PodSvojoStreho.net
nastavitev temperature - peč na polena - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: nastavitev temperature - peč na polena (/showthread.php?tid=25542)

Strani: 1 2 3 4 5

nastavitev temperature - peč na polena - okno - 14.11.2009

Imam peč na polena Vitolig 150. Kurim šele prvo sezono, zato me zanima kaj naj naredim s temperaturo, ki jo lahko nastvim na čelni plošči od 50 (ali 60 - se ne spomnim) do 80 stopinj. Imam zalogovnik in vse kot je treba, pa mi ni prav jasno kaj naj s temperaturo. za talno ogrevanje bi bilo dovolj najnižja, vendar ali to kaj škodi peči (kondenzacija itd). Jaz bi sicer dal na minimum, ampak se mi pec nekako smili. Navodila so pa tako zanič, da se niti slučajno ne moreš ven nič naučiti ali spoznaki kakšne praktične izkušnje.
Pa še nekaj. Ventilator ima spredaj za nastavit zračni pretok (en kos pleha čez odprtino za vpihavanje zraka), pa tudi nikjer nic ne pise kako naj se to nastavi, oziroma kje se vidijo posledice ali kaksni drugi znaki... Skratka, po navodilih sodec je treba ob peci preziveti eno kurilno sezoni in izumljati toplo vodo...

Re: nastavitev temperature - peč na polena - Žerjavar - 14.11.2009

Čim nižja je temperatura, manjše so izgube. Velja za celoten sistem kot za vsak sestavni del. Lahko so stranski učinki. Eden od njih je kondenzacija dimnih plinov in posledično neprijetno črn izcedek iz dimnika. Za tvojo kurilno napravo in dimnik ne more biti teoretičnega navodila o ustrezni temperaturi vode v peči. To boš moral ugotoviti sam s poskušanjem čim nižje nastavitve. Kako ugotavljati ustreznost? Ne bom se spuščal v postopek z najrazličnejšimi merjenji. Jaz sem stvar poizkušal z opazovanjem. Vsako jesen sem postavil temperaturo 5 stopinj nižje, kot prešnjo. Opazoval sem pojav črnega izcedka in v tistem trenutku zvišal nastavitev na stanje prešnje zime. Sedaj je vse v redu, le nekaj črnih madežev je še vedno vidno. Imam nastavljeno na 65 st.C in mi zadošča tudi za najhujši mraz.

Re: nastavitev temperature - peč na polena - Fery - 14.11.2009

Kaj pa pišeš? Izgorevanje polen na čim nižji temperaturi? Kako drva sploh gorijo na čim nižji temperaturi? Smisel uplinjevalnih peči (ki imajo kao največji izkoristek) je obratovanje pri čim večji temperaturi skozi celoten cikel gorenja biomase. Od kje tebi ideja, da se morajo v peči drva "pajsati" čim dlje ob čim nižji temp.? Ali nimate Ladomata oz. urejenega povratka dvižnega voda, ki skrbi, da peč nikoli ne zebe? V teh pečeh mora gorivo čimprej zgoreti ob maksimalnem izkoristku in oddati svojo energijo. Sam transport energije in njene izgube je pa naslednja stvar, ki bi vas morala skrbeti in nima veze s pečjo.

Re: nastavitev temperature - peč na polena - telmos - 14.11.2009

Preden bo kdo spet odkrival mrzlo vodo je potrebno vedet, da je najnižja temperatura kotla, kjer se pravilno gorjenje sploh prične 65°C. Zalogovnika ne smete polniti pod to temperaturo. Zato pa se tudi instalira tako imenovano ladomat. Vsekakor pa se temperaturo vode nastavi na 80°C in pika.

Re: nastavitev temperature - peč na polena - Žerjavar - 15.11.2009

Citat:Od kje tebi ideja, da se morajo v peči drva "pajsati" čim dlje ob čim nižji temp.?
Ne udari takoj, ko te slučajno kaj zaboli. Prepričaj se še enkrat o vzroku bolečine. Ali sem kaj govoril o pajsanju drv? Sem kaj govoril o temperaturi v kurišču? Govoril sem o temperaturi vode v peči. Glede na običajno temperaturo v kurišču pa 20 stopinj višja ali nižja temperatura vode ne more vplivati, lahko pa bistveno vpliva na izhodno temperaturo dimnih plinov in s tem na izkoristek peči. Kako lahko temperatura vode v peči vpliva na temperaturo v kurišču, ki je na vseh straneh obloženo s šamotom?

Kje je razlog, da je najnižja temperatura vode v kotlu 65 st.C? O zalogovniku ni bilo nič govora - ali sploh obstoja?
Citat:Vsekakor pa se temperaturo vode nastavi na 80°C in pika.
Ni mi všeč, da se govori tako avtorativno. Ali ne bi bilo bolje, da se stvar argumentira (pojasni, razloži). Vem, da je treba nastaviti višjo temperaturo zalogovnika, da bi se shranilo več energije. Višina pa je odvisna od posameznika, koliko energije želi shraniti. Mislim da ni nič narobe, če je to 90 ali pa samo 70 st.C.

Citat:Ventilator ima spredaj za nastavit zračni pretok (en kos pleha čez odprtino za vpihavanje zraka), pa tudi nikjer nic ne pise kako naj se to nastavi,
Izgleda, da se oba razumeta na problematiko. Zakaj pa ne pomagata človeku, ki je pomoči potreben?

Re: nastavitev temperature - peč na polena - som16 - 15.11.2009

Žerjavar,
nisem šel preverit, a tudi na sorodnem forumu (Strojništvo) je bil komentar oz. odgovor o tem, da je potrebno kuriti na najvišji možni temperaturi (80 stopinj C); Tudi o shranjevanju v zalogovnik.
Tako pač je. Argumentirane stvari oz. odgovori so tudi podani v prejšnih temah; potrebno je samo prelistat forum. Big Grin Confusedhock:

Citat:da je potrebno kuriti na najvišji možni temperaturi
Višja temperatura nam omogoča več shranjene energije v zalogovniku. Nižja temperatura nam daje manjše izgube. Financer je tisti, ki se odloča na podlagi strokovnega mnenja in argumentov za in proti.

Zdaj ste že trije, ki oporekate mojemu odgovoru. V začetku sem napisal, da je to vidik čim manjših izgub. Prosim le za eno dejstvo, v čem je narobe!

som16 Kje pa je odgovor na avtorjevo drugo vprašanje, ki ga jaz ne vem? Pomagal ne bi, popljuval pa takoj!

Re: nastavitev temperature - peč na polena - telmos - 15.11.2009

Otroku se pove enkrat morda dvakrat, potem se ga pa pusti, da se muči po svoji pameti. Morda ga pa le kdaj spreleti misel, kako mu je bilo povedano in poizkusi. :wink:

Re: nastavitev temperature - peč na polena - okno - 15.11.2009

Ojoj, nisem hotel skregati pol Slovenije, no....
Sicer je pa problem, ker imam do porabnikov 40 m in mi je neumno posiljati 80 stopinj do mesalnega ventila, ki je ob talnem ogrevanju, ker so to same izgube. Bi rajsi 60 stopinj.

Re: nastavitev temperature - peč na polena - sassapo - 15.11.2009

Temperatura kotla na trda goriva naj bo čim višja, saj z višanjem temperature omogočamo boljše, (beri bolj popolno izgorevanje) z ustrezno regulacijo mešalnega ventila pa potem napajamo porabnike na željeno temperaturo.
Seveda z ustreznim zalogovnikom izkoristek precej povečamo.

Citat:Kako lahko temperatura vode v peči vpliva na temperaturo v kurišču, ki je na vseh straneh obloženo s šamotom?
To sem postavil kot vprašanje. Potem pa nekdo namesto odgovora ponovi trditev
Citat:z višanjem temperature omogočamo boljše, (beri bolj popolno izgorevanje)
iz katerega je izhajalo moje vprašanje. Ni mi namreč jasno, kako lahko pri nekaj 100 stopinjah razlike temperature med vodo in steno kurišča vpliva sprememba temperature vode za 20 stopinj.

Re: nastavitev temperature - peč na polena - FranciZ - 16.11.2009

okno Napisal:Ojoj, nisem hotel skregati pol Slovenije, no....
Sicer je pa problem, ker imam do porabnikov 40 m in mi je neumno posiljati 80 stopinj do mesalnega ventila, ki je ob talnem ogrevanju, ker so to same izgube. Bi rajsi 60 stopinj.

Kaj zalogovnik ti zagreje normalno ?

Poglej starejše debate o [url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")podsvojostrehounichr("46")net/forum/viewtopicunichr("46")php?f=7&t=19503]istih / podobnih pečeh[/url] in kontaktiraj uporabnike, da ti povejo svoje izkušnje ...

Re: nastavitev temperature - peč na polena - telmos - 16.11.2009

okno Napisal:Ojoj, nisem hotel skregati pol Slovenije, no....
Dodaš en tripotni termostatski ventil in ga nastaviš lahko tudi na 40°C. Bo vsekakor bolje kot se maltretirat z nizko temperaturo kotla in posledicami. Enostavno pa tisti, ki mislite, da je to pravilno, kurite na nižji temperaturi, ostali pa se raje s tem ne ubadajte in kurite kot je potrebno. Razlika je pa velika v korist visoke temperature. Nobena lambda sonda in vsemogočne avtomatike tega ne rešijo in ja, tistih 20°C višje temperature vode v kotlu veliko pomeni :wink:

Re: nastavitev temperature - peč na polena - Žerjavar - 17.11.2009

Citat:tisti, ki mislite, da je to pravilno, kurite na nižji temperaturi,
Vse kar se dogaja okrog kurjenja in ogrevanja je znanost, ki ima za vsak pojav eksaktno razlago. Nič ni dogma - v "sv. pismu" piše tako in tako je, o tem ne bomo razmišljali. Nekateri to razlago obvladajo, nekateri pa jo skušajo obvladati, si razlagajo po svoje in postavljajo vprašanja. Ali se nebi prvi izkazali kot velikodušni, če bi skušali drugim raztolmačiti zakonitosti, da nebi bili v dvomih o pravilnosti svojega mišljenja?

Re: nastavitev temperature - peč na polena - glavca - 17.11.2009

Če nočes katrana v dimniku in kondenza (beri rad se zabije dimnik), zagotovo ne sme biti peč pod 60C. Navadno imaš na kotlu termostat ki ga nastavi na 60 in ti bo onemogočil zagon črpalk pod to temperaturo. Če imaš avtomatiko ti bo sama ustavila črpalko pod nastavljeno temperaturo oz. zaprla mešalni ventil.

Kolet pa nastavi na regulatorju vleka cca 80-90C (odvisno od kvalitete kotla - boljši lepše regulirajo vlek in stem temperaturo, slabše treba spustit več, ker radi uidejo za 20C - čez 100C). Nekateri imajo v tem primeru tudi že vgrajeno spiralo, ki sama čisto mehansko spusti mrzlo vodo skozi kotel, ko ta uide, sicer se da zadevo dokupit (toplo priporočam) ...

Za znižanje temperature pa poskrbi mešalni ventil, ne glede na obliko ogrevanja...

Tako zagotovo ne boš imel problemov. Če hočeš večji iskoristek je zalogovnik obvezen, nikakor pa ga ne boš dvignil z nižanjem temperature kotla...

l.p. Jože