PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Nova uredba o razvrščanju objektov

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ja, saj to sem tudi jaz prebrala, da gre po skrajšanem postopku, samo jaz, kot laik iz tega področja, ne vem koliko "skrajšani postopek" časovno pomeni - je to teden, dva, mesec??? Zato sem to iskala že kar nekaj časa na vseh možnih straneh, pa nisem našla koliko to časovno pomeni. Tako sem zdaj našla ta 222. člen ZUP-a, ki govori o rokih - čeprav mi ni čisto razumljivo v katerih primerih imajo oni čas izdati odločbo v roku enega in kdaj v roku dveh mesecev; poleg tega je tu vse bolj splošno napisano - ne piše točno, da je to mišljeno za vloge za gradbeno dovoljenje, kaj šele točno za nezahtevne objekte - velja torej to tudi za te vloge za nezahtevne objekte? In koliko imajo potem res časovno časa na UE, da ti izdajo odločbo?
Skrajšani postopek se izvaja kadar ni potrebno posebnega ugotovitvenega. Posebni ugotovitveni je recimo pri gradnji stanovanjske stavbe, ko je treba vabit stranske udeležence, stranke v postopku, da se izjasnijo o nameravani gradnji. Takrat je rok za odločanje 2 meseca. Pri nezahtevnih objektih, kjer je zadeva bolj preprosta, pa je rok en mesec.
Aha, super! Najlepša hvala za razlago, Yaeger! Smile Nam laikom bi marsikdaj prav prišel kak takšen, kot si ti, za razlago nam praktično nerazumljivih pojmov. Smile Hvala! Smile Torej, v mojem primeru imajo časa še kak dan ali dva, potem bo pa že akcija iz moje strani. Wink Aja, a tako dolgo čakanje potem pomeni, da ne bo potrebnega kakšnega dopolnjevanja vloge (ker sem nekje prebrala, da bi te za razne dopolnitve morali kontaktirati v roku 5 dni od oddaje vloge, če se ne motim? Smile ) - no, upam le, da najine vloge niso kje založili. Sad
Te dopolnitve so posebna zgodba, po črki zakona bi res v petih dneh morala dobit morebitne dopolnitve, v praksi pa je ta rok lahko precej daljši, tud tja do meseca. In potem imaš lahko ne samo eno dopolnitev ampak več, kar pomeni, da se rok za odločbo iz zakonsko določenih 2 mesecev raztegne na več kot pol leta. Po mojih izkušnjah pa pomaga če si malo tečen in večkrat obiščeš referntna na UE.
Ojojoj! - kriza! Pa sploh, ker gre za nezahtevne objekte! Pri nama sta to dve škarpi in nadstrešek za dva avta z lopo (skupne kvadrature 48 m2), no, pa bazen sva zraven v to poknila, čeprav veva, da spada pod enostavne objekte - ampak glede na tukajšnje predloge, sva raje tudi to dala zraven, pa čeprav bo odgovor, da naj ne bi potrebovala zanj GD, ampak vseeno - da si kdaj kasneje kaj ne premislijo z zakoni, pa da ne bo potem kaj narobe. Vse sva dala na eno vlogo - po posvetu z referentom. Vse mere škarp štimajo z merami določenimi za nezahtevne objekte, nadstrešek tudi (tudi dovoljeno jih je graditi na tem območju - sredi naselja!), prav tako odmiki od mej - a ti lahko potem še kaj komplicirajo?
Drugače me je pa kar malo strah tečnarit na UE, da se kateri od tam potem ne odloči slučajno, da bo dal negativen odgovor, ker sem mu full težila. Sad
Kate, vlogo za nezahtevni objekt sva oddala 20.3. Ko sva že čakala, na končno vročitev gradbenega dovoljenja, pa sva 25.4. dobila iz UE dopis, v katerem naju prosijo še za dopolnitev vloge glede komunalnega soglasja - Telekom. No in zdaj v teh dneh čakam na poslano soglasje od Telekoma. Vmes so bili seveda prazniki in dopusti, zato to traja še dlje. Upam, da se v 15 dnevni rok za dopolnitev vloge, ne štejejo vikendi ter prazniki, ker potem ne bova uspela dopolniti vloge v tem roku. Mislim, da najina vloga za nezahtevni objekt nikakor ne bo rešena v roku dveh mesecev. Žal
O, Confusedhock: frinini, to pa ni obetavna novica! Upam, da se vama čim prej posreči dobiti tole gradbeno, sploh ne vem kaj naj rečem... :roll:
No, sem šla tudi sama gledat točne datume: prvič sva bila na UE 9.4., nato sva spremenjeno vlogo (vse na eni vlogi, kot so želeli od naju) prinesla 12.4. - pa tudi danes ni še nič prišlo po pošti - 12.4. pa je nedelja, kar pomeni da do takrat tudi ne bo nič prišlo, najhitreje kvečjemu v ponedeljek. Se že kar malo :evil: :evil: :evil: !!! na tole! Ne vem, ali naj danes pokličem ali počakam raje še do ponedeljka, ko je res zadnji dan, oz. praktično že pretečeni dan, ko bi lahko tole prišlo s pošto. Upam, da na koncu ne bo še tako kot pri vama - poziv za dopolnitev vloge s kakšnimi soglasji, ker potem pa streljam. :wink: Bom poročala kako se bo izšlo.
Kate, pravijo, da kdor čaka, tudi dočaka Smile Upam, da bomo vsi skupaj uspeli še letos, to kar smo si zadali, spraviti pod streho :wink: Vsaj mi bi radi.
No, kot sem obljubila, poročam. Sem danes poklicala na UE, končno, po dolgem času dobim še referenta, ki mi pove, da se o kakšnem času z mano ne bo pogovarjal (ko sem ga le vprašala v kolikem času misli, da bo prišel do najine vloge - ker imajo baje gužvo in je še sploh ni vzel v roke). Nakar gre pogledat vlogo in začne: bazena (ki sva ga navedla, četudi sva vedela, da gre za enostavni objekt) naj ne dajeva v vlogo, garaža z uto (vse pod isto streho, pravi, da je uta do 15 m2 tako lahko brez gradbenega in da naj raje zapiševa, da gre za večjo garažo iste kvadrature - in ker je ta bližje občinski cesti kot je varovalni pas okoli občinske ceste, da še morava pridobiti soglasje od občine za to. Hja, nato reče, da naj vloživa še dodatno zraven ta del, in sicer kot spremembo vloge v nazivu objekta (namesto garaža z uto, naj bo le garaža), da naj ven vrževa bazen, ker je to tako ali tako enostaven objekt (vsaj najine kvadrature) in priloživa zraven soglasje. Zdaj pa me zanima nekaj (saj ob hitrem pisanju vsega, kar mi je na hitro razlagal nisem uspela še vprašat), in sicer, če obstaja za to spremembo vloge v nazivu objekta tudi kak obrazec (sem že iskala, pa ne najdem), saj me je izrecno opozoril, da ne gre za novo vlogo in hkrati ne za dopolnitev stare - kako naj potem to spišem??? - ali mogoče obstaja kje kak obrazec, pa ga ne najdem??? - ve kdo??? - mogoče KeCko?
No, drugače pa bi nama to lahko povedal že prvič, ko sva bila pri njemu v zvezi s tem, da se da vse te objekte kar na isto vlogo - pa je bil takrat o vsem tem tiho, čeprav si je ogledal prav vse kaj sva zapisala - tudi odmike od mej in ceste. :evil:
No, vsaj to sem srečna, da sem danes poklicala, pa da mi je to že danes povedal, da lahko zdaj vmes (preden bo on uspel priti do najine vloge) že dobim to soglasje in mu vse skupaj dostavim, ne pa da bi zdaj npr. še 1 mesec čakala na njegov odgovor, potem bi morala pa tako ali tako še letat za soglasji okoli,... :? .
No, Kate, mi gre kar malo na smeh, ko tole prebiram. Saj vem, da zvenim sarkastično. Ampak tako pač je v naši državi. Tudi danes pri nas ni nič od soglasij. Bomo še čakali, žal.
Ja, to je res prava žalost, da se uradniki ne znajo držati zakonsko predpisanih rokov, četudi imajo gužvo - jih naj pač več dela na tem kot le eden, ki ga še tako ali tako ni nikoli v njegovi pisarni - kje hodi - pojma nimam. Najbolj noro mi je to, in sem tudi res jezna, da takrat, ko sva bila z možem pri njem osebno že ni kaj rekel o tem (prvič, ko sva prinesla vloge - za vsak objekt posebej). Takrat je, namreč, vse te najine vloge pred nama pregledal ter še spraševal o točnih odmikih, ki sva jih imela vrisane na skicah - in ne razumem zakaj nama potem tega, da rabiva še soglasje in česa naj ne dajeva noter in kaj naj spremeniva,.. že takrat ni povedal, saj sva tako ali tako morala ponovno prit nazaj, tokrat z vsemi stvarmi na isti vlogi - to se mi zdi noro! - ker v tem primeru bi zdaj lahko čakala še npr. kak mesec, da bi nama potem sporočil kaj vse ni o.k., medtem ko bi nama to lahko povedal že takrat, ko sva se z njim pogovarjala!
Glede soglasja pa sem tudi že klicala na občino, pa mi je gospa rekla, da je običajno to izredno hitro (pač, izdano soglasje) - no, bomo videli, če bo res. Wink
Hja soočaš se s tem, s čimer se v povprečju sooča večina investitorjev pri pridobivanju gradbenega dovoljenja (gd za vašo hišo je itak fenomen - na srečo v pozitivnem smislu - in ni ravno primerljivo). Ni nič nenavadnega, da se v celotnem kompletu dokumentacije zgodi kakšna tipkarska napaka ali nejasnost in potem UE pozove k dopolnitvi vloge. Nič od tega se mi ne zdi pretirano hudo Smile. Posebnega obrazca za dopolnitve ni, svetujem da pripravite enak obrazec in napišete zraven "spremembe in dopolnitve" ter jasno označite oz. opišete spremembe, ki jih boste izvedli glede na prvotno vlogo. To bi moralo zadostovati.

Upravne enote so verjetno zasute z vlogami in ker niso bile pripravljene s strani projektantov z izkušnjami je verjetno veliko pomanjkljivosti in vse te morajo referenti pregledati in podati v obliki uradnega dopisa. Jim nisem prav nič fovš (razen seveda zaposlitve za nedoločen čas Smile )
KeCko, najlepša hvala za odgovor. Torej kar na enak obrazec kot prej: Zahteva za izdajo gradbenega dovoljenja za gradnjo nezahtevnega objekta, potem pa s pomišljajem zraven Spremembe in dopolnitve?; pa potem celoten obrazec še enkrat izpolniš (pač z odebeljeno označenimi popravki?) in jim ga neseš skupaj s soglasjem občine glede varovalnega pasu?

Aja, pa še to: če bi slučajno res uspela hitro dobiti tole soglasje (preden bi referent uspel priti z vrsto do najine vloge) in bi tole spremembo in dopolnitve v tem času že oddala, ali to pomeni, da si te dopolnitve že kar priloži in ko pride do najine vloge, in npr. ugotovi, da je vse o.k., da lahko že kar izda pozitivno odločbo, ali se s to dopolnitvijo spet premakneva na konec vrste teh vlog, in bo spet trajalo nekaj mesecev, da bo prišel do nje? - upam, da sem vsaj približno uspela razumljivo spisat tole vprašanje. :oops:

Še enkrat, najlepša hvala za odgovor. Smile
Glede prvega odstavka da, enak obrazec z dopisom spremembe in dopolnitve. Ni točno definirano ali odebeliti ali podčrtati ali z rdečo napisati ampak samo, da mora biti jasno kaj je spremenjeno. Lahko samo napišeš, da se glede na prvotno vlogo spreminjajo sledeče zadeve: ....

To je odvisno od referenta, neke uradne vrste ni torej se tudi ne moreta po tej vrsti pomikati, je pa tako, da ponavadi dopolnitve rešujejo kar hitro in če je vse v redu potem zadevo tudi hitreje zaključijo, da si jo čimprej spravijo z mize. Edina formalna omejitev je zakonski rok za postopke, to pa je že Yeager navedel kako gre.
Res, najlepša hvala Vam, KeCko za vaš trud in prijaznost. Big Grin
Bi bilo res fino, da, če že prineseš dopolnitve, da se potem malo pospeši zadeva, da je prej zaključena - v kolikor je res vse vredu. Smile
Glede rokov, ki jih je navedel Yeager (hvala zanje! Smile ) - ravno zaradi njih sem se prej hudovala: za dopis o tem, da bi še moral kaj dopolniti, bi naj uradno imeli časa 5 dni od tvoje oddaje vloge, za dokončni dopis pa 1 mesec od oddaje popolne vloge. No, pri nama en mesec poteče v nedeljo, pa, če ne bi klicala danes tja in ugotovila, da se referent še pritaknil ni najine vloge, ker ima gužvo, bi lahko mogoče čakala zraven še 1 mesec, preden bi dobila od njih odgovor, da je treba še en kup stvari popraviti (torej v času npr. 2 mesecev, namesto, uradno po 5 dneh, bi dobila odgovor kako naj še dopolnim vlogo - si ne upam razmišljati še o kakšnih nadaljnih dopolnitvah zraven - imaš naenkrat pol leta okoli - pa to bi naj bili skrajšani postopki (kar zame pomeni tudi res krajši in z manj kompliciranja), ker se gre za nezahtevne objekte! - v tem času vas je verjetno večina dobila že tudi potrjeno gradbeno za hišo, ki je zahtevni objekt in ni v skrajšanem postopku!).
Drugače pa najlepša hvala vsem za odgovore, sploh pa vama: Yeager in KeCko - krasna sta, da takole prijazno delita znanje in nasvete. Big Grin
1 ... 21 22 23 24 25 Pojdi na stran 
Iskanje po temi