PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Notranja-zunanja enota

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Priznam, da še nisem imel prilike slišat novega ecodana nasploh, kaj šele v teh razmerah. Za stari model zubadana vem, da je glasen kot moja črpalka. Imam namreč kar nekaj različnih modelov črpalk okrog sebe. Seveda je težko primerjat tiste, ki imajo talno gretje kot tiste, ki se mučijo z radiatorji. Pa vseeno, ko slišim sosedovo estio na radiatorjih, je to pravi melem za uši proti moji in tudi ostalim.
Sassapo- jaz sem izmeril toplotne izgube in sicer z dvema kontaktnima merilcema temperature, enim zunaj enim znotraj pred notranjo enoto, razlike praktično ni,bolj pogrešek instrumenta, kaj šele da bi temperatura tako padla da bi spremenil agregatno stanje Smile
Verjetno pa so neke izgube, ki jih trenutno še ne zaznam.
Sicer važno je kaj je na položniciSmile
Tak da bomo videli kaj bo čez leta, upam na najboljše.
(27.1.2020 ob 14:52)myroof Napisal: Sassapo- jaz sem izmeril toplotne izgube in sicer z dvema kontaktnima merilcema temperature, enim zunaj enim znotraj pred notranjo enoto, razlike praktično ni,bolj pogrešek instrumenta, kaj šele da bi temperatura tako padla da bi spremenil agregatno stanje Smile
Verjetno pa so neke izgube, ki jih trenutno še ne zaznam.

Agregatno stanje se ponavadi spreminja pri konstantni temp...

Seveda ne zaznaš dodatnih izgub, če so pa tlačne, razen če nimaš manometrov na freon povezavi in to notri/zunaj.

Pri monobloku in colskih rorih pa se OČ vrti praktično v štandgasu za 30L/min, če so cevi dobro izolirane, še toplotnih izgub praktično ni.
Ojoj... Če bi na termometrih zaznal padec temperature pri hitrostih, ki so lahko tudi več m/sec... bi bili pa elektro grelci verjetno cenejši.
Kalorimeter in števec, na drug način brez specialnih aparatur ne bo šlo.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Mata prav, sem ga malo mimo pihno glede agregatnega stanja...hahaha
(27.1.2020 ob 14:33)sassapo Napisal: Razdalja pri napravah s kompresorjem zunaj in kondenzatorjem notri (vse klima TČ)  zelo vpliva na izkoristek in samo življenjsko dobo.
Vse boljše (katere so v osnovi konstruirane za ogrevanje in ne hlajenje) naprave imajo kompresor in kondenzator skupaj, v enem ohišju. Ali je to zunaj ali notri, je praktično vseeeno, bistveno je, da se že pregrete pare kompresorja izkoristijo in izmenjevalec prejme celotno energijo kompresorja. Pri dislocirani namestitvi kondenzatorja in kompresorja so pregrete pare (cca 10%) že tako izgubljene, poleg tega nastajajo izgube zaradi tlačnih izgub, nekaj malega pa tudi toplotne.
V primeru, da plin prične spreminjat agregatno stanje že v cevi, pa lahko izgube predstavljajo tudi do polovice proizvedene energije.
Jasno, da ste vsi zadovoljni, ker nimate s čem primerjati - izmeriti... Poleg tega, se redko najde kdo, ki bi skritiziral svojo investicijo.
Neizpodbitno dejstvo pa je, da so za večje razdalje (nad 15m) primerne split naprave  kjer imamo TČ notri, zunaj je samo uparjalnik. Seveda mora v tem primeru biti uparjalnik više kot notranja enota.
Pri hidravlični povezavi ni praktično nobenih omejitev, zato večina EU proizvajalcev izdeluje samo še te.
Za konec  se moramo zavedati, da je  kompresor na dolgi liniji precej bolj obremenjen, kot tisti na krajši razdalji. Življenjska doba pa tudi ni nepomembna, ali pač...

Za Daikin HT pravi max 50 metrov in nič ne omenja kakšnih zadržkov glede velikih izgub ........
tako da ne vem ravno če te tvoje trditve na splošno držijo
Pri panasonic Aquarea toplotni črpalki je podatek ,da je do 10 m oddaljenosti notranje in zunanje enote faktor moči 1, od 10 do 20 m je faktor 0,95 in od 20 do 30 m kar je največja dopustna oddaljenost pa 0,9.
No torej govorimo o max 10%, kar je za moje pojme sprejemljivo.......
(27.1.2020 ob 14:44)xavi Napisal: Priznam, da še nisem imel prilike slišat novega ecodana nasploh, kaj šele v teh razmerah. Za stari model zubadana vem, da je glasen kot moja črpalka. Imam namreč kar nekaj različnih modelov črpalk okrog sebe. Seveda je težko primerjat tiste, ki imajo talno gretje kot tiste, ki se mučijo z radiatorji. Pa vseeno, ko slišim sosedovo estio na radiatorjih, je to pravi melem za uši proti moji in tudi ostalim.

zadnjič zunaj -6C, svojo čakal pred zdravstvenim domom v avtu, parkiran točno pred novo dvopropelarko Toshibo, oken priprem in lepo opazujem skoraj 30.min, neverjetno tiha, tudi ob defrostu in po njem, je pa res da na talnem poganja veliko lekarno, ampak vseeno, @sassapo ali so tele estie res opazno tišje? ostalo je verjetno primerljivo z mickami in daikinom, pač v klima segmentu...
(27.1.2020 ob 14:44)xavi Napisal: Priznam, da še nisem imel prilike slišat novega ecodana nasploh, kaj šele v teh razmerah. Za stari model zubadana vem, da je glasen kot moja črpalka. Imam namreč kar nekaj različnih modelov črpalk okrog sebe. Seveda je težko primerjat tiste, ki imajo talno gretje kot tiste, ki se mučijo z radiatorji. Pa vseeno, ko slišim sosedovo estio na radiatorjih, je to pravi melem za uši proti moji in tudi ostalim.

Kaj pomeni "melem za uši"? Tiho ali glasno?
balzam za ušesa Big Grin kot je nekdo pisal, definicija glasnosti je zelo širok pojem in ga vsak drugače doživlja ali občuti, mi ko nismo iz stroke lahko samo primerjamo...
Estie so dejansko tiho. Tudi jaz sem zamirkal tako.
Kake micke, buh ne daj, Fujitsu, se pa derejo kot legati.

Drugače imamo v naši vasi eno tako, ki ima propeler v nebesa obrnjen. Ajme ko začne to tulit. Še dobro da ne dostikrat.

Pa na Slivnici so dve zmontirali, odkar je dom prazen in brez najemnika. Dvopropelerske. Grejejo mravljince, da jih ne zebe v bajti. Tudi grdo tulijo. Moram enkrat pogledat, kaj so za ene žvali. 

Ponavadi ni nobenega blizu. Če jo kdo rabi, pa nima cvenka.  Tongue
Ampak zame so preveč nadležne.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Od dvopropelerskih je Estia dejansko najtišja, med enopropelerskimi pa zmaga Altherma3.

No torej govorimo o max 10%, kar je za moje pojme sprejemljivo....

Faktor moči je eno, izkoristek pa drugo. Potrebno se je zavedat, da se z dolžino cevovoda povečuje upor, katerega mora kompresor premagovati. Moč jasno ostane bolj ali manj enaka, ker kompresor poveča frekvenco.
Sicer pa nobena od teh naprav ni namenjena prosti postavitvi. Od kotlovnice do zunanje fasade pa verjetno nihče nima več kot 10m...
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
(27.1.2020 ob 14:12)Energetik81 Napisal:
(27.1.2020 ob 13:56)xavi Napisal: Ti dnevi so muka za TČ. Slabše kot pri -15.
 Lani pri -17 

lani -17? kdaj, kje?....januar 2017 pa ja in takrat je še fwhp delala presenetljivo tiho....
Jaz imam svojo na tiho - low noise, tako, da je zadeva kar znosna. Problem je, ko se pogoji slabšajo in takrat postan kompresor nadležno moteč, zato sprašujem, če bi bilo kaj narobe, če bi ga znotraj zunanje enote dodatno izoliral. Sicer pa slaba lastnost LN delovanja je dosti hitrejše sreženje uparjalnika in s tem pogostejši defrosti. Danes, ko je zunaj + 5 in piha rahel južni veter, sem ga v trenutku izklopil, ker v takšnih pogojih tudi Fujitsu deluje relativno tiho.
1 2 3 4 5
Iskanje po temi