima, v uredbi nisem nikjer zasledil, da zidanici omejuje etažnost, višino in povezavo med objekti. Kako se bo to v praksi razlagalo.
a niso vsi enostavni in manj zahtevni objekti -enoetažni katerih je streha strop.
Citat:Zanesljivost objekta pa se zagotavlja z njegovim projektiranjem, gradnjo oz. izvajanjem del, nadzorom.
Se strinjam. Ne strinjam pa se s tistim delom zakona, ki (skoraj poimensko) navaja, kdo lahko projektira, izvaja in nadzira. Ali res nihče drugi ne more narediti dobrega projekta, izvedbe, nadzora, kot le tisti, ki ga je s posebnim papirjem imenovala država? Moje mišljenje je, da zanesljivost lahko zagotovi tudi nepooblaščeni, pooblaščeni pa lahko naredi nezanesljivo.

Ker zanesljivost objekta lahko zagotavlja tudi nepooblaščena oseba, ni ovir za dvoetažno zidanico. Vprašanje je, kako dokazovati tako zanesljivost. Zame nikakor ne pred osebo, ki je za tako delo pooblaščena in ga opravlja po pogodbi (ne za fiksno plačo). Preprosto - izdajatelju GD se predloži statično-trdnostni izračun. Država ima možnost da mu verjame ali pa izvrši kontrolo.
a niso vsi enostavni in manj zahtevni objekti -enoetažni katerih je streha strop.

no, pol bomo pa takšne imeli. a so potem vse hiše enostavni objekti, ker spadajo med manj zahtevne?
zidanice so tukaj na silo umestili nekam, kamor ne sodijo. kako bo s priklopi itd?
Ali je v katerem zakonu, na katerega se ta Uredba nanaša, definicijo zidanice? Jo lahko prilepiš? Če je nima, potem velja SSKJ in ne splošno mišljenje ali ljudsko imenovanje. Lahko bi veljal kak sodni sklep o tem, ali je nek konkretni objekt zidanica ali ne. Iz tega pa sklepanje, kaj bi še lahko bilo zidanica.
Za mene je zidanica shramba vina, ki ima lahko tudi mizo s sedeži, da se iz nje lahko sliši petje. Načeloma bi morala biti bele barve. Ta dodatek tudi sledi iz SSKJ.

splošna definicija je podana v klasifikacije, ki mislim, da jo je že yeager skopiral prej.
ker pa po regijah nastopajo različni tipi ipd, ponavadi lokalni opn oz oppn vsebuje še dodatne pogoje, kjer so za npr zidanice, vinske kleti ipd točno navedbe tako max. diemnzij, višin, materialov in eventuelna izjeme.
in od tega niso hoteli odstopat niti za mm, smo imeli orenk problem z recimo kakšno legalizacijo na dolenjskem ipd (itak ue v nm slovi kot ena nanbolj zategnjenih).
kako to mislijo rešit z novo uredbo, ki očitno vse te regijske tipe ipd povozi in uveljavlja neka čist splošna pravila brez konkretne presoj ipd, ne vem oz sem že povedal svoje.
Citat: a so potem vse hiše enostavni objekti, ker spadajo med manj zahtevne?
Razmišljam, ali ne razumeš, ali pa se norčuješ? Nočeš doumeti bistva mojega mišljenja.
- Se strinjam, da mora biti PGD dokumentacija - ne strinjam se, da jo lahko naredi le tisti, ki ima od države pildek.
- Se strinjam, da mora biti zahtevani odmik od meje izmerjen - ne strinjam se, da mora to odmeriti od države pooblaščena oseba.
- Se strinjam, da je treba kontrolirati izvedbo med izvajanjem (ustreznost armature, ...) - ne strinjam se, da mora to delati nekdo, ki je na državnem spisku za ta dela.
- ....

Tu je (po mojem mnenju) bistvo pluvanja po Uredbi, ker je naštetim ljudem uredba odvzela nekaj zaslužka s prekvalifikacijo objektov.
Zame je enodružinski stanovanjski objekt še vedno manj zahtevni objekt. Ne strinjam pa se z diktatom države, koga lahhko najamem za določeno delo. Jaz sem investitor, denar je moj, jaz bom objekt uporabljal, vse pomanjkljivosti bodo na mojih plečih.
Ne strinjam pa se z diktatom države, koga lahhko najamem za določeno delo. Jaz sem investitor, denar je moj, jaz bom objekt uporabljal, vse pomanjkljivosti bodo na mojih plečih.

zdej pa jst ne razumem, kaj hočeš povedat, kakšen diktat? glede zahtevnosti sem odgovarjal susi.
če to misliš:

Se strinjam, da mora biti PGD dokumentacija - ne strinjam se, da jo lahko naredi le tisti, ki ima od države pildek.

ja kdo pa? sej frizer al pa trgovka mora tudi pildek imet, da lahko opravlja svoje, vsaj če govorimo o legalnih zadevah..
Po toliko debate mi še zdaj ni jasno ali uredba povozi vsa določila prostorskih izvedbenih aktov in prostorskih ureditvenih pogojev občin.
nisi edini..
1 2 3 4 5 ... 25 Pojdi na stran 
Iskanje po temi