PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri DAIKIN TČ problem

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lani smo se preselili v hišo, v bližini Kopra. Hiša letnik 1980. Zunanji zidovi opeka 34cm. Fasada brez izolacije, 3cm trdega ometa in 1,5 mehkega. Pritličje, prvo nadstropje in mansarda, vsako po 100m2, mansarda s teraso 85. 1. nadstropje smo poponoma obnovili. Na novo vse inštalacije, talno ogrevanje in nov estrih. Prej je bilo ogrevanje z radiatorji. Veseli smo bili, da je že priklopljena Toplotna črpalka Daikin Altherma 2, 16 KW. TČ je praktično nerabljena. Prejšnji lastnik je z njo nadomestil oljno peč, nato se je preselil in je hiša samevala okoli 5 let, dokler je nismo mi kupili. Sedaj prenavljamo pritličje in mansardo. Veselje ob TČ je kmalu splahnelo. Prenovljeno stanovanje komaj segreje na 20 stopinj, eno sobo pa še to ne. Talno ima 8 vej. TČ skoraj non stop dela in poraba je ogromna. Dnevno se giblje od 56 do 65. Od 1.01.2022 do danes 23.01. je poraba 1338 KW. Poleg TČ je všteta še druga normalna poraba gospodinjstva dveh oseb. Na TČ se ne spoznamo. Mislil sem, da nastaviš eno temperaturo in to več ali manj drži.  Ko jo doseže pa TČ ugasne. Naša pa ima neke cikluse. Nastavljeno imamo 37 °C. Izhodna temp. Je nekaj čez 37 °C. Na cevi ki gre v črpalko za nadstropje je je okoli 40°C, V razdelilno omarico v nadstropju je okoli 32°C . To traja kakšno uro, uro in pol včasih manj. So različno dolgi ciklusi. Nato naenkrat izhodna temperatura hitro raste, tudi na 50-53°C  in nekaj časa cca 6-8 minut gre gor bolj topla voda. Izhodna voda je 48 do 50°C , Po nekaj minutah pa temperatura izhodne vode rapidno pade v cca eni minuti na tudi 25°C . In cca. 10 pa tudi do 18 minut gre gor hladna voda. Nato v cca 3 ali 4 minutah se dvigne na normalo nad 37°C . Kot sem že omenil TČ skoraj ves čas dela in KW se vrtijo. Zunanja enota se ugasne samo v fazi, ko se temperatura izhodne vode zviša na 50°C  in več. Notranja ves čas šumi. Popolnoma utihne tu in tam samo za par sekund. Bil sem malo dolg da opišem vso situacijo. Upam, da ima kdo podobno kombinacijo gretja in mi lahko pove, svetuje ali je takšno delovanje normalo, če ne kaj bi lahko bilo narobe. Zelo rad pa bi tudi vedel, kakšne nastavitve imate vi in kakšna temperatura vode, gre pri vas v cevi talnega ogrevanja.

Lep pozdrav!
To ti bo povedal kdo, ki se spozna na TČ, vendar temparatura nad 50 stopinj v talnem ogrevanju nima kaj delati. Še pri meni ko imam peč na drva v neizolirani hiši gre redko nad 50 stopinj v radiatorje pri teh temparaturah. Saj ti bo estrih ven vrglo. Do 40 stopinj v talnem je še sprejemljivo oz. še nižje. Lp
Hvala za odgovor. Saj v talno ne gre 50 stopinj. Ko se v tistem ciklusu zviša je 50 stopinj na izhodu iz TČ, v talno pa pride max 34 36 redko 40 stopinj in to samo par minut. Nato strmo pade na 25 nekaj časa okoli 15-18 minut gre gor mrzla voda in potem gre na normalo.Iz TČ 37,5 -38 in v talno pride samo okoli 32 stopinj. do naslednjega ciklus. Jaz sem si predstavljal, da če imaš TČ nastavljeno na recimo 37 stopinj, pride ven iz TČ stalno brez ekstremnih višanj in nižanj okoli 37 stopinj In ko jih doseže, TČ tudi malo počiva in špara elektriko. Pri nas pa se zunanja enota ustavi samo tistih par minut, ko je temperatura povišana. Sanitarna voda je nastavljena na 47 stopinj in to dela brez problemov. In ko izključim ogrevanje in dela samo sanitarna je tudi poraba nizka.
37 stopinj v talno in 20 v hisi? Skoraj ni za verjet… dej preveri ali krozi voda po vseh vejah talnega? Ce bi krožla voda po vseh vejah, bi moral imeti tla (ploscice) tople na otip… tle nekaj ne stima…
Meni se zdi omenjeno delovanje in poraba povsem v pričakovanih okvirih za dano kvadraturo in opisano izolacijo. Problem je, da slabo izolirano hišo z talnim ogrevanjem težko ogreješ, če spuščaš v talno ogrevanje temperature do 40C. Več pa ni priporočljivo, ker so tla potem dejansko topla!
Pokliči kakšnega serviserja, tukaj je toliko nekih faktorjev, ki jih boš preko spleta težko razrešil.
Jankur, problem je najti serviserja, ki bi se potanko razumel. Večina zna montirat zadevo ..

Zavedam se, da je fasada velik faktor. Vendar ne vem če je normalno, ta ciklus, ki ga dela TČ od normalne, nastavljene temperature, nenadno povišanje in potem nenaden padec in gre v obtok mrzla voda in potem spet nekaj časa normala. Ali vam tudi tako deluje ali dela enakomerno? In v talno ne gre 40 stopinj, toliko pride direkt iz TČ do talnega pa se zniža, ko je normalno 32-34, ko se za par minut temperatura it TČ dvigne na 50 in več, gre v talno samo za par minut nekje 36 redko 38, ko pa se izhodna voda zniža na 25 stopinj, gre v talno hladna voda.
Vsekakor obisk servisa, smrdi po nepravilnem delovanju tripotnega ventila, nato igranje z nastavitvami, krivuljo itd..po opisanem toplotna zagotovo deluje, glejte pritekline, pretoke itd
Hvala vsem za pomoč Bom poiskal serviserja upam, da je kakšen na obali. Sem gledal na daikin.si, pa ni nobenih podatkov o pooblaščenih serviserjih.
Podatkov je kolikor hočeš. V Kopru sta PDC d.o.o. in Gunjac d.o.o., po celi državi pa še mnogo drugih. Podatke sem pobral iz strani daikin.si...
Če ogrevaš samo srednje nadstropje, posredno ogrevaš še hladno pritličje in hladno mansardo, ker verjetno vmes ni nobene izolacije.
Vseeno 14kW naprava ne bi smela imeti težav s 100m2 povsem neogrevanega stanovanja.

Če temperatura na poti od TČ do razdelilca talnega pade s 40°C na 32°C, cev ni dovolj izolirana. To lahko dokaj poceni in enostavno rešiš.
Očitno teh 32°C, ki pridejo v talno ni dovolj za segretje prostorov. Povišaj ogrevalno krivuljo in hitrost obtočne črpalke.

Ali ni nenaden dvig in padec temperature posledica defrosta, ko TČ vleče toploto za odtaljevanje iz estriha? Preveri, če je zunanja enota zaledenela in če se takrat, ko dvižni vod močno pade, izvaja odtaljevanje zunanje enote. Napisal si, da so cikli dolgi cca eno uro. Pri kakšni zunanji temperaturi in vlagi?

Mogoče gre za pomanjkanje plina?
Citat:Hvala za odgovor. Saj v talno ne gre 50 stopinj. Ko se v tistem ciklusu zviša je 50 stopinj na izhodu iz TČ, v talno pa pride max 34 36 redko 40 stopinj in to samo par minut. Nato strmo pade na 25 nekaj časa okoli 15-18 minut gre gor mrzla voda in potem gre na normalo.Iz TČ 37,5 -38 in v talno pride samo okoli 32 stopinj. do naslednjega ciklus. Jaz sem si predstavljal, da če imaš TČ nastavljeno na recimo 37 stopinj, pride ven iz TČ stalno brez ekstremnih višanj in nižanj okoli 37 stopinj In ko jih doseže, TČ tudi malo počiva in špara elektriko. Pri nas pa se zunanja enota ustavi samo tistih par minut, ko je temperatura povišana. Sanitarna voda je nastavljena na 47 stopinj in to dela brez problemov. In ko izključim ogrevanje in dela samo sanitarna je tudi poraba nizka.
Več kot vse pisanje bi pomagalo, če na papir narišeš skico, kako je vse skupaj povezano in slikaš s telefonom. Meni še vedno ni jasno, kaj dejansko ogrevaš, vse, samo 1. štuk, kje je zdaj talno in radiatorji?
Slikaj tudi nastavitve in napiši, ali imaš nastavljeno vremensko vodenje, ali sobni termostat ali fiksno temp. DV.

Tako delovanje  je zelo čudno in jaz zelo sumim, da je kriva kakšna kretnica ali mali zalogovnik vmes.
14kW naprava bi na tvoji lokaciji in ker je talno morala tole ogreti, saj ne živiš na Blokah.
Ko gre tč v defrost ti seveda v sistemu pade temperatura pri meni recimo iz cca 30 na 26.To traja kakšne 2-3- min.Potem pičimo dalje.Bolj vlažno kot je bolj zmrzuje več defrostov je.Če segrevaš še sanitarno vodo ti potem črpalka dela kot nora ,saj hočeš toplo vodo, topel dom, zunaj pa defrost na defrost.
Glede na to da si na obali in imaš močno mašino ,bi to mogla pojest kot keks.Nekej ziher ne štima
Ob pravilno nastavljeni krivulji temp. pri ogrevanju ne bi smela zlest do 50 c. Dvomim, da bi bili lahko vzrok defrosti, ti so na primorskem bolj redek pojav.
Če narišeš skico ogrevalnega sistema in slikaš vezavo v tehničnem prostoru, bi se morda odkrila anomalija?
Sem skoraj prepričan, da gre za napako v sami vezavi in TČ vsaj neposredno ni kriva za takšno nihanje temperatur.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
1 2 3 4
Iskanje po temi