PodSvojoStreho.net Nepremičnine Gradbena dokumentacija Kakšno velikost hiše predlagate?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Naša je 155m2, jaz bi imel manjšo, ampak se ni izšlo, ker je bil pogoj projektantu spalnica spodaj (pa je ta zelo majhna). Mislimo na stara leta...
Potem takoj prideš na na nekih 70 kvadratov spodaj, nekaj ti vzamejo še stopnice in vetrolov (ta je sicer v izzidku), pa majhna garderoba, da lahko nekam plašč in čevlje odložiš. Nimam rad vetrolovov, kjer te ob vstopu v hišo najprej pozdravi kup smrdljivih čevljev in nametani vrhnji deli oblačil.
V mansardi je malo več prostora, tri sobe (dve otroški sobi in ena za peglanje, goste itd..) ter dodatni skromni WC.
Čez 15 let jih boš imel polovico odveč
Žerjavar Napisal:
Citat: je vseeno bolše če imaš kakšen prostor odveč kot premalo
Čez 15 let jih boš imel polovico odveč!
[/quote]

S tem se jaz ne morem strinjat - odveč bi lahko imel le kakšno otroško sobo, pa še to lahko npr. eno preurediš v sobo za goste (mogoče celo za vnuke, ko pridejo), drugo pa npr. za kakšno hobby sobo. Ostale prostore pa seveda enako uporabljaš kot si jih prej, ali ne??? :wink: Še vedno uporabljaš kuhinjo, jedilnico, dnevno sobo, še vedno potrebuješ wc, pa kopalnico in seveda spalnico. Namreč tudi sama si ne bi nikoli šla gradit hiše, če bi ta imela manj kot 150 kvadratov, ker se v majhnih prostorih počutim utesnjeno, klastrofobično, torej precej slabo. Sploh, če so še okna npr. zelo majhna - da je vse skupaj še temno. Ravno zato sva z mojim želela gradit, saj nama sedaj na 60 kvadratih mansarde, s precej poševninami, primanjkuje prostora - pa sva sama! Poleg tega pa je še precej temno, ter nimava nobenega balkona, ki je meni mus! Tako si zidava hišo, ki ima ogromna okna, pretočne, večje, svetle prostore in deluje zračna, z dvema balkonoma in veliko teraso - ker nama to tu manjka! Tako da - ko že iščeš rešitve za hišo, pomisli na to, kaj ti v zdajšnjem stanovanju/hiši manjka, kje potrebuješ večji prostor, kateri prostor se ti v zdajšnjem stanovanju zdi ravno prav velik/mogoče celo prevelik, kakšna razporeditev prostorov bi ti najbolj prav prišla glede na vaš (družinski) življenjski stil (kje se največ časa zadržujete skupaj,...). In pa ideja o ogledu Musterhous-ov je res super. Tudi midva sva si jih šla najprej ogledat in sva tam našla idejo za hišo, ki se nama je zdela prava - enostavno veš, da je prava, ko stopiš v hišo in se sprehodiš skozi, pa je občutek tisti prijetni, pravi. Big Grin Midva sva jo morala še malo spremenit, saj moramo pri nas, zaradi naklona, imeti klet, ampak tako je skoraj vedno. :wink: Pa veliko sreče! Big Grin
Pozdrav,

s tem pa se lahko samo strinjam.
če torej ostanema sama (kar nekoč boma), se nehata uporabljati samo dve sobi (beri:otroški sobi), ostalo pa se uporablja normalno dalje. pa še ti sobi se lahko preuredita v kakšno sobo(za goste, vnukece, hobby) tako da mislim da ne bo problema z izrabo sob.
je pa res ,da že v fazi načrtovanja ne smeš predimenzionirati prostorov, saj se bo hiša največ uporabljala na začetku, ko še je družina mlada. pač poskrbet se mora da so na začetku vsi prostori izkoriščeni (mogoče je npr. en odveč) in da ima vsak svoj namen

LP, Volč
Ali mi lahko kdo pove za tole "musterhaus" v Grazu.
Se je potrebno najaviti, ali je možno kar na ogled brez predhodnega klica?

Hvala

lp
najava ni potrebna
Kako veliko hišo delati ni samo filozofsko vprašanje ampak tudi zelo finančno: Vsak kvadratni meter končane hiše srednjega razreda opremljenosti lahko računaš minimalno 700-800€/m2

Torej 200 kvadratov namesto 150 znaša 50x750 = 37.500 Evrov več in ker so ponavadi to evri, ki jih da banka, ni to v resnici 37.500 ampak jih je treba potem vrnit od oka kakih 45.000. To je deset let vračanja obrokov po 370 Evrov!

To pa ni mala razlika v kešu, razen za Zokija in podobne, ni res? Njim pa res ni treba razmišljat koliko bo treba vrnit in ali bo hiša prevelika potem, ko bo Jurček šel na Ciper ali nekam na štajersko ali na hladno, kar bi bilo še najbolje Smile
Pozdrav,

ja,minimalna meja polno opremljene hiše je najmanj 800 Evrov za kvadrat, tudi to sem računal
z bančnimi posojili pa je tako ,da moraš doti več vrniti kot si dejansko sposodiš, zato nisem niti razmišljal o bančnem posojilu.mislim da bom tudi brez posojila prišel skoz-

LP, Volč
Ja, seveda je treba razmišljat zraven tudi o denarju, da veš koliko lahko spraviš skupaj, koliko pa boš vseeno vzel na kakšen kratkoročen kredit. Ampak, če pa že vnaprej veš, da toliko denarja nikoli ne boš mogel spraviti skupaj, da bi si lahko naredil sebi pravo hišo (ne govorim o preseravanju na 500 kvadratih!, ampak ene 150 kvadratov bivalnega pa že), potem se zanjo pač ne odločiš. Sama vem, da raje gradim tudi nekaj let več, delam večinoma vse sama, si sposodim nekaj malega še kredita - npr. za opremo, in imam takšno hiško, ki me ne utesnjuje (malih prostorov sigurno ne maram, mogoče zato, ker sem malo klastrofobična), kot da si postavim hišo, s krediti do konca življenja, v dveh letih, hišo pa takšno, da imaš komaj prostor se obrnit, kaj šele kaj kam spravit in v kateri se celo življenje potem počutiš neudobno. Moje mnenje, pač.

Volč, upam, da ti res uspe brez posojil, ali pa vsaj z nekaj manjšimi. Tudi midva imava namen, dokler bo šlo, gradit brez posojil - zaenkrat nama še gre.
Citat: Ampak, če pa že vnaprej veš, da toliko denarja nikoli ne boš mogel spraviti skupaj, da bi si lahko naredil sebi pravo hišo (ne govorim o preseravanju na 500 kvadratih!, ampak ene 150 kvadratov bivalnega pa že), potem se zanjo pač ne odločiš.
Ni problem za 4 člansko družinao najeto stanovanje 60 m2. Je pa problem hiša z manj kot 150 m2. Big Grin
Nimam časa - sem v penziji!
Pozdrav,

@Kate, upam da mi res brez posojil uspe, bom pa tudi sam kaj nardil ,
@Žerjavar-dobro povedano

LP, Volč
Žerjavar Napisal:
Citat: Ampak, če pa že vnaprej veš, da toliko denarja nikoli ne boš mogel spraviti skupaj, da bi si lahko naredil sebi pravo hišo (ne govorim o preseravanju na 500 kvadratih!, ampak ene 150 kvadratov bivalnega pa že), potem se zanjo pač ne odločiš.
Ni problem za 4 člansko družinao najeto stanovanje 60 m2. Je pa problem hiša z manj kot 150 m2. Big Grin

Ja, če ne moreš prit finančno drugače skozi, moraš pač bit stisnjen tudi na 60 m2, s 4 člansko družino, če si še tega ne moreš privoščit si pa na 50m2 (tudi sama sem bila kot otrok na 50 m2, pa smo bili 4, brez spalnice, brez jedilnice, le majhna kuhnjica, in kopalnica in dnevna soba, ter manjša soba), Kitajci so tudi lahko na 4m2/osebo 8) - če si ne moreš privoščit več, si pač ne moreš. Pa to ne pomeni, da so zadovoljni s tem prostorom oz., da se počutijo udobno v njem. Ampak v hišo se običajno seliš (vsaj sama tako mislim) zato, ker si želiš več prostora, ker želiš, da ima npr. vsak otrok lahko svojo sobo, kamor se lahko umakne, pa da imaš tudi ti, kot starš lahko še sam zraven tudi spalnico (ne, da je spalnica vbistvu otroška soba za 2 otroka, sam pa spiš v dnevni na kavču), pa narediš si še jedilnico (ne ješ v mali kuhinji, kot sem npr. navajena iz blokov - ko ni šanse, da bi imel še jedilnico kje), pa narediš npr. še dodaten wc (nimaš le enega v kopalnici), pa narediš vsaj 2 kopalnici, da se uspejo vsi člani družine zjutraj hitreje zrihtat za službo/šolo, pa stopnišče imaš znotraj hiše, ne le zunaj stanovanja,... - kar pa nanese seveda večjo kvadraturo in seveda večje finance. Zato pa pravim, da sama ne bi imela hiše pod 150 m2, ker, če že grem delat hišo, jo grem delat zato, da imam več prostora, kot sem ga imela v bloku.
Citat: če ne moreš prit finančno drugače skozi, moraš pač bit stisnjen tudi na 60 m2, s 4 člansko družino,
Točno tako! Kaj pa če finančno nekako prideš na 80 k, nikakor pa ne stakneš 140 K za 160 m2 neto lastne hiše? Raje nimaš nič, kot pa le 100 m2 neto?

Kaj manjka sodnjemu opisu za hišo 100 m2 neto oziroma 70 m2 bruto tlorisa?
Citat:Na bruto 7 x 10 m imaš vse potrebno:
- Za zrela in pozna leta, na nivoju zunanje zemljine (1 stopnica): Vetrolov, dnevni prostor s kuhinjskim kotom in jedilno mizo, spalnico, sanitarije, kurilnico(?). Neto 50 m2 zadošča.
- Za prvih 15 let še v mansardi: spalnica, 2 kabineta, sanitarije. Skupaj neto 50 m2. Dostop iz vetrolova, da ima lahko eden od otrok pozneje začasno tu svojo družino.
- Ob hiši pa še pripravi prostor za poznejšo gradnjo: garaža za 1 avto, nadstrešek za 1 avto, lopa za vrtno orodje, drvarnica.
Nimam časa - sem v penziji!
Volč Napisal:Pozdrav, sem nov obiskovalec foruma in željan informacij.
sam sem pred gradnjo hiše in pridobivanjem dokumentacije. kakšno velikost hiše priporočate? vem da je to odvisno od posameznika a upam da me boste pomagali usmeriti. računam za uporabo štiričlanske družine. mislim da bi bila dovolj velika nekje 200 m2. hiša bi bila velika cca. 12x10 m in dve nadstropji P+M , ostalo bi še neizkoriščeno podstrešje
Takšno imam sam - je prevelika, predlagam do 20% manjšo, pa garaže v hiši ne delaj -bolje samo nadstrešek.
Žerjavar Napisal:
Citat: če ne moreš prit finančno drugače skozi, moraš pač bit stisnjen tudi na 60 m2, s 4 člansko družino,
Točno tako! Kaj pa če finančno nekako prideš na 80 k, nikakor pa ne stakneš 140 K za 160 m2 neto lastne hiše? Raje nimaš nič, kot pa le 100 m2 neto?
Kot ti pravim, si pri 100 m2 hiše skoraj na istem kot pri 60 m2 stanovanja, saj moraš imeti zraven še kurilnico, notranje stopnišče?, vetrolov? - pridobiš kvečjemu kakih 20 do 25 m2 (torej eno sobo, če upoštevaš, da so vsi ostali prostori skoraj enako veliki kot v stanovanju, kjer pa vemo, da so večinoma prostori (mogoče z izjemo dnevnega prostora) izjemno majhni), ostalo ti gre za prostore, ki jih običajno v stanovanju nimaš.

Kaj manjka sodnjemu opisu za hišo 100 m2 neto oziroma 70 m2 bruto tlorisa?
Citat:Na bruto 7 x 10 m imaš vse potrebno:
- Za zrela in pozna leta, na nivoju zunanje zemljine (1 stopnica): Vetrolov, dnevni prostor s kuhinjskim kotom in jedilno mizo, spalnico, sanitarije, kurilnico(?). Neto 50 m2 zadošča.
- Za prvih 15 let še v mansardi: spalnica, 2 kabineta, sanitarije. Skupaj neto 50 m2. Dostop iz vetrolova, da ima lahko eden od otrok pozneje začasno tu svojo družino.
- Ob hiši pa še pripravi prostor za poznejšo gradnjo: garaža za 1 avto, nadstrešek za 1 avto, lopa za vrtno orodje, drvarnica.

Nič ne manjka temu tlorisu, če se počutiš dobro v tako majhnem prostoru (jaz se npr. ne počutim dobro na 50 m2 - pa imam kolege, ki živijo na 36 m2 - vedno si želim kar pobegnit iz stanovanja, ker me tako utesnjuje, čeprav je le-to čisto novo in lepo), in če lahko spiš v spalnici, ki je v pritličju - jaz ne morem - zame morajo biti spalnice v nadstropju (nekako ne morem spati ob mislih, da me lahko nekdo opazuje skozi okno - četudi ga zagrneš - sem taka kot opice in primati :lol: ), dnevni prostori pa v pritličju.
Saj na morju živimo tudi kdaj v kakšnih malih apartmajčkih, pa nam takrat (tistih 7 ali 10 dni dopusta) nič ne manjka - ampak si vseeno želiš več prostora v prostorih, kjer res bivaš čez celo leto. Vsak ima pač svoj okus - jaz se enostavno ne počutim dobro v majhnih prostorih.
Migaj Napisal:
Volč Napisal:Pozdrav, sem nov obiskovalec foruma in željan informacij.
sam sem pred gradnjo hiše in pridobivanjem dokumentacije. kakšno velikost hiše priporočate? vem da je to odvisno od posameznika a upam da me boste pomagali usmeriti. računam za uporabo štiričlanske družine. mislim da bi bila dovolj velika nekje 200 m2. hiša bi bila velika cca. 12x10 m in dve nadstropji P+M , ostalo bi še neizkoriščeno podstrešje
Takšno imam sam - je prevelika, predlagam do 20% manjšo, pa garaže v hiši ne delaj -bolje samo nadstrešek.

Midva imava zunanje mere 8,8 x 11, pa mislim, da bo ravno prav velika (ko bo končana).
1 2 3 4 5 6
Iskanje po temi