PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Kurjenje uplinjaka od "zgoraj"

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
povratek je prenizek za začet polniti hranilnik. to sem po mojem že omenil, zmanj kot 60°C ni pričakovati doseganja moči kotla.
sicer ima zamot prav, podatek temperatura vode v hranilniku nič ne vpliva na regulacijo povratka. zadosti bi bilo celo samo 1 tipalo, saj regulacija ve (kot tvoja roka na pipi) kam obniti ventil da bo topleje ali hladneje. tipalo kotlovne vode nam da podatke za dodatne krmilne funkcije, tipala na hranilniku pa še dodatne funkcije.

čisto divja: ali je možno, da so kaka tipala kotla pomešana med seboj? možno ugotoviti s faracajgom, tko čist po domače, ali pa z đezvo vrele vode (ko kotel ni zakurjen). recimo tipalo hranilnik spodaj in tipalo temperature povratne vode?
Če ni hranilnika prav tako rabiš regulacijo povratka ane? :evil:
Tu se gleda dve temp. in dela kot dif regulator in odpira ali zapira ventil, pa še črpalko vklaplja.
V začetku je ventil zaprt, pri določeni temp? se prvo vklopi črpalka da se peč enakomerno pregreje in ko povratek doseže nastavljeno vrednost počasi začne odpirati ventil in začne vleči /srkati hladno vodo iz hranilnika ali sistema brez hranilnika v peč in ogreto porivati skozi gornjo cev v hranilnik ali sistem. Peč potem doseže za kakih 10 do 15 °C večjo temp. Ko se temp v hranilniku izenači z nastavljeno povratno temp. se temp. v peči začne počasi dvigovati do nastavljene. To v primeru če je tropotni ventil in črpalka namontiran na povratku, so pa še druge verzije zato mora biti SLIKA dejanske vezave. Glede na štalo je tudi črpalka lahko narobe obrnjena. Amen
zamot1 Napisal:Regulacija povrat nega voda v peč nima nobene veze z temperaturo v hranilniku. Eno tipalo je v sami peči drugo pa na povratku v peč za ventilom in črpalko na podlagi teh dveh temperatur vzdržuje temp. povratka in za cca 15 stopin večjo v kotlu preko ventila ki se bolj ali manj odpira in višek spušča v hranilnik. Tako v osnovi delajo regulacije povratnerga voda v peč. Pripni sliko kako naj bi bila peč zvezana z zalogovnikom ki jo predpisuje proizvajalec peči Valtis, kje je ventil, črpalka in tipala?
Očitno imaš narobe postavljeno tipalo, tisto ki gre v hranilnik vstavi v peč

Če imaš štiri tipala sta dva samo za prikaz temperature v zalogovniku nista pa za regulacijo.

Po moje so štiri tipala:
eno v peči
eno izven peči za povrtek
eno naležno na hranilniku
eno za TDP

Se strinjam, da je možno, da tipalo na hranilniku ne dela nič, glede na to, da T povratka še vendo precej niha.

mislim, da so postavljna pravlino.

Hanzi Napisal:Zakaj že imaš T povratka nastavljeno na 52?
Daj hudiča ga dvigni na 60,65,70 če je možno, pa poročaj če bodo kakšne spremembe.
Maximalna dovoljeno temperatura v peči je lahko koliko? 85,90? Kdaj naj bi se ti ugasnil ventilator oziroma se peč kako drugače varnostno ustavila. Pri dobrih 90 ti itak potem že sts lahko odpre mrzlo vodo v peč.

Serviser naštimal 52. Uradno nimam niti dostopa do teh paramtrov. Ne vem, če je ta parameter vezan še na kakšnega od ostalih.
Max T 85.

aleks Napisal:povratek je prenizek za začet polniti hranilnik. to sem po mojem že omenil, zmanj kot 60°C ni pričakovati doseganja moči kotla.

upam, da mi bo, ko bo serviser spet pri nas, uspelo prepričati, da prenastavi parametre na 60 povratka in 15 delta T.

socer ima zamot prav, podatek temperatura vode v hranilniku nič ne vpliva na regualcijo povratka. zadosti bi bilo celo samo 1 tipalo, saj regulacija ve (kot tvoja roka na pipi) kam obniti ventil da bo topleje ali hladneje. tipalo kotlovne vode nam da podatke za dodatne krmilne funkcije, tipala na hranilniku pa še dodatne funkcije.

čisto divja: ali je možno, da so kaka tipala kotla pomešana med seboj? možno ugotoviti s faracajgom, tko čist po domače, ali pa z đezvo vrele vode (ko kotel ni zakurjen).

Mislim, da tipala niso pomešana. Bom za vsak slučaj predžezvala tipala Big Grin . sprejem, da sem napačno domnevala, da je Thranilnika povezana z regulacijo povratka.

A je ponavadi T povratka stalna? Ali normalno niha? A je mogoče Setronov mešalni ventil problem?
Še enkrat prečitaj zgornji post , sem nekaj spremenil glede delovanja regulacije povratka. Ene avtomatike tipajo spodnji del hranilnika?
zamot1 Napisal:Tu se gleda dve temp. in dela kot dif regulator in odpira ali zapira ventil, pa še črpalko vklaplja.

V začetku je ventil zaprt, pri določeni temp

60 st. c

se prvo vklopi črpalka da se peč enakomerno pregreje in ko povratek doseže nastavljeno vrednost

52 st. C

počasi začne odpirati ventil in začne vleči /srkati hladno vodo iz hranilnika ali sistema brez hranilnika v peč in ogreto porivati skozi gornjo cev v hranilnik ali sistem.

Peč potem doseže za kakih 10 do 15 °C večjo temp.

od povratka?

Ko se temp v hranilniku izenači z nastavljeno povratno temp. se temp. v peči začne počasi dvigovati do nastavljene. To v primeru če je tropotni ventil in črpalka namontiran na povratku, so pa še druge verzije zato mora biti SLIKA dejanske vezave. Glede na štalo je tudi črpalka lahko narobe obrnjena. Amen

Bom poslikala in naložila.

Ampak še vedno sprašujem isto vprašanje? Ali imate ostali T povratka v peč ponavadi stalno ali vam niha okoli nastavljene vrednosti za 5 st. C v plus ali minus.
Bolj ali manj stalno pa nimam nobene elektronike (ajd zaniha kakšne 2 stopinje če se požene radiator pumpa in pride bolj mrzla voda iz radiatorjev do mešalnega. Če pride serviser ti naj dvigne T povratka vsaj na 60. Še vedno boš lahko ti potem peč ohlajala z 2 ali 3 prestavo na pumpi. To tudi mene heca, jaz imam sicer 60, vendar je očitno premalo da bi peč zadihala. Bi moral imeti okoli 65 patrono v esbe ventilu(70 je bila pa preveč, ker je dejansko 75spuščala.
Načeloma ne če polniš samo hranilnik, če je pa povezan tudi sistem ogrevanja pa lahko pride do motenj in nihanja povratka samo ne tako drastično
"V začetku je ventil zaprt, pri določeni temp ; 60 st. c"
Tu vprašujem kdaj začne delati črpalka
od povratka?
Da od povratka
Sistem ogrevanja ni povezan z pečjo. Vse ogrevanje in povratki ogrevalnih krogov gredo preko hranilnika.

Torej ta nihanja niso nekaj normalnega?

Obtočna črpalka začne delati na 60 st. C.
Obtočna črpalka začne delati na 60 st. C.
52 st. C tu pa začne odpirati ventil
Nelogično ali pa sta zamenjana tipala
Prvo mora začeti delati črpalka potem šele odpira ventil
Hm, najprej T v peči narašča do 60 st. C. Ko doseže 60 st. c, se prižge obtočna črpalka.

Potem dokaj hitro narašča T povratka in ko doseže 52 st. C se pokaže znakec za filanje zalogvnika. Domnevam, da se takrat odpre tudi mešalni ventil.

Nato 1 minuto fila zalognik, T povratka naraste na 55 st. c, začne padati, ko pade pod 52, se filanje zalogovnika ustavi.

T cirkualcije pade na 47/48 st. c. Cca 1 min peč spet segreva samo sebe, dokler ne doseže povratka T povratka 52

Potem ponovno T cirk na 55, začne padat, pod 52 se ustavi filanje zalogovnika, na 47 st, lajnavo ponavljanje dalje...

In ta cikel se zelo redno ponavlja na cca 1-2 min, odvisno od hitrosti obtočne črpalke (Na I.stopnji je malo bolj v korist filanja zalogovnika).
zamot1 Napisal:Obtočna črpalka začne delati na 60 st. C.
52 st. C tu pa začne odpirati ventil
Nelogično ali pa sta zamenjana tipala
Prvo mora začeti delati črpalka potem šele odpira ventil

Tipali nista zamenjani. Saj začne prvo delat črpalka, potem pa šele odpira ventil. Delovanje črpalke je vezano samo na T peči 60 st. C. Za odpiranje MV pa morata biti izpolnjena 2 pogoja: T peči na 60 st C in T povratka 52 st. C.

cvicek01 Napisal:Pa saj to normalno deluje,kar opisuješ samo ti imaš vklop črpalke previsoko nastavljen tovarniško je na 50st C.Na 60 stC pa varovanje povratka in kar je več kakor 60stC gre vse v zalogovnik a ko T pade pod 58st C začne mešalni ventil zapirati ventil povratka,ker imaš v zalogovniku premrzlo vodo.

[b]To bom jutri (uh, v bistvu že danes) razčistila s serviserjem.

Sicer bi si peč popolnoma ohladila, ker pa peč zelo počasi segreva vodo so ti preklopi zelo pogosti. Tu nimaš kaj narediti. To tako je in ne bo nihče tega spremenil. Razen da bi imela peč varovanja rešeno termostatsko(ladomat). mogoče bi se malce drugače obnašalo ni pa nujno.

Saj veš da peč ni sposobna več vode segreti kakor dobrih pr tebi 170 lit iz 45 C na 80st v eni uri po začetku kurjenja.

Tega še nisem sprobala, kaj bi bilo, če bi peč samo svojih 170 l probala ogret, ampak še vedno ne morem verjeti, da bi bila tako zanič. Še vedno mislim, da si preveč znižal obrate ventilatorja pri sebi. Meni peč dobro ogreva vodo, če so TDP 180-200, pri 160 mi vode sploh ne more ogrevat.

Mogoče potem ko res močno gori je malce hitreje a tudi ne dosti.

Ti lepo kuri cel dan,zvečer verjemi bo sigurno toplo. Čez noč te bo grel zalogovnik,zjutraj pa zopet start z kurjenjem.Prehitevati z to pečjo se nekako ne da.

Pri tebi pa še ventilator,kar nekaj energije v dimnik posesa.
Kaj čem, če hočem vodo ogret, rabim TDP višje od 180. Pri nas mora bit brener, da greje.

Sem danes govoril z proizvajalcem elektronike in sem mu povedal kako deluje se je kar za glavo prijel.Sem ga vprašal zakaj tako in mi odgovori vse po navodilih Waltisa.Sam pravi da peči še niti videl ni.Potem se res ni za čudit,da tako za moje pojme trapasto deluje. Pri meni je stara elektronika delovala 100x boljše. Ker to,da ti ventilator tako rekoč posesa skoraj vso žerjavico in da o pepelu sploh ni sledu,plamen pa moder kakor pri brenerju za rezanje pločevine.To sigurno ni pravo segrevanje peči.Tu so hoteli v waltisu napraviti bližnjico da bi peč hitreje ogreli a so se zelo ušteli.Verjemi mi da bo potrebno to elektroniko že v začetku ko začne kotel normalno delovati spustiti vrtljaje na dobrih 80% kakor je bilo to na elektroniki Ver.1.1. Mislim da nove verzije 2.1. sploh niso testirali.

Čisto možno, proizvodnja je bila letos spremenjena.

No saj,ko enkrat kotel doseže 75 st ko začne ventilator modulirati potem je ok.

Ta parameter morava še najti
Pa saj to normalno deluje,kar opisuješ samo ti imaš vklop črpalke previsoko nastavljen tovarniško je na 50st C.
Ne štekam. če je vklop nastavljen previsoko da potem normalnio deluje :?:
Še enkrat: Pri 52 se vklopi črpalka pri 60 pa začne odpirati ventil. Zamenjaj vrednost parametrov med sabo! T peči je nastvljena VIŠJE in jo doseže šele ko je zalogovnik že skoraj poln in se začne dvigati povratek
Še četrtič; odklopi /prekini dovod iz peči v hranilnik, upam da imaš ventile in z majhno količino dru probaj segreti samo peč na nastavljeno temperaturo. Če je vse ok nastavljeno peč ne sme podivjati / uiti ampak se mora začeti tenstanje v njej pri nastavljeni temperaturi ventilator pa drastično znižati obrate.
Kaj pa poraba dru??? pri celodnevnem nalaganju, malo poglej nazaj koliko pokurim za segret 1000lit zalogovnik iz 50 na 90-95°C
Povezavo do zalogovnika lahko zapre sredi kurjenja (če ima ventile na zalogovniku). Samo naj bo zraven in ko bo temperatura v peči malo čez 80 naj jih odpre, pa se jih bo peč še pravi čas ohladila. Ne vem pa kako bo mešalni ventil reagiral na zaprto pot. Najbrž ga bo odprl, ampak ker bo pri zalogovniku zapora, bo pumpa vrtela vedno isto vodo. Ali to lahko kaj škodi pumpi pa ne vem.
RobicM: meni se moja grudfoska med ”prestavami” ustavi. Pozorno poslušaj ali daj roko na črpalko če se tudi tebi. Potem daj stikalo med ena in dve In opazuj temperaturo v peči. Ko bo narasla na preko 80, ko poženi, da ne bo šla peč v prisilno ustavljanje.
Če se pumpa ne ustavi med prestavami, med črpalko in pečjo zveži dodatno stikalo s katerim boš prekinila dovod elektirke do pumpe. Kakšen ”pogumen štromar” bi pa itak kar med delovanjem odstranil kable, sem tudi to že videl (sicer ne pri pumpi ampak... Zame je bil kar malo preveč pogumen. Tudi nazaj ga je nataknil pod napetostjo, ampak recimo da ve kaj dela, glede na to da je 20 let štromar v službi.)
Ne nakladi
1 ... 18 19 20 21 22 ... 33 Pojdi na stran 
Iskanje po temi