PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri ETA peci na pelete

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Je lahko večji ostanek O2 v izpušnih plinih posledica zunanjega zajema zraka (večja vlaga, nižja temperatura,...)? Ali pa delovanja z manjšo močjo v prehodnih obdobjih?

V servisnem modulu sem namreč zasledil parameter ostanka O2, ki ga kotel "lovi" (želi doseči) in je bil dejansko v tistem trenutku malce pod 8%. Sicer ni konstanten (mislim, da se je malenkost spreminjal), kot da ga v vsakem trenutku izračunava iz ostalih parametrov :?
Ga pa vedno odčitavam v ustaljenem delovanju (ne ob zagonu in odgorevanju).
% kisika se ne izračunavajo ampak so podatek iz lambde sonde
okram Napisal:% kisika se ne izračunavajo ampak so podatek iz lambde sonde
Želel sem reči, da parameter "željeni ostanek O2" v servisnih nastavitvah ni konstanta, ampak se spreminja, kar kaže na to, da kotel ne stremi k nekem fiksnem ostanku O2, ampak v vsakem trenutku izračuna, kak ostanek O2 si "želi" (očitno iz drugih parametrov).
Kotlu torej ne nastaviš fiksnega ostanka O2, ampak si sam računa, kak ostanek O2 bi v danem trenutku rad dosegel, potem najbrž skladno prilagodi delovanje in lambda meri, kako je pri tem uspešen.

Zgoraj napisano je le moja interpretacija dejstva, da parameter "željeni ostanek O2" ni konstanten ampak se spreminja. Seveda je možno, da se popolnoma motim.
Torej manj ko je ostanka kisika, boljsi je izkoristek? Zakaj potem ne nastavijo na nulo regulacije?
ni možno da bi bil 0%. les ne more odgorevati v stehiometričnem razmerju.
vmalhar Napisal:
okram Napisal:% kisika se ne izračunavajo ampak so podatek iz lambde sonde
Zgoraj napisano je le moja interpretacija dejstva, da parameter "željeni ostanek O2" ni konstanten ampak se spreminja. Seveda je možno, da se popolnoma motim.
željeni ostanek O2 mora biti nastavljena ena vrednost. sicer regulator deluje popolnoma zmedeno. ostanek kisika niha zaradi trenutnih malih sprememb v kurišču.
vmalhar Napisal:Želel sem reči, da parameter "željeni ostanek O2" v servisnih nastavitvah ni konstanta, ampak se spreminja, kar kaže na to, da kotel ne stremi k nekem fiksnem ostanku O2, ampak v vsakem trenutku izračuna, kak ostanek O2 si "želi" (očitno iz drugih parametrov).

iz nobenih drugih parametrov ni možno našlogat kakšen naj bi bil ostanek O2. sonda meri kako uspešna je regulacija pri vzdrževanju ne previsokega (bi bil slab izkoristek pri sicer v redu izgorevanju) in ne prenizkega ostanka (bi bilo preslabo izgorevanje, spet slab izkoristek) O2 v dimnih plinih. regulacija pa vzdržuje (poskuša vzdrževati) O2 nekje okrog 7%. regulatorji ne morejo delati trenutno že zaradi tega, ker imajo motorčki neko določeno hitrost, torej ne delujejo bliskovito, pa tudi sam sistem ima neko vztrajnost. zato prihaja, odvisno od algoritma ki vsebuje parametre, do "overshootov", včasih pa tudi pa de pod nastavljano vrednost. to je lastnost algoritma v regulatorju. če poznaš PID boš vedel tudi, da lahko določiš s parametri P, I in D bolj ali manj agresivno vedenje krmilnika. nisem sicer siguren ali je O2 krmiljen v etinem krmilniku PI, ali PID ali s kako mehko logiko (kot na primer pri sodobnih pralnih strojih). zgodba je v vsakem primeru krmiljenja podobna. rezultati krmiljenja so pri dinamičnih sistemih "plavajoči" okrog neke zaželjene vrednosti.
bolj ko se tej vrednosti približajo, bolje je proizvajalec sistema opravil svoje delo.
Regulacijski algoritmi so mi načeloma jasni, ker je od faxa kar nekaj časa, pa seveda znanje ni več blesteče Big Grin
Ko bom naslednjič pri kotlu, bom še enkrat preveril to nastavitev, da nisem po nesreči nasmetil teme z neumnostjo.

Se prav spomnim, da senzor v izpuhu meri več parametrov in ne samo ostanek kisika? Torej, da kvaliteto izgorevanja preverja z merjenjem večih parametrov?
Drugi je recimo temperatura plinov, ali meri še kaj?
lambda sonda (senzor) meri le vsebnost kisika v dimnih plinih. če dvigneš havbo je nekje v desnem zgornjem kotu sprednje stranice kotla (1.5 colska kovinska cev, iz katere štrli 4 ali 5 žilni kabel). vidi se jo tud, ko snameš vrhni pokrov zgorevalnega prostora, v desnem kotu, v kotel štrli taka kratka kovinska cevka. tudi jo lahko občasno posesaš, ko se bo nabralo pepela okrog. v samem toku na koncu (vrhu) kotla je še tipalo za temperaturo diminh plinov, tega ob isti priliki obrišeš s papirnato servieto ali mehko krpo. to so vsa tipala kar se dimnih plinov tiče.
Po mojem, ce se ti O2 giblje med 7 in 12% se ni za sekirat. Kak procent odstopanja od idealnega izgorevanja se pa verjetno na izkoristku tudi ne pozna nevemkaj.
12% prebitnega O2 je med 2-4% slabši izkoristek kot 7% O2. pri tem, da so vsi ostali parametri enaki. (sam sem vzel da so dimni plini nekje okrog 100°C, zrak v kurilnici 20°C, peleti 6% vlažnosti, če so podatki za malenkost drugačni gre razlika pač k eni ali drugi vrednosti)
V soboto se je peč ustavila zaradi polnega predala za pepel :evil:
Od zadnjega praznenja je preteklo dobrih 14 dni, v tem času je bila poraba ca. 500kg, pepela pa sem v predalu natehtal 6kg. Potem sem nekajkrat pognal odpepeljevanje, da se je spraznil tudi polž in prostor pod rešetko in natehtal še 2kg pepela.

Ali je normalno, da 6kg pepela pomeni poln predal, ali je z mojim pepelom nekaj narobe?
Pepel je sicer sipek, v veliki meri podoben mivki (je to žlindra zdrobljena od polža???), nekaj je takih kosmičkov, ki se zdrobijo med prsti, nekaj malega pa je ostanka nezgorenih peletov. Prekat pod izmenjevalci je prazen, torej je ves pepel izpod rešetke.

Peleti so od Ekogoriva, naslednjič bom tudi za 300€/t nabavil nekaj avstrijskih najprej za primerjavo. Nekaj več upepeljevanja sem pričakoval, prodajalec je omenil 0,8%, ampak 1,5% je pa preveč. Kar se porabe tiče je zaenkrat prezgodaj za paniko, nabavil sem 3t, tako da bom to ocenjeval ko zmanjka, ampak sumim, da kurilna vrednost ni najboljša (bo visoka poraba).
Lahko kdo drug pokomentira porabo? Prej smo skurili 4000l kurilca na sezono pri kar mrzli hiši, odkar imamo pelete ne šparamo več in je kar toplo. 500kg peletov torej za obdobje 24.11.-9.12. Ogrevamo ca. 250m2, velika površina slabih oken, 10cm stiroporja na stropu in 8cm izolativnega ometa izpred 20let. Tla mislim da neizolirana, oz. morebiti minimalno.

Lp, Miha
aleks Napisal:željeni ostanek O2 mora biti nastavljena ena vrednost. sicer regulator deluje popolnoma zmedeno. ostanek kisika niha zaradi trenutnih malih sprememb v kurišču.
Včeraj sem bil prav pozoren ob kotlu na parameter "željeni ostanek O2", ki ga lahko opazuješ v servisnem meniju. Parameter ima še nek podmeni s podparametri linX, linX1, linY, linY1,...
Dejansko se je od zagona pa do segretja kotla ta parameter nekoliko spremenil in ko sem odhajal je bil željeni ostanek O2 na 7,7% (segret kotel in ustaljeno delovanje). Spremenili so se tudi podparametri linX,... Sicer počasi, ampak popolnoma fiksen ni bil.
Kotel torej ne stremi k popolnoma fiksnemu ostanku O2, ampak si nekako izračuna, kak ostanek želi v danem trenutku doseči.

Sicer zanimiv podatek, za nas najbrž nepomemben, mogoče pa dobi idejo kak razvojnik slovenjskih kotlov Idea Idea
Bom zamenjal pelete pa bomo videli kaj bo.
Tkole je. Ko sem zamenjal slo pelete z avstrijskimi je vseh tezav z izklapljanjem in ostankom o2 konec. Pokurim jih tretjino manj kot recimo enerlesovih, prahu prakticno ni, so pa res za dobro cetrtino drazji od ostalih pri nas. Priporocam.
1 2 3 4 5 ... 10 Pojdi na stran 
Iskanje po temi