PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Izračun potrebne toplote za ogrevanje (NovoCAD)

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ok, hvala za razlago. Zdaj mi je jasno. Dimenzije časa dejansko ne rabiš, ga pa imaš po moje vedno v mislih. Ko rečeš TČ moči 10kw, veš, da gre za TČ, ki zna proizvesti 10kw energije v eni uri in če rečeš, da ima objekt 1.37 kw izgub, veš, da ima toliko izgub v eni uri. Ni tako?

Imel sem podatke o obratovalnih urah TČ, o moči TČ, o zunanjih temperaturah in izračunane toplotne izgube objekta. In nekako nisem bil siguren ali sem pravilno izračunal, koliko časa bi teoretično morala obratovati TČ, da bi nadomestila toplotne izgube. Sedaj po razlagi sem uspel in vidim, da ima konkretna tč v praksi celo manj obratovalnih ur, kot bi jih glede na izračun morala imeti. Očitno ima objekt manj izgub kot sledi iz izračuna. Ali pa TČ proizvede več energije, kot je deklarirano.
vincent Napisal:
cheba Napisal:@Fric, @Vincent, super, da sta izračunala, ampak ali lahko tudi ostali dobimo recept? Smile

Da enkrat in dokončno naredimo črto!

(ker tega imam pa zdaj zadosti :twisted: )

V priponki je excel tabela.
....

(Pisne zahvale sprejemem na domači naslov, denarna nakazila na TRR,.... :lol: :lol: :lol: )

..............................................

...predvsem upam da bo komu pomagalo.....
Vincent iz okolice Ljubljane, temperaturni primanjkljaj 3500, računska zunanja temperatura pa -2°C? Nekaj ne gre skupaj. A si kaj preskočil? Kakšna pa je hiša? Površina tal 64 m2, ko odsteješ še ogrevano garažo in stopnišče, imaš v pritličju samo še garsonjero. Zunanje mere hiše 8 x 10 bi sicer dale fasado, kot si jo zapisal, ampak potem bi moral upoštevati 80 m2 za tla in ne 64.
Verjetno je za izračun ogrevanja potrebno še kaj drugega kot samo izpolnjevati exc preglednice.
Fino, da si razumel. Pa bom še naprej malo tečen in mejčkeno popravil oz.dopolnil tvoj stavek:

Ko rečeš TČ moči 10kw, veš, da gre za TČ, ki zna proizvesti 10kwh energije v eni uri in če rečeš, da ima objekt 1.37 kw izgub, veš, da ima toliko izgub (kWh) v eni uri.
Madonca, se zmer tako pikolovski kar se enot tice Wink
<font color="#1EC0E1">Pusti čenče,</font> <b><font color="A41E0C"><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">preveri sam! </a></font></b><br/><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">FWS HP Live</a>
O-val...temperaturo lahko izbiraš poljubno oz. korigiraš.

Jaz sem to temperaturo vzel zase kot neko povprečje zime z malo rezerve.

Pri nas je projektna temperatura drugače -13stC a si v praksi z njo kaj dosti ne moreš pomagat...niti ti nič pametnega ne pove...vsaj po mojem mnenju.

Glede kvadraturnte pa ne zastopim najboljše..a to misliš za svojo hišo ali mojo?
Rudolf tako je...če ti pade ven moč 3,5 kw pomeni da rabiš tako močno peč da bo nadomeščala izgube...je pa logično da se na uro izgubi potem 3,5 kWh. Oz na dan 24 krat več..itd.
Poldee Napisal:Madonca, se zmer tako pikolovski kar se enot tice Wink
Še kar, Poldee, še kar. Ni mi pomoči. :mrgreen:
A ni lušno, kako smo si različni, pa vseeno vsi na toplem :lol: ?
vincent Napisal:O-val...temperaturo lahko izbiraš poljubno oz. korigiraš.

Jaz sem to temperaturo vzel zase kot neko povprečje zime z malo rezerve.

Pri nas je projektna temperatura drugače -13stC a si v praksi z njo kaj dosti ne moreš pomagat...niti ti nič pametnega ne pove...vsaj po mojem mnenju.

Glede kvadraturnte pa ne zastopim najboljše..a to misliš za svojo hišo ali mojo?
Z dobro toplotno akumulacijo hiše lahko računaš tudi na povprečno letno temperaturo, ki je v okolici Ljubljane okoii 12°C, torej ogrevanja sploh ne potrebuješ.
Žal pa je to teoretično, dejansko se ogrevalni sistemi dimenzionirajo na minimalno in ne povprečno temperaturo.
Kvadratura je za hišo iz Izračun izgub objekta1. Pritličje meri 64 m2 bruto. Obsega garažo, stopnišče in še nekaj. Ko od 64 odšteješ površino zidov, stopnišče in garažo, ostane zelo malo za tisto nekaj. Ne vem, čigava hiša je to, verjetno tvoja.
Yep.

alanford Napisal:Še kar, Poldee, še kar. Ni mi pomoči. :mrgreen:
<font color="#1EC0E1">Pusti čenče,</font> <b><font color="A41E0C"><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">preveri sam! </a></font></b><br/><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">FWS HP Live</a>
Poldee Napisal:Yep. Danes me se razvlazevalnik greje :-) In to made in China...

alanford Napisal:Še kar, Poldee, še kar. Ni mi pomoči. :mrgreen:
vincent Napisal:Rudolf tako je...če ti pade ven moč 3,5 kw pomeni da rabiš tako močno peč da bo nadomeščala izgube...je pa logično da se na uro izgubi potem 3,5 kWh. Oz na dan 24 krat več..itd.
3,5 kW rabiš, ko je najbolj hladno. Opoldne, ko je topleje, rabiš manj. Spomladi in jeeni, ko je topleje, rabiš manj... Torej ne 3,5*24 za en dan... itd
Pa še kako greje. In koliko šele porabi :oops: :?:
Če bi ga imel vklopljenega na polno 24 ur/dan bi to bilo cca 14 kWh na dan. To je ravno toliko, kolikor sedaj porabi moja TČ za komplet gretje s SV vred. Če bi to električno energijo raje koristno porabil za TČ, bi s TČ grel namanj tri take hiše kot je moja :roll: .
Point tabele je da lahko temperaturo sam izbiraš in gledaš izgube objekta pb tem. Kaj ti ksk podatek pomeni je tvpoja stvar.

Kvadratura nadstropja praktično nima vpliva na izgube objekta...potrebno je pogledati kvadarturo sten/oken itd.. kjer prihaja do temperaturnih razlik...in če vzameš hišo kot kocko je to šest stranic, ki so metodajne.

Če govoriš za prilimano tabelo...ja notri je naša hiša cca. 9 x 9 metrov zunanjih dimenzij (pred izolacijo) debelina stene v povprečju cca. 35 cm, tri etaže. Sicer notranje stene lahko odštevaš a segrete morajo biti prav tako, torej je vseeno če jih ničliraš.

Sicer še zdaj ne vem kaj ima to veze a vseeno :wink:

(Mišljeno je da si vsak naredi zase preračun...pa če me spomin ne vara sta dve varianti...ali računaš za vsako sobo posebej...ali pa na prvem zavihku namečeš noter kvadraturo sten, tal, stropa, oken, faktorje prehodnosti...pa imaš izgube...seveda ob želeni temperaturi zunanjega zraka.
Vincent, vse res. Razen o notranjih zidovih, ki enkrat ko imajo temperaturo isto kot zrak, oddajajo v prostor toliko energije kolikor je sprejemajo. Torej nič. In iz njih ni nič izgub v zunanji svet (razen morda proti temeljem in proti strehi, če je narejeno šlampasto).
vincent Napisal:P hiša cca. 9 x 9 metrov zunanjih dimenzij (pred izolacijo) debelina stene v povprečju cca. 35 cm, tri etaže...
razumem, kaj je mišljeno in vztrajno komentiram, da je mišljeno narobe. Z izolacijo ima hiša 9.4 x 9.4 ali nekaj takega, torej so izgube skozi tla na površini 88 m2 in ne 64 m2. Samo pri površini tal si zgrešil za 40%. Nič narobe, saj se boš ti grel s to in podobnimi napakami.
Narobe je, da tudi druge učiš delati napake. Čeprav me to ne čudi, iz leposlovne literature je znano, da tisti, ki ne zna, najraje druge uči.
Ja, toplota uhaja skozi tla, tudi pod steno. Tam morda še bolj kot drugod. Preberi kaj strokovne literature, nauči se in naredi. Za začetek PURES 2010. Gre pa tudi hitreje in ceneje: če hočeš pravilen izračun, ga prepusti strokovnjakom.
1 2 3 4
Iskanje po temi