Objave: 7877
Teme: 18
Ocena:
-189
Bozgom, te ni sram, da svoje neznanje glede inverterskih agregatov pripisuješ meni? Se ne spomniš, da te je moral Sassapo razsvetliti? Podlost!
Iz tvojega komentarja glede mag. Mervarja vidim, da njegovih prispevkov v medijih sploh ne spremljaš, drzneš si ga pa tukaj na forumu komentirati.
Objave: 416
Teme: 1
Ocena:
18
Trance, kariere, csamo v izračunu ROI naredite popravek.
Elektrarna je v enem letu naredila 14.170 kWh. Včeraj sem pisal na pamet. Prav tako je treba upoštevati da sem dobil 1944€ državne subvencije.
Letošnji podatki donosa so slabši od lanskega. Poročam konec leta.
Objave: 4017
Teme: 3
Ocena:
26
Pa saj si pred nakupom verjetno naredil svoj izračun?! Daj prilepi da se vidi kaj si vse zajel notri.
Objave: 6908
Teme: 51
Ocena:
-69
Razlika je tudi, a je vse pripravljeno za SE, ali kopljes vse okoli spet. In kaj... Tega v predračunu SE "na ključ" ni. Jaz pač vsa ta gradbena dela in kar se pride, upoštevam zraven, ker placati jih moram in to zgolj v primeru da si omislim SE, drugače tega stroška nimam.
To je tisto, ko ti firme pošljejo ponudbo "na ključ", zraven lepo izračunano v koliko letih se povrne, če nikdar ni nobenega oblaka pa ptičjega dreka, neupostevajoc vse kar so spodaj v drobnem tisku zajeli pod "v ponudbi ni vkljuceno"...
Objave: 13287
Teme: 13
Ocena:
-503
Med spodnjim in zgornjimi okni južne fasade bom namontiral 6 najboljših Panasonicovih panelov z vso pripadajočo nujno in opcijsko opremo. Kljub idealni poziciji za izkoriščanje zimskega sonca, ne računam na noben profit, ampak bom to naredil zgolj iz tega, ker sem si tako zamislil oz. zaradi občutka, da mi bodo paneli pozimi zastonj greli SV. ali že kaj napajali.
Ne, računice seveda ni nobene. Ko se bo v praksi investicija povrnila, bo vključno z menoj to samo še odpad.
Seveda je zgodba z letnim net meteringom nekoliko ugodnejša, saj nam elektro distributerji prisiljeno odkupujejo našo elektriko, katera bi v nasprotnem šla v nič.
Zavedajte se, da takšen sistem ne bo več dolgo vzdržen. Takrat ko jaz proizvedem največ, najmanj porabim, ko nič ne proizvajam porabim največ.
Morda leto, dve, tri... Ko bo net metering mesečni, celo dnevni... Takrat bo obvezen nakup baterije, saj bo v nasprotnem investicija v SE čista izguba.
Navidezno privarčevan denar bo šel tako za baterijo. Seveda ne bo dovolj, ga bo treba še kar precej dodati. Sploh v primeru ko za baterijo ne bo ustreznega prostora in bo treba tega še po vseh predpisih izdelat. Naenkrat bomo imeli del premoženja v SE in bateriji... Nam bo žal, da teh sredstev nismo raje zapravili za svojo dušo, ali kaj drugega? Verjetno enim ja , drugim ne. Seveda je prav tako, kot sem že velikokrat omenil, smo si ljudje različni...
Zato spoštujte tudi tista mnenja, ki vam na prvo žogo niso všeč, so pa velikokrat zelo realna.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Objave: 3853
Teme: 0
Ocena:
0
Ko bi človek vedel, kaj se bo zgodilo jutri, čez mesec, leto... No ja, mogoče pa tudi ne bilo tako dobro.
Kot prvo- distributer ne odkupuje nobene elektrike in tudi prodaja jo ne. Distributer le prenaša energijo od mest nastanka do mest porabe. Za to delo pa zaračuna omrežnino.
Neto meritve smo imeli vse do nekaj let nazaj, ko smo vsak mesec plačevali neko pavšalno porabo enkrat letno pa se je popisal števec in izvedel poračun. Nekdo je moral kaj doplačati, drugemu pa je bil naslednji pavšal malce nižji.
Predstavlja si, da sploh ni neto meritev. Vsak odjemalec (ti, jaz,...) v vsakem trenutku dobi toliko energije, kot jo potrebuje. Ta energija mora od nekod priti. Sedaj pa jaz postavim SE. V obdobju, ko SE ne bo delovala mora priti od nekod popolnoma enako energije, kot če ne bi imel SE. Takrat, ko pa SE daje kaj od sebe, pa je zame in moje sosede potrebno manj energije od nekod.
Za regulacijo omrežja je pri nas zadolžen TEŠ. To plačujemo kot priključno moč. Plačujejo jo tudi lastniki SE. Ko SE daje kaj od sebe lahko TEŠ zmanjša proizvodnjo, ko pa SE ne daje nič od sebe, pač proizvaja kolikor je potrebno. Tisti čas, ko proizvaja manj, se v njej skuri manj premoga, kar pomeni manjše emisije CO2. Zaradi manjše porabe premoga to pomeni, da bo TEŠ lahko obratovala dlje, kot bi sicer.
Seveda pa je problem, ker tako TEŠ proizvede manj elektrike in s tem ustvari manj prihodka. Manj prihodka pa za zaposlene v energetiki, kateri so vajeni najvišjih plač in sanjskih bonitet pomeni strah da se jim bo kaj od tega zmanjšalo. Zato pač poskušajo vse, da bi uničili konkurenco in imeli monopol še naprej.
Ocena:
-69
18.9.2020 ob 13:03
(*Zadnja sprememba objave: 18.9.2020 ob 13:06 uporabnik JaBK.)
Ta zadnja ponudba lani recimo:
3) V informativnem izračunu niso upoštevani stroški ureditve strelovoda, zamenjave števca v skladu z izdanim soglasjem, priklop
sončne elektrarne na omrežje, preureditve in prestavitve merilnega mesta, izkopa jarka za položitev pocinkanega traku za
strelovod, izkopa jarka za položitev kabla od AC omarice do PMO, stroški ureditve dostopa do interneta, stroški skritih napak na ostresju.
Upoštevali so na točno moji lokaciji da bo izplen 1176kwh/lep/leto. Vsi ostali ponudniki so bili bolj realni z 950-1000. Ampak posledično potrebujem zgolj 9kwp elektrarno, ki je seveda cenejša.
Upoštevana je vrnjena subvencija.
Upoštevana je cena povprečnega kWh 0,14evro centa. Jaz plačujem manj kot 0,11.
V glavnem vse to je treba, da pridejo na barvnih 7,5let.
Na prvi uč očitno nekdo skoči, kok je to fajn. Druge ponudbe so bile sicer bolj realne, so bile pa tudi izračunana leta malo drugacnejsa. Kljub neupoštevanju tistega drobnega tiska pod točko 3.
Sej ni problem. Če nekdo si res želi SE imeti, naj jo nabavi. Marsikdo je znal zracunati realna leta pa so mu ustrezala ali pa mu je bilo pač vseeno. Na tistem linku je najbrž tudi kar nekaj takih. Zakaj pa ne?
Ocena:
0
18.9.2020 ob 13:08
(*Zadnja sprememba objave: 18.9.2020 ob 13:10 uporabnik bozgom.)
Glej @JaBk- za postavitev SE na streho stanovanjske hiše po sistemu samooskrbe strelovod ni potreben. Prav tako ni potreben posebni valjanec za ozemljitev. Resni ponudniki imajo tudi števec in priklop v PMO pod postavko "na ključ". Potrebno je zgolj tisto, kar sem zapisal zgoraj.
Če pa delaš SE iz katere boš prodajala energija, pa je vse tisto potrebno.
Ocena:
-69
18.9.2020 ob 13:29
(*Zadnja sprememba objave: 18.9.2020 ob 13:31 uporabnik JaBK.)
seveda, razlika je pa med ta resnimi in tem, da ta je na koncu nakalkuliral 9200€ za SE, ta resni v smislu Petrola, kjer je drobnega tiska res manj pa 12500€. seveda tudi na račun večje, bolj primerne SE. Geni pa 12300€, če plačam vse takoj, če ne moram še nekaj dati za zavarovanje pa kreditiranje ipd. Geni mi je naračunal 11 let (pa ne vem, po koliko je njihov kwh), petrol pa nekaj računa prihranke na 30 let. Letno pa pravijo da dam za elektriko 150€ več, kot dejansko plačam. tudi nikjer ne piše, po koliko je kao povprečen kwh.
vsi ostali neki gemišt vmes. da mi pa zdaj en pribije, da naj še električni avto kupim, da bom porabila še več štroma pa da bo potem na tisto porabo se investicija hitreje povrne. Pa kaki je povprečen butl nasproti, da to pelje...
Ocena:
26
Sassapo, net metering ti oni po priključitvi ne morejo zamenjati iz letnega na mesečnega/dnevnega ipd. Ko podpišeš pogodbo imaš letne obračune do konca življenjske dobe SE.
Ocena:
26
18.9.2020 ob 13:45
(*Zadnja sprememba objave: 18.9.2020 ob 13:46 uporabnik pentax.)
Ja, podpisano pogodbo si preberi, če imaš SE.
Trenutno je še tako, naj bi se pa stvari spremenile v prihodnjih letih. To sem s ponudnikom SE govoril, ker je ravno to bilo moje vprašanje njemu.
Ocena:
0
Pogodbe z elektrom običajno vsebujejo klavzulo, da veljajo tako dolgo, kot velja soglasje za priključitev in kot določajo veljavni predpisi.
Ker se lahko zakon spremeni kadarkoli bo pa moralo v njem (prehodne določbe) biti napisano, kaj se zgodi z obstoječimi pogodbeniki. Ker pa obstaja pravna varnost in je oteženo poseganje v pridobljene pravice je velika verjetnost, da bodo obstoječi lastniki SE tako dolgo na tej shemi, dokler ne bodo zahtevali spremembe elektro soglasja. Seveda pa se lahko z energetskim zakonom predpiše, tudi drugačen obračun omrežnine in drugih dajatev.