PodSvojoStreho.net
Notranja-zunanja enota - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Notranja-zunanja enota (/showthread.php?tid=77312)

Strani: 1 2 3 4 5

Notranja-zunanja enota - Popoli - 26.1.2020

Pozdravljeni,

Po pregledu z monterji sem se odločil, da prestavim zunanjo enoto za 30m vstran od notranje. Enostavno je v vlažnih in mrzlih dnevih/nočeh preglasna.

Notranja enota: Mitsubishi Ecodan, zunanja Zubadan 8KW.
Zunanja enota je novejši model z eno vetrnico.

Ker so hiše strnjene in imamo ozko parcelo, problem predstavlja hrup...zato druge možnosti skoraj ne vidim.

Ali bodo izgube velike?
Prodajalec in zastopnik mi zatrjujeta, da izgub do 30m praktično ni.

RE: Notranja-zunanja enota - Homer - 26.1.2020

Nekaj plina bo treba dodati zaradi daljše napeljave.

RE: Notranja-zunanja enota - sassapo - 26.1.2020

Ja kaj pa naj drugo rečeta?
jasno, da izgube so, na takšni razdalji sploh ne tako majhne kot bi si želel. Poleg izgub bo potrebno v zakup vzeti še krajšo življenjsko dobo.
Naprave s plinsko povezavo, pač ne marajo večjih razdalj.
V primeru hidravlične povezave, pa dejansko skoraj ni omejitve.
Morda je boljša rešitev, če prestaviš kompresor v notranjost, v dobro zvočno izolirano ohišje?

RE: Notranja-zunanja enota - Fery - 26.1.2020

Kakšne mrzle noči? Od kje pa si?

RE: Notranja-zunanja enota - Popoli - 26.1.2020

Okolica MS....najhujše je pri veliki vlagi in rahlem minusu.

RE: Notranja-zunanja enota - Fantocci - 26.1.2020

Bolje prestavitev (če imaš kam) kot kreg s sosedi - glej sosednjo temo.

RE: Notranja-zunanja enota - xavi - 27.1.2020

Ti dnevi so muka za TČ. Slabše kot pri -15.
Misliš takšno zunanjo enoto.
https://www.emundia.si/mitsubishi-ogrevalna-toplotna-crpalka-ecodan-puhz-sw75yaa-hydrobox-ehsd-vm2c-brez-bojlerja-8kw
Zakaj si vzel zubadana, kar se tiče temp. vtoka, bi ti ecodan zadovoljil vse apetite, -28 pa ne bo nikoli pri nas. Zubadan je bistveno glasnejši, pa še Sasapo bi ti kaj na njegov račun kar se tiče življenske dobe povedal. Če je zadeva nova, probaj menjat za ecodana.

RE: Notranja-zunanja enota - myroof - 27.1.2020

Jaz imam znotraj ecodan zunaj ecodan - 27m cevi in dela tak kot more oziroma poraba je po pričakovanjih. Če pa letno izgubim kakih 50€ se ne sekiram, pa še to dvomim glede na to, da po topli lajtungi pride v plinastem stanji in z visoko hitrostjo. Tako da si ne znam predstavljati tu sploh nekih izgub v smislu ranga 10%(če že par %, podatka pa nisem našel nikjer).
Glede življenjske dobe pa bomo videli.
Sassapo prosim razloži zakaj vpliva razdalja na kompresor?

RE: Notranja-zunanja enota - Energetik81 - 27.1.2020

(27.1.2020 ob 13:56)xavi Napisal: Ti dnevi so muka za TČ. Slabše kot pri -15.

Ne vem, zakaj se ti tako zdi? Lani pri -17 zjutraj smo imeli prav tako preko 95% vlage in meglo. Tisto je šele muka, defrosti prav tako na 3/4h, hkrati pa še ogromen odjem ogrevalnega sistema v kombinaciji z visoko temperaturo DV. Sem prav gledal, ogrevat je šla SV, vmes defrost, nadaljevanje SV, nato po kakšni uri preklop na talno in obrati na max za dosego setpointa, vmes spet nov defrost. Povprečna modulacija je bila takrat kar okoli 70-80%. Jasno, saj je naša načeloma dimenzionirana za -20° pri 100% modulaciji 24/7.

Pri 0° in megli se pač vrstijo defrosti, je pa zahtevan DV še vedno relativno nizek, prav tako odjem, mačji kašelj za tako dimenzionirano TČ.

myroof imaš ta novi model? Kako je glasen v teh vlažnih dneh?

(27.1.2020 ob 14:12)xavi Napisal: myroof imaš ta novi model? Kako je glasen v teh vlažnih dneh?

Nov model ja, zmontiran pred zimo. V teh dneh je kar glasen, si ga ne predstavljam ob hiši!!!

RE: Notranja-zunanja enota - Popoli - 27.1.2020

Zadnji model je ja. Hudo glasen ko zamrzne.
Zdaj je pač nekaj treba narediti, naprave mi noben nebo menjal po 1 letu.
Zelo mi je žal da takrat nisem vzel ecodana ali daikin altherme.

myroof 
Me preseneča. Glede na samo zasnovo zunanje enote sem pričakoval, da deluje dokaj tiho. Seveda pa je vprašanje, če imaš izdelana merila za to, kaj je glasno in kaj ne. Namreč, ko slišiš moj FWHP, je vse ostalo dolina miru. Sosedov Daikin R 32 6kw deluje zelo tiho, čeprav je na radiatorjih in na meji zmogljivosti, pa ima klasično zasnovo.
Popson je za svojega Ecodana rekel "ne čujem ga, ali radi". Mogoče bo povedal kaj več glede hrupnosti te dni, ko je zunaj non stop megla.

(26.1.2020 ob 20:52)sassapo Napisal: Ja kaj pa naj drugo rečeta?  
jasno, da izgube so, na takšni razdalji sploh ne tako majhne kot bi si želel. Poleg izgub bo potrebno v zakup vzeti še krajšo življenjsko dobo.
Naprave s plinsko povezavo, pač ne marajo večjih razdalj.
V primeru hidravlične povezave, pa dejansko skoraj ni omejitve.
Morda je boljša rešitev, če prestaviš kompresor v notranjost, v dobro zvočno izolirano ohišje?

Koliko bi bilo za kompresor moteče, če bi ga dodatno izoliral, recimo z kameno volno, mislim na pregrevanje. Mene namreč v režimu LN moti predvsem zvok kompresorja, ventilatorji takrat niso problem.

RE: Notranja-zunanja enota - sassapo - 27.1.2020

Razdalja pri napravah s kompresorjem zunaj in kondenzatorjem notri (vse klima TČ) zelo vpliva na izkoristek in samo življenjsko dobo.
Vse boljše (katere so v osnovi konstruirane za ogrevanje in ne hlajenje) naprave imajo kompresor in kondenzator skupaj, v enem ohišju. Ali je to zunaj ali notri, je praktično vseeeno, bistveno je, da se že pregrete pare kompresorja izkoristijo in izmenjevalec prejme celotno energijo kompresorja. Pri dislocirani namestitvi kondenzatorja in kompresorja so pregrete pare (cca 10%) že tako izgubljene, poleg tega nastajajo izgube zaradi tlačnih izgub, nekaj malega pa tudi toplotne.
V primeru, da plin prične spreminjat agregatno stanje že v cevi, pa lahko izgube predstavljajo tudi do polovice proizvedene energije.
Jasno, da ste vsi zadovoljni, ker nimate s čem primerjati - izmeriti... Poleg tega, se redko najde kdo, ki bi skritiziral svojo investicijo.
Neizpodbitno dejstvo pa je, da so za večje razdalje (nad 15m) primerne split naprave kjer imamo TČ notri, zunaj je samo uparjalnik. Seveda mora v tem primeru biti uparjalnik više kot notranja enota.
Pri hidravlični povezavi ni praktično nobenih omejitev, zato večina EU proizvajalcev izdeluje samo še te.
Za konec se moramo zavedati, da je kompresor na dolgi liniji precej bolj obremenjen, kot tisti na krajši razdalji. Življenjska doba pa tudi ni nepomembna, ali pač...

(27.1.2020 ob 14:25)xavi Napisal: myroof 
Me preseneča. Glede na samo zasnovo zunanje enote sem pričakoval, da deluje dokaj tiho. Seveda pa je vprašanje, če imaš izdelana merila za to, kaj je glasno in kaj ne. Namreč, ko slišiš moj FWHP, je vse ostalo dolina miru. Sosedov Daikin R 32 6kw deluje zelo tiho, čeprav je na radiatorjih in na meji zmogljivosti, pa ima klasično zasnovo.
Popson je za svojega Ecodana rekel "ne čujem ga, ali radi". Mogoče bo povedal kaj več glede hrupnosti te dni, ko je zunaj non stop megla.

Meni osebno je toplotna glasna. Če je lepše vreme je seveda boljše. Živimo pa na dokaj samem, tako da slišiš res čist vse.