Objave: 495
Teme: 4
Ocena:
0
Je lahko večji ostanek O2 v izpušnih plinih posledica zunanjega zajema zraka (večja vlaga, nižja temperatura,...)? Ali pa delovanja z manjšo močjo v prehodnih obdobjih?
V servisnem modulu sem namreč zasledil parameter ostanka O2, ki ga kotel "lovi" (želi doseči) in je bil dejansko v tistem trenutku malce pod 8%. Sicer ni konstanten (mislim, da se je malenkost spreminjal), kot da ga v vsakem trenutku izračunava iz ostalih parametrov :?
Ga pa vedno odčitavam v ustaljenem delovanju (ne ob zagonu in odgorevanju).
Objave: 916
Teme: 5
Ocena:
0
% kisika se ne izračunavajo ampak so podatek iz lambde sonde
Objave: 22
Ocena:
0
Torej manj ko je ostanka kisika, boljsi je izkoristek? Zakaj potem ne nastavijo na nulo regulacije?
Objave: 4080
Teme: 39
Ocena:
3
ni možno da bi bil 0%. les ne more odgorevati v stehiometričnem razmerju.
Ocena:
3
lambda sonda (senzor) meri le vsebnost kisika v dimnih plinih. če dvigneš havbo je nekje v desnem zgornjem kotu sprednje stranice kotla (1.5 colska kovinska cev, iz katere štrli 4 ali 5 žilni kabel). vidi se jo tud, ko snameš vrhni pokrov zgorevalnega prostora, v desnem kotu, v kotel štrli taka kratka kovinska cevka. tudi jo lahko občasno posesaš, ko se bo nabralo pepela okrog. v samem toku na koncu (vrhu) kotla je še tipalo za temperaturo diminh plinov, tega ob isti priliki obrišeš s papirnato servieto ali mehko krpo. to so vsa tipala kar se dimnih plinov tiče.
Ocena:
0
Po mojem, ce se ti O2 giblje med 7 in 12% se ni za sekirat. Kak procent odstopanja od idealnega izgorevanja se pa verjetno na izkoristku tudi ne pozna nevemkaj.
Ocena:
3
12% prebitnega O2 je med 2-4% slabši izkoristek kot 7% O2. pri tem, da so vsi ostali parametri enaki. (sam sem vzel da so dimni plini nekje okrog 100°C, zrak v kurilnici 20°C, peleti 6% vlažnosti, če so podatki za malenkost drugačni gre razlika pač k eni ali drugi vrednosti)
Objave: 495
Teme: 4
Ocena:
0
V soboto se je peč ustavila zaradi polnega predala za pepel :evil:
Od zadnjega praznenja je preteklo dobrih 14 dni, v tem času je bila poraba ca. 500kg, pepela pa sem v predalu natehtal 6kg. Potem sem nekajkrat pognal odpepeljevanje, da se je spraznil tudi polž in prostor pod rešetko in natehtal še 2kg pepela.
Ali je normalno, da 6kg pepela pomeni poln predal, ali je z mojim pepelom nekaj narobe?
Pepel je sicer sipek, v veliki meri podoben mivki (je to žlindra zdrobljena od polža???), nekaj je takih kosmičkov, ki se zdrobijo med prsti, nekaj malega pa je ostanka nezgorenih peletov. Prekat pod izmenjevalci je prazen, torej je ves pepel izpod rešetke.
Peleti so od Ekogoriva, naslednjič bom tudi za 300€/t nabavil nekaj avstrijskih najprej za primerjavo. Nekaj več upepeljevanja sem pričakoval, prodajalec je omenil 0,8%, ampak 1,5% je pa preveč. Kar se porabe tiče je zaenkrat prezgodaj za paniko, nabavil sem 3t, tako da bom to ocenjeval ko zmanjka, ampak sumim, da kurilna vrednost ni najboljša (bo visoka poraba).
Lahko kdo drug pokomentira porabo? Prej smo skurili 4000l kurilca na sezono pri kar mrzli hiši, odkar imamo pelete ne šparamo več in je kar toplo. 500kg peletov torej za obdobje 24.11.-9.12. Ogrevamo ca. 250m2, velika površina slabih oken, 10cm stiroporja na stropu in 8cm izolativnega ometa izpred 20let. Tla mislim da neizolirana, oz. morebiti minimalno.
Lp, Miha
Ocena:
0
Bom zamenjal pelete pa bomo videli kaj bo.
Ocena:
0
Tkole je. Ko sem zamenjal slo pelete z avstrijskimi je vseh tezav z izklapljanjem in ostankom o2 konec. Pokurim jih tretjino manj kot recimo enerlesovih, prahu prakticno ni, so pa res za dobro cetrtino drazji od ostalih pri nas. Priporocam.