PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri vezava zalogovnika

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
maremare Napisal:To nihanje poskušam odpraviti, pa mi na seltronu pravijo, da ima ventil hod 2min kot 90 stopinj. V realnosti pa to ne deluje tako, za obrnitev 90 stopinj rabi 4-5 minut.V tem času pa temp. kar leze in leze.

Bolj natančen čas bom poskusil izmeriti, ko pridem domov; mislim pa, da ne traja 5 min. ...
maremare:

Motorni pogon rabi, če je deklariran za 2'/90° (največkrat uporabljana hitrost) natanko toliko (ajd, pusti zdaj 5 sekund +/-). Ne moreš mu spreminjat hitrosti, lahko pa kupiš drugega, z drugačno hitrostjo (stvar mehanskega prenosa znotraj pogona, ni prosto "user" nastavljivo).

Rabi pa več časa zato, ker mu butasta regulacija ne da komande "zdaj se pa do konca zavrti", ampak ga vklaplja takorekoč po kapljicah, 5" obrača, 10 ali 15" miruje. Zato na koncu rabi 5' da naredi tistih ubogih 90°. Tu je Seltron pač nefleksibilen in njihova regulacija ni sposobna hitrega ukrepanja, kar bi pri tebi bilo potrebno.
Poleg tega imajo forum le zato, da ga imajo (tudi po več kot 2 tedna rabijo, da ti odgovorijo v enem stavku)...

Vidim, da bom res moral k tebi na paričke, da ti malce razjasnim pojme Wink
Ampak trenutno imam norijo, da se mi res ne ljubi še naokoli lazit...
Sem davno tega, ko je bilo to še svinsko drago sam naredil pogon (mehanizem stare budilke, motorček od kasetarja poganja prvi kolešček za nemirko Smile ) in se mučil s hitro regulacijo a zaman, odziv termometra je počasen in najenostavneje se problemom izogneš s počasnim obračanjem. Če si prehiter regulacija zaniha in potem ti temperatura niha od 30 do 80 in to dokler ne pride vroča voda iz radiatorjev.
Pozdravljeni,

na shemi, katero mi priporačate in sicer 245 seltron, ND2, ni vedeti, da bi diferenčni regulator krmilil mešalni ventil. A je to res tako?
Na shemi 245 imaš narisan in napisan mešalni ventil pod pozicijo 6, krmiljen prek izhodov R2 in R3 regulatorja.

Zdaj, ali gledaš napačno shemo, ali pa imaš napačna očala na nosu :wink:
Sorry, gledal sem napačno shemo. Res pa je, da tudi očala nosim.
Pozdrav,

Še nekaj me zanima glede sheme na prvi strani in sicer shema vezave frolingovega akumulatorja. Kam so priključena tipala za črpalko? V zalogovnik?
Pozdrav

Danes je vezava končana. Šele. Zadeva funkcionira ok, sem probal zakurit. Vezal sem po tejle vezavi:http://www.biomasa.si/pdf/biomasa_polena.pdf . Zanima me, kam mora biti vezana komanda za pumpo pri termičnem ventilu.Po moje na peč, nisem pa siguren. Ostale črpalke ( za radiatorje in talno bi vezal v zalogovnik in peč, . Naj povem, da je vezava brez elektronike. Pri kolikoh stopinjah naj se pumpa vklopi?

Hvala za odgovore.
Da ne odpiram nove teme.
Narisal sem eno skico kakšno imamo vezavo sedaj in idejo, kaj bi jaz izboljšal, da bi ubistvu lahko hišo direktno grel mimo zalogovnika brez hujših predelav.
Evo moja skica
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/20/MI/4GsFIq1L/pecunichr("46")jpg[/img]
Tisto ko sem napisal tripotni el preklopnik ubistvu rabil bi najcenejšo vrjanto el. ventila ,ki zna na signal pumpe odpret in zapret ventil. Ideja je taka pumpa za povratek v peč, je zvezana tako, da se prižge samo, ko peč deluje in se voda v peči segreje nad 65stopinj no takrat bi ventil odprl ta baypas na sliki direkt v bajto in, ko se pumpa ugasne se pravi peč se ohladi postopek gorenja zaključi ventil odpre spet normalno vezavo iz zalogovnika to je zaenkrat ideja.
Kompliciras.
Naredi po drugi skici, s to razliko da stranski vtok vroce vode z zalogovnik zapres, in ga povezes s cevjo (T Kos) ki pelje iz vrha zalogovnika proti hisi.
Funkcijo tvojega preklopnega ventila itak opravlja esbe od povratka.
Na to sem pomislil ampak sem zakompliciral, ker nekako sem imel občutek, da bo vleklo potem vodo skozi oba konca skozi peč, katera bi se hitro ohladila, ko bi ugasnila in z vrha zalogovnika. Ali se motim? Nekako mi je izgledal smiseln tisti ventil res pa je, da ne razumem čisto točno teh reči. Nevem ali voda gre skozi če je pumpa ugasnjena

[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/Z/m2/38eqnQK/pec2unichr("46")jpg[/img]
Zakaj bi pa rad imel ogrevanje brez zalogovnika?

Če bi rad, da se začne ogrevanje prej kot pa se segreje zgornji del zalogovnika, potem nerabiš nobenega tropotnega ventila vgraditi, razen če želiš, da se ti avtomatsko, ko je stanovanje segreto, preklopi še na zalogovnik, da se višek energije shrani vanj.

Zadevo rešiš tako, da tam ko imaš narisan tropotni preklopni ventil namontiraš T-komad. Tisto vejo ko pa gre iz vrha zalogovnika na razdelilni set pa blindiraš.
Pa povratek iz razdelilnega seta verjetno nimaš vrnjenega na sredino zalogovnika tako kot imaš narisano ali pač?

Iz peči bo šlo toliko tople vode kot je bo esbe ventil pustil. Ko peč enkrat pogori in pade temperatura peči pod nazivno temperaturo patrone v esbe ventilu je pretok vode onemogočen, zato se bo peč ohladila samo toliko kot se bo sama.
Ok malo me je tudi skrebelo, da na začetku ko je zalogovnik spodaj mrzel in je pretoka bolj malo zgoraj nazaj v zalogovnik, da bi tam mrzlo vodo vlekla pumpa za bajto gor skupaj s vročo iz peči potem nebi naredil nič. Drugače deluje dobro samo koj od začetka en čas traja da se zalogovnik zgoraj zgreje zato malo razmišljam v tej smeri ker bi mi tudi bojler prej segrelo če bi koj 75stopinj voda šla proti bajti kot če čakam da najprej zalogovnik pogreje in da gre počasi to naprej.
Tako naredi kot imaš sedaj narisano. Samo kak velik priključek pa imaš čisto na vrhu zalogovnika. Če imaš pol colskega potem bo ta premalo za polnjenje zalogovnika.

Aja pa iz vrha zalogovnika črpalka za ogrevanje počrpa na začetku nekaj vode v zalogovnika, ker še iz peči ni dovolj energije. To pa ni nič narobe. Ko pa je iz peči več energije kot je gre v radiatorje pa se začne polniti zalogovnik.
1 2 3 4
Iskanje po temi