PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Sončne elektrarne za samooskrbo-dejanske izkušnje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
(8.4.2020 ob 11:06)bozog Napisal: Se popolnoma strinjam s predhodnim odgovorom 300W panel v lepem sončnem vremenu sploh pa ob trenutni dolžini dneva je 2 kWh več kot super. 

Moj primer ... 9,6 kWp april mesec 417 kWh, max 60,65 kWh dne 7.4.2020 gre pa se za 32 panelov... od tega imam na parih panelih manjšo težavo zaradi sence od dimnika (morda pa je to varnostana zaščita, da mi elektrarne ne bo ven metalo, ker se je v špicah že povzpela čez 9kWWink. Sem pa malo čekiral tudi ostale SE podobnih moči, na Solar Edge public strani ... in moram reči, da je trenutno moj sistem zelo visoko... ne glede na to, da imam po dva panela na optimizator in 15 kVA razsmernik. 

Sicer pa če že govorimo o samooskrbi... nekako se tretira v kolikor imamo ogrevanje na električno energijo (TČ, IR...),  da naj bi bila mesec marec oziroma mesec oktober nekje v razmerju 1:1 glede na pridobljena:porabljena energija.

Kot kaže imava skoraj identične pogoje. Tudi jaz imam 418kWh v aprilu. Moč 9.6kWp, identični razsmerniki in 600W optimizatorje. Orientacija strehe JZ. Tudi meni dimnik malo nagaja.
Pozdravljeni

Ima kdo os Suncontracta SE. Pri njih mi je posebej všeč, da lahko višek energije preneseš v naslednje leto ali jo prepišeš na drug števec (starši, sorodniki, vikend, prijatli...).
Imajo pa panele od CanadianSolar. Vsa ostala oprema je pa tako pri vseh ostalih kolikor sem dobil ponudbe enaka.(solaredge).
(7.4.2020 ob 18:55)zerdoner Napisal:
(7.4.2020 ob 17:45)vrzislo Napisal: Meni so vgradili Bisolove panele, Solar Edge 15 kW, 600 W optimizatorje, nosilce za pritrditev, izvedli ozemljitev povezano s hisno ozemljitvijo pred skoraj enim letom. Dosedanji donos 11500 kWh. Stevec je bil zamenjan elektro sem moral nakazati 28€. Moc 10,8kW. Cena na kljuc po odbiti subvenciji 875€/kW. Ne vem, ali so zaradi povecanja zanimanja za elektrarne  dvignili cene?
Kateri ponudnik? Ker tale cena/kw je res smešni nizka.

Tale cena je pa res dobra - ali lahko sporočite ponudnik/izvajalca na ZS
LP Silvo
Kako je pa z subvencajimi, če rečimo dam sedaj 15kW Solar edge in za 6kW sončnih celic, dobim subvencijo za teh 6kW.

Kaj pa če potem še kdaj dodam 5kW, če bi se odločil za ogrevanje z toplotno črpalko, še lahko enkrat dobiš subvencij za 5kW zaradi povečanja elektrarne?
(9.4.2020 ob 21:30)matejm Napisal: Kako je pa z subvencajimi, če rečimo dam sedaj 15kW Solar edge in za 6kW sončnih celic, dobim subvencijo za teh 6kW.

Kaj pa če potem še kdaj dodam 5kW, če bi se odločil za ogrevanje z toplotno črpalko, še lahko enkrat dobiš subvencij za 5kW zaradi povečanja elektrarne?

Verjetno nihce nima te izkusnje. Vprasati bo treba direktno na sodo. 
Vprasanje tudi ce bodo takrat ko se bos bos odlocil za dogradnjo sploh se subvencije. 
Subvencija je samo na panele se pravi dobis za teh 6 kW
(8.4.2020 ob 14:30)bozgom Napisal: @bosces
Elektru si plačal le delo njihovega delavca, števec pa si plačal dobavitelju SE. Če novega števca nimaš v ponudbi pa strošek ni več zanemarljiv.
@xavi
Števec za samooskrbo je drugačen od tega, katerega imaš vgrajenega. Imeti mora GSM modul. Torej računaj na dodatnih 500€ (ali malce manj).

To pa mislim da ne bo držalo. Sam imam vgrajen  LANDYS+GYR E450 in sam števec nima vgrajenega GSM modula, tudi pogoj ni bil, da mora imeti števec GSM modul. In takšen števec ne stane 500 EUR temveč je v prosti prodaji cca 250 EUR. Na srečo, so na našem koncu menjavali števce ravno kakšen mesec preden sem šel sam v projekt.
Pozdravljeni, sem nov na forumu zato upam da ne ponavljam vprašanja, ki je bil že odgovorjen ampak nisem našel odgovora med pregledovanjem foruma.

V planu imam postavit sončno elektrarno in med raziskovanjem ponudnikov in ponujeno ponudbo vidim da noben v Sloveniji ne vgrajuje mikroinverterjev, večinoma vsi uporabljajo SolarEdge sistem.

Sam sem gledam mikri inverterje APS in Enphase, ne zasledim pa nikjer da bi jih prodajali(APS ponuja ena trgovina).
Mogoče kdo ve zakaj tega ni v ponudbi, je problem z zakonodajo pri nas ali se enostavno ne splača?
Malo me je strah SolarEdge sistema zaradi glavnega inverterja, ker če se pokvari ti v času dokler ga ne zamenjaš elektrarna ne proizvaja nobene elektrike, v primeru mikroinverterjev pa če se pokvari en ostali vseeno delujejo.
(8.4.2020 ob 14:30)bozgom Napisal: @bosces
Elektru si plačal le delo njihovega delavca, števec pa si plačal dobavitelju SE. Če novega števca nimaš v ponudbi pa strošek ni več zanemarljiv.
@xavi
Števec za samooskrbo je drugačen od tega, katerega imaš vgrajenega. Imeti mora GSM modul. Torej računaj na dodatnih 500€ (ali malce manj).

Nobenega števca nisem plačeval nobenemu, obstoječi števec je že imel gsm modul...ko so priklopili SE je stari števec tudi beležil proizvodnjo/porabo...nato je prišel štromar in zamenjal števec z praktično enakim...ne sprašuj zakaj...od menjave števca pa elektro uradno obračunava proizvodnjo/porabo...tiste 3 dni pred menjavo števca so pa brisali...
(11.4.2020 ob 10:29)bosces Napisal: Nobenega števca nisem plačeval nobenemu, obstoječi števec je že imel gsm modul...ko so priklopili SE je stari števec tudi beležil proizvodnjo/porabo...nato je prišel štromar in zamenjal števec z praktično enakim...ne sprašuj zakaj...od menjave števca pa elektro uradno obračunava proizvodnjo/porabo...tiste 3 dni pred menjavo števca so pa brisali...

Si SE postavljal sam ali ti jo je nekdo postavil "na ključ"? 
Pri ceni na ključ imaš v ceni zajeto vse, kar je potrebno za priklop SE na omrežje. To so postavke, katere so navedene posamezno kot vse drugo, kar je za to potrebno. Če pa imaš v ponudbi le postavitev SE pol pa to zajema le tisto, kar je navedeno na ponudbi. Vse ostalo pa so dodatna dela.

Tak da- če si SE delal sam je čudež, da so ti števec zamenjali brez plačila števca. Če pa si jo postavil "na ključ" si ga pa še kako plačal.
(11.4.2020 ob 18:26)bozgom Napisal:
(11.4.2020 ob 10:29)bosces Napisal: Nobenega števca nisem plačeval nobenemu, obstoječi števec je že imel gsm modul...ko so priklopili SE je stari števec tudi beležil proizvodnjo/porabo...nato je prišel štromar in zamenjal števec z praktično enakim...ne sprašuj zakaj...od menjave števca pa elektro uradno obračunava proizvodnjo/porabo...tiste 3 dni pred menjavo števca so pa brisali...

Pri ceni na ključ imaš v ceni zajeto vse, kar je potrebno za priklop SE na omrežje. To so postavke, katere so navedene posamezno kot vse drugo, kar je za to potrebno. Če pa imaš v ponudbi le postavitev SE pol pa to zajema le tisto, kar je navedeno na ponudbi. Vse ostalo pa so dodatna dela.

Tak da- če si SE delal sam je čudež, da so ti števec zamenjali brez plačila števca. Če pa si jo postavil "na ključ" si ga pa še kako plačal.

SE je postavljena na ključ, kot vidiš iz specifikacije števec ni zajet v ceno, ker je izvajalec ob ogledu stanja ugotovil da je obstoječi števec ok...
Klical sem tudi štromarja, ki mi je delal zunanjo omarico in prestavil stari števec iz notranje v zunanjo omarico, prav tako je bil prisoten pri zamenjavi števca -dela na elektru. 
Tudi on trdi, da novi števec ni bil nikomur zaračunan....
Razlika med novim in starim števcem je samo v tem, da ima novi notri neke zaščite zaradi SE v bistvu je pa enak...
Stari števec samo dogradijo in ga lahko spet montirajo na hišo z SE, tako mi je rekel....

Priložene datoteke Predogledne slike

Pozdravljeni,

zanima me ali je kakšna razlika v postavitvi panelov, +/-(pokončno ali leže), razen optično? Zaradi dimenzij strehe in maksimalnega izkoristka smo jih načrtovali leže. Pri ogledu objekta so mojstri omenili, da je glede na kritino (zarezni bobrovec) potrebna dvojna konstrukcija. Ima kdo izkušnje s to kritino in načinom montaže? Verjetno to pomeni, da so paneli bolj dvignjeni od strehe, ali je lahko to slabost npr. zaradi vetra ipd.
(12.4.2020 ob 10:38)bosces Napisal:
(11.4.2020 ob 18:26)bozgom Napisal:

SE je postavljena na ključ, kot vidiš iz specifikacije števec ni zajet v ceno, ker je izvajalec ob ogledu stanja ugotovil da je obstoječi števec ok...
Klical sem tudi štromarja, ki mi je delal zunanjo omarico in prestavil stari števec iz notranje v zunanjo omarico, prav tako je bil prisoten pri zamenjavi števca -dela na elektru. 
Tudi on trdi, da novi števec ni bil nikomur zaračunan....
Razlika med novim in starim števcem je samo v tem, da ima novi notri neke zaščite zaradi SE v bistvu je pa enak...
Stari števec samo dogradijo in ga lahko spet montirajo na hišo z SE, tako mi je rekel....
No končno... še en dokaz več da ni potreben števec s GSM modulom... PLC komunikacija je povsem nekaj drugega Wink
(7.4.2020 ob 22:27)uporabnik_MFE Napisal: danes sem pridelal  94KWh, upam da pridem junija na 100 !

Meni ne pride več kot 55KWh. Je pa res da je lega čisti zahod, brez ovir..

Priložene datoteke Predogledne slike

(14.4.2020 ob 13:08)Mrus Napisal:
(7.4.2020 ob 22:27)uporabnik_MFE Napisal: danes sem pridelal  94KWh, upam da pridem junija na 100 !

Žal sam podatek o 94 kWh ne pomeni povsem nič... dokler ni podatka o moči SE.
Moje stanje je npr SE 9,6 kWp, orentacija 182 stopinj (skoraj čisti jug..), en dimnik mi dela nekaj sence in do sedaj je bil maksimalni izplen 15.4.2020 in sicer 63,5 kWh. Je pa letošnje leto... vsaj kar spremljam na public straneh od solar edge TOP. Tako, da bom že v aprilu mesecu pokril manjko iz januarja, februarja - nobene resne zime, ogrevamo pa se s TČ. Tako, da bo povsej verejetnosti potrebno preiti na suncontract.
(14.4.2020 ob 13:08)Mrus Napisal:

Imam nameščeno 11kw SE
1 ... 205 206 207 208 209 ... 677 Pojdi na stran 
Iskanje po temi