![]() |
|
Bojler-cirkulacijski vod-izgube - Print verzija +- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum) +-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4) +--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18) +--- Tema: Bojler-cirkulacijski vod-izgube (/showthread.php?tid=45249) |
Bojler-cirkulacijski vod-izgube - zlatko83 - 28.6.2012 Imamo 160 l kombinirani bojler, ki je lociran v kleti v kotlovnici. Poleti ogrevamo vodo z elektriko, pozimi z pečjo za centralno kurjavo. Šele v zadnjem času sem postal pozoren na veliko porabo el. energije na bojlerju. Montiral sem števec porabe in rezultati so katastrofalni. 5 članska družina, dnevna poraba el. energije za ogrevanje vode 21-25 kW. Najprej seveda začneš iskat vzroke tam, kjer jih ni, merilec porabe. Sem malce testiral njegovo natančnost in hitro sem bil spet na realnih tleh. Nekako sem začel sumit cirkulacijski vod. Toplo vodo imamo napeljano v dva nadstropja, napravljen cirkulacijski vod, na katerega imam montirano obtočno črpalko, ki je krmiljena preko časovnega vklopa. Črpalko vklapljam 6X dnevno za cca 1 minuto (2x zjutraj, 2X opoldne in 2X zvečer), kar zadošča. Ko sem zaprl ventil na cirkulacijskem vodu in izklopil črpalko, je dnevna poraba el. energije za ogrevanje vode padla na 12-15 kW na dan. SKORAJ 10 Kw IZGUB NA CIRKULACIJSKEM VODU?????? Skoraj me je kap! Se je morda kdo že ubadal z takšnim problemom in našel rešitev? Morda kak povratni ventil, ki bo preprečil samodejno kroženje vode???? Re: Bojler-cirkulacijski vod-izgube - csamo001 - 28.6.2012 Cirkulacijski vodi se zadnje čase vse bolj opuščajo, tvoj primer (natančno izmerjen) pa je najboljši razlog. Dvomim, da to zadovoljivo rešiš s povratni ventilom. 6x dnevno ogrevanje (in postopno ohlajanje) dodatne količine vode, kar je v ceveh za dva nadstropja v hiši kar precejšen volumen. Morda bi za začetek število vklopov znižal na 3x dnevno, da vidiš razliko... Mi smo cirkulacijski vod čisto opustili (montirali smo sicer TČ za sanitarno vodo). Je resda moteče, če se grem tuširat v drugem nadstropju, prej pa par ur ni bilo nikakršnega odjema tople vode - se kar načakaš. Po drugi strani pa je poraba elektrike (še nimam števca samo za TČ) zanemarljiva. Kot rečeno, probaj s polovičnimi vklopi ali pa čisto brez. Ker 450 kWh mesečno samo za to, da občasno ne čakaš pol minute na toplo vodo, je ornk Re: Bojler-cirkulacijski vod-izgube - zlatko83 - 28.6.2012 Hmm, mislim, da ne bo problem samo črpalka, sumim, da topla voda tudi kroži zaradi temparaturne razlike (topla voda se dviga). Sicer grejem na cca 50-55 C. Bom napravil še test porabe z odprtim cirkulacijskom vodom, a brez obtočne črpalke in poročal. LP Re: Bojler-cirkulacijski vod-izgube - Čojko - 28.6.2012 1. - ne vem zakaj imate tako visoko nastavljene temperature tople vode. 40-45 je čisto dovolj. Če te morda skrbi legionela, kar je za hiše en tralalal jo pač na vsake pol leta pregreješ na višjo temperaturo. 2. Obtok ni nič napačnega ali slabega, le vklaplja naj se takrat ko potrebuješ toplo vodo. Mi imamo tako narejeno, da je bojler v spodnji kopalnici, na hrbtni strani kuhinjskega korita, kar pomeni, da obtoka za spodaj ne potrebujemo. Za zgornjo kopalnico pa je vklop luči vezan na obtočno pod bojlerjem in ko prižgeš luč zalaufa obtiočna. Druga rešitev pa je, da poleg stikala za luč kopalnice montiraš še tipkalo oz. podobno kot stopniščno stikalo, ki zalaufa črpalko ob stisku nanj za določeno časovno obdobje - toliko da zacirkulira. Re: Bojler-cirkulacijski vod-izgube - Žerjavar - 28.6.2012 Koliko pa imaš izolacije na ceveh cirkulacijskega voda? Cevi pošteno izoliraj (<5 ni govora, do 15cm), pa bodo zgube na min. Pri zunanjem zidu in podstrešju se pogovarjamo o 12 do 35 cm. Kotli, zalogovniki, ... v kurilnici imajo 5 do 15 cm, pa je vroče ko hudič. Na ceveh pa nekateri mislijo, da 2 cm zadošča. Re: Bojler-cirkulacijski vod-izgube - piknik - 28.6.2012 Jst imam temperatur vode 50 °C, cirkulacijska pumpa pa lavfa non stop saj mi je bistvo da je takoj topla voda iz pipe in ne da čakaš tri leta da priteče topla voda iz pipe (če mal pretiravam). Re: Bojler-cirkulacijski vod-izgube - zlatko83 - 28.6.2012 Žerjavar Napisal:Koliko pa imaš izolacije na ceveh cirkulacijskega voda? Cevi pošteno izoliraj (<5 ni govora, do 15cm), pa bodo zgube na min. V kleti so cevi zunaj v dolžini cca 3m, izolirane z 5cm ovojem, na otip ni zaznati, da bi na zunanji strani izolacije bila povišana temparature. Potem gredo vertikale po notranjih zidovih, tam pa po moje ni nobene izolacije (razen omota filca) Re: Bojler-cirkulacijski vod-izgube - cinik - 28.6.2012 Lahko se tolažiš s tem, da tam kjer gredo cevi skozi stanovanje to v zimskem času ni izguba ampak "stensko" ogrevanje. Ali je uporaba cirkulacije v poletnem času - za umivanje rok sploh nujna. Ne rečem zvečer... Re: Bojler-cirkulacijski vod-izgube - Žerjavar - 28.6.2012 Citat:Potem gredo vertikale po notranjih zidovih, tam pa po moje ni nobene izolacije (razen omota filca)Povej premer in dolžino cevi obtoka z izolacijo 2 mm filca (morda je več?) ter temperaturo vode, pa ti povem izgube. Re: Bojler-cirkulacijski vod-izgube - piknik - 28.6.2012 Sj ti je že povedal da ima 10 kilovatov izgube na dan
Re: Bojler-cirkulacijski vod-izgube - zlatko83 - 28.6.2012 Žerjavar Napisal:Citat:Potem gredo vertikale po notranjih zidovih, tam pa po moje ni nobene izolacije (razen omota filca)Povej premer in dolžino cevi obtoka z izolacijo 2 mm filca (morda je več?) ter temperaturo vode, pa ti povem izgube. Najprej je cirkulacijski vod 3/4 cole, na pipah pa je topla voda 1/2 cole, kje je reducir, ne vem. Dolžina bo v zidovih nekje 4m do kopalnice in enako do kuhinje(P+1), torej skupaj 8m dvižnega in 8m povratnega voda. Re: Bojler-cirkulacijski vod-izgube - Žerjavar - 28.6.2012 Račun pokaže izgube 270 W, kar znese 6,5 kWh/dan. Razlika do 10 kWh gre verjetno na račun manjše porabe in bolj hladne vode v času, ko črpalka ni delovala. Re: Bojler-cirkulacijski vod-izgube - vincent - 28.6.2012 cirkulacija je ločen vod (In ponavadi je 1/2 cole)...običjano se začne nekje na sredini višine pritličja in konča v najvišjem nadstropju (spodnji del) tako da se lahko na uč useka da ima dolžino 5 ih metrov. Sam bi na tvojem mestu preko poletja zaprl PV, ker ni toliko potrebe po topli vodi, prek zime pa, ko že takoa li tako ogrevaš, ti pač to predsatvlja še dodaten vir ogrevanja (izgube v samo steno) [img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")podsvojostrehounichr("46")net/vsebina/sites/all/files/imagecache/bigpicture/vincent/SDC14201unichr("46")JPG[/img] Re: Bojler-cirkulacijski vod-izgube - piknik - 28.6.2012 Ne vem kako imate to pri vas sam pri meni se poleti zelo zelo velikokrat tuširamo..vročina..švic...smrad od švica... tople vode gre pri nas mnogo več kot pozimi... Re: Bojler-cirkulacijski vod-izgube - csamo001 - 28.6.2012 Pol sam sebe negiraš (dolgo čakanje, da priteče topla voda), ker cirkulacijskega voda po tem takem sploh ne rabiš. |