PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Kurjenje uplinjaka od "zgoraj"

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ja tole vrtinčenje je tudi po moje zelo pomembna zadeva. Ma so tele zadeve zelo komplicirane. Me prav zanima kaj bo na koncu prevladalo pri tistih najbolj naprednih kotlih - enojna ali dvojna vrtinčna komora.

Po drugi strani pa nemški forumaši temu niti ne polagajo kaj dosti pozornosti. Oni zagovarjajo pa veliko in visoko komoro v kateri plamen ravno sega do dna. Polagajo pa veliko pozornosti ravno pripravi pravilne "mešanice plina" - razmerju primarnega in sekundarnega zraka, in predvsem vpihu sekundarnega zraka v tok plinov. In dosegajo zelo dobro in čisto zgorevanje.
cratos,jaz pred temi leti misem imel pojma o uplinjalnikih,če sem pošten še pred enim letom ne.Sedaj ko ga imam me pa marsikaj zanima.Tudi o vrtinčenju v komori bi veliko več vedel,če bi lahko videl plamen v IK.Čeprav priznam da sem v primerjavi z vami res pravi prvošolček.Me pa ta kukalo res zanima.Ste jo enostavno kupili od kakšnega marcedesa in jo vgradili,ali ste jo izdelali sami.V zadni varjanto se bi sam teško spustil,predvsem zaradi visokih temperatur 1000-1200stopinj.
lp.
Vsi s(m)o ga bolj ali manj sami delali oziroma s pomočjo foruma tisti ki smo bolj cagavi.
Komentar na mojega je bil da je bil prevelik(preširok, steklo fi 28mm), ampak mi je kar všeč da vidiš tudi ob strani komoro.
Ojla, jaz sem že premerila in narisala šobo in IK za Jožkota. Big Grin Skica še sledi.

V glavnem, danes sem končno uspela stehtati drva, da se lotim računanja izkoristka, vendar je bil preskus predčasno prekinjen zaradi obiskov z dojenčkom in je bilo potrebno odpret porabnike preden bi uspela vsa tehtana masa drv pogoreti. No, zdaj imam vsaj pogruntan sistem tehtanja. :roll:

Sem pa uspela izračunati moč kotla med gorenjem (torej ko naj bi kotel že dajal največ od sebe in ko še ni bilo grožnje obiskov), če lahko nekdo malce preveri rezultat, no, ker nisem čisto prepričana, če sem se pravilno lotila izračuna.

T peči 71 st. C, TDP 180-190 st. c, povratek nastavljen na 63 st. C (od 59 do 65 se je pa sprehajal kot ponavadi, kar itak zgleda moti samo mene).

t1: 11:44

je bil zalogovnik ogret takole (st. C)
zgoraj 62,8
T1 53
T2 47
T3 44,5

t2: 13:05
zalogovnik
zgoraj 68 --> dT 5,2 K
T1 67 --> dT 14 K
T2 70 --> dT 23 K
T3 68 --> dT 23,5 K

izračunala sem povprečni deltaT = 16,425 st K
če zanemarim zgornje tipalo= 20,2 st K

Q = 1500 kg * 1,398 kJ/kgK * 20,2 K = 42.289,5 kJ

delta t= 1h 21 min = 81 min = 4860 s

P = Q/t = 8,7 kW
Če pa računam še s podatkom zg. tipala pa dobim 7,1 kW.

(Podoben rezultat dobim za naslednjih 40 min gorenja 7,06 kW)

A sem kje zgrešila v izračunu? Kakšen komentar?
Če imaš v zalogovniku vodo :lol: ...
Q = 1500 kg * 4,2 kJ/kgK * 20,2 K =127260kJ
Arrow P=26kW

V resnici je bil vrhnji del zalogovnika že ogret in se je segrevalo samo
2/3 zalogovnika Arrow 17kW
3/4 zalogovnika Arrow 20kW

Sama boš najbolj vedela kaj vstaviti namesto 1500kg.
RobicM Napisal:V glavnem, danes sem končno uspela stehtati drva, da se lotim računanja izkoristka, vendar je bil preskus predčasno prekinjen

Sem pa uspela izračunati moč kotla med gorenjem (torej ko naj bi kotel že dajal največ od sebe in ko še ni bilo grožnje obiskov), če lahko nekdo malce preveri rezultat, no, ker nisem čisto prepričana, če sem se pravilno lotila izračuna.

T peči 71 st. C, TDP 180-190 st. c, povratek nastavljen na 63 st. C (od 59 do 65 se je pa sprehajal kot ponavadi, kar itak zgleda moti samo mene).

t1: 11:44

zgoraj 62,8
T1 53
T2 47
T3 44,5

zalogovnik
zgoraj 68 --> dT 5,2 K
T1 67 --> dT 14 K
T2 70 --> dT 23 K
T3 68 --> dT 23,5 K
Za nepoznavalce tvojega zalogovnika je pri tem izračunu bistveni podatek:
višina zalogovnika (od dna do vrha vode = skupni volumen)?
položaj posameznega mernega mesta (zgoraj, T1, T2,T3) glede na vrh zalogovnika.
Iz tega (in spremembe temperature) se dobi dejanska akumulirana toplota.
Nimam časa - sem v penziji!
temlan Napisal:cratos,jaz pred temi leti misem imel pojma o uplinjalnikih,če sem pošten še pred enim letom ne.Sedaj ko ga imam me pa marsikaj zanima.Tudi o vrtinčenju v komori bi veliko več vedel,če bi lahko videl plamen v IK.Čeprav priznam da sem v primerjavi z vami res pravi prvošolček.Me pa ta kukalo res zanima.Ste jo enostavno kupili od kakšnega marcedesa in jo vgradili,ali ste jo izdelali sami.V zadni varjanto se bi sam teško spustil,predvsem zaradi visokih temperatur 1000-1200stopinj.
lp.
No vsi smo bili nekoč prvošolčki na forumu,ne se sekirati.Je pa res, da sem bil med prvimi ,ki sem jih začel vgrajevati v nizko cenovne kotle.Sploh v tiste kotle,ki so bili brez lambda sonde.(ta del pri vratih ni nikoli obremenjen s temi temperaturami,kot jih navajaš ti,gibljejo se okoli 500°C)
Je lažje nastavljati primarni in sekundarni zrak, če vidiš barvo plamena v sami IK.
V temu primeru moraš tudi vedeti kako mora plamen izgledati,ko opazuješ gorenje,brez tega znanja ti lina kaj malo pomaga..
Gomi imaš prav, plamen bi moral goreti kot solzica!Šele sami ostanki razgretih plinov bi se morali zavrtinčiti ,to je tapravo izgorevanje.
Moraš pustiti plamenu ,da se razvije. V končni fazi pa zarotirati.Tisti kotli,ki šparajo pri prostoru pa naredijo nižje IK in čarajo na dolžini vrtinčenja,kar pa je v končni fazi isto.
lp cratos
:oops: :oops: :oops:
Hvala, se mi je zdelo, da sem nekje zgrešila (napačna konstanta). No, bo zgleda res treba nazaj v šolo. Big Grin

Žerjavar skupni volumen vode v zalogovniku je 1500 l, zato sem vzela maso 1500 kg. To se menda še ni spremenilo od srednje šole. Premer (2r) zalogovnika je 1 m. višina z izolacijo vred 2,20 m. Na vrhu je 10 cm izolacijskega pokrova. Tipalo zgoraj je naležno na vrhu zalogovnika. Termotmetri so trije. T3 je 55 cm od tal, T2 45 cm višje od T3, T1 pa 55 cm višje od T2.
Če hočeš točen izračun upoštevaj še maso železa v kotlu in zalogovniku, ter maso vode v kotlu, ki je ponavadi ni prav malo (vsaj 100l).
No, prav. Podatke imam, razen teže samega zalogovnika.
Koliko pa tehta zalogovnik za 1,5 m3 vode?
Pa še specifično toploto za železo moram najti :wink:
Citat: zato sem vzela maso 1500 kg. To se menda še ni spremenilo od srednje šole. Premer (2r) zalogovnika je 1 m. višina z izolacijo vred 2,20 m. Na vrhu je 10 cm izolacijskega pokrova. Tipalo zgoraj je naležno na vrhu zalogovnika. Termotmetri so trije. T3 je 55 cm od tal, T2 45 cm višje od T3, T1 pa 55 cm višje od T2.
Bi rekel, da k tipalu zgoraj pripada 223 , k T1 213, K T2 460 in k T3 610 l vode. Glede na posamezna povečanja temperature je to skupaj 144000 kJ energije. Glede na čas 1,35 ure je to moč 29,6 kW. Je precej več od obljubljenih 19 kW moči kotla.
A si ziher? Čist ziher? Ker kar težko verjamem.
No, za danes se poslavljam,
lahko noč!
Citat:A si ziher? Čist ziher? Ker kar težko verjamem.
Kar verjami.
No, priznam, da sem naredil eno tipkarsko napako (imam že debele okorne prste), in sem z njo naprej računal, bistvo pa ostane - preskusna moč kotla je večja od deklarirane.
Žerjavar Napisal:
Citat: zato sem vzela maso 1500 kg. To se menda še ni spremenilo od srednje šole. Premer (2r) zalogovnika je 1 m. višina z izolacijo vred 2,20 m. Na vrhu je 10 cm izolacijskega pokrova. Tipalo zgoraj je naležno na vrhu zalogovnika. Termotmetri so trije. T3 je 55 cm od tal, T2 45 cm višje od T3, T1 pa 55 cm višje od T2.
Bi rekel, da k tipalu zgoraj pripada 223 , k T1 213, K T2 460 in k T3 610 l vode. Glede na posamezna povečanja temperature je to skupaj 144000 kJ energije. Glede na čas 1,35 ure je to moč 29,6 kW. Je precej več od obljubljenih 19 kW moči kotla.

Se ne strinjam glede volumnov. Tudi če bi bil spodnji del zalogovnika valj, 2r=1m, bi to pri 55cm za T3 zneslo 432l, ne pa 610l.

Zalogovnik je bombiran, dno je (vsaj pri meni) par cm od tal. Če ga poenostavimo na valj, ki se začne 10cm od tal in je visok 1,95m, dobimo:
T3 (45cm) 346l
T2 (45cm) 346l
T1 (55cm) 423l
Zgoraj (50cm) 384l

RobicM Napisal:....T peči 71...
zgoraj 62,8
T1 53
T2 47
T3 44,5

zalogovnik
zgoraj 68 --> dT 5,2 K
T1 67 --> dT 14 K
T2 70 --> dT 23 K
T3 68 --> dT 23,5 K
....

Da ima zalogovnik v sredini višjo temperaturo kot zgoraj, je čudno, verjetno so tipala nenatančna, temperatura peči pa je 71°C.

Naslednja stvar je plastenje vode, kako idealna je. Pri sebi opažam, da pri ogrevanju zalogovnika temperatura na vseh tipalih v par minutah iz 30 naraste na 40, par minut, pa je že 65, še nekaj minut do končnih 75°C.
Nisem štopal, ampak na čas polnjenja zalogovnika ocenjujem hitrost cca 1cm/min, torej je med hladnim in vročim delom zalogovnika cca. slabih 10 cm.

Te nebuloze pišem zato, ker hočem povedati, da je meritev v osnovi nenatančna. T3 se lahko segreje na 68°C, pa je kljub temu lahko spodaj še več kot 250l "hladne" vode, možno pa je, da je zalogovnik ves ogret. Podobno velja na začetku za T1 in T na vrhu.

Če je plastenje učinkovito, bi moč dokaj natančno izmeril tako: Pri hladnem zalogovniku zakuriš (izklopiš porabnike), nato pa začneš štopati, ko se začne dvigovati T1, vmesni čas (ko se začne dvigovati T2), končni čas (ko se začne dvigovati T3). Poleg "ko se začne dvigovati" lahko štopaš še "ko se segreje na ?" in "ko se temperatura ustali". Na ta način ni treba upoštevati mase kotla in vode v njem, zalogovnik pa lahko jemlješ kot valj.
1 ... 24 25 26 27 28 ... 33 Pojdi na stran 
Iskanje po temi