PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Kako dovolj ogreti stanovanje z IR paneli?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Migaj Napisal:Lahko bi bila prednost panelov, da ko se nahajaš na pravi nano lokaciji, ni potrebno, da so prostori ogreti na npr 22°C, ampak je lahko dovolj na npr 20,5°C -zaradi efekta sevanja.
Podobno, kot ti je na soncu lahko vroče pri npr -1°C.
Ne predstavljam si, da bi pri ogrevanju s paneli v najhujšem mrazu imel potrebo ogrevat lesen notranji ambient na več , kot 17 - 18 stopinjC. Enako velja za zelo dobro izolirano klasično gradnjo. Že v stanovanju z le 5 cm izolacije in slabimi dvoslojnimi okni smo ogrevali, glede na hlad zunaj, le na 19-22 stC. Na Finskem smo imeli v predavalnicah (pozimi) pod 20 stC. V športnih dvoranah 13-15 stC. Žena pravi, da na Danskem še manj ogrevajo ... pravi, da tisti ki hodite pozimi gor, pa itak veste da mora razvajen Slovenc en pulover (za notr) ekstra s seboj vzet Big Grin
Ampak ljudje smo si različni. V ponedeljek smo imeli na Rakitni 15 stC. Praktično vsi sprehajalci, ki sem jih opazil so prišli na lepše iz Ljubljane oblečeni, nekateri zašalani, celo s kapo sem ga videl ... v iste cunje, kot bi se verjetno doli v mestu sprehajali. Jest sem pa opoldne "visel ob bajti", ne oblečen v božička, ampak gol do pasu. Ne da bi mi bilo vroče, sploh ne, ampak da iskoristim še dovolj močno sevanje sončka za narest malo D vitamina. Kwa bi blo dobr slišat kazga zašalanga, ki komentira napol nazga tipa, ki visi dol z žerjava 8) :lol:
Ja, 15 stC in najšibkejše zimsko opoldansko sonce je pri 15 stC čist zadost za golo telo v zavetrju. Tud za tazga občutljiveža kot sem jest.
Otrok prjatlov, ki so prišli na obisk, je kasneje (že senca) tudi moral nosit kapo .. moji otroci so pa zdravi, no, manjkrat in manj bolani ...
Čeprav gre v obeh primerih za IR, pa ne moreš sonce, ki je "neskončno oddaljeno" primerjati z IR paneli, ki so praktično ob človeku. Že s premikanjem v prostoru se razdalja med IR in človekom spreminja za faktor 4,5 ali več. Vemo pa, da sevanje pada s kvadratom razdalje.
Martinčkanje na soncu pa verjetno vsakemu paše.....

Kdaj je mraz pa po svetu različno pojmujejo.....
Nekje je pri +20 že mraz, drugje pa pri zunanji temperaturi 0 stopinj nehajo kuriti..........
Ja res je.
Kaj bi pa lahko bil vzrok črednemu nagonu nošenja bund pri 15 stC v brezveterju v opoldanskem soncu?

A misliš, da bi moji z zavezanimi očmi, sredi kopalnice 2,2 x 4,7 x 3,7 m (š x d x v) na goli koži čutl kdaj so [url=httpsunichr("58")//photosunichr("46")googleunichr("46")com/photo/AF1QipPQyisMR_Dbkn2tLYcxyS_yZlNLxA6uLIqiBcAk]tule[/url] LED sijalke, kdaj 100W žarnice?
....povezava ne dela ........
Nekaj takega:

Madonca je mraz zunaj.....
Kako pa veš, saj nisi še bil zunaj?
Na radiju sem slišal!

Razlika med LED in navadno žarnico, zlasti če je reflektorska, bi morala biti zaznavna, saj LED za razsvetljavo seva zelo malo IR
Tukaj imate enega poskusnega zajčka, ki so ga prijatelji prepričali v ir panele. Kupil sem jih pri Ekosenu. Niti približno ne bom pisal dejanskih cifer koliko porabim, ker je to odvisno od vsakega posameznega objekta. Niti mi ni zdaj za opisovat karakteristike ogrevanega objekta, razen da povem, da še ni izolacije sten, je pa dobra izolacija tal in podstrešja. Pripisal bom le prednosti in slabosti.

Načeloma glede samega ogrevanja nimam kritik. Prostore narediš tople toliko kot si nastaviš na termostatu. V glavnem toplo bo toliko, kot bo prenesla tvoja denarnica. Big Grin Dela ni nobenega. Edini strošek ti je le poraba elektrike. Ogrevanje je podobno talnemu gretju po udobju in je udobno. Pod mizo te ne bo zeblo, tako kot sem nekje že zasledil. Bom rekel, da bi to ogrevanje bilo vrhunsko, brez kritike, če bi le poraba bila takšna kot trdijo. Ampak ni! In ta poraba naredi temu sistemu ogrevanja velik minus, ki je napram vsem prednostim tako velik, ker se marsikdo ne bi odločil za to ogrevanje,če bi vedel kakšna bo dejanska poraba. Če mi je žal? Še sam ne vem, ker neke vlke izbire ravno nisem imel. Verjetno bom v prihodnosti dal vgradit še toplozračni kamin, da mi bo grel en del hiše (v vsakem primeru mi celotne hiše ne more gret zaradi postavitve prostorov). Načeloma ta toplozračni kamin ni bil načrtovan, enkrat pa mogoče bo, ravno zaradi zmanjšanja porabe. Pa odvisno od tega kakšna bo kasneje poraba, ko bo na bajti dobra izolacija. V glavnem, v mojem primeru je bilo ogrevanje s paneli najpreprostejša in najcenejša rešitev, zato malo vzamem v zakup večjo porabo.
Bi pa ob vsem tem napisal nekaj mimo česar ne morem in nekaj kar me pošteno jezi. To je, da je in bo letna poraba dejansko enkrat večja, kot so obljubili, trdili! Ko sem jim to sporočil, so prišli pogledat in skušali napako sanirat zaradi montaže prešvohnih panelov. Glede tega nimam kaj za rečt. Z montažo močnejših panelov na njihov strošek, bi se naj poraba zmanjšala. Že meni je bilo jasno, da se to ne bo zgodilo in se tudi ni. Če povečaš moč, posledično povečaš tudi porabo, le paneli malo hitreje segrejejo prostor. Dejansko mi ni jasno to, da je direktor podjetja tako močno prepričan v svoj prav, da je na svoj strošek šel reševat njihovo napako, da mi bo z močnejšimi paneli znižal porabo. V resnici pa je sebi naredil stroške, meni pa še več panelov po stanovanju z večjo porabo. Mislim, da imam razlog, da sem močno podvomil v njihovo strokovnost, da tile sploh vedo kaj prodajajo. Že to, da so mi v štartu vgradili kao premalo moči..., a na to nestrokovnost že sami opozarjajo več let na točno tem forumu.

Glede na lastne izkušnje in logično razmišljanje je jasno, da ne glede na potrebno inštalirano moč panelov, je poraba točno takšna, koliko je na objektu izgub. Basta, ne pa da mi kvasijo kako je pri panelih vse drugače in, da vse zavisi le od inštalirane moči in, da potem grejejo v najhujšem mrazu le 4ure/dnevno, a meni suče ono uro tak, da že iskre bek špuka. Paneli v tem času grejejo definitivno več kot 12ur dnevno.
Enako ne drži, da se kao ne splača izklapljat panelov ali ponoči nižat temperature. Ne drži. Točno toliko kot delajo, točno toliko porabijo. Sem večkrat znižal ponoči temperaturo za nekaj stopinj ali celo izklopil panele za nekaj ur in se je tekom dneva točno toliko tudi poznalo pri porabi. Definitivno ni zanemarljiva poraba, če delajo 24ur ali pa 18ur. Stene se pa v tako kratkem času tudi niti pribljižno ne ohladijo!
In, da ob tem pripomnim še en minus. Če hočeš ta prostor, ki si mu znižal temperaturo nazaj segret, pa tudi traja celo večnost. 13m2 velik prostor bi ti za 2 stopinji segrevalo skoraj eno uro. Mislim, da ni potrebno rečt v kakšnem času bi za dve stopinji segrel ta isti prostor 20eur vreden kalorifer, klima ali kamin. Ni primerjave. In, da še bolj štrene pomešam. Neumna je izjava, da tako dolgo potrebuje zato, ker stene segreva in predmete. Tudi, če so stene že segrete, traja izredno dolgo oziroma toliko kot sem napisal, da segreje zrak v prostoru.
Še enkrat, to da paneli segrevajo stene in predmete drži točno toliko, kot za čisto vsako drugo ogrevanje. Tudi kamin in klima ti po nekem času segrejeta stene! Dejstvo je, da so vsaj pri meni predmeti in stene mlačne. Absolutno niso mrzli, razen prekleta wc školjka, ampak tudi topli niso v taki meri, da bi lahko nazaj v prostor oddajali toploto. Larifari je dejstvo, da ti paneli ogrevajo predmete v prostoru oziroma točno toliko, kot vsako drugo ogrevanje.
pripis: v hiši imam tudi eno zelo dobro Mitsubishijevo klimo FH serijo do -25stopinj. V prostoru, kjer imam to klimo je ta klima edini vir ogrevanja. Klima ogreva dva prostora. V vseh ostalih prostorih imam ir panele. Dejstvo je, da je ta klima stala toliko kot 2 in pol najmočnejša ir panela, pa tudi samo ogrevanje ni tako udobno, kot pri panelih. To popolnoma drži, kot tudi drži, da je ta inverterska klima pravi šparavček napram panelom. In razlika v porabi ni majhna, ampak je precejšna. Čeprav nimamo toplotne črpalke, razn klime, si upam trditi, da je ta sistem ogrevanja precej bolj varčen od ir ogrevanja in verjamem, da bi se ti začetna investicija z nekaj leti povrnila. To lahko trdim samo zato, ker imam te ure, ki merijo porabo elektrike, ki se priklučijo v vtičnico. Pa tudi to je smešno, da največja prostora v hiši ogrevana s to eno klima na 21 stopinj dlje časa držita toploto, kot manjši prostor ogrevan s panelom na isti ali celo višji temperaturi. Primer: če čez noč izklopim klimo mi temperatura v prostoru pade za največ 2,5 stopinji v tem trenutnem zunanjem mrazu. Panela še sicer nisem izklopil za celo noč, a če ga izklopim za 5-6ur mi temperatura kar hitro pade za tudi do 4 stopinje.
Mogoče se vse skupaj sliši, kot da govorim same kritike naprav ir panelom, ampak na žalost je tako dejstvo. Panele sem kupil, zdaj če sem bil nategnjen me ni sram povedat, ampak rad bi posvaril ostale, ki se boste odločali za to ogrevanje. Še enkrat, če odštejem dejstvo velike/prevelike porabe bi to bil fenomenalen način ogrevanja, ker nimaš praktično nobene skrbi. Mi pa gre na kurac, da so me pri Ekosenu konkretno napizdili glede porabe in to njihovo opevanje glede lastnosti panelov in samega prihranka. In to je bil tudi glavni razlog, da sem si vzel ves moj čas in napisal ta komentar.

Če imate kakšno vprašanje vam z veseljem pomagam, ker sem tudi sam bil na tem forumu že večkrat deležen vaše pomoči.
Pa kaj ti je pa bilo, da si šel to kupiti za ogrevanje bajte!?

Sicer pa, izoliraj hišo. Vrtenje se ti bo skoraj prepolovilo.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Pošteno napisano Asator. Nekako razumem da gre za novogradnjo in da zaradi prepričanja v IR panele niste dali v fazi gradnje v tlake cevi za talno gretje ali pred pripravili hišo za kakršen drugi backup? uffff. Kolikšen letni strošek so vam pa obljubili pri temu prodajalcu? Višina investicije v IR panele, kvadratura hiše?
lahko pripišeš še porabo elektrike in kvadraturo hiše?
sam sem na 2,5eur/m2 s tč.
janipapillon Napisal:Kaj bi pa lahko bil vzrok črednemu nagonu nošenja bund pri 15 stC v brezveterju v opoldanskem soncu?

Če štartaš pri -3 v megli, ko ti gre vlaga dobesedno čez telo niti ne pomisliš, ko prideš na topleje, da se ti ni treba toliko zadekat.

to je :wink:
@Asator: dejansko si opisal točno to, kar pravi fizika in kar smo nekateri že prej pisali.
Ti pa samo dobro izoliraj bajto in strošek ti bo strmoglavil. Ne šparat, daj na fasado vsaj 22cm grafita. Pa bodo tudi paneli postali OK, imel boš pač električno gretje.

Sicer pa za primerjavo, včeraj sem montiral el. kopalniško lojtrco, strošek okoli 200€. 600W grelec jo segreje do 65°C, torej je to nekje blizu IR panelov. Učinek bi moral biti identičen.
Še vedno pa zmaga navadna kvarčna IR pečka za 25€, ki jo imam tudi montirano.
kje si pa dobil lojtrco z grelcem za 200€?
Jst v Bauhausu. Zakaj?
Pa sem vzel kar malce dražjo lojtro za 110€, od Biala se dobijo tudi za 70€ podobne velikosti. Grelci so pa itak vsi okoli 100€.
Asator Napisal:Če imate kakšno vprašanje vam z veseljem pomagam...
samo me zanima, ko bo izolacija bajte in recimo strošek gretja prepoloviš, boš zadovoljen?
Energetik81 Napisal:Jst v Bauhausu. Zakaj?
Pa sem vzel kar malce dražjo lojtro za 110€, od Biala se dobijo tudi za 70€ podobne velikosti. Grelci so pa itak vsi okoli 100€.

ker tut jst iščem, ampak so bile cene pri uvozniku preko 250€ samo za lojtro...

bom pogledal še v Bauhausu.. a grelec si tudi vzel tam? na timer, ali čisto navadnega?
1 ... 26 27 28 29 30 ... 35 Pojdi na stran 
Iskanje po temi