PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Sončne elektrarne za samooskrbo-dejanske izkušnje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pri ponudbah še preveri ali imaš 300 ali 600 W optimiztorje moči in ali je razsmernik 7kVA ali 15 kVA. To lahko precej vpliva tako na ceno kot kasneje na izplen (donos SE). Pomembna je tudi oprema, predvsem trajanje garancije in garancija na donos (npr. 85% po 25 letih).
Dobro je, da je za razsmernik in SE svoja ozemljitev- ločena od hišne ozemljitve. Lahko pa sta medsebojno povezani. Običajno tega ne nudi noben ponudnik- niti v ponudbi "na ključ". Strelovod ni potreben. Menjava števca stane tam 500 €. Marsikdo ima to v ceni na ključ.

Torej- ni nujno, da je cenejša ponudba boljša.
Meni so vgradili Bisolove panele, Solar Edge 15 kW, 600 W optimizatorje, nosilce za pritrditev, izvedli ozemljitev povezano s hisno ozemljitvijo pred skoraj enim letom. Dosedanji donos 11500 kWh. Stevec je bil zamenjan elektro sem moral nakazati 28€. Moc 10,8kW. Cena na kljuc po odbiti subvenciji 875€/kW. Ne vem, ali so zaradi povecanja zanimanja za elektrarne dvignili cene?
(7.4.2020 ob 17:45)vrzislo Napisal: Meni so vgradili Bisolove panele, Solar Edge 15 kW, 600 W optimizatorje, nosilce za pritrditev, izvedli ozemljitev povezano s hisno ozemljitvijo pred skoraj enim letom. Dosedanji donos 11500 kWh. Stevec je bil zamenjan elektro sem moral nakazati 28€. Moc 10,8kW. Cena na kljuc po odbiti subvenciji 875€/kW. Ne vem, ali so zaradi povecanja zanimanja za elektrarne  dvignili cene?
Kateri ponudnik? Ker tale cena/kw je res smešni nizka.
Odgovor na zasebno
(1.4.2020 ob 23:17)uporabnik_MFE Napisal: jaz imam SE en mesec in sem dal  956€ na kW instalirane moči . Moram samo to še povedat,da je ves material izključno made in Germany !

Malo morgen, v Nemciji je samo sestavljen.
(7.4.2020 ob 09:46)xavi Napisal: Dobil sem dve ponudbi. eno od Gen i, drugo od Energije plus. Slednja je 1500 eurov cenejša. V njihovi ponudbi piše sicer, da v ceni ni všteta postavitev strelovoda, valjanca, menjava števca itd., predvidevam, da to ni všteto tudi v ceni od Gen i, tako, da se mi zdi razlika kar precejšnja. Dali so mi pa obojni ponudbo za 7kw moči, s tem da je Energija plus navedel podatke o panelih, poiskal hišo na podlagi mojih podatkov in točno na položaj strehe izračunal letni povprečni izplen.
Ponudba Taubeka  je bila dokaj pavšalna.

Oddaj povpraševanje še na Enertron, tudi dobiš vse podatke na predračunu u piko...

(7.4.2020 ob 17:16)bozgom Napisal: Menjava števca stane tam 500 €. Marsikdo ima to v ceni na ključ.

Cena menjave števca je zanemarljiva in sem jo imel vključeno v ponudbi.
Sem pa moral števec premakniti iz notranje omarice v zunanjo omarico katero sem moral zastaviti na novo po predpisih elektra, ta me je prišla 600€ iz svojega žepa...
danes sem pridelal 94KWh, upam da pridem junija na 100 !
Ce bi povedal se kako veliko elektrarno imas bi bilo malo bolje. Ce je to samo 10 kW je odlicno, ce 15 pa ni vec tako odlicno. Dan je bil res lep temperature pa zmerne.idealni pogoji
(7.4.2020 ob 18:55)zerdoner Napisal:
(7.4.2020 ob 17:45)vrzislo Napisal: Meni so vgradili Bisolove panele, Solar Edge 15 kW, 600 W optimizatorje, nosilce za pritrditev, izvedli ozemljitev povezano s hisno ozemljitvijo pred skoraj enim letom. Dosedanji donos 11500 kWh. Stevec je bil zamenjan elektro sem moral nakazati 28€. Moc 10,8kW. Cena na kljuc po odbiti subvenciji 875€/kW. Ne vem, ali so zaradi povecanja zanimanja za elektrarne  dvignili cene?
Kateri ponudnik? Ker tale cena/kw je res smešni nizka.

Lahko še meni info o ponudniku/izvajalcu?
NO PAIN NO GAIN
(7.4.2020 ob 17:16)bozgom Napisal: Pri ponudbah še preveri ali imaš 300 ali 600 W optimiztorje moči in ali je  razsmernik 7kVA ali 15 kVA. To lahko precej vpliva tako na ceno kot kasneje na izplen (donos SE). Pomembna je tudi oprema, predvsem trajanje garancije in garancija na donos (npr. 85% po 25 letih).
Dobro je, da je za razsmernik in SE svoja ozemljitev- ločena od hišne ozemljitve. Lahko pa sta medsebojno povezani. Običajno tega ne nudi noben ponudnik- niti v ponudbi "na ključ". Strelovod ni potreben. Menjava števca stane tam 500 €. Marsikdo ima to v ceni na ključ.

Torej- ni nujno, da je cenejša ponudba boljša.

Hvala za zelo koristne informacije. Tudi vsem ostalim.
Moram povedat, da sem še le na začetku poizvedovanj, tako, da bom še občasno zastavil kakšno vprašanje.
Glede števca imam vgrajenega novega digitalnega na zunanji steni, tako, da tukaj ne pričakujem dodatnih stroškov. Imam položen tudi valjanec, tako, da strelovod ne bi smel biti kakšen pretiran strošek, vsekakor bi ga probal dati v skupni račun, ker računam na kredit od ekosklada.
Bo treba opravit kakšen ogled. Kontaktiral bom tudi Enertrec iz Maribora, od koder sem tudi sam in se precej oglašuje po medijih.
(7.4.2020 ob 22:57)vrzislo Napisal: Ce bi povedal se kako veliko elektrarno imas bi bilo malo bolje. Ce je to samo 10 kW je odlicno, ce 15 pa ni vec tako odlicno.  Dan je bil res lep temperature pa zmerne.idealni pogoji

Ce en 300W panel v lepem soncnem ne prevrocem dnevu naredi vec kot 2kWh je to kar dobro. Za vec elektrike mora  biti orientacija in naklon strehe zelo optimalna. 
Naslednjo elektrarno  (?) bom postavil na steber s sledilno napravo.
Se popolnoma strinjam s predhodnim odgovorom 300W panel v lepem sončnem vremenu sploh pa ob trenutni dolžini dneva je 2 kWh več kot super. 

Moj primer ... 9,6 kWp april mesec 417 kWh, max 60,65 kWh dne 7.4.2020 gre pa se za 32 panelov... od tega imam na parih panelih manjšo težavo zaradi sence od dimnika (morda pa je to varnostana zaščita, da mi elektrarne ne bo ven metalo, ker se je v špicah že povzpela čez 9kWWink. Sem pa malo čekiral tudi ostale SE podobnih moči, na Solar Edge public strani ... in moram reči, da je trenutno moj sistem zelo visoko... ne glede na to, da imam po dva panela na optimizator in 15 kVA razsmernik. 

Sicer pa če že govorimo o samooskrbi... nekako se tretira v kolikor imamo ogrevanje na električno energijo (TČ, IR...),  da naj bi bila mesec marec oziroma mesec oktober nekje v razmerju 1:1 glede na pridobljena:porabljena energija.
a je kdo že videl izvedbo na papirju od VRZISLO po 875€/kW, Smile Wink Sad , ker meni jo ne pošlje???
(8.4.2020 ob 13:25)zundapp Napisal: a je kdo že videl izvedbo na papirju od VRZISLO po 875€/kW, Smile Wink Sad , ker meni jo ne pošlje???

Po 875..  še ne za 900 - 920 eur/kWp pa že kar nekaj Wink
@bosces
Elektru si plačal le delo njihovega delavca, števec pa si plačal dobavitelju SE. Če novega števca nimaš v ponudbi pa strošek ni več zanemarljiv.
@xavi
Števec za samooskrbo je drugačen od tega, katerega imaš vgrajenega. Imeti mora GSM modul. Torej računaj na dodatnih 500€ (ali malce manj).
1 ... 204 205 206 207 208 ... 677 Pojdi na stran 
Iskanje po temi