PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Gorenje TC 100 E

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
@ biksi & barto

Fanta, če že imata naziv in s tem odgovornost moderatorja, dajta/dajte ukrepat pravočasno, da ne bo a-ma vsaka tema zasvinjana z HT TČ za ogrevanje. Res ne vem, zakaj moramo v temi o sanitarni TČ (pa o dopustu na morju, pa o debelih kravah,... vstavi po potrebi) brat to sranje, pol pa pač pride do česar pride...
Res je ;-)
(sam to je nam hobi in ne služba)
211 konjev sreče v ovinkih...
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/P/Cm/2bVKGTTq/1/r53superchargedunichr("46")jpg[/img]
JOHN COOPER WORKS evolucija
Velikost bojlerja TČ je odvisna od porabe vode, izhodne moči TČ in pa načina merjenja porabe el. energije. Pri dvotarifnem sistemu je bolje imeti večji bojler in ga ogrevati ob poceni tarifi, pri enotarifnem je bolje imeti večji bojler pri manj zmogljivi napravi oziroma imate lahko manjšega ob zmogljivejši npr 4,5kW napravi, kar je povsem logično. Vse ostalo so pač .......
Se pa zarado ene TČ za pripravo sanitarne vode sploh ne splača kregat, saj 4,5 kW naprava s 300 l bojlerjem, ekspanzijo in vsemi potrebnimi instalacijami ne preseže 1800 eur.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Verjetno imam neke gorenjske korenine, ampak tudi jurja se mi zdi brezveze stran metat - če dejansko gre za stran metanje denarja, seveda. Moje kalkulacije so mii pač kazale, da se visokolitražna pumpa OB NAŠI PORABI (glede na električni bojler) ne splača. In ne vem zakaj bi z glavo silil skozi zid in posnemal večino folka, če pa mi fizika pravi nekaj drugega.

Danes je en teden odkar je TČ v uporabi. Do zdaj smo dejansko enkrat imeli "short circuit", ko je zaradi relativno velike porabe v zelo kratkem času voda v "keslu" padla na 35 stopinj. Neke hude krvi ni bilo, preprosto sem pogledal drugi polcajt fuzbala do konca in nato skočil pod tuš.

Bi pa na tem mestu potrdil izjave forumaša (mislim, da je bil kadotr), da je zadeva precej glasna - vsaj za bivalne prostore. Dejansko si ne predstavljam, da bi jo imel v kopalnici ali v shrambi v bivalnem nadstropju. V kleti sicer ni moteče, a če je bajta slabo izolirana, se zna delovanje pumpe čut v sobo nad kurilnico. Se pa da hrup preverjeno znižati s cevjo za voden zrak - tako so naredili sodelavcu, ki mu je monter delal takoj naslednji dan, ko je naredil pri meni. Zadevo mu je speljal ven iz hiše in to imam v planu narediti tudi sam.

Javim tedensko porabo, ko pridem domov.
Evo, kot obljubljeno še poraba.

Torej oskrba za dve gospodinjstvi, 5 oseb s toplo sanitarno vodo. V enem tednu delovanja, skupaj s porabo gospodinjstva ene osebe (črpalka je na maminem števcu) 35kWh VT in 34 kWh NT.

Moram pa pogledati, koliko je mama prej plačevala za elektriko (pravi da okoli 30 EUR).

Kot rečeno, ko Petrol dobi novo pošiljko Monitelov, bomo pa čist natančno izmerili.
Včeraj sem se nekoliko poigral z odvodom zraka iz toplotne črpalke.

V Bauhausu sem nabavil gibke aluminijaste cevi in odvod hladnega zraka speljal v prezračevalni jašek. Naključje je namreč hotelo, da se kanal, na katerega so priključene kuhinjske nape v pritličju in prvem nadstropju, začne že v kurilnici. Dejansko imamo v prvem nadstropju prezračevalno rešetko, skozi katero zdaj (rahlo) prihaja hladen zrak. V teh pasjih dneh pa vsako hlajenje in razvlaževanje pride prav. Če bi na podstrešju, kjer je končni izpih prezračevanja, namestil neko reducirko, bi bil učinek hlajenja v prvem nadstropju še veliko bolj intenziven, saj TČ "obrne" 400 kubikov na uro.

Glede na to, da bomo obe kuhinji selili na drugi del hiše, razmišljam, da bi v toplem delu leta (ko uporabljamo TČ) to bila permanentna rešitev.

Zdaj pa me zanima sledeče: glede na to, da naj bi bili veliki prezračevalni sistemi problematični glede razvoja plesni in bakterij... koliko je moja rešitev (z zdravstvenega vidika) OK?
Še poraba za prva dva tedna delovanja: torej topla sanitarna voda za 5 oseb ter gospodinjska poraba elektrike za eno osebo (kot rečeno, TČ je na maminem števcu) - 63 kWh VT in 70 NT. Za enkrat torej kaže zelo dobro. Sicer pa me Monitel že čaka na Petrolovi postojanki, tako da bodo podatki o porabi same TČ v bodoče bolj natančni.

Upam pa, da se najde kdo, ki mi lahko pokomentira vprašanje od prejšnjega vpisa, torej ali je iz zdravstvenih razlogov problematično moje "prezračevanje" - napeljva izpiha zraka iz TČ preko zračnikov, na katere so bile zadnjih 30 let priključene kuhinjske nape, v prvo nadstropje naše hiše.

In še: glede na to, da gre za vsega skupaj cca 10 metrov zračne linije, v tehnični dokumentaciji pa piše, da je napeljava vodeneg zraka lahko dolga maksimalno 6 metrov, ali je lahko to kakorkoli problematično za črpalko.
zna ti malo smrdeti,če ste redno menjali filtre na napi, in ni v ceveh maščobe ,ne bi smel bit problem,ker bi mi kuharji bili že vsi mrtvi,če bi to škodovalo,glede dolžine cevi pa ne bi smel biti problem ,samo na koncu ne sme biti kakšen omejevalnik-rozeta -npr zaprta ali priprta,daj izmeri temperaturo izpiha sedaj poleti in nato še pozimi,me zelo zanima
Bom danes izmeril - bom še v kleti dol potegnil cev, da vidimo kakšna je temperatura direkt na izpihu iz TČ, in kakšna je 10 metrov kasneje.

To okoli "umiranja kuharjev" se tudi meni zdi, ja Smile Po drugi strani pa skozi te "kuharske" prezračevalnike zgolj odvajaš zrak, ne pa tudi dovajaš...
pri taki pasji vročini kot je zdaj in če se pumpa zgolj 1x dnevno prižge, za urco, dve....je efekt tega "klimatiziranja", bolj "tak tak"!

Škodi pa seveda ne Smile
Seveda imaš prav... v bistvu je moj izvirni greh, da se še vedno nisem spravil k izolaciji podstrešne plošče in zato imamo res močne sevalne dobitke "od zgoraj". Žal pač letos ni šlo prej, saj sem bil na operaciji kolena... Včeraj, ko sem pozno popoldan prišel iz službe, je bilo v dnevni sobi pri nas v prvem nadstropju denimo 27 stopinj, vlage pa pri nas pod Pohorjem ne spraviš ven, pa da se na glavo postaviš. Kak gre sonce dol namreč vlaga zunaj naraste na 80-90% in ostane na teh nivojih do jutra. Pri mami v spodnjem štoku (senca na južni strani zaradi dreves, "hlajenje" od spodaj od kleti) pa letos še ni šlo preko 23,5 stopinje.

No, sem pa že nekaj pospravljal s podstrešja, tak da po letnem dopustu se ornk spravim poleg in položim to izolacijo. Kakorkoli že: ko pihne skoz zračnik v kuhinji (v trenutku, ko se ti spodnje gate lepijo na rit) je prav božanski občutek...
Evo, zmeril temperaturo izhodnega zraka v kuhinji, cca 10 metrov potem, ko zapusti TČ. Po začetnih 24 stopinjah se je spustla vse do 21 stopinj. Glede na to, da je to v bistvu enaka temperatura, kot je temperatura zraka v kurilnici, to pomeni, da se zrak na poti po prezraćevalni cevi precej segreje, saj je nemogoče, da bi zapuščal TČ z enako temperaturo kot gre vanjo. Bom ob priliki dal dol cev v kurilnici in izmeril temperaturo direktno na izpihu. Ker pa imam zaradi neizoliranega podstrešja prevelike sevalne izgube, nekega učinka

Mislim, da bi bila ta črpalk res dobra direktno za v kopalnico oziroma nek prostor ob kopalnici, zajem in izpih zraka pa bi iz oziroma v kopalnico. Bi se obneslo v vročem delu leta - hlajenje in razvlževanje po tuširanju zagotovljeno. A kot rečeno je hudič sila glasen, da bi ga dal v bivalne prostore...
je tako, da se za montažo "zahteva primeren prostor"!

citiram iz termotehnikine [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")termotehnikaunichr("46")com/nasveti_priporocila_tcunichr("46")php[/url] strani:

"....
Izbira prostora za postavitev
Za dobro delovanje zahteva toplotna črpalka temperaturo zraka v prostoru med 8 in 35°C. Višja je temp. višje je grelno število (učinek) naprave. Pri izbiri prostora ni bistvena samo njegova velikost pač pa tudi temp. prostora, ki pri delovanju (takrat TČ prostor ohlaja) ne sme pasti pod 7°C. Če pade temp. pod 5°C pride do zaledenitve uparjalnika. TČ ni več sposobna ogrevati vode. Temperature višje od 35°C pa škodljivo vplivajo na delovanje kompresorja in celoten hladilni sistem. Večinoma se toplotne črpalke vgrajujejo v kotlovnice in kleti. Pri namestitvi v shrambo ali klet velja, da naj ima vsaj 20m3 volumna saj se v nasprotnem primeru, še posebej pozimi lahko preveč ohladi.

Pogosta so vprašanja o hlajenju stanovanja s TČ. To praviloma ne pride v poštev kajti TČ ima max. 1,5 kW hladilne moči in dnevno deluje od 4 do 6 ur od tega pretežni del ponoči. Gre torej za premajhno hladilno moč in prekratek dnevni čas delovanja. Zelo primerna pa je TČ za hlajenje manjših kletnih prostorov in sramb (od 20 do 40m3). Tem se v času delovanja temp. zniža od 3 do 5°C.

...."

ali pa:

[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")instalaterunichr("46")si/clanek/144/Priprava-tople-vode-s-toplotno-crpalko[/url]

le-ta mora omogočati "primeren" pretok zraka.
Kopalnice so načeloma majhne, zvok-glasnost je svoja, primarna težava...vendar zaradi potrebe po primernem pretoku, tudi ne vidim smisla, da bi imel zaradi tega potem na stežaj odprto okno....ipd.

zrak se seveda v vodeni cevi hitro segreva, temu primeren je tudi problem kondenza...ker je cev hitro zelo "vlažna"...
Evo, da podam podatke iz prve roke.

Montirana TČ Termotehnika (300 l) na voden zrak. Postavljena v bivalno etažo (mansarda), v shrambi, cev za odvod zraka speljana v skupen prostor.

Glasna je tako tako. Ponoči načeloma ne vklaplja, če pa že (enkrat se mi je zgodilo, da mi je pozno v večer pregrevala na 60), se vseeno da spati, če zapreš vrata spalnice in vrata shrambe (kar pa je poleti manj praktično zaradi zračenja...).

Učinek je pa nekako tak, kot sta oba opisala. Če dela 2 uri, potem shladi osrednji prostor (kuhinja, jedilnica, dnevna, hodnik... cca 50 m2) iz 27 na 26,5 (zadnje dneve, ko je bila vročina). Se pravi je manj, kot bi hotel. Je pa dejansko prijeten občutek, ko dela, ker čutiš, da hladi. Tako da se strinjam z obema glede učinka.

Aja... Odvod je izpeljan na stropu, na koncu pa je montiran konusni ventil, da izpihuje enkomerno naokoli in ne piha neposredno v tla. Poskusil sem tudi, da bi zajemalo zrak na tej cevi, pa je bil učinek manjši. Verjetno bi bilo najbolj idealno, da bi bili 2 cevi in bi dejansko izmenjalo zrak. Shramba ima sicer vrata v ta prostor, ampak je že prevelik "ovinek".

Težko pa kaj rečem glede zraka in bakterij, ker je cev montirana samo za TČ in ni drugih vplivov.

LP
franej Napisal:Verjetno bi bilo najbolj idealno, da bi bili 2 cevi in bi dejansko izmenjalo zrak. Shramba ima sicer vrata v ta prostor, ampak je že prevelik "ovinek".

LP

To je mislim da, idealna varianta, če se že te naše TČ za sanitarno vodo uporabljajo tudi za hlajenje bivalnih prostorov. Ne vem kakšen je pretok pri Termotehniki, pri moji je po tehnični specifikaciji 400 kubikov na uro. Pretok torej ni problem, glede na to, da je volume neke povprečne sobe z 20 kvadratni metri okoli 50 kubikov. Problem je dejansko hladilna moč, ki jo verjetno maksimiraš, če zrak zajemaš in oddajaš v istem prostoru. Za kaj takega pa mora biti TČ primerno blizu (kar vsaj v mojem primeru odpade).

In seveda, boljša kot je izolacija hiše, bolj se tudi minimalen učinek hlajenja pozna. Kot rečeno, pri nas so sevalni dobitki od zgoraj po moji oceni preprosto preveliki, da bi kaj dosti pomagalo. Bomo vidli če bo kaj boljše, ko poizoliram.

Aja, pa zrakotesnost (kolikor se le da) napeljave vodenega zraka je seveda imperativ. Malo tu mimo vleče, malo tam mimo vleče, pa nič kaj več ne pride do prezračevalne rešetke. Tudi tu še moram nekaj storiti, ker sem pri priklopu cevi na prezračevalni jašek v kleti krepko imrpoviziral.
1 2 3 4 5 ... 7 Pojdi na stran 
Iskanje po temi