PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Toplotna črpalka zrak-voda talno gretje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Preberi si Tehnično smernico TSG-N-002:2013
Sicer pa si navedel toliko neumnosti, da sploh nima smisla komentirati.
Zdravo, vidim da ste tukaj pravi majstri glede TČ.
sem v novogradnji... 2x 60m2 pritličje+mansarda. lokacija je Dolenja vas pri Mirni Peči se pravi tik pod avtocesto. Zanima me glede TČ in talnega gretja. Izolacija bo 18 cm stiropor ter 20 nad mansardo. 3 zasteklitev okna. zalogovnik za vodo bi imel 300L saj smo 4 članska družina. notranja enota bo v kurilnici zunaj, zunanja pa tik ob steni kurilnice. Kaj mi svetujete za nakup TČ?
Geosondo. Če slednja ni opcija, vsaj zemeljski kolektor. Če še to ne gre, ostane zrak voda. Izbira je logična: Nibe fighter. S komplet grelci seveda. Nikakor kupit katere od cenejših. Nekaj takega bo odgovor forumskih znalcev. Mnenje trezne glave, glede na zapise oz. izkušnje ostalih pa je: nabavi nekaj kar imaš okoli sebe in veš da dela. Bodisi Mitsubishi, Daikin, Toshiba, Fujitsu. Za tvojo specifikacijo bo že 6-ka dobra. Ne kupuj nekih dragih zadev (nalepke na enoti), ker boš imel hišo, za katero je že fen dovolj. Razen, če je važno, da se jo vidi s ceste, da šajna in podobno. Potem izvedi prvi napotek, vedi pa, da toplota bo v obeh primerih enaka.
torej lahko konkretne modele za katere se ve, da so kvaliterni in služijo svojemu namenu?...ni mi pomembna nalepka zgolj kvaliteta in primerljiva cena.
Kako bi bilo in ali obstaja kaka TČ voda-voda ki bi bila mogoče 3-4kW, glede na dober izkoristek (COP 5+) in bi bila lahko primerljiva z temi zrakomlati 6-7 kw?
mirator Napisal:Preberi si Tehnično smernico TSG-N-002:2013
Mi lahko prosim poveš, na kateri strani to piše. Neumen kot sem, sam verjetno tega ne bom našel.

Drugače pa- da ne bo kakšen forumaš mislil, da so moje neumnosti pravilne bi pa ja lahko bil toliko dober, da bi jih popravil. Vsi ti bomo hvaležni.
tadej0 Napisal:Zdravo, vidim da ste tukaj pravi majstri glede TČ.
sem v novogradnji... 2x 60m2 pritličje+mansarda. lokacija je Dolenja vas pri Mirni Peči se pravi tik pod avtocesto. Zanima me glede TČ in talnega gretja. Izolacija bo 18 cm stiropor ter 20 nad mansardo. 3 zasteklitev okna. zalogovnik za vodo bi imel 300L saj smo 4 članska družina. notranja enota bo v kurilnici zunaj, zunanja pa tik ob steni kurilnice. Kaj mi svetujete za nakup TČ?
Daikin R32 6kw ali Mitsubishi Ecodan 7,5kw, ne vem če bolj šibki novi model obstaja.
scuba123 Napisal:Kako bi bilo in ali obstaja kaka TČ voda-voda ki bi bila mogoče 3-4kW, glede na dober izkoristek (COP 5+) in bi bila lahko primerljiva z temi zrakomlati 6-7 kw?

Voda voda sistemi so načeloma namenjeni potratnejšim objektom oz. tam kjer potrebujemo večje grelne moči. Pri manjših močeh odpade preveč električne energije za pogon cevne črpalke, tako pod 10kw voda voda ni najboljša rešitev.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
tadej0 Napisal:Izolacija bo 18 cm stiropor ter 20 nad mansardo.
Jaz bi na tvojem mestu dal več izolacije nad mansardo.
bozgom Napisal:
mirator Napisal:Preberi si Tehnično smernico TSG-N-002:2013
Mi lahko prosim poveš, na kateri strani to piše. Neumen kot sem, sam verjetno tega ne bom našel.

Drugače pa- da ne bo kakšen forumaš mislil, da so moje neumnosti pravilne bi pa ja lahko bil toliko dober, da bi jih popravil. Vsi ti bomo hvaležni.
Če imaš ti samega sebe za neumnega, je to tvoja legitimna pravica. Jaz te vsekakor nimam, se pa seveda lahko tudi motim. In zmote meni ni težko priznati.

Forumašem se opravičujem za ta intermezzo in ga s tem postom zaključujem, bom pa v nadaljevanju z veseljem spremljal koristne debate.
Ne vem @mirator no- misliš, da lahko nekaj označiš za neumnost in posledično tistega, kateri je to zapisal za neumnega, ob tem ne podaš niti enega namiga, kaj bi naj neumni bilo, če odštejem, da te boli glava in izpadeš kredibilen?
Zapiši kaj od mojega zapisanega ne drži, če to seveda to veš. Drugače pa raje drugič ostani tiho, boš izpadel bolj kredibilen.
Uh, ste se rapisali Smile

v glavnem hvala za vse info....sem skoraj 100% da bom vzel 7,5kw Mitsubishi Ecodan, verjetno na podstrešju še dodal nekaj izolacije saj je ostalo cel kup kosov stiropora od fasade ko so rezali in sem se odločil da ga zložim na podstrešju v kotih,ki bodo zaprti z lesom ter s tem še dodatno izoliram)

Drugače pa imam od elektra soglasje za priključno moč 14kw (3x20A), v garaži je pa tudi pripravljen 3F priklop za EV v prihodnosti Wink

Čez dva tedna pa pridejo vgraditi sončno elektrarno 11kW Wink
Mitsubishi Ecodan 7,5kw....izkušnje? ima kdo to zadevo z zalogovnikom 200l? malo me skrbi, da znajo otroci zalogovnik kaj hitro izpraznit. Je to dovolj za 4 člansko družino? se opravičujem ampak sem čisto ˇbosˇpri teh stvareh sploh pa pri TČ in zalogovnikih.
Če uspejo sprazniti, pač dvigneš temperaturo..in tako ponavljaš dokler ne uspejo sprazniti hranilnika vode ali pa jih še bolj v štartu prevzgojiš, da oni ne rabijo tebe :lol: . Na tebi je, v katero smer gre dresura.
To mislis bojler?
Povsem odvisno od vaše uporabe. 200L vode s 45° ti še 2 zaporednih banjanj ne pokrije. Po drugi strani pa je lahko več kot dovolj npr. za 4 normalna zaporedna tuširanja (tu ne mislim Ferijevega pol urnega polivanja z vročo vodo)..
Najprej si odgovori na to, kako uporabljate SV, potem bo tudi izbira lažja.
1 ... 19 20 21 22 23 Pojdi na stran 
Iskanje po temi