PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri nastavitev temperature - peč na polena

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Temperatura v kotlu 65°?

Pri sebi, imam namreč (tudi) klasični ogrevalni krog, bi bilo povsem neuporabno. Glede na zgornjo temperaturo klasičnega ogrevalnega kroga pri najnižji zunanji temperaturi (58°), bi imel v hranilniku toplote premalo energije. Posledično bi moral skoraj stalno kuriti ali pa imeti predimenzioniran kotel in (ali) tudi zalogovnik.

Če nekomu (pa tudi, če ima samo talno gretje) tudi v najhujši zimi zadostuje, da kotel obratuje na 65° pomeni, da ima kurilni sistem predimenzioniran, ali pa ima preveč časa in neprestano kuri. To seveda velja za ogrevalne sisteme s kotlom na pirolizo in hranilnikom toplote.

L. P.: Goba
Šamot v izgorevalni komori je zato, ker ta materia prenese dolgoročno tako visoke temperature, ter da lesni plin izgori pri čim višji temperaturi. Dosega se tudi preko 1000°C.

Šamot ni prilepljen nikamor, ampak je komora v takšni ali drugačni obliki položena na pločevino kotla izgorevalne komore.
Pravi moški ne jedo medu, ampak žvečijo čebele.
Citat:Šamot ni prilepljen nikamor, ampak je komora v takšni ali drugačni obliki položena na pločevino kotla.
Tu si me dobil na levi nogi. Tak kotel sem samo enkrat videl na sejmu, hostesa pa mi je vso stvar "strokovno" razložila - marsikaj sem izvedel. Želel bi z računom dokazati svojo trditev, da temperatura vode v peči praktično nima vpliva na temperaturo v kurišču, ki je z vseh strani obdano s šamotom. Povej, ali je sploh katera stranica kurišča, kjer ima šamot neposredni kontakt s pločevino oblito z vodo na drugi strani? Na tem mestu bi temperatura vode lahko vplivala na temperaturo v kurišču.
Nimam časa - sem v penziji!
Družba,
šamot se v teh primerih uporablja kot "izolator"!! :wink:
Lep pozdrav
Če je kje stik, je eventuelno na zadnji strani komore, kamor pa se ne vidi. Če nalega na izmenjevalec pa je to površina ki po moji oceni ni večja kot 2 kvadratna decimetra. Levo in desno stika ni, komora je položena na dno kotla.
Bom pa iz firbca pokukal skozi čistilna vratica zadaj na boku, tam bi se moralo videti.
Pravi moški ne jedo medu, ampak žvečijo čebele.
Žerjavar Napisal:
Citat:Želel bi z računom dokazati svojo trditev, da temperatura vode v peči praktično nima vpliva na temperaturo v kurišču, ki je z vseh strani obdano s šamotom.

1. Kurišče ni obzidano s šamotom ampak je samo tak kjer je temeratura največja obloženo zaradi zašite pločevine.

2. Da temperatura vode nima veze z temperaturo v kurišču je tako brezumno primerjat kot da temperatura v motrju nima vpliva z zunanjo temperaturo oziroma da zunanja temperatura nima veze z notranjo v hiši. Kot vsi veste pozimi motor žre več... Ni to čudno, če pa nima nobene povezave?

l.p. Jože
glavca Ali si že ugotovil, zakaj je kurišče obloženo s šamotom? Imel si dve nasprotujoči trditvi.

Sedaj imaš zopet neko trditev, še pomisliš ne, da je lahko napačna. Jaz ne trdim, da je napačna, skušam pridobiti podatke, da bi lahko dokazal, da je napačna.
Šamot je v peči da ščiti peč v delu kjer je najvišja vročina (tudi 1000C).

Vseokrog je voda, ki je šele v primeru ko je segreta na cca 80C sploh
pride do tako bujne reakcije da je šamot potreben, sicer je peč bolj podobna tlilniku in v tem primeru šamot res nebi bil potreben. Tudi ni šamot v vseh pečeh, ta le podaljša življensko dobo peči.

Spet krožni proces... Brez vroče peči ni dobrega gorenja, brez dobrega gorenja ni velike vročine (in ni dobrega izkoristka)... brez velike vročine ne potrebuješ šamota ...

Mislim da je brezsmiselno razpravljat in da imamo tudi mi en sam krožen proces, samo včasih se mora človek vprašat, ali ima res samo on prav in so vsi okrog njega neuki ali je mogoče obratno ?

Za začetek predlagam da si vzameš kako knjigo termodinamike.... bo dovolj srednješolska, je vse lepo razloženo....

pa brez zamere... l.p. Jože
Citat:da si vzameš kako knjigo termodinamike.... bo dovolj srednješolska
Poizkusi sam uporabiti recept, ki ga priporočaš drugim.

Ker nimam ustreznih podatkov, sem si jih izmislil. Vzel sem, da je ob 4 mm pločevini voda, na drugi strani je tesno prislonjen 5 cm šamot. Vzamem, da je temperatura plinov v kurišču 500 st.C. Pri temperaturi vode 90 st bo površina šamota imela 372 st, pri vodi 60 st pa 362 st.C.
Ker je bilo omenjeno, da je v kurišču lahko tudi 800 st.C sem upošteval tudi to. Pri vodi 90 st je površina šamota 577 st pri vodi 60 st. pa 568 st.C.

V obeh primerih je očitno, da je vpliv temperature vode v peči na površinsko temperaturo šamota v kurišču minimalen.

Če ob drugi strani pločevine ni voda ampak karkoli drugo ( steklena volna, zračna špranja, zunanji zrak...) pa je površinska temperatura šamota znatno višja.

Če se komu moji izmišljeni podatki ne dopadejo, pa naj poda verodostojne. Če koga zanima, mu lahko podam še ostale podatke, ki sem jih jemal za gornji izračun.
Žerjavar Napisal:V obeh primerih je očitno, da je vpliv temperature vode v peči na površinsko temperaturo šamota v kurišču minimalen.

To je čisto res, je pa razlika v tem, da z višjo temperaturo vode v peči napolniš tudi zalogovnik z višjo temperaturo, z nižjo pa manj. Temperatura vode pa je tudi vse, na kar lahko ( v danem primeru ) vplivaš.
Temperatura v kurišču ima 'vpliv' na izkoristek ( količino pepela-ostankov, neizgoreni lesni plin - katran ), odvisna je pa od kvalitete kuriva, količine dovedenega zraka in še čega ... ?
Je pa možno, da hladnejša voda v peči vpliva na kotlovno pločevino - v primeru večine uplinjevalnih peči ?
Sploh ne zastopim, kaj želiš s tem doseči. A je važno, koliko temp. ima voda? Kaj ti pomeni, če ima 40, 60 ali 90? Vsak naj kuri tako kot mu paše.
Bi bilo pa dobro, da tisti, ki ga to seveda zanima, piše na eno od podjetij, ki te peči delajo in naj mu oni povedo, kaj priporočajo. Navsezadnje so to super moderno, napol vesoljsko tehnologijo, zagotovo u nulo pretestirali, ker vam vse podatke zdrdrajo na 5 decimalk. Oni bi morali vedeti, kaj je bolje, tako s stališča trajnosti peči, kot tudi glede izkoristka.
Pa še nekaj. Zadnjič sem opazoval tovarniško nastavljeno peč. Voda niha med 80 in 85 stopinj. Če so tako nastavili, potem je nekaj najbrž na tem. Ali pa je mogoče kakšen serviser popravljal nastavitve v stilu, ki ga imamo mi tukaj, "malo čez prst"?
Zalogovnik je bil priprt, ker smo testirali varnostni ventil.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Citat:Sploh ne zastopim, kaj želiš s tem doseči. A je važno, koliko temp. ima voda?
Začetno vprašanje je bilo, kako nastaviti temperaturo na čelni plošči (60 do 80 stopinj). Razumel sem, da je vprašanje o temperaturi vode v peči, pa sem dal nasvet: čim nižja temperatura, tem boljši izkoristek. Tvoja reakcija je bila burna in si pisal o temperaturi v kurišču. Kar precej časa in prostora je bilo porabljenega, da bi pridobil ustrezne podatke za dokaz, da temperatura vode v peči nebistveno vpliva na temperaturo v kurišču in s tem na kvaliteto izgorevanja. Podatke si moram izmisliti da lahko priobčim računski rezultat kot dokaz moje trditve. Ali ti je jasno, kaj hočem doseči? Ne papagajevsko ponavljati nekaj naučenega, ampak malo migniti z glavco in dati nekaj svojega, kako ti sam razumeš. Ne po vojaško nekomu ukazovati, ampak mu stvar podati z več vidikov, pa naj se sam odloči, saj gre za njegov denar. Nekje zgoraj sem tudi zapisal, da je treba iskati kompromis med boljšim izkoristkom in več shranjene energije v zalogovniku. Kar se pa tiče izkoristka na račun dimnih plinov, bi vprašal, ali je že kdo meril temperaturo dimnih plinov (morda hkrati pretok plinov), v odvisnosti od temperature vode v peči?

Naj še enkrat ponovim, da na drugo vprašanje avtorja še ni odgovora. Kaj res nima nobeden take ali podobne peči, da bi mu podal odgovor?
Žerjavar Napisal:Če koga zanima, mu lahko podam še ostale podatke, ki sem jih jemal za gornji izračun.

Prosim.
Citat:podam še ostale podatke, ki sem jih jemal za gornji izračun
Toplotna prevodnost za šamot 0,8 za jeklo 50 W/kv.mK. Prestop alfa v kurišču 35 W/kv.mK. V kurišču je precejšna turbulenca. Prestop z jekla na vodo nisem upošteval.
Kje hudiča pa si že videl peč z kompletno obloženim šamotom... ? Kurišče je samo en del (kaki 10%) oblečeno s čamotom, pa še to ne tesno. Izgorevani plini so prej ali slej v direktni vezi z kotlom in kuriščem. šamot se uporablja samo za zaščito pred direktnim pregretjem pločevine (v najbolj vročem delu) in je drugače je izolator (kot lahko vidiš z lambde) in ne vem komu bi bilo interes obleči kurišče v kamin.

Razmere ki so bol realne in še lažje si boš izračunal so so 80C voda na eni strani 800C plini na drugi strani... Šamot ni omembe vreden v tem primeru, celotno kurišče je oblečeno v šamot pri kaminih in ne centralni peči. Površina izmenjevalca pri koliko toliko uporabnih centralnih pečeh je minimalno 1m2 in to jeklene pločevine.

Domača naloga: Izračunaj si koliko bi potrebovam m2 kurišča v primeru da bi bil cel oblečenih s šamotom ....

l.p. Jože
1 2 3 4 5
Iskanje po temi