PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Kamini TULIKIVI

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Samojed Napisal:
kefig11 Napisal:akumulacija toplote je super.razlika s kamnitim ali pa s šamotom obdanim kaminom in s tulikivijem je ta, da ta finski kamen več kot 3krat hitreje vsrka toploto kot isto težek šamot in deluje po principu, da ga nabutaš z drvmi, nato ogenj gori 3-4 ure, potem pa kamin 24 ur toploto oddaja. to je edina bistvena razlika z navadnim kamnom, ki se zelo dolgo segreva. če nimaš časa cel dan kurit, potem je to velika prednost tega kamina, ki se odraža v ceni.

Prodajaj to v reklamnih letakih, s fiziko je pa skregano. Ne me basat, da zadevo "nafilaš" v 2 urah, oddajanje je pa 24 ur. Pa ne zaradi akumulacije, ker ne vem kaj ima finski kamen drugega v sebi kot slovenski ali pa hrvaški, ampak že zato, ker je peč na sliki prekleto majhna. Bi še držalo, če bi rekel da je to za 30 kvadratov, drugače pa niti pripbližno ne verjamem.

Sory, ampak te razlage ne kupim.

verjetno je toplotna prevodnost tega kamna pač toliko višja. probaj kamin ovit v 2 toni železa in boš videl, kako hitro bo topel. ne vem, če je glih skregano s fiziko.
na nemški strani je bil pred kakšnim letom en video, kjer so naredili poskus. sveča je gorela pod opeko šamota in pod tem kamnom in so merili temperaturo in čas na drugi strani kamna. kamen se je res izjemno hitro segrel. žal tega posnetka ne najdem.
kefig11 Napisal:verjetno je toplotna prevodnost tega kamna pač toliko višja. probaj kamin ovit v 2 toni železa in boš videl, kako hitro bo topel. ne vem, če je glih skregano s fiziko.
na nemški strani je bil pred kakšnim letom en video, kjer so naredili poskus. sveča je gorela pod opeko šamota in pod tem kamnom in so merili temperaturo in čas na drugi strani kamna. kamen se je res izjemno hitro segrel. žal tega posnetka ne najdem.

To kar pišeš je skregano s fiziko - toplotna prevodnost in akumulativnost namreč nista sorodna pojma. Prej nasportno: večja prevodnost pomeni nižjo akumulativnost. Po domače povedano torej "prej kot sprejme toploto, prej jo tudi odda". Težko bi bilo drugače.
kdor je fizik, bo verjetno razumel te podatke o kamnu, meni nič ne pove.

Thermal conductivity: 6.4 W/mK

Specific heat capacity: 0.98 J/gK

Density: 2,980 kg/m³

Flexural strength along the grain: 16.8 MN/m²

Flexural strength perpendicular to the grain: 15.7 MN/m²

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.tulikivi.com/en/fireplaces/Soapstone_Properties_of_soapstone">http://www.tulikivi.com/en/fireplaces/S ... _soapstone</a><!-- m -->
Težko je prepričat skeptika, pa vendar, vabljeni na obisk, bomo kurili in se greli...če pa kdo kaj povozi pa lahko tudi spečemo Big Grin
kefig, ta video najdeš na spletni strani <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kamnitikamini.si">http://www.kamnitikamini.si</a><!-- m --> gre pa za neodvisno reportažo, produkcije Pro7 za oddajo Galileo, kjer sem tudi jaz pred leti prvič odkril te kamine.
Samojed Napisal:Čakaj,prej eno kurjenje 3 do 4 ure, zdaj 20kg na dan. Dokaži še, da teh 20kg skuriš v 3 do 4 urah, ne mi zdaj o enem dnevu. V enem dnevu tudi jaz skurim 20kg polen v navadnem kiperbušu in je zato tudi cel dan toplo.
20 kg je priporočljiva max poraba na dan, lahko jih skuriš v dveh urah ali pa kuriš počasi cel dan za romantiko.
Jaz svojo Liso, kurim 1x dnevno s cca 12 kg suhih bukovih polen, in to zadošča za cca 90 qm kot edini vir ogrevanja. Pa si upam trdit, da imamo v bivalnih prostorih pri 22°C boljši občutek toplote, kot pri toplozračnem ogrevanju nekdo pri 25°C, predvsem pa imamo boljši zrak.
pele - imaš ti kamin tulikivi ali od tega švicarskega podjetja na zgornjem linku?

še enkrat vprašam - neomejena življenjska doba ob pravilnem kurjenju - kaj pa če kuriš več kot po navodilih?
Potem imaš pa ti skarjšano življensko dobo. :lol:
link do enega tujega foruma z izkušnjami:

<!-- m --><a class="postlink" href="http://ths.gardenweb.com//forums/load/firepl/msg0922233010911.html?27">http://ths.gardenweb.com//forums/load/f ... 11.html?27</a><!-- m -->

tam sem tudi dobila odgovor. kamen poči!
magi Napisal:kako pa izgleda, če ima še omet?

saj vse kul pri teh kaminih... ampak... meni imajo tako grdo barvo :-D stvar okusa pač...

drugače pa je tole podobna zadeva kot toplovodni kamin - samo da kuriš krajši čas pa dlje časa naj bi oddajal toploto...

farol - kako pa imaš poskrbljeno za sanitarno vodo poleti?

farol - v bistvu naložiš samo enkrat? ali kako? glede na to kako močno gori, si ne predstavljam, da potem odpreš vrata in dolagaš..

RE : Magi; glede omenjenih glinenih ometov, za katere sem napisal je bilo mišljeno ometi na notranjih stenah hiše kateri akumulirajo in uravnavajo vlago, ne pa ometih na kaminu.

Če ti imajo kamini grdo barvo pač niso zate, drugače imajo tudi opcijo z neko belo keramiko čez kamen, zgeda bolj moderno...odvisno od okusa. Sanitarno vodo poleti in pozimi ogrevam z bojerjem, kasneje bom nabavil verjetno TČ zrak- h20, investicija zajema komplet kamin, vodovodno napeljavo, cevi za odtoke, bojer in delo.

IN ne, ne naložiš drv samo enkrat, 18 - 20 kg max drv naložiš 4 (poljenja ) x 4-5 kg v enkratnem kurjenju in teh 18-20 kg v teh urah pokuriš, ali pa zjutraj 2 x 5 kg naložiš, pa zvečer 2 x 5kg.. Naložiš ko pogori, med kurjenjem nea smeš odpirat vratc.

Da ti ni noben luksuz kurit kamin samo 3- 4 h je ok, če ti to ustreza.
Meni je to luksuz, ker ne nimam namena nalagat tko kot v bivšem domovanju, 10- 15x / dan razpotegnjeno čez cel dan in še zjutri ob 5 ih predn grem na šiht akcija...

L.p.M
taubi Napisal:
Samojed Napisal:Čakaj,prej eno kurjenje 3 do 4 ure, zdaj 20kg na dan. Dokaži še, da teh 20kg skuriš v 3 do 4 urah, ne mi zdaj o enem dnevu. V enem dnevu tudi jaz skurim 20kg polen v navadnem kiperbušu in je zato tudi cel dan toplo.

Če je kurišče dovolj veliko za 20 kg enkratne naklade in glede na to kako gori na posnetku drva ziher pogorijo v dveh urah + kakšno urico žerjavica.

Kurišče je dovolj veliko za 5 kg enkratne naklade, naložiš 4 x in to v treh urah. Prej kot v treh urah ni možno pokurit toliko drv. Ko pogori je po navodilih potrebno; zapreti podpih in ko žerjavica že pojenja pa zapreti še loputo za kaminom katera zapre dimnik.

L.p. Miha
csamo001 Napisal:
kefig11 Napisal:verjetno je toplotna prevodnost tega kamna pač toliko višja. probaj kamin ovit v 2 toni železa in boš videl, kako hitro bo topel. ne vem, če je glih skregano s fiziko.

To kar pišeš je skregano s fiziko - toplotna prevodnost in akumulativnost namreč nista sorodna pojma. Prej nasportno: večja prevodnost pomeni nižjo akumulativnost. Po domače povedano torej "prej kot sprejme toploto, prej jo tudi odda". Težko bi bilo drugače.

to zagotovo. ta kamin ima pač 3 tone in več, kar pomeni, da se ne more ravno hitro ohladiti. zagotovo je možno, da se več kot 5krat dlje ohlaja kot ogreje. peč deluje po principu, da nafilaš drva, nato z močnim vpihovanjem zraka dosežeš visoko temperaturo, ki se vrska v kamen, tudi do 80kWh sem zasledil pri nekaterih modelih.
prav tako sem videl, da iz tega kamna delajo "granitne" kocke za tlakovanje okolice. morda bi se potem tak kamen od slovenskih lahko primerjal s pohorskim tonalitom ali pa čizlakitom. pač porozen ne sme biti.
hja, luksuz je relativen, da :-)
farol - kako pa to, da ne ogrevaš tudi vode na ta kamin? prevelika investicija?

no, hvala za razlago :-)
PELE Napisal:Težko je prepričat skeptika, pa vendar, vabljeni na obisk, bomo kurili in se greli...če pa kdo kaj povozi pa lahko tudi spečemo Big Grin
kefig, ta video najdeš na spletni strani <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.kamnitikamini.si">http://www.kamnitikamini.si</a><!-- m --> gre pa za neodvisno reportažo, produkcije Pro7 za oddajo Galileo, kjer sem tudi jaz pred leti prvič odkril te kamine.

hvala pele, to je to ja.
še direkt youtube od 3:17 naprej.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.youtube.com/watch?v=f_1137vIev0&feature=player_embedded#">http://www.youtube.com/watch?v=f_1137vI ... _embedded#</a><!-- m -->!

če ima kdo čas in termovizijsko kamero, naj naredi podoben preizkus z raznimi kamni (porfido, navadna polna opeka, peščenjak, škrilj, siporeks itd.) in objavi, to bi bil izjemen prispevek za to debato.
magi Napisal:hja, luksuz je relativen, da :-)
farol - kako pa to, da ne ogrevaš tudi vode na ta kamin? prevelika investicija?

no, hvala za razlago :-)

1. Potem pečica odpade Sad
2. Potem ti kamin manj ogreva prostore (kar par 10 % manj, točne info imajo prodajalci in monterji ) odvisno v povezavi z talnim gretjem, katero ti dogreva in sanitarno, klima, še in še enih variant potem.......
3. Cena +

L.p Miha
PELE Napisal:l lastno sonce v objektu, brez segrevanja in sušenja zraka, brez dvigovanja prašnih delcev, ki nam otežujejo dihanje. Obenem pa visoko temperaturno gorenje 1200°C( ne kuhanje drv kot se pogosto dogaja pri toplozračni kaminih), uniči trdne delce in ostale strupene pline ter tako kar se, da minimalno obremenjuje naše ozračje, tudi zaradi majhne porabe.

Ne ogrevaš zraka pa je vseeno toplo :roll: Ne sušiš zraka pa je zrak vseeno suh :roll: brez dvigovanja prašnih delcev, ki nam otežujejo dihanje.... Se pa posredno segrevajo druge stvari na katerih je prah, zaradi tega je kroženje zraka še večje, samo občuti se ne zaradi sevanja IR. In ker smo s sevanjem zavezani Štefanu začni malo razmišljati o izkoristku. Verjetno pridejo prav toplogredni plini ...Še dobro, da tvoje trditve o nesegrevanju zraka ne držijo ker bi bil izkoristek takih peči bolj klavern oziroma si nebeden ne bi mogel ogreti hiše v zgornjem štiku ali pa v senci "sonca "ki ga omenjaš. Pri takih pečeh je gibanje zraka po objektu osnova da je sploh toplo.
1 2 3 4 5 ... 9 Pojdi na stran 
Iskanje po temi