PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Sončne elektrarne za samooskrbo-dejanske izkušnje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
S temi 40€ pri petrolu me nisi nič potolažil...to je nek pavšalno tolažilni znesek Smile
(25.8.2020 ob 17:10)bosces Napisal: S temi 40€ pri petrolu me nisi nič potolažil...to je nek pavšalno tolažilni znesek Smile

Kakšne pa misliš, da so tržne cene elektrike? Danes bi jo lahko prodal za 0,42 €/kWh, za jutri pa je cena 0,37 €/kWh. 40€ ti torej pomeni 1000-1200 kWh viška oz 1 kWp moči SE. Dati 1000 € da vsako leto dobiš 40 €. Razmisli Huh
Tržna cena je okoli 40€/1000kWh se pravi 0,04€/kWh.
(24.8.2020 ob 12:30)bozgom Napisal: Izračun sem naredil glede na povprečno ceno elektrike (VT:MT=50:50), pričakovanega donosa 1 kWp SE in pa cene za postavitev SE. Poleg pa seveda lahko obesiš poljubne stroške v poljubnem znesku, da sam sebe prepričaš, da se to ne splača.
Če gremo po vrsti:
200 € prispevkov plačaš v vsakem primeru in ne vplivajo na ceno kWh elektrike. Ta je tam 0,11€/kWh, neodvisno od prispevkov.
Če imaš zavarovano hišo potem imaš zavarovane tudi solarne naprave na strehi (vsaj moje paketno zavarovanje pri Generali to vsebuje). Drugače pa sam najbolje veš, kje živiš. Sam imam strešno okno že 30+let, pa je še prvo steklo v njem. Torej je strošek zavarovanja od 0€ pa vse do 120€, če zavaruješ posebej SE.
Če so paneli nagnjeni za najmanj 20° panele čistijo padavine in ni potrebno dodatno čiščenje. Torej je strošek 0€. Lahko pa seveda plačaš vsako leto 250€, če želiš.
Elektriko moraš plačevati vsak mesec. Če postaviš SE in vzameš EKO kredit boš enak znesek plačeval za odplačilo kredita. Petrol ti da celo brezobrestni kredit. Torej je strošek financiranja od 0€ pa vse do obrestne mere EKO sklada.
A to spet tko od oka a?
Omenjaš petrol in njihov po tvoje breobrestni kredit, ceno na kw/panelov je pa 1500+€? Nekaj ne gre skupaj s tisto ceno 1000-1200/kW panelov
Ta njihov brezobrestni kredit doprinese k ROI 15+let..na poti k 20...ga na to ceno rajši ne grem računat Big Grin.
Seveda 200€ prispevkov plačaš v vsakem primeru ampak pri izračunu ROI je treba to upoštevati, ker v 10ih letih je tega 2k€.
Kje danes živiš tudi kaj veliko ne pomeni, ker je toča na vsake 14 dni v drugem delu slo, kamor pač zajadra..in če ni trofla v 20ih letih strehe, to ne pomeni da je jutri ne bo...in ne le trofla ampak preluknjala.
Ta tvoj izračunan ROI je tako kot od ponudnikov...dobro zgleda dokler se ne poglobiš v detajle..potem pa naenkrat številka 6 se spremeni v 12 in še to brez upoštevanih okvar in izpadov ipd. 
Kot sem nekje že napisal, sem dobil res dobro ceno za postavitev SE ...ampak po upoštevanih vseh detajlih in stroških, enostavno ROI ni zame ugoden...je pa res, 80% ljudi na trgu kupcev jih sploh ne zna pravilno zračunat celoten vložek v investicijo, zato pa prodajalci dajo tisto svojo varianto, ki pa je vsem wau, podobno topshop reklami.
Na začetku net meteringa sem razmišljal.o cca 8kw SE.
Cena na kW je bila bližje 2 kurjena kot jurju.
Zdaj verjamem da so cene že padle. Se vedno pa v mojem primeru ne postaviš elektrarne "na ključ" niti za Jurja dvesto ne. (Elektro zahteva števec ven iz hiše, seveda na moje stroške). Jaz moram pa se 10 jurjev vtakniti v predčasno menjavo kritine, ker SE ne grem postavljat na dobro desetletje staro tegolo

Se glede samo čiščenja panelov s padavinami.
Imam sončne kolektorje postavljene pod kotom 45.
Lahko prideš pogledat kaj tece od njih. Čistim jih 2x letno (spomladi in jeseni, ko jih lahko maximalno izkoristim
Sonce naj sveti vsak dan!
SE ima isto logiko kot kolektorji. Ne računaš ROI, POI in kdo ve kaj še, ampak se lahko, potem ko je enkrat na strehi, delaš norca iz elektrike. Ali pa iz tople vode, v primeru kolektorjev. Kdor računa to na pare natančno, naj raje preskoči.
Če bi imel jaz plac, bi jo zmontiral zato, da bi postavil 50 do 100 kvadratov veliko toplo gredo s talnim gretjem. Da bi imeli solato pozimi. In pa, seveda, celoletni bazen.

Itak smo vsi zamudili. Moj žlahtovec kasira okrog 30 jurjev letno. Letos sicer gre glavnina še na banko, drugo leto in naslednjih 5 let, pa v žep. Potem tem obdobju, bo pa samo še tretjina tega letno ali celo manj, dokler bodo uporabne. Za kofe bo tudi takrat ostalo.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Vsak gleda mal iz svojga vidika na to. Mi tolk k ponucamo štroma ga, če bi imel viške bi potalal. Če ne gledam na to kot na nekaj, da se mi povrne v nekem kratkem roku, potem raje porinem denar v hobije. Celoletni bazen pr bajti...sosed ga ima...ima tudi velike probleme, tko da ne vem kolk si želiš to lastit. Je pa res, smo si različni.
(26.8.2020 ob 07:47)pentax Napisal: A to spet tko od oka a?
Omenjaš petrol in njihov po tvoje breobrestni kredit, ceno na kw/panelov je pa 1500+€? Nekaj ne gre skupaj s tisto ceno 1000-1200/kW panelov
Ta njihov brezobrestni kredit doprinese k ROI 15+let..na poti k 20...ga na to ceno rajši ne grem računat Big Grin.
Seveda 200€ prispevkov plačaš v vsakem primeru ampak pri izračunu ROI je treba to upoštevati, ker v 10ih letih je tega 2k€.
Kje danes živiš tudi kaj veliko ne pomeni, ker je toča na vsake 14 dni v drugem delu slo, kamor pač zajadra..in če ni trofla v 20ih letih strehe, to ne pomeni da je jutri ne bo...in ne le trofla ampak preluknjala.
Ta tvoj izračunan ROI je tako kot od ponudnikov...dobro zgleda dokler se ne poglobiš v detajle..potem pa naenkrat številka 6 se spremeni v 12 in še to brez upoštevanih okvar in izpadov ipd. 
Kot sem nekje že napisal, sem dobil res dobro ceno za postavitev SE ...ampak po upoštevanih vseh detajlih in stroških, enostavno ROI ni zame ugoden...je pa res, 80% ljudi na trgu kupcev jih sploh ne zna pravilno zračunat celoten vložek v investicijo, zato pa prodajalci dajo tisto svojo varianto, ki pa je vsem wau, podobno topshop reklami.
Navedel sem ti zgolj možnosti ugodnega financiranja. Kaj se  najbolj splača, pa moraš ugotoviti vsak sam.
0,11 €/kWh te stane elektrika brez fiksnih stroškov. Dajati tistih 200 € v ROI je neumnost. Seveda, če pa želiš čim daljši ROI (četudi pretiran) pol pa vse prav pride.
Kot lahko neurje pride, tako lahko tudi gre. Če te je sedaj trofila vsako leto zadnjih 10 let se lahko sedaj premakne in te naslednih 100 let ne bo več trofilo. Pač stvar perspektive- ali vidiš na pol poln ali na pol prazen kozarec.

Nenazadnje pa je pomembno ali je ROI pozitiven v življenjski dobi SE ali ni. Lahko 15 let plačuješ povprečno 80+18 € za elektriko in nato še 15 let enako vsoto ali pač 15 let plačuješ 80€ kredita +18€ elektrike in nato 15 let greš vsako leto za 1000 € nekam na dopust in plačuješ le še 18€ elektrike. Če pa ti npr. 16. leto SE odpove (15 let je itak garancija za panele, inverter...) in se odločiš, da je ne boš popravil pač naprej plačuješ 80+18€ za elektriko. Kar si vložil v SE pa se ti je že povrnili med garancijo opreme.
Kako v praksi zgleda reklamacija panelov ipd. šare po obdobju recimo 10 let od montaž? Ima že kdo kakšno izkušnjo s tem? Če recimo firma, ki ti montira SE gre v pozabo, uveljavljanje pri proizvajalcu alu uvozniku v SLO še velja ali ne? Če tv kupim pri komerkoli in njega čez leto dni več ni, garancija za izdelek še vedno normalno velja..je tu pri SE ipd. ista logika? Seveda je tu verjetno en malce večji problem, ker so paneli bolj kot ne prc in vprašanje po katerih kanalih dostavljeni do prodajalcev/monterjev.
Če izbereš solidno firmo, bo izdelava sicer malce dražja a bodo verjetno manjši problemi ob morebitni uveljavitvi garancij. Dobro je tudi, da je oprema od EU proizvajalcev, kjer boš lažje tudi sam uveljavljal garancijo kot pa preko kakšne Kitajske firme. Seveda, bo zaradi tega tudi oprema malce dražja.
Je pa na to treba gledati tudi drugače. Običajno elektronske komponente odpovedo kar hitro po zagonu ali pa trajajo vsaj garancijsko dobo. Da bo firma propadla že leto ali dve po postavitvi SE moraš imeti zares smolo. Če pa ti do takrat ne bo kaj crknilo pa ti verjetno ne bo niti celo garancijsko dobo. V tem primeru je lahko tudi najcenejša oprema dober nakup.
ampak če pa so recimo paneli ipd. tehnikalije EU in imaš težave, jih lahko rešuješ s proizvajalcem? Al je prodajalec/monter tisti, ki moraš prek njega uveljavljati.
(26.8.2020 ob 09:21)pentax Napisal: ampak če pa so recimo paneli ipd. tehnikalije EU in imaš težave, jih lahko rešuješ s proizvajalcem? Al je prodajalec/monter tisti, ki moraš prek njega uveljavljati.

Čeprav veliko kupujem preko Amazona sem do sedaj uveljavljal garancijo le enkrat. Kmalu po nakupu mi je odpovedala akumulatorska kosilnica. Preko Amazona sem Kontaktiral prodajalca v Avstrijo, kateri mi je poslal kodo za DHL, kateri je naslednji dan prišel po kosilnico in mi jo čez nekaj dni popravljeno dostavil nazaj. Brez vsaki stroškov prevoza ali česarkoli drugega.
Pri nas pa velja (in ker smo usklajeni s pravnim redom EU verjetno tudi drugod po EU) da lahko uveljavljaš garancijo ali stvarno napako tako pri prodajalcu, kot direktno pri proizvajalcu. Tako lahko npr. za štedilnik Gorenje, kateri si kupil v Mekurju zahtevaš popravilo od Merkurja ali pač direktno od Gorenje servisa.
Na tem področju bodo sigurno spremembe:

https://www.agen-rs.si/web/portal/-/pren...ga-sistema

Po vsej verjetnosti bo samooskrba dražja  Sad
(30.8.2020 ob 22:03)P2ss Napisal: Na tem področju bodo sigurno spremembe:

https://www.agen-rs.si/web/portal/-/pren...ga-sistema

Po vsej verjetnosti bo samooskrba dražja  Sad

Vsake toliko pride kakšna novička o spremembi obračunskega intervala, o ukinitvi neto meritev, o podražitvi... Mar tu navzven udarja prislovična slovenska faušija- naj sosedu krava crkne?!
Elektrifikacija prometa, ogrevanje in glajenje prostorov s TČ, razpršeni viri, hranilniki elektrike v obliki baterij... zahtevajo drugačno upravljanje omrežij, kot smo ga bili vajeni do sedaj. Uporabniki bomo lahko živeli kot do sedaj in verjetno plačevali več ali se pač prilagodili in distributerjem omogočali daljinsko krmiljenje (izklop, ko bo v omrežju manjka energije) naših porabnikov (npr. TČ, polnjenje EV, pranje perila/posode...) in s tem plačevali enako kot do sedaj ali celo kaj manj. 
Neto meritve oz. samooskrba pa  nima nobene veze s temi bodočimi spremembami v distribuciji električne energije, saj je čista politična materija in bo prisotna tako dolgo, kot bo politična volja oz. tako dolgo, kot bo trajal CO2 fašizem.
So znane kakšne poškodbe SE zaradi toče v zadnjem času.
1 ... 213 214 215 216 217 ... 677 Pojdi na stran 
Iskanje po temi