PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Mikro sončna elektrarna (na omrežju)

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
rs84,nič ne preklaplja ampak samo dopolnjuje , če bi preklaplal bi na primer TČ nebi delala ker bi jo prekinjalo, govorim o GROWATTU ne vem pa kak so ostali?
Vem, da nekateri razsmerniki preklapljajo enako kot UPSi. Kolega ima takšnega, ki preklaplja to se zgodi sicer neopazno v nekaj mS. On si je potem dogradil še akumulatorje, tudi manj preklopov ima sedaj. Ne vem pa kateri razsmernik ima bi ga moral vprašati.
Na SODO sem postavil vprašanje o tem. Odgovor: največja delovna moč je lahko manj kot 800 W in je opredeljena v Prilogi 5 SONDSEE (poglavje III.1).
https://www.sodo.si/sl/kdo-smo/zakonodaj...ti-sondsee

Ministrstvo za infrastrukturo je v pred kratkim v javno obravnavo podalo predlog  Pravilnika o tehničnih zahtevah za priključitev in obratovanje vtične proizvodne naprave na obnovljive vire energije, ki je priključena na distribucijsko omrežje električne energije.
https://www.energetika-portal.si/predpis...kih-aktov/
------
Izgleda, da bo moč omejena na 800W in to je tako že 2 leti, samo da sedaj ne smeš imeti viškov. Po predlogu bo šlo lahko 600W v omrežje. Po logiki sodeč se vedno šteje vsota vseh treh faz, lahko boš po eni ali dveh fazah oddajal 800, po preostali pa boš moral črpati >=200.
Na Velogu sem se skoraj skregal z enim bumbarjem, ki nikakor ni mogel zapopasti koncepta Overbuilding & curtailment: https://www.sciencedirect.com/science/ar...2X18312714 mi nič ne razmišljamo, mi prodajamo razsmernik z dvema moduloma in to je to. Jst bi kupil 4, 2 vzhod, 2 zahod - ne, odpade, ker mi nismo tu da pametujemo.

Na LCR so mi odgovorili Regulacijo moči nima... Lahko pa presežemo nazivno moč za 30 % nazivne moči. 
In še: Produkti Hoymilesa izpolnjujejo pogoje standarda EN 62109-1; EN 62109-2
Citat:Na SODO sem postavil vprašanje o tem. Odgovor: največja delovna moč je lahko manj kot 800 W in je opredeljena v Prilogi 5 SONDSEE (poglavje III.1).
https://www.sodo.si/sl/kdo-smo/zakonodaj...ti-sondsee

Ministrstvo za infrastrukturo je v pred kratkim v javno obravnavo podalo predlog  Pravilnika o tehničnih zahtevah za priključitev in obratovanje vtične proizvodne naprave na obnovljive vire energije, ki je priključena na distribucijsko omrežje električne energije.
https://www.energetika-portal.si/predpis...kih-aktov/
------
Izgleda, da bo moč omejena na 800W in to je tako že 2 leti, samo da sedaj ne smeš imeti viškov. Po predlogu bo šlo lahko 600W v omrežje. Po logiki sodeč se vedno šteje vsota vseh treh faz, lahko boš po eni ali dveh fazah oddajal 800, po preostali pa boš moral črpati >=200.
To ja, ampak GROWATT in podobni hibridni nimajo s tem veze, tak hibridni razsmernik je dejansko vedno porabnik, ki vleče iz mreže od 0 do x kW štroma. Denimo v skrajnem primeru ga lahko vštekaš v vtičnico v kotlovnici in samo TČ prevežeš nanj. Torej to nima nobene veze s SODO.
@Energetik81, in tak sistem je edini ko lahko rečeš da pomaga varčevat.
Lahko pa se pokoristi kot UPS ,če imaš kakšen akumulator.Pa še srce te ne boli za morebitne viške, da bi jih moral šenkat....
Tudi pri takih imaš izgube, neizkoriščene viške. 
Ampak o teh začneš razmišljat ko ga enkrat imaš...
Meni je trenutna net konfig čisto všeč  Cool
Citat:Bom videl, zdej če prenosna klima dejansko nima rezervarja za kondenz, pol nima smisla, ker hočem zmanjšat absolutno vlago v bajti. Sem bil siguren da ima rezervoar. Nisem kaj dosti študiral...
Saj zato me pa resno mika. Ultimativen UPS je tole, z dodatkom sončnic. Nekih 1k€ stane 5kW model, dodam nekih 5kWh LiFePO baterij, pa postopoma par m2 celic. Tudi če dam samo TČ gor oz. ob daljšem izpadu izhod iz Growatta enostavno vštekam še v svojo 1-0-2 vtičnico za agregat, pa mi napaja celo bajto.
Energetik81,jaz sedaj počasi vzpostavljam drugi komplet, na prvem GROWATTU je vezana TČ in bojler imam baterije 48v in 300Ah to je nekje14kwhker so akuji je tam nekje dobrih 7kwh na razpolago.Sedaj je na vidiku sistem 48v in 700Ah to pa je že pokritost za par dni . Edino moram ugotovit kako napolnit in kolko panelov dat da bo napolnilo 33 kwh. Lahko pa kakšno na ZS?
Daj najprej izračunaj, koliko te bo stala kWh iz baterij, če predpostaviš, da je polnjenje brezplačno.
Tone, zdaj če bi citiral lastnike SE bi napisal da je vsak kWh zastonj,samo oba vema da temu ni tako.
Vema da najprej treba povrnit začetno investicijo,potem pa se lahko začne govorit o prihrankih to pa je v veliki meri odvisno od vložka.
@tona gas, ali lahko sporočiš, kateri growatt razsmernik imaš? Kolikor vem, ti karakteristike razsmernika določajo, kakšno aku-baterijo lahko priključiš in sicer z omejitvijo napetosti in toka. Napetost je lahko 500VDC, tok pa 25 A.
Mislim, da ima Tona isto kot jaz, SPF-5000. Ti, "ta stari" imajo aku nominalno 48 V in potem, če jemlješ original od Growatta, imaš po 2,5 kWh module, ki jih zlagaš drugega na drugega do poljubne kapacitete (in globine žepa).

Novejši in močnejši (3F) pa so zdaj na HV akujih, ki imajo nominalno napetost mislim da okrog 300 VDC.

LP, g
No, saj to me zanima. Hibridni razsmerniki Growatt imajo (po podatkih iz kataloga) za aku-baterije sledeče omejitve. Napetost med 100 in 500 V ter tok polnjenja/praznjenja 25 A pri moči odvisno od moči razsmernika. Ne vem, ali se na razsmerniku lahko tok nastavlja.
Growatt SPF 5000 ES

Proizvajalec: Growatt
Model SPF 5000 ES

Razsmernik

Nazivna napetost 48V DC
Nazivna moč 5000VA /5000W
Izhodna napetost 230V, 50/60Hz, sinus
Največja trajna obremenitev 5000VA
Največja kratkotrajna obremenitev 10000VA
Največji izkoristek 93%
Lastna poraba vklop 50W
Lastna poraba standby 15W