PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri IR paneli za primarno ogrevanje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Si kdaj meril temperaturo tal ali sten pri radiatorskem (konvekcijskem) ogrevanju? Verjetno nisi zato ti je oprosceno...
Jaz sem tako pri radiatorskem kot pri IR panelih. Razlika cca 4-5 C v primerjavi med enim in drugim sistemom.

Zgleda nekateri ne razumete sevalne toplote, kjer večja moč ne pomeni večje porabe, ampak kvečjemu obratno, saj ko uspemo segreti površine vračajo toploto oz. površine ne jemljejo energije, ker so toplejše od zraka. V kolikor pa je premalo moči, IR panel ne zmore segreti površin in zato deluje konstantno, poveča se skupna poraba, poleg tega pa je toplo le v okolici panela. Seveda se v nedogled z večanjem moči ne manjša poraba. Vgraditi moramo optimalno moč glede na toplotne izgube objekta.
(31.8.2019 ob 22:10)Maretech Napisal: Si kdaj meril temperaturo tal ali sten pri radiatorskem (konvekcijskem) ogrevanju? Verjetno nisi zato ti je oprosceno...
Jaz sem tako pri radiatorskem kot pri IR panelih. Razlika cca 4-5 C v primerjavi med enim in drugim sistemom.

Zgleda nekateri ne razumete sevalne toplote, kjer večja moč ne pomeni večje porabe, ampak kvečjemu obratno, saj ko uspemo segreti površine vračajo toploto oz. površine ne jemljejo energije, ker so toplejše od zraka. V kolikor pa je premalo moči, IR panel ne zmore segreti površin in zato deluje konstantno, poveča se skupna poraba, poleg tega pa je toplo le v okolici panela. Seveda se v nedogled z večanjem moči ne manjša poraba. Vgraditi moramo optimalno moč glede na toplotne izgube objekta.

Na napačnem forumu in napačnim ljudem si se spravil reklamirat panele. Tu ne boš nič prodal, razen če bo kdo nasedel tvoji teoriji...
(31.8.2019 ob 22:10)Maretech Napisal: Si kdaj meril temperaturo tal ali sten pri radiatorskem (konvekcijskem) ogrevanju? Verjetno nisi zato ti je oprosceno...

O fak, koliko nebluoz je pa tu na kupu...
Mare
Sem meril, lahko tudi jutri merim če želiš.
Ir panel ima mogoče samo to prednost, da če seva direkt na človeka, potem je lahko kakšna C manj v prostoru za isto udobje. Problem nastane ko se del človeka skrije v "senco" kamor panel ne greje. Recimo noge pod mizo.
V glavo te greje, v noge pa ... Mizo greje
Sonce naj sveti vsak dan!
(1.9.2019 ob 00:00)Energetik81 Napisal:

Na napačnem forumu in napačnim ljudem si se spravil reklamirat panele. Tu ne boš nič prodal, razen če bo kdo nasedel tvoji teoriji...

Kot kaže se na tem forumu lahko reklamira le topotne črpalke... za katere se nekateri zelo vneto trudijo... Ostali sistemi za ta forum zgleda ne smejo obstajati... energetski lobiji so zelo močni in z deskreditacijo uničujejo ostale... 

Uporabnika, ki je odprl to temo, je zanimalo ali je IR ogrevanje smiselno za novogradnjo. Ker definitivno je zelo smiselno, zaradi nizke investicije in nizke porabe sem mu to tudi odgovoril. Ker je to 100% res. In ni tu nobenih neresnic ali zavajanj.

Predvsem gre pri nekaterih za nepoznavanje tehnologije in zato vsi strahovi in neresnice izhajajo iz tega.

(1.9.2019 ob 04:38)Hanzi Napisal: Mare
Ir panel ima mogoče samo to prednost, da če seva direkt na človeka, potem je lahko kakšna C manj v prostoru za isto udobje. Problem nastane ko se del človeka skrije v "senco" kamor panel ne greje. Recimo noge pod mizo.

O fak kakšne nebuloze.... To niti slučajno ni res... Se pozna, da ne razumeš IR ogrevanja...
(1.9.2019 ob 07:34)Maretech Napisal:
(1.9.2019 ob 00:00)Energetik81 Napisal:

Kot kaže se na tem forumu lahko reklamira le topotne črpalke... za katere se nekateri zelo vneto trudijo... Ostali sistemi za ta forum zgleda ne smejo obstajati... energetski lobiji so zelo močni in z deskreditacijo uničujejo ostale... 

Uporabnika, ki je odprl to temo, je zanimalo ali je IR ogrevanje smiselno za novogradnjo. Ker definitivno je zelo smiselno, zaradi nizke investicije in nizke porabe sem mu to tudi odgovoril. Ker je to 100% res. In ni tu nobenih neresnic ali zavajanj.

Predvsem gre pri nekaterih za nepoznavanje tehnologije in zato vsi strahovi in neresnice izhajajo iz tega.

(1.9.2019 ob 04:38)Hanzi Napisal: Mare

O fak kakšne nebuloze.... To niti slučajno ni res... Se pozna, da ne razumeš IR ogrevanja...

Jebote energetski lobiji - kaj misliš, da tvojemu ponudniku štroma bolj paše: poraba X, ki je posledica uporabe toplotne črpalke, ali trikratnik porabe X, ki je posledica uporabe električnih grelnih teles in za katero boš tudi plačal trikratnik cene?

Svašta ta svet gazi.
Tvoja hiša je zelo primerna za IR ogrevanje.
Kot glavno gretje. 
- bolj tipičnega odgovora od trgovca niti ne moreš pričakovati. Kakšna je njihova "politika" ni potrebno posebej razlagat.

Kakršne so današnje izolacije hiše je dokaj nesmiselno vgrajevati drage, velike centralne sisteme, z vso razpeljavo cevi, saj ima objekt zelo male toplotne izgube.
- do tistih zelo malih izgub na objektu si prišel kako? Z ogledom ali z uporabo kristalne krogle? 

Investicija v IR panele bo vsaj polovico nižja od večine drugih centralnih sistemov.
-edino od vsega, kar si zapisal in kar tudi drži.

Toplota prijetna, prostor enakomerno segret, vse površine v prostoru so 1-2 C toplejše od zraka. 
- žal nimam takih izkušenj. Edinole debata je ob nabavi je bila zelo podobna tvoji. Trgovsko lapanje...nabijem vam te panele nekam. Tega, da me je v noge zeblo, me je odrešilo edino talno ogrevanje. 

Poraba je zelo podobna kot s TČ. In ne poslušaj nekaterih,ki ves čas zagovarjajo teorijo s COP in ne upoštevajo ostalih lastnosti.
- poraba je podobna TČ le v primeru "vesoljsko" izolirane hiše z nič toplotnimi mostovi. Pa se ob tem takoj porodi vprašanje, če tudi v takem primeru ne "zmaga" TČ. Naj bo jasno, pa nisem lastnik TČ. 

Pri IR panelih je lahko previsoka poraba le v primeru, če so inštalirane premale moči, imajo termostati preveliko histerezo ali pa so vgrajeni IR paneli slabe kakovosti.
- z zapisanim si dokazal da o električnih porabah milo rečeno nimaš osnovnega pojma. In najmanj, kar bi lahko (tudi kot trgovec) storil, da obiščeš kak šnel kurs energetike. Ok, po vrsti: previsoka poraba v primeru inštalirane premajhne moči. Pa reciva, da imava prostor z zelo malo toplotnih izgub in inštalirano premajhno moč. Kaj se zgodi? Panel bo imel veliko frekvenco vklopov. Dovedena energija bo enaka zmnožku moči panela in pa številu vklopov, ki jih bo pač več. (npr. v 24 urah se panel moči 1kW vklopi 10 krat za 12 minut, kar pomeni, da je "popapal" 2kW električne energije). Slediš?
In sedaj obrniva sliko in v prostor dajva zadosti inštalirane moči. Recimo, da moč podvojimo (2kW). Zgodi se kaj? Ker so paneli "močnejši", se frekvenca vklopov grela zniža, je pa dovedena energija ob vsakem vklopu pač "ustrezno" večja (npr. v 24 urah bi sepanel moči vklopil 10 krat po 6 minut = 2kW). Marko, poglej, saj je čisto preprosto: kolikor toplotne energije dovedeš v hišo, toliko jo v hiši ostane. Minus tisto, kar se jo izgubi vsled izgub. Ampak na to ne vplivajo ne paneli ne TČ. in ko že flancaš, da je premajhna inštalirana moč vzrok povečani porabi (vključno s histerezo termostata ali slabim panelom). Večjega bulšita še nisem slišal. Ker ti gre tale "matematika" nekako težje, še enkrat: če z električnim grelom v prostor dovedeš X kW termo energije je vseeno ali jo z majhnimi ali velikimi paneli. Pa smo spet pri tistem, ko talno gretje pogreje čisto vsak kotiček prostora, ki ga panel (eden ali dva) ne "doseže" niti v najbolj optimalnih pogojih. 

Sedaj se dobi že ogromno uporabnikov IR ogrevanja,ki ogrevajo celotne hiše in so najboljša referenca. Po forumih pa je velikokrat preveč na pamet...
- Marko, daleč od tega, da bi se tule pisalo na pamet. Prej iz izkušenj, ki jih tebi primanjkuje. Mimogrede: 40 let se vlačim po bajtah, pa na prste ene roke lahko preštejem take, v katerih sem srečal kak panel. Pa še ti so bili zgolj "rezerva". Ker jih po nekaj mesečni uporabi nihče ni več hotel vklopiti. Čudno res. Sedaj mi ni jasno ali so ljudje res tako butasti, da se grejejo z potratnimi TČ, peleti, drvmi, kurilcem, plinom? Le kako je mogoče, da se ne odločijo za "tako ekonomičen način ogrevanja z paneli"? Tu nekaj ne štima potem. In potem to še pišejo "na pamet". Beeee

In ja, da ne bo kdo spraševal, se ukvarjam z IR ogrevanjem. Tako da ne govorim na pamet.
To, da se ukvarjaš s paneli ni narobe. Narobe je to, da "govoriš po trgovsko na pamet", ko ljudi prepričuješ v nekaj napačnega in se tudi obnašaš čisto po "trgovsko", ko vam je na prvem mestu zgolj to, da "prodate". Pa to je še za razumeti, vsi se borimo za ljubi kruhek. Kaj prodate, pa je že v drugem planu. Ko pa človek pride do vas z elektro položnico povprašat, kako je to mogoče, đa so zneski tako visoki in ne taki, kot jih propagirate (ne spet o premajhnih instaliranih močeh, histerezah in "zanič" panelih, to sva že obdelala), se običajno prične z kopico raznih izgovorov, o tem in onem nepravilno izvedenem (izbranem). Ne vem, zakaj se mi dozdeva, da taki kalibri le še čakajo, da garancija poteče in ko se "lahko" skrijejo v mišjo luknjo, potrošnika pa pustijo na cedilu z njegovimi težavami, napačno "vsiljenimi" (izbranimi - na lepe besede trgovcev) sistemi ogrevanja ter visokih zneskih na položnicah. 
Ok, ob tem slednjem le še: ko ima pare, kupa se u moru, ko ih nema doma u lavoru. Iz tega sledi, da tisti, ki mu plačevanje dragih elektro položnic ne predstavlja neke večje težave, mirno lahko poseže tudi po panelih. Pa vseeno, poznam primer, ko se je tudi tak, prijel za glavo, ko je dobil položnico (poračun) za vikendico v KR. Gori s štirimestno številko (pred decimalko, da ne bo pomote), prva cifra pa je bila 5. Ne vem pa natanko, ali je šlo za premalo inštaliranih panelov, je bila kriva napačna histereza termostata. Ampak glede na dejstvo, da je bil denar še najmanjši problem, je bolj verjetno, da je bila kriva le "napačna" izbira panelov.
Že pregovor pravi: svaki Mujo (trgovec) svoga konja (blago) hvali.  Še dobro, da poleg "Mercatorja" (panelov) obstajajo še Lidli, Špari, Hoferji (TČ, peleti, drva...). Naj mi pri Mercatorju ne zamerijo prispodobe. 
Investicija v IR panele bo vsaj polovico nižja od večine drugih centralnih sistemov.

Koliko pa pride tole vse skupaj. Ceneje kot napeljava vodnega talnega pa eloblock zadej? pa imaš kar nekaj opcij odprtih za kasneje. Še ceneje domnevam je, glede na to, da sta v mali pasivni hiški znanca to naredila, je električni tepih po vseh sobah, pa termostat ki jih vklaplja in izklaplja. sta rekla, da je ceneje. Pa vse tole našteto je kar se komforta tiče bolje kot IR paneli. Je toliko poceni, kot je ceneno. Saj naslednja najcenejša stvar ki pride na vrsto je pa že TČ...
(1.9.2019 ob 13:21)JaBK Napisal: Investicija v IR panele bo vsaj polovico nižja od večine drugih centralnih sistemov.

Koliko pa pride tole vse skupaj. Ceneje kot napeljava vodnega talnega pa eloblock zadej? pa imaš kar nekaj opcij odprtih za kasneje. Še ceneje domnevam je, glede na to, da sta v mali pasivni hiški znanca to naredila, je električni tepih po vseh sobah, pa termostat ki jih vklaplja in izklaplja. sta rekla, da je ceneje. Pa vse tole našteto je kar se komforta tiče bolje kot IR paneli. Je toliko poceni, kot je ceneno. Saj naslednja najcenejša stvar ki pride na vrsto je pa že TČ...
Skoraj gotovo je sama nabava panelov cenejša. Tudi ko prišteješ morebitno izdelavo stropne instalacije. Pa vendar na izdelano vodno talno ogrevanje lahko priklopiš bilokateri vir toplote. Pri panelu pa si ob ogrevanju "vezan" na elektro. Kar se talnega elektro ogrevanja tiče te le to pride okrog 100€ po kvadratu, k čemur je potrebno prišteti še termostat (100-200€) in pa roke za položit tisto. So pa noge vedno na "toplem".
Ali vas je česa strah, ko tako zavzeto udrihate čez IR ogrevanje? Se vidi po odgovorih, da ne poznate takšnega ogrevanja in je vse le na pamet in niti ne želite sprejeti novih tehnologij.... 
7 let se ukvarjam z IR paneli in vsako leto sem bolj zadovoljen, saj so stranke tiste,ki povejo resnico in ne vi, tu na forumu, ki le teoretizirate.

Resnica in dejstvo je, da je bilo pri vseh strankah poraba vsaj polovico manjša, kot s kurilnim oljem. Cca 10-20 % manjša z drvmi... Pri novogradnjah se je izkazalo, da imajo stranke porabe za hiše cca 120-130 m2 okoli 400 eur in za hiše 200 - 220 m2 ogrevalne okoli 550 - 650 eur. Kar je tam nekje kot TČ, zrak voda.

Takšne porabe se dosegajo le, če je narejen celosten pristop, izračuni toplotnih izgub objekta, kvalitetni paneli in termostati brez ali s čimmanjšo histerezo.

In ja, občuten porast je IR ogrevanja v zadnjih letih. Veliko novih objektov se opremlja z IR.

Zakaj bi potem stranke priporočale naprej, če zadeva ne bi funkcionirale? 

Še na RTV SLO v 2 oddajah Ambienti so bili predstavljeni uporabniki IR ogrevanja. 
Montažna hiša, 130m2, porabe 380 eur za celotno sezono.
Hiša 250 m2, prvo sezono,  ko še ni imela izolacije 1400 eur, po izvedbi izolacije je imel porabe za 250 m2, 580 eur. 

In ja, poraba je manjša, če je večja moč, ker se predmeti lažje in hitreje segrejejo in nazaj vračajo toploto. Imeli smo kar nekaj strank v preteklosti, ko je bila poraba velika. Vgradili smo več moči in poraba se je zmanjšala tudi za več kot 50 %.
Tako da ta teorija pije vodo.

Tisti uporabniki,ki niso bili zadovoljni z IR paneli, so v večini tisti, ki so kupili panele na pamet in so vgradili premalo moči. V tem primeru pa je res toplo le pod panelom in pod mizo hladno... Pa še poraba gre v nebo...

Zato je potreben celovit pristop in ne kar nekaj na pamet...
Ja, verjamem, da ste kar nekaj ljudi prepričali v "čudežnost" IR.
In od vse te čudežnosti je presenetljivo (ali pa tudi ne), da se narod pusti nategniti (in to večkrat)!

So pa v tej propagandi presegel celo samega sebe s trditvijo, da je ogrevanje na elektriko (kar IR je!!) celo cenejše od ogrevanja na drva.
(1.9.2019 ob 17:56)Maretech Napisal: Zakaj bi potem stranke priporočale naprej, če zadeva ne bi funkcionirale? 

Še na RTV SLO v 2 oddajah Ambienti so bili predstavljeni uporabniki IR ogrevanja. 
Montažna hiša, 130m2, porabe 380 eur za celotno sezono.
Hiša 250 m2, prvo sezono,  ko še ni imela izolacije 1400 eur, po izvedbi izolacije je imel porabe za 250 m2, 580 eur. 

Saj funkcionirajo, ampak slabo... Takole je pa 250m2 na TČ:
http://shrani.najdi.si/?C/EC/2QSYsfTc/5letna-poraba.png

Pa to taka, ki ji morajo grelci pomagati. Če pa taka, da pokrije TČ vse potrebe, potem bi bilo letos pa 190-60/3*2=150€. Za vsako leto si lahko sam izračunas. Ampak unim na Ambientih prodajalcem TČ ni treba plačevati reklam v smislu, da je to dobra rešitev. Njih prostitutke pa sram bilo...

Ti pa verjamem, da verjameš v te zadeve. Ker toliko pokvarjenih, ki bi nalašč takole zavajalo ni toliko kot promoterjev tega. Zadeva me spominja na Forex ali pa Herbalife ipd.

OT:
Danes sem se zaradi PSSja skinila dol z VPNja. To ne mislijo zrihtat?
Jaz bi rental panele.
Maretu bom povedal koliko C hočem imeti v hiši, in si naj hišo pride ogledat, pove naj porabo elektrike na sezono ter koliko me bo stal mesečni strošek najema panelov in elektrike.
Potem pa naj on to montira, in če bo njegov izračun držal, potem bo lepo služil, v nasprotnem primeru pa zadevo odnesel iz hiše.

Kaj bi jaz dal za ogrevanje v varčno hišo kakršno se sedaj zida.
2 oljna radiatorja ali pa pa dva qvarcna grelca. Oboje me stane okoli 50 evrov. Koliko že stanejo paneli?
Sonce naj sveti vsak dan!
(1.9.2019 ob 17:56)Maretech Napisal: Ali vas je česa strah, ko tako zavzeto udrihate čez IR ogrevanje?
Je. Da Ohmov zakon ne drži več. Ker tole kar ti razlagaš je z njim na nek način skregano. Ko pišeš da še več panelov zmanjša porabo celo za več kot 50%. Pa kdo se tule norca dela iz porabe, stroškov ogrevanja, pa še česa???
Maretech… Ne morem verjeti, da si lahko tako naiven... Ali pač nisi?
Kakorkoli, osnovnega tehničnega znanja nimaš niti za ščepec.
Sam imam v kopalnici 1200W panel kateri služi prehodnemu ogrevanju in občasno zaradi lokacije hladne orientiranosti (severovzhod) tudi kot pomoč ogrevanju.
Panel troši 1200w, TČ pa 1400 - 1600w! Razlika na pogled ni velika, s tem da TČ greje celotno hišo IR pa samo kopalnico!?
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
1 2 3 4
Iskanje po temi