PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Postavitev električne polnilnice

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pamet je obvezna, če želiš subvencijo.

Sodeluje s sončno, da pobira viške, in dopolni z omrežjem. In prikaže vse podatke.
"Pamet" je po moje samo en butast rele (al karkoli) ki zazna kolk štroma teče v ktero stran.
In ja, če nastaviš polnilnico da gre do max 11kw varovalke, bo to znala narest. Pri nas 22 ni problem. In omrežnina ponoči je realno čist vseen a je 7 al 15 al pa 25kw...
Nastavljeno na 5.5 da je v hiši mir... če bo nuja pa dvignem pa nafilam. V prvem letu še ni bilo treba.
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
Se pravi, bohinc, si naročil narobe in ti bodo zdaj na njihove stroške menjali?
Ufff, moraš biti res prijeten sogovornik. Da ti gredo ustrezati v lastno škodo.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Bohinc

Puno pričaš ništa ne kažeš.
Oprosti, jaz te ne razumem.????
Ni čist tko Fery ...
Citat:Vendar zakaj, če je bila definicija menjave ob dogovoru jasna ?! Da:
-ne vlečem kablov z avta /garažo 
-vključuje postajo ''pamet'', ki omejuje moč ob ostalih močnih porabnikih. Ne glede na to, kako jo ročno omejiš - ona gre po potrebi še niže. 
Ob prvem stiku z njimi in po dobljenem predračunu sem se fizično oglasil pri njih...in izpostavil citirano. Najlažje je pa, brez poznavanja ozadja, nekoga očrnit..., drži.
 Se opravičujem ivč, kaj je tako nerazumljivega? 

Avto ''ne pozna'' parkiranja v fizično zaprti garaži. 
Zato je moja varianta doslej, pospravljanje kablov-postaje (avto/garažo kamorkoli kdo pač...) postalo odveč, kot tvoja neprimerna. 
Pri linkani varianti je sicer možnost tudi obešanje polnilnice, kdor je pozorno pogledal, bral.... Slabost možna nepooblaščena priključitev ali celo odtujitev prenosne polnilnice (če ni fizično zaprta v garaži). 

Po drugi strani, kar sem izpostavljal, kaj komu nuca 22kW polnilnica za 3k+, če mu priključek ali hkratna uporaba drugih močnih porabnikov (vse opisano) tega ne omogoča...?!
Zgolj dodatna extra pamet, ki jo je omenil firefly , omogoča poleg ''green'' polnilnice vse to -kar je želel ...-dinamično polnjenje -poraba.

Zato poskušam bodočim invest. to dat na ''znanje''.

Kaj tvoj ''garažni prispevek''(če sem ga prav razumel) omogoča več.. kupcem, ki imajo vse to pred garažo?
 Želijo, da ni izdelek odtujen ali možna nepooblaščena uporaba ?

Poleg ročne omejitve, pa želi dinamično polnjenje,  da ne dela špic= omrežnina , v ''sinergiji'' SE in ostalih močnih porabnikov e.e.?! 

ps. Tud na šihtu, še kje...sem bil čudak, ter neumen ob SE/netmet dodat baterijo. Kaj ti bo? Daj več panelov, hacaj direkt na štrom... cinično.
Ko so začele prihajat položnice iz naslova ''omrežnina'' se posipajo s ''pepelom'', razmišljajo o nadgradnji baterije... Čemu le? Dodaj panele, hacaj na el. radiatorje..., pa še ene dva EV zraven in kdo je zdaj večji...?
In taki so ''gnali gonjo o nategu'' netmerašev ?! Upravičeno? 
Je pač tako , da se razmeram probaš v danem trenutku za daljši rok prilagodit ali ne...
Prikaz omejevanja = špic (omrežnine) s pomočjo baterije/SE
Ob dveh gosp. (vse na štrom...), TČ in še nekaj močnih porabnikov, bi s prihodom EV komot presegli mejo 17kW+ https://prnt.sc/Q6_GubibkBvE
Poleg nadležnega pospravljanja kablov (največja bit fiksne postavitve...-izrečeno ponudniku), bo polnilnica razbremenila SE/baterijo.
Manj obremenitev - vpliv na življenjsko dobo, poleg večjih možnosti prilagajanja... (nižanja) omrežnine = računa.
Poskusni primer še brez EV https://prnt.sc/JogQl1DPM9mp filanje 1bloka z baterijo (na 4.6kW) in skoki špic izven ...  
https://prnt.sc/-uiyB6mV8_lw prihod EV maja, konec ogrevanja (TČ vleče 5+kW on-off) . Privoščil ''počitek'' baterije in spremljanje porabe-špic. Pokaže se, da z EV in baterijo ne bo moč ostati na omejitvi (ob ostali rabi) rezanja 4.6kW. V oktobru pade odločitev za 6,5kW omejitve in ponovne pomoči baterij.
Obdobje več doma...,hkratna raba močnih porabnikov el.en., pokaže, da ima tudi baterija svoj limit https://prnt.sc/1diQ-wZp4XaN  
 EV precej poveča porabo... Res pa še daleč od računov na javni polnilnici in s tem smiselnost EV...
Izbira (moja) : - večji premislek ob vklapljanju različnih porabnikov
- povečati limit baterije ; posledično račune iz naslova omrežnine = razlog ''jokanj''...o nategu netmt...vidijo zgolj ''sebe'' Čaravno to občutijo vsi porabniki el. en.  Idea  v kolikor ne pazi(jo) na porabnike-moč. 
https://prnt.sc/qb0LiOWbH32i Glede na to, da je EV lahko (en) večjih porabnikov doma, ni zanemarljiva poleg ročnih omejitev , pametna polnilnica z možnostjo zmanjšanja moči = prilagajanju ostalih porabnikov.
Rišem slabše, kot pišem.
Upam, da bo komu vendarle v korist izbire...
Pred nakupom polnilnice za EV moraš najprej ugotoviti približno koliko kilometrov dnevno se dela z EV. Za do 150km povprečne dnevne kilometrine bo zadoščala vsaka enofazna šuko polnilnica nastavljena na 10A.
 Ker so take polnilnice na aliju ali kje drugje poceni, lahko tako zmontiraš fiksno na steno, priklopiš jo pa v dozi poleg nje. 
Vtičnica bo po kakšnem letu filanja tudi zgubila dober stik, potem se bo pa avto včasih polnil včasih pa ne.
 Pa na takšni polnilnici se tudi da zamenjati kabel do avta z dolgim kot ga potrebuješ. V trgovini vzameš 5 žilnega z finimi žicami.
Za večje kilometrine pa potem 3 fazna nastavljena na 10A ali celo manj.
Da, prenosna mobilna je lahko zelo dobra rešitev, ne pa idealna za vse.

Ob 150km je treba dodati odvisi od avta,   prvi blok pa je najdražji.
Kdor nima le dopoldanske izmene, spremenljiv delovni čas v tednu... je boljši podatek in razmislek:  
 Na 220 pomeni ura polnjenja z 8A = 1.8 kW , 10A 2.3, 13A 3 in 16A 3.7kW. Doseg pri 10A po  8ur polnitve + gretje  cca 100km, 12 ur cca 150 dosega.
Vendar, kot je že bilo opozorilo, ob višjih nastavljenih vrednostih: BP napeljava, primerne varovalke !
Enako velja za 3fazno polnjenje, ki je hitreje neprimerljivo ...8A= 5.5kW, 10A 6.9, 13A 9 in 16A 11kW , tu nastopi prednost pametnih.

Ob višjih vrednostih nastavitev velja premislek o pametni fiksni, ki sama prilagodi (niža) moč ob hkratnih drugih porabnikih.
Bo nekaj dražja, s subvencijo pa še vedno lahko ranga 600eur+-. V primeru 100-150 km dnevno, se lahko razlika hitro obrne v +, ob mogočih drugih večjih porabnikih. 
Bolj kot katero (firmo) menim, da velja razmislek , komu zaupat vgradnjo?
V primeru, da je doma že SE/hranilnik sem mnenja (v kolikor ni razočaral), da se izbere isti ponudnik, če ima to v ponudbi. 
 Razlog : v primeru kake težave ni izgovorov... to pa je zaj... ta in ta. Iskanje krivca medtem, ko dnevi... tečejo, ampak se točno ve kdo.
trance 0

Glavno omarico imam na hiši zunaj in sem kabl potegnil preko podstrešja (atrijska hiša). Lahko bi to storil tudi iz notranje omarice v hiši, vendar je tu problem v inštalaciji (prostor za varovalke, prebijanje v hiši itd).
Pozanimaj se pri sposobnem električarju.
Vse preveč nakladanja; povejte kašne velikosti v Amperih so vhodne varovalke za kako hitro polnilnico in koliko toka potegne ob hitrem polnjenju, npr; za mercedesa ki se napolni v 20 minutah na 80%.Ostali večji porabniki so takrat izklopljeni ane. Boste tudi vi dresiral vse iz skupnega gospodinjstva kdaj se lahko kaj vklopi kot sem jaz poučil ženo zaradi offgrid sončnice. Imam 3x16A vhodne in limitirano TČ pa še ni vrglo ven pancark. Zaradi polnilnic se drati našega omrežja topijo ker so še iz časov Marije Terezije.
Čisto laično, hitro polnjenje doma ni možno, kajti večina ima možnost polnit z 11 ali 22 KW. Večina ima hišni priklop 3x20 ali 3x25A, že z 22 KW je problematično za druge porabnike v hiši.
Sam polnim z 13A-7,4 KW ponoči od 22-6 ure zaradi omrežnine in ni problemov. Recimo polniš 50 KWh s 7,4 KW-slabih 7 ur. To lahko delaš vsakdan, ali po potrebi.
Itak. 11kw ni problem filat doma. Tudi za drate ne.
Mercedes za 20min rabi pa hitro polnilnico. Z 450kw moči polnjenja. Tisto pa ni več na kablih od Marije Smile sploh ne ko jih 4 istocasno polni na polno!

Treniranja pa ni potrebno. Tudi če bi vmes obremenil hišno omrežje na polno, bo polnilnica znižala moč. Če pa celo noč teraš hišo na 20kw pa boh pomagaj!
To delajo/te lastniki EV. Drati kar žarijo. Namesto da bi obnavljal staro omrežje pa vlečejo iz trafo postaj kable  50mm2 ali še več  do polnilnic nam pa omrežnino nabijajo.

Ev lastniki polnimo (velika večina) na 6kw. Ktera hiša tega ne zmore? Kteri drati???
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
"Vse preveč nakladanja; povejte kašne velikosti v Amperih so vhodne varovalke za kako hitro polnilnico in koliko toka potegne ob hitrem polnjenju, npr; za mercedesa ki se napolni v 20 minutah na 80%.Ostali večji porabniki so takrat izklopljeni ane. Boste tudi vi dresiral vse iz skupnega gospodinjstva kdaj se lahko kaj vklopi kot sem jaz poučil ženo zaradi offgrid sončnice. Imam 3x16A vhodne in limitirano TČ pa še ni vrglo ven pancark. Zaradi polnilnic se drati našega omrežja topijo ker so še iz časov Marije Terezije." To ti kateremu drugemu prodajaj. TČ plus EV na 3x 16A Nikoli in nikdar. Razen če se vsako posebej vlalplja, kar je naravnost idiotsko.
Ja in potem svoj bioritem prilagajaš UI in pametni hiši z kitajskimi algoritmi.
1 2 3
Iskanje po temi