PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Nakup stare hiše in ureditev ogrevanja

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Četrt stoletja sem preživel v hiši letnik 60, stropi 2,5m ogrevanje pa krušna pec, štedilnik pa dva električna radiatorja v dveh oddaljenih prostorih. 
"Rože" na oknih so bile stalnice.
Poleti zelene, pozimi ledene. 
Tako da izkusenj o širjenju toplote krušne peči imam nekaj....meter stran od žareče peči je res biti lepo, v drugem vogalu hiše pa.....
Sonce naj sveti vsak dan!
Zdravo,

kot prvo hvala vsem za izčrpne odgovore. Rušitev se mi zdi malce ekstremna verzije, saj iz okolice kjer izhajam skoraj ni novih hiš in življenje teče dalje. Praktično vse hiše so bile zgrajene pred potresom leta '76.

Pri talnem gretju razumem, da je višina lahko težava,. Bomo imeli v mislih tudi radiatorje predno se odločimo za 100% kako in kaj.

lp

Zdravo,

kot prvo hvala vsem za izčrpne odgovore. Rušitev se mi zdi malce ekstremna verzije, saj iz okolice kjer izhajam skoraj ni novih hiš in življenje teče dalje. Praktično vse hiše so bile zgrajene pred potresom leta '76.

Pri talnem gretju razumem, da je višina lahko težava,. Bomo imeli v mislih tudi radiatorje predno se odločimo za 100% kako in kaj.

lp

Zdravo,

lp
Pri talnem ni samo visina problem. Tudi izolacija(prevroca tla)!

Vecina ki je sla v obnovo se strinja da je bolj smiselna rusitev, ce je moznost. Denarja gre enako, hisa pa ni nikoli primerljiva...
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
Prevroča tla?
Ne verjamem da bi nekdo moral tako kuriti, pa četudi je zelo slaba izolacija .....

Še nikogar v hiši namreč ni zeblo v ušesa....., v noge pa.
Ker je vertikalna razporeditev temperature pri talnem nekako tako, da je najnižja temperatura v višini glave.
In če vzamemo da bi bila max temperatura tal 37 stopinj (temperatura telesa), zagotovo bo v višini glave vsaj 18 stopinj. Pa še to sem najbrž pretiral navzdol...
ja prevroča tla. Stare hiše in prve talne inštalacije. brez izolacije in brez "pametne" peči. Ko si zakuril ti je peklo podplate. Ko nisi kuril te je zeblo.

in ja, pri 220 višini razmišljati o klasičnem talnem gretju je norost...
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
Kot rečeno, vroca tla so bila najbrž zaradi tega ker ni bilo ustrezne regulacije in ogrevanja 24/7. 
S kurjenjem samo v popoldansko večernih urah je pa treba višjo T v tla spustiti.
Sonce naj sveti vsak dan!
Ima kdo izkušnje s sistemom giacomini R979s ?(https://www.giacomini.com/en/products/r979s) po pogovoru z njimi vidim nekakšno rešitev problema. Plošče so izolativne, čeznje pa pride samo razlivni estrih. Tako bi celotne sloj (s keramiko vred) bil cca 5 cm. Na takšen način bi imel končne višine v prostoru 218 cm.
Jaz bi vseeno ta tlak vrgel ven.....

In to iz najmanj dveh razlogov:
1) tlak najbrž nima nobene hidroizolacije, ali pa je ta pomanjkljiva
2) po vsej verjetnosti so stene kamnite in bi lahko tlake spustil nižje za vsaj 10 cm
Tlaka ni! So samo plate
In kaj je ta plata?
Malo kamenja in povrh slab beton?
Zdravo. Kot sem napisal že v prvi objavi je hiša podkeltena. Tako, da je ševedno moćnost izolirati "pritlično ploščo" iz kleti.
Izoliraš strop v kleti. Talno odpade.
Potem pa izoliraj strop v kleti in če se odpoveš tem 5 cm višine daj talno
Verjetno ne gre za AB ploščo, ampak bolj ali manj podložen beton.
Boš najbolje napravil, če to poštemaš ven, poglobiš in narediš novo ploščo in hidro ter termo izolacijo kot mora biti.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Pravi, da ima klet spodaj........
1 2 3
Iskanje po temi