PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Bojler-cirkulacijski vod-izgube

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
A je kdo zračunal tudi koliko vode se prihrani s tem, ko imaš obtočno črpalko na povratnem vodu? In primerjal seveda to s povečano porabo elektrike?

Jaz imam rešeno tako, da je poleg vhoda v kopalnico tipka, ki sproži obtočno črpalko za ca dve minuti. Tako ne laufa pumpa po nepotrebnem, toplo vodo pa imaš najkasneje dve minuti po tistem ko pritisneš tipko (odvisno od lokacije pipe).
Ja, pumpa je že vgrajena. Bom sprogramiral 1 x dnevno za pol ure. Verjetno ne bo nekih izgub zaradi tega?

Razmišljam samo o tem, da bi pumpo trajno izklopil iz elektrike, ne vem pa kako bi brez razbijanja tal trajno eliminiral cirkulacijo, ki jo itak imam samo iz kleti (bojler) v pritličje do kuhinje, torej samo 1 cirkulacijska dodatna cev (ja, vodoinstalater mi je pozabil napelat obtočno cev v mansardo do kopalnic). Če bi imel cirkulacijo še do mansarde, bi cirkulacijo obdržal - samo do kuhinje pa se mi res ne splača cirkulirat. Kakšna ideja?
Lahko tudi manj kot pol ure. Tista voda v ceveh se ti bo "obrnila v par minutah.

Če je možno, bi raje črpalko nekajkrat na dan vklopil za par minut. Ker praviš da je v igri samo kuhinja, bi urnike nastavil pred zajtrkom, kosilom in večerjo, oziroma pred uporabo kuhinje.
A je možno naknadno v obstoječo vročo cev potisniti še cirkulacijsko cev, npr. do mansarde?
Če imaš standardne preseke ni variante.
Ja, verjetno je standard. Torej, obsojen na necirkulacijo, ker je instalater pozabil na mansardo :-(
Citat:A je možno naknadno v obstoječo vročo cev potisniti še cirkulacijsko cev, npr. do mansarde?
Teoretično je možno. Če v cev 3/4" vtakneš cevko zunanjega premera 12 mm, bo pretok tople vode takšen, kot bi bil pri cevi 1/2".

Praktični problemi (ali so rešljivi?):
- Znotraj cevi bi lahko bila plastična cevka (tanka stena), ker ne rabi vzdržati skoraj nič pritiska - ni velika razlika med pritiskoma znotraj in zunaj. Ali bi tako cevko lahko potisnil skozi vsa kolena do zadnje pipe?
- Spodaj je tako cevko treba speljati ven iz cevi ter ji dodati obtočno črpalko. Čim pride ta cevka ven iz cevi, se zunanji pritisk zmanjša iz vodovodnega na atmosferskega. Taka cevka ne bo vzdržala. Na osnovni cevi bi moral dodati cev večjega premera z prehodom iz plastične cevke na običajno cev 1/2", ki bi šla navzven.
Nimam časa - sem v penziji!
Če imaš kakšen zračnik, morda lahko skozi potegneš cev....
Ni zračnika.
Potem pa štemarca .......
Štemarca v že vseljeni novogradnji odpade :-)
Brainstorming.
Kaj pa cirkulacijska pumpa v kopalnici pod umivalnikom med toplim in hladnim priključkom? Ko bi zalaufala bi se voda preko hladne cevi nazaj vračala v bojler. Drugam nima kam iti. Slaba lastnost je, da bi imel v hladni cevi občasno tudi toplejšo vodo. S pametno regulacijo cirkulacijske črpalke bo to minimalno.

Zanimiva ideja... v praksi uresničljiva?
Še eno vprašanje:

Dolžina obtočnega voda od bojlerja do kuhinjske pipe znaša cca. 18metrov in nato nazaj še 18 metrov, to pomeni skupaj 36metrov. Ali je normalno da moja obtočna pumpa Grundfos UP 15-14 BUT, rabi slabo uro, da vodo tako zacirkulira, da mi v kuhinjski pipi takoj priteče topla voda. Sem testiral tako, da se mi vklopi zjutraj uro pred bujenjem in je voda bila takoj topla, ko pa sem nastavil na pol ure pred bujenjem, pa je bila najprej mrzla.

Je pa pumpa priključena tako, da vleče vodo iz stene (obtočni vod) in jo vrača v bojler.
Citat:Ali je normalno da moja obtočna pumpa Grundfos UP 15-14 BUT, rabi slabo uro, da vodo tako zacirkulira, da mi v kuhinjski pipi takoj priteče topla voda.
Tu je predvsem vprašanje, kako so cevi izolirane. Če so le z par mm tkanine, bo voda morala najprej segreti tudi bližnji zid, šele nato bo dovolj topla pritekla do pipe.
Če bo OČ delala 5 minut na vsako uro, bo zid stalno topel.
Citat:Kaj pa cirkulacijska pumpa v kopalnici pod umivalnikom med toplim in hladnim priključkom? Ko bi zalaufala bi se voda preko hladne cevi nazaj vračala v bojler.
Bistra ideja. Po moje neuporabna.
Ko imaš v bojlerju 50 C in odpreš pipo, ugotoviš, da je voda prevroča, dodaš še hladno vodo, vendar je tudi tam vroča.
Hočeš naliti hladno vodo za menjavo cvetja v vazi, pa ti priteče vroča.
Nimam časa - sem v penziji!
1 2 3 4
Iskanje po temi