....danes je tako neznosno soparno, da sem bleknila brez razmisleka.
Vezano na otroške spomine in primorska notranja dvorišča. Hiša in kmetijska poslopja tvorijo povezan U in notri je mali zasebni raj, nekje namesto poslopij višji kamnit zid.
Pri enostanovanjski hiši pa to verjetno ni racionalno z vidika stroškov, ker imaš še več zunanjih zidov...
Bom še jaz malo pokomentiral komentatorje, pa brez zamere, saj bom tudi jaz enkrat v kratkem na ogled postavil svoj IDZ in za komentarje zaprosil spoštovane forumaše.
JABK: V mansardi gre noseča ženska brez težav iz spalnice ponoči na WC, starec bo pa imel spalnico spodaj v kabinetu in bo tudi šel brez težav na WC pod pogojem, da se pralnica in WC zamenjata.
PENNYWIS3: Umazane cote iz zgornje kopalnice mečeš dol v pralnico skozi jašek (luknjo) v plati.
Če hladilnik segreva shrambo, nikakor ni v redu, zato kar v kuhinjo z njim. (razen, če je to zamrzovalna omara? Njo daš pa v tehnični prostor.)
Vsem hvala za vaše komentarje do zdaj. Pošiljam pa sedaj popravljeno verzijo tlorisov in z dodanimi okni. Bi prosila, ce lahko še to komentirate. Hvala.
Res je težko kaj pametnega napisati, ker nisi nič napisala o vaših navadah, kje imate razgled, kaj si želite...zato se ne morem vživeti.
Meni npr. ne odgovarja kje je tehnični prostor, raje bi imela tam združeno shrambo s pralnico in prostorom za shranjevanje ostale krame.
Otroski sobi sta mi premajhni. Naša najstnica je pripravila nekaj slik, kaj ji je všeč in ja...huh, vse črno z nekimi neon lučmi ..pa recimo, da smo ven izluščili, da želi malo večji sobo in možnost, da ni omejena samo na eno postavitev postelje in mize. Pa da je postelja širša od enojne.
Kecko zakaj tako poudarjate senčenje? Saj menda na načrtu niso vrisana npr. polkna ali žaluzije? Ali hočete povedat, da mora biti nad južnimi okni nadstrešek oz. previs - lahko da imajo predvideno tendo ali pa konstrukcijo za ovijalke?
Ali prav vidim imajo okna večinoma višino parapetov 115 cm? Običajno je 90-100 cm.
Drugih sprememb v principu ni, hiša je za 1m daljša ampak na že podane komentarje to bistveno ne vpliva. Jaz bi namesto povečevanja garderobe in tehnike dodatni prostor raje namenil večjemu stopnišču, ki bi lahko imelo dva podesta namesto zavitih vogalov. Kakšno pa imate predvideno etažno višino? 19 stopnic se mi zdi veliko, običajno je 18 dovolj - če bi garderobo zmanjšali na prejšnjo dimenzijo, bi lahko naredili troramne stopnice 7+4+7.
Poudarjam senčenje, ker vse kar je razvidno iz poslanih tlorisov je orientacija.
In dandanes je veliko težje zagotoviti ustrezno senčenje kot pa dobro izolacijo in je več težav s poletnim pregrevanjem kot pa ogrevanjem pozimi. Seveda je opcija, da imaš nonstop žaluzije spuščene ampak vem iz izkušenj, da tega folk ne počne torej je zame pasivno senčenje pomembno, ker je od tega odvisna kvaliteta bivanja.
Obstaja malo morje načinov ampak nisem vedeževalec, da bi vedel kaj bodo mogoče enkrat, pod nekimi pogoji, če bodo planeti pravilno razporejeni investitorji si omislili. In vse to je gašenje požara, ki se ga da z dobro zasnovo rešiti žena začetku.
Še vedno pa ostane vse kar sem prej zapisal, stopnice, kabinet s prehodom iz dnevne, pomožni prostori v pritličju. Pač meni ni ampak odločitev je investitorjeva.
Katja je že v prvem postu zapisala, da imajo ta zob, ker želijo in rabijo več kvadratov v pritličju - vidim, da imajo pasivne hiše pogosto za teraso prostor, ki zajeda v pritličje - torej ravno obratno, kot želi katjina družina.
Ali je smiselna rešitev problema, da je okno ali izhod na teraso v višini npr. 210 in potem zgoraj ožja okna ki so nezastrta in se dajo odpirat? Se to v praksi obnese in reši problem svetlobe poleti?
Kar se tiče pasivnosti oz. energetske učinkovitosti je najbolje čim bilj kompakten tloris. Od geometrijskih likov bi bila najboljša krogla ampak to pač v gradbeništvu ni ravno standard tako da je kocka "second best". Ampak izzidek navznoter ali navzven še ne pomeni konec pasivnosti.
Če sem prav razumel višina okna in ožja okna ne bi kaj prida spremenila situacije, Najbolje bi rešil previs cca 1,2m nad okni (točna dimenzija odvisna od orientacije in poteka sonca). Na ta način imaš pozimi sonce v prostor, pomaga pri ogrevanju poleti pa ob najmočnejšem soncu senčiš in zmanjšaš težave s pregrevanjem. Seveda ob tem da moraš rešiti toplotni most na stiku previsa s steno. Ampak to je odvisno res od koncepta objekta.
Osebno preferiram okenske odprtine na vzhod, kak zamik tlorisa lahko reši senčenje. Je pa vse res odvisno od orientacije, parcele in investitorja kakšne želje ima in kašen način življenja.
Katja jaz bi samo še pripomnila o odpiranju vrat in kaj sledi...npr. vzglavje pri otroški sobi se mi ne zdi prijetno. Potem kopalnici, v enem primeru umivalnik v drugem WC.
Ker tudi mi načrtujemo, razmišljam v smeri kopalnice iz vidika praktičnosti in zasebnosti nekako takole. Vstopimo v sobo, vrata odpremo na desno stran v steno. Na levi je steklena stena tuša. Druga stena tuša je pol zidana pol steklena in za njo WC in nasproti umivalnik. Nekako računam da to pride v prostor širine 2m in dolžine 2,5. Na sestanek z arhitektom pa še čakamo, tako da nimam nobenega strokovnega komentarja na resnično funkcionalnost.
kot pravi KeCko, osebno ne bi dal nikoli zavitih stopnic (pri nas so enoramne in so super vendar je za-to potrebno malo več prostora), parapetni zid mi je bolj smiselen višine 140 cm (pri mojih skor190 cm se mi to konkretno pozna), v bivalnem prostoru se mi pa poraja vprašanje da bo kar konkreten nosilec premagoval razpon plošče (ker nisem hotel imeti hleva doma smo tak razpon rešili z jeklenim nosilcem vpetim v AB ploščo, tako da je strop v pritličju povsem raven).
Pozdravljeni, obujam temo, ker smo tu govorili tudi o senčenju. Prosila bi, če si vzamete čas in pogledate link zelo lepe hiske in mi poveste kako se imenuje ta sistem senčenja.