PodSvojoStreho.net
Nakup stare hiše in ureditev ogrevanja - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Nakup stare hiše in ureditev ogrevanja (/showthread.php?tid=77622)

Strani: 1 2 3

Nakup stare hiše in ureditev ogrevanja - morpehus - 12.3.2020

Zdravo,

s partnerko kupujeva starejšo hišo, kjer ni urejeno ogrevanje. Hiša je podkletena, ima prtličje, nadstropje ter neurejeno mansardo. Neto bivalna površina je 120 m2.  Ostrešje je staro in nima izolacije. Debelina zidvov je cca 65 cm.  Hiša nima izolacije. Ima osrednji dimnik  v kuniji in nima estrihov. 

Najbolj se nagibava k ureditvi ogrevanja s talnim gretje, pečjo na trda goriva ali pelte in zalogovnikom.  Seveda prihaja do skrbi ali bo to zadostno grelo hišo za normalno bivanje. Bi bilo morda bolje imeti radiatorje kjer pride do bistveno večjih temperatur v sistemu.

Kakršne koli ideje so dobrodošle.

LP

RE: Nakup stare hiše in ureditev ogrevanja - kuhii - 12.3.2020

(12.3.2020 ob 20:53)morpehus Napisal: Zdravo,

s partnerko kupujeva starejšo hišo, kjer ni urejeno ogrevanje. Hiša je podkletena, ima prtličje, nadstropje ter neurejeno mansardo. Neto bivalna površina je 120 m2.  Ostrešje je staro in nima izolacije. Debelina zidvov je cca 65 cm.  Hiša nima izolacije. Ima osrednji dimnik  v kuniji in nima estrihov. 

Najbolj se nagibava k ureditvi ogrevanja s talnim gretje, pečjo na trda goriva ali pelte in zalogovnikom.  Seveda prihaja do skrbi ali bo to zadostno grelo hišo za normalno bivanje. Bi bilo morda bolje imeti radiatorje kjer pride do bistveno večjih temperatur v sistemu.

LP

Kar se mene tiče, in jaz delam enako trenutno, tlake ven, in talno. Poskusi izolirati nekaj pod tlaki, ter v zgornje nadstropje ki nebo vec bivalno polozi po tleh izolacijo. 
Talno ti bo dalo boljse udobje, pa tudi nebos rabil velike temperature vtoke kot za radiator (kje bi glede na navedeno rabil konkreten vtok)
Je veliko tem ze o tem. V kaksbo renovacijo bi se spustil? Fasada, okna, streha, ali bos rihtal hitro in vselitev ter nato postopoma?
Koliko so visoki stropi trenutno?

RE: Nakup stare hiše in ureditev ogrevanja - morpehus - 13.3.2020

(12.3.2020 ob 21:39)kuhii Napisal:
(12.3.2020 ob 20:53)morpehus Napisal: Zdravo,

LP

Kar se mene tiče, in jaz delam enako trenutno, tlake ven, in talno. Poskusi izolirati nekaj pod tlaki, ter v zgornje nadstropje ki nebo vec bivalno polozi po tleh izolacijo. 
Talno ti bo dalo boljse udobje, pa tudi nebos rabil velike temperature vtoke kot za radiator (kje bi glede na navedeno rabil konkreten vtok)
Je veliko tem ze o tem. V kaksbo renovacijo bi se spustil? Fasada, okna, streha, ali bos rihtal hitro in vselitev ter nato postopoma?
Koliko so visoki stropi trenutno?

Stropi so visoki cca 215 cm mogoče 220, tlakov pa tako ali tako ni v hiši trenutno. Je samo tapison direkt na plato. Glede renovacije... v mislih so vsa okna in streha. Uredili bi pa radi v enem kosu vse. Imate morda v mislih kakšen poseben sistem talnega gretja, ki nebi zasedel preveč višine? Želja je po celotni hiši položiti ploščiče.

RE: Nakup stare hiše in ureditev ogrevanja - xavi - 13.3.2020

Talno deluje najboljše v kombinaciji z toplotno črpalko. Če boš imel radiatorje pa je vseeno, treba se je odločit zgolj za to, kaj je bolj konfortno.

RE: Nakup stare hiše in ureditev ogrevanja - Homer - 13.3.2020

Talno je vedno najboljša rešitev, ne glede na to, če boš metal polena v peč ali imel TČ.

In ker še nimaš tlaka, je vsaka druga odločitev neracionalna!

(13.3.2020 ob 09:15)Homer Napisal: Talno je vedno najboljša rešitev, ne glede na to, če boš metal polena v peč ali imel TČ.

In ker še nimaš tlaka, je vsaka druga odločitev neracionalna!

Pa prepričaj se, če je res pod tapisonom plata. 
Morda je tapison položen na estrih ......

RE: Nakup stare hiše in ureditev ogrevanja - kuhii - 13.3.2020

No ja, vsekakor tako kot so ti svetovali, preveri kaj je pod tapisonom.

Tukaj žal drugega nasveta nemorem podati, predvsem zaradi majhne višine, bodo drugi povedali, kako bi rešili tako situacijo.
Predvidevam da boš delal tudi elektriko in vodno napeljavo na novo ?

V mojem primeru bomo to vse dali pod tlake med izolacijo. Višina stropov je bila cca 260cm. Sedaj pride 8cm izolacije, 6cm tlakov, in 2 cm smo računali za zaključni sloj. 

Če se odločiš za centralno na drva, imej v mislih da rabiš tudi primeren zalogovnik da imaš komfort (ne rabiš toliko nalagat).

Sodelavec ima peč na pelete. Njemu se odlično obnese v kombinaciji s talnim, zaradi dobro izolirane hiše. Poraba mislim da je letos okoli 300€ pelet v tej mili zimi.

Ti moraš računati da boš imel porabo višjo, nekaj na račun tudi tega, da verjetno glede na napisano nimaš možnost izolirati spodnji estrih. Lahko rešiš nekaj seveda s tem, da izoliraš strop kleti. Vendar spet, imaš majhne višine stropov.

RE: Nakup stare hiše in ureditev ogrevanja - BojanF - 14.3.2020

Pri takšnih višinah stropov je najboljša rešitev hišo porušiti in novo zgraditi.

Že sedaj imate manj kot 220 cm svetle višine in to bi še manjšali s talnim gretjem? Minimalna debelina klasičnega tlaka bo okoli 10 cm (samo sistemske plošče, estrih in finalni tlak, brez plasti za inštalacije), to ste potem na 205 cm svetle višine. Obstajajo tudi tanjše rešitve, ampak to je potem drug cenovni razred, v tem primeru vas bo obnova stala več kot novogradnja - in še vedno bodo stropovi nesprejemljivo nizki.

Kakšne sploh so etažne plošče? Glede na debelino zidov sklepam da je stavba stara okoli sto let, ali so etažne konstrukcije sploh ustrezne za dodatno težo estriha? Ena opcija bi bila porušiti obstoječe medetažne plošče in izvesti nove na normalnih višinah, ampak ponovno, boljša rešitev je porušiti vse.

RE: Nakup stare hiše in ureditev ogrevanja - bozgom - 14.3.2020

Seveda- namesto podajanja rešitev je je potrebno uničiti vse, kar je staro več kot nekaj let. Na ta način se spodbija potrošnja in rast dobičkov. Z večjimi dobički se pobere več davkov. Več davkov pa pomeni več zaposlenih v javnem sektorju. Več zaposlenih v javnem sektorju pa bodi iskali načine, kako pobrati več davkov in s tem povečati horde v javnem sektorju...

Če se noče imeti radiatorjev obstaja tudi stensko gretje, deluje na podobnih temperaturah kot talno. Na ta način se ne zgubi nič svetle višine prostorov.

PS sem bil pred nekaj leti v 200+let stari hiši, kjer je moja mati odraščala kot otrok. In v njej so še vedno živeli ljudje! Stropi so bili visoki mogoče 1,8 m, saj nisem mogel stati vzravnano. Vmes so bili še kakšnih 10 cm debeli tramovi, kateri so mestoma še dodatni zniževali višino. V kotu je stala krušna peč, katera je širila toploto pred katero se lahko vsako talno skrije. Nekoč so znali graditi z naravnimi materiali, danes pa kemija in umetni materiali povzročajo vlage, toplotne mostove, plesni...Nekateri, pa bi to rušili. Bolniki.

RE: Nakup stare hiše in ureditev ogrevanja - ex5522 - 14.3.2020

bozgom če je kdo bolnik si to ti pa ne mislim tvoje fanatično lobiranje za sončne, čeprav bi na to temo tudi lahko kakšno rekli a se mi ne da .
Mislim na to temo
Živel bi v hiši kjer so stropovi visoki 180cm ker je pač tam bila tvoja mati in bi se vlekel po hiši sključen in to je zate očitno zdravo, ker če ni si bolnik !??

Kar se avtorja teme tiče: če ima hiša sedaj DEJANSKO (??) svetle višini 210 cm se takšna zadeva pač uporablja takšna kot je, ajde pobeliš, kaj malega dodaš in to je to, ker dolgoročno je ŠKODA vsakega € za takšno zadevo.
Torej ali živiš v takšni zadevi kot je ali pa RUŠIŠ!

RE: Nakup stare hiše in ureditev ogrevanja - bozgom - 14.3.2020

(14.3.2020 ob 18:45)ex5522 Napisal: bozgom če je kdo bolnik si to ti pa ne mislim tvoje fanatično lobiranje za sončne, čeprav bi na to temo tudi lahko kakšno rekli a se mi ne da .
Mislim na to temo
Živel bi v hiši kjer so stropovi visoki 180cm ker je pač tam bila tvoja mati in bi se vlekel po hiši sključen in to je zate očitno zdravo, ker če ni si bolnik !??

Kar se avtorja teme tiče: če ima hiša sedaj DEJANSKO (??) svetle višini 210 cm se takšna zadeva pač uporablja takšna kot je, ajde pobeliš, kaj malega dodaš in to je to, ker dolgoročno je ŠKODA vsakega € za takšno zadevo.
Torej ali živiš v takšni zadevi kot je ali pa RUŠIŠ!

Forum je namenjen dajanju nasvetov. Človek lepo vpraša, kako rešiti ogrevanje, nekateri pa mu predlagate rušenje hiše. Pol sem pa bolnik jaz, kateri opozorim na to neumnost? Angry Angry Angry

Glej, vsak zase ve, kaj mu odgovarja. Sam sem rekel zgolj, da sem bil v stari hiši z nizkim stropom in je  toplota od krušne peči porajala božanska toplotna občutja. Ti si pa iz tega potegnil zaključek, da želim živeti v takšni hiši in da sem bolnik. Angry Angry 

Upam, da nisi zdravnik in ne obravnavaš zares bolnih.

RE: Nakup stare hiše in ureditev ogrevanja - Hudiček - 14.3.2020

Naredi si uslugo in ne kupuj hudo poceni 100 let stare bajte. Razumem, finance so omejene, ampak potem vsaj glej bajte po letu 1970. Imamo mi bajto iz tistih časov in po moji oceni je čisto solidna gradnja. Zidovi z butano gradnjo pa niso za druga, kot podret.

RE: Nakup stare hiše in ureditev ogrevanja - gasper.tanko - 14.3.2020

sam imam strope cca. 220 cm in je sprejemljivo, velik sem 185 cm, vse kar je manj je res nekako pod nekim minimumom, ampak najbrž se tudi navadiš.
v tvojem primeru je zaradi omejene višine smotrno ogrevanje z radiatorji, daš tisti neki minimum za zvočno izolacijo, gor osb in obloga, tu ti bo vsak cm manj prišel še kako prav. v kopalnico pa kakšno električno talno, če te rado zebe v noge.
v takih hišah res veliko narediš s krušno pečjo ali kaminom, glede energetskega vira za centralno pa je čisto odvisno ali imaš gozd za drva, čas za kurjenje, TČ zrak/voda je super, tudi peleti so opcija
po plošči mansarde pa 20 cm mineralne volne, da je pohodno ali pa steklena, če ne bo nič gor

RE: Nakup stare hiše in ureditev ogrevanja - pentax - 14.3.2020

(14.3.2020 ob 17:46)bozgom Napisal: ...
PS sem bil pred nekaj leti v 200+let stari hiši, kjer je moja mati odraščala kot otrok. In v njej so še vedno živeli ljudje!  Stropi so bili visoki mogoče 1,8 m, saj nisem mogel stati vzravnano. Vmes so bili še kakšnih 10 cm debeli tramovi, kateri so mestoma še dodatni zniževali višino. V kotu je stala krušna peč, katera je širila toploto pred katero se lahko vsako talno skrije. Nekoč so znali graditi z naravnimi materiali, danes pa kemija in umetni materiali povzročajo vlage, toplotne mostove, plesni...Nekateri, pa bi to rušili. Bolniki.

Nekaj je ugodno čutiti veliko količino toploto za 20 sekund, drugo pa je bivati v taki toplarni. Bolj kakovostnega počutja kot je enakomerno razporejena toplota in bivalna temoeratura po vsakem delu prostora pač ni in takšna krušna pač nudi ogromno toplote, ki pa ni niti blizu takem bivanju. Če tega kdo ne dojame ali noče dojeti je nekaj drugega, kot pa kaj drži in kaj ne dolgoročno, za dobro počutje.

Sam sem visok skoraj 200cm in strop 220cm je daleč od tega, da bi se počutil ok v takem prostoru...tako da moj odgovor kaj storiti v takšni hiši bi bil: ne kupuj če še nisi ali pa prodaj, če že imaš to hišo...če ste vsi domači bolj nizke rasti, še zastopim razmišljanje v tej smeri obnove, vas bo pa ta nizka višina stropov spremljala celo življenje. Imajo pri moji doma klet 140m² v višini 190cm in manj...ne rabim govoriti koliko bušk imam na glavi od cevi in podbojev. Kar nosiš je moteče, kar vgrajuješ je še večji problem.
Ni za bv definiran nek normativ za višino stropov v prostorih 250cm+...višina stropov vpliva tako na počutje kot na samo razporeditev svetlobe itn.

RE: Nakup stare hiše in ureditev ogrevanja - Hanzi - 15.3.2020

(14.3.2020 ob 17:46)Bozgom Napisal: PS sem bil pred nekaj leti v 200+let stari hiši, kjer je moja mati odraščala kot otrok. In v njej so še vedno živeli ljudje!  Stropi so bili visoki mogoče 1,8 m, saj nisem mogel stati vzravnano. Vmes so bili še kakšnih 10 cm debeli tramovi, kateri so mestoma še dodatni zniževali višino. V kotu je stala krušna peč, katera je širila toploto pred katero se lahko vsako talno skrije. Nekoč so znali graditi z naravnimi materiali, danes pa kemija in umetni materiali povzročajo vlage, toplotne mostove, plesni...Nekateri, pa bi to rušili. Bolniki.

Nisi bil v pravih temperaturah v hiši, pa dovolj dolgo.
Ko bo minus 20 en teden preživi v taki hiši. Pa sam skrbi za kurjavo.

RE: Nakup stare hiše in ureditev ogrevanja - JaBK - 15.3.2020

Bravo od rušitev hiše ki je samo za zrušiti do teorije zarote o povečanju JS. Na podlagi enega obiska.

Tle v vasi je ene par takih bajt. Ena je bila tudi naša, ki je ni več. Ena je prazna že leta. Ena se še daje v najem, ponavadi kakim tujim delavcem... Ki pa tudi zdržijo do prve zime, vmes ali po tem vsi spokajo pa gredo. Znotraj so vsaki malo bolj poštimali, celo izgleda zgledno, tak da na prvi uč se vsakemu zdi kako je dobil dobro in poceni... Ampak kot rečeno, do ta prvič ko je treba imeti zavetje...