PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri DAIKIN TČ problem

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hvala vsem za odgovore in pomoč. Bom si vzel čas in poslikal vezavo cevi. Toplotna pa so mi rekli da je 16 KW in ne 14. Zunanja enota je Daikin Altherma 2 ERLQ014CAW1, notranja pa EHVH16S26CA9W.
Ogreva se pritličje 100m2, Pod talnim sem položil 2cm stiroporja. Pritličje se prenavlja in ni ogrevano, podstrešje februarja začnemo z izolacijo stropa. Tla pa so natrpana z polnimi škatlami stvari iz prejšnjega stanovanja in ne bi mogel reči, da ni »izolirano« Po moje tudi ne gre za defrost. Res da je bilo zadnjih par dni 0 stopinj, čez dan pa tudi do 8. Ampak se TČ enako obnaša, tudi ko je bilo še kar toplo vreme. Kar se tiče zalogovnika. Prvotno je bil in ko se je voda v TČ dvignila na 50 ali več in je šla v zalogovnik, se je tam totalno ohladila in šla mrzla v nadstropje. Potem so zalogovnik odstranili in zdaj, ko gre cev iz TČ direktno v nadstropje, gre tudi gor topla. Tako, da sedaj gre gor hladna samo, ko v TČ iz 50 stopinj naglo pade tudi na 25.
Bom poslikal in narisal.
LP
Na netu je precej linkov za več naprav v vezi nastavitve Daikin TČ v pdf obliki.
Sicer so večinoma namenjeni monterjem naprav, ampak iz njih si lahko tudi vsak oporabnik če je tehnični tip marsikaj pomaga pri nastavitvah in ugotovitvi kako naj bi naprava delovala.

Na netu je precej linkov za več naprav v vezi nastavitve Daikin TČ v pdf obliki.
Sicer so večinoma namenjeni monterjem naprav, ampak iz njih si lahko tudi vsak oporabnik če je tehnični tip  marsikaj pomaga pri nastavitvah in ugotovitvi kako naj bi naprava delovala.
primo7...

Vse 11, 14 in 16kw so enake naprave. Za delovanje v tvojem primeru tudi nepomemben podatek.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Meni pa javlja Daikin Altherma 16kw letnik: 2014 napako, ki naj bi pomenila da je težava na pretoku vode.
 V mojem primeru enota samodejno izračunava potrebni pretok preko svojih tipal in je zaznala, da imam omejen pretok na odjem oz zalogovnik. Ker so bili čistilni kosi očiščeni na sami strani instalacij, ni možnih drugih ovir, ki bi zmanjševale pretok. Iz teha se sklepa, da je potrebno zamenjati obtočno črpalko. cena obtočne črpalke 1000e+ddv (vključen kit za predelavo) + montaža. 

Se je že kdo srečal kdaj s to težavo?

Priložene datoteke Predogledne slike

Pri meni se je, sicer na drugem tipu toplotne, pojavila napaka pretoka zaradi zapikanega pretočnega stikala. Rešitev pa je bila zelo enostavna, povečanje hitrosti pretočne črpalke na začetku delovanja toplotne.
Error code AE !!!
Blocked waterflow !!!
Ogrevalna voda ne kroži.

https://www.manualslib.com/manual/147644...l?page=148

Če tripotni dela, kot je treba  
in so vsi ventili odprti, kot je treba, 
in vodni filter/magnetni filter ni zamašen, 
se pravi, da lahko voda kroži, kot je treba, potem je lahko tudi to:
Vodni krog ima previsok ESP v primerjavi z največjim dovoljenim ESP (glejte tehnične specifikacije). Razmislite o namestitvi dodatne črpalke z višjim zunanjim statičnim tlakom v kombinaciji z balansirno steklenico
ali pa še bolj to, kar v nadaljevanju piše mojster sassapo.
Če je vse kot je bilo in filter ni zamašen gre verjetno za napako na senzorju pretoka.
Seveda je lahko kriva tudi OČ. katera res ni poceni, (okoli 400€) nikakor pa ne stane jurja.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Potem, ko odzračiš sistem -najbolje to narediš v servisnem načinu, 
mimogrede tudi v notranji enoti so  odzračevalniki, 
preveriš in eventuelno odpraviš vse druge vzroke, ki preprećujejo normalno kroženje ogrevalne vode, pred zamenjavo obtočne črpake, dvigni nastavljivo izhodiščno hitrost vgrajene obtočne črpalke, kot je v navodilu spodaj.

TO JE NAVODILO ZA staro DAIKIN ALTHERMA HT in ne za kakšen drug tip Altherme:
Delta T se spremeni tako, da spremeniš vrednost parametra A-02 iz 10 na npr 7 ali 6 ali 5 (najvišja hitrost).
Tako imam tudi sam nastavljeno že vsaj 10 let (A-02 = 7).
Navodilo:
Odpri pokrovček tiste skoraj kvadratne škatlice za prikaze delovanja in nastavitve.
Pritisni in drži tipko TEST 10 sekund -padeš v nastavitve.
Četrto tipko v zgornji vrstici pritiskaš tako dolgo, da prideš iz 0-00 na A-00.
Nato četrto tipko v spodnji vrstici pritisneš nekajkrat, da prideš iz A-00 na A-02.
Nato s tretjo tipko v spodnji vrstici znižaj vrednost iz 10 na 7.
Nato s pritiskom na drugo tipko (urica/prekrižana urica) v spodnji vrstici shrani nastavitve.
Reload se bo naredil sam.

OČ bo močneje delala.
Ogrevalna voda bo hitreje potovala.
Razlika T med DV in PV bo manjša.
Oddaljenejša grelna telesa bodo toplejša.
Topleje bo.
Daikin, Daikin... še z našimi nizkocenovniki je manj problemov. Izgleda, da ima Bohinc kar prav...
Meni se zdi cena izredno visoka za OČ. Je pa bil naveden razlog, da OČ ki je sedaj v enoti je bila v uporabi do leta 2015, po tem letu so prešli na drugačno črpalko, ki pa ne paše direktno v enoto in je potreben kit za predelavo. Torej cena za komplet. Ni mi pa ok da se samo sklepa da gre za problem OČ.

Migaj bom poizkusil sam z omenjenimi navodili.

Sicer pa meni se zdi, da TČ dela in greje normalno. Verjetno pa ne optimalno zaradi omenjene napake.
Jaz bi najprej pregledal, če so odprti vsi ventili, odprte vse veje talnega in vsi radiatorji, nato spucal (vse) filtre, nato dobro in večkrat odzračil v servisnem načinu (takrat dela samo OČ na polno),
nato dvignil jakost delovanja OČ (znižal DT),
-če ni kaj v okvari, bi moralo biti bolje.

Ne razumem pa zakaj je nastavljena temperatura dvižnega voda ogrevalne vode na 70 stopinj ?
Če pa gre za talno gretje.
A ne bi bilo bolje fiksno 35 do največ 40 stopinj ali še bolje na A - avtomatsko po ustrezni krivulji?
Preverit bi bilo potrebno vse nastavitve.
In ne vem, če je moje prejšnje detaljno tehnično navodilo za Daikin Alzherma HT ustrezno tudi za tvojo Althermo 2.
Sem nastavil v nastavitvah tako kot si opisal Migaj/Sassapo in po dveh urah delovanja se ta napaka še ni prikazala. Nočem se še veseliti prehitro, ampak če sem samo s tem prišparal jurja.... brez besed.. hvala za ta neprecenljiv nasvet!
Ampak a nimaš talno?
Zakaj fiksna nastavitev (na sliki) na 70 stopinj?
Sem bolj specifičen primer. Imam talno in radiatorje.. nisem avtor teme. Smile
Ogrevam zalogovnik in preko zalogovnika, ogrevam talno in radiatorje + zalogovnik za sanitarno vodo 1000L.
Na zalogovnik imam vezano Althermo 16kw, Nibe 20kw in peč na olje.. Tko da sem kar orenk porabnik. xD Uglavnm cela zmeda v kurilnici. Big Grin

Zalogovnik držim nekje na 60stopinj.. še vedno s pomočjo peči na olje. 
Gre za poslovno stanovanjski objekt.
Aha, ogrevanje zalogovnika in iz njega radiatorje ter talno ter ogrevanje TSV?
Tempraturo zalogovnika za TSV se nastavi znotraj v nastavitvah.
In s temi 70 na ekranu nima nobene veze.
Lahko ti pomagam preveriti/nastaviti TSV če hočeš, seveda samo če je nastavitev enaka kot pri moji Daikin Altherma HT.
Ker sem samo uporabnik.

Fiksnih 70 stopinj za zalogovnik ogrevalne vode je zelo visoka nastavitev (nizek COP).
A ne bi bilo bolje že sedaj (tudi za test) to nastaviti na 60?
Seveda, še bolje pa bi bilo ogrevalno vodo nastaviti po krivulji v odvisnosti od zunanje temperature.
Če boš želel ti bom pomagal nastaviti krivuljo ter spremembo nastavitev ogrevanja zalogovnika po krivulji.

Filtri:
Obstaja magnetni filter (seve, če ga imaš)
ter redni filter v cevi kot mrežica naprstnik - si tudi tega ščistil?
1 2 3 4
Iskanje po temi